Domek nr 10 (temat luźny)

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%

Liczba głosów: 11

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 1085

Post autor: Hannibal »

Moje subiektywne top 3:
Gdańsk ( chociaż bardziej powiedziałbym, że całe Trójmiasto)
Toruń
Wrocław
Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 487

Post autor: Slim91 »

Co prawda ani we Warszawie ani w Gdańsku nie byłem ale Wrocław jest przyjemny.
Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Post autor: Sergek »

W Warszawie z takich kategorii stricte turystyczno-podrozniczych to mozna raczej zamknac wyjazd dosc szybko. W Gdansku/Trojmiescie turystyczny wyjazd moze bedzie troche dluzszy i spelni wiecej turystycznych pobudek. W pierwszym mi sie za to o wiele lepiej mieszka niz w drugim.

A tak to generalnie uwazam ze wiekszosc polskich miast mniej lub bardziej zadowoli chcacego dac sie zadowolic turyste. Bez jakiegos wielkiego wow ale gdziekolwiek nie pojedziesz ciezko sie bedzie rozczarowac.
Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 615
Kontakt:

Post autor: 10 »

19B10 pisze: 03 mar 2025, 12:49 A jakie według Was są najciekawsze miasta do zwiedzenia w Polsce? Może jakiś top3, najlepiej z uzasadnieniem? ;)
Każdy ma inne kryteria. Ja zwiedzam, szwędając się i rowerując, lubię miasta "poniemieckie" (znacznie ciekawsza architektura i często bardziej skomplikowana historia), no i lubię wszamać dobrą pizzę.

Kolejność dowolna:
- Wrocław - miasto duże, ładne, z dużym bagażem pasjonującej historii, ciekawe architektonicznie, z bogatą ofertą kulturalną i gastronomiczną, do tego dobrze urowerowione
- Trójmiasto - nie potrafię go podzielić na 3: Gdańsk ze świetną starówką (czy też Głównym miastem), przyjemnie śródmiejsko-willowym Wrzeszczem i porybackimi, dziś plażowymi Jelitkowem i Brzeźnem, Gdynia - wielkomiejsko-modernistyczna, z nadmorskim bulwarem i sporymi terenami zielonymi; malowniczy, kurortowo-willowy Sopot
- Bydgoszcz - Toruń też ładny z gigantyczną starówką i ciekawym, choć niewykorzystanym śródmieściem (Bydgoskie przedmieście), ale Bydgoszcz, jako ten uboższy krewny, bardziej mi zaimponowała: zagospodarowaniem terenów przyrzecznych i pięknym, rozległym (nie dwie ulice na krzyż, jak w Olsztynie), w dużej mierze już zrewitalizowanym śródmieściem.

DDK pisze: 03 mar 2025, 12:55 Chciałbym jeszcze odwiedzić Zamość.
Byłem, mi nie podszedł. Pocztówkowe zdjęcie kamienic, twierdza (w niej nie byłem) i w sumie tyle. Każde trzydziestotysięczne miasteczko z Dolnego Śląska moim zdaniem będzie ciekawsze od Zamościa.
Ale, Alex; Alessandro. DEL PIERO!
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2002
Kibicuję: Manchester United

Post autor: Mr.Chris »

19B10 pisze: 03 mar 2025, 12:49 A jakie według Was są najciekawsze miasta do zwiedzenia w Polsce? Może jakiś top3, najlepiej z uzasadnieniem? ;)
1. Trójmiasto. Pod względem zwiedzania ciężko wypisać Gdańsk, czy Sopot osobno, ponieważ chyba nikt nie jechałby tam zwiedzać i wybrał tylko jednego z nich. Byłem dawno temu i z głowy już nie wypiszę wszystkiego, ale zapadły mi w pamięć oraz ogromne wrażenie zrobiły ORP Błyskawica oraz miałem szczęście, że cumował akurat Dar Pomorza. Do tego Molo, chociaż czuję, że teraz by mnie bardziej irytowało niż fascynowało oraz piękny port w Gdańsku. Jak wybiorę się następnym razem, to na pewno będzie też oceanarium i kilka muzeów, bo jak byłem młodszy to totalnie mnie nie interesowały.

2. Wrocław. Tu mam najświeższe wspomnienia. Duże i piękne stare miasto razem z możliwością spaceru, czy relaksu przy Odrze, ogród japoński, pergola, zoo i kilka innych mniejszych rzeczy.

3. Kraków. Głównie za Wawel, stare miasto i bulwar wzdłuż Wisły.

Słyszałem i widzę po komentarzach, że Toruń jest piękny, ale jakoś nigdy nie dane mi było odwiedzić.
DDK pisze: 03 mar 2025, 12:55 Chciałbym jeszcze odwiedzić Zamość.
Zaplanuj przy okazji parę innych rzeczy, bo (przynajmniej jak dla mnie) Zamość jest kurewsko nudny. Stare Miasto może i charakterystyczne, ale to praktycznie tylko rynek z ratuszem w postaci jednego placu, gdzie jest już więcej knajp niż piękna. Do tego kilka bocznych uliczek i mury twierdzy, całkiem ładny, ale nie ekscytujący park i tyle. Z miejsc do zwiedzenia jedynie Rotunda zrobiła na mnie ogromne wrażenie, bo zoo, mimo, że jestem fanem, też jest mega przeciętne. Dużo lubisz chodzić z psem, więc jak będziesz w okolicy i nie chcesz jechać na 1 dzień, to zdecydowanie warto zahaczyć o Roztocze. Zwierzyniec, Jóżefów, Krasnobród, Szumy, Czartowe Pole, czy mniej znane, ale równie klimatyczne (jak z Wiedźmina) Uroczysko Belfont. Przy intensywnym zwiedzaniu wszystko co najciekawsze można spokojnie ogarnąć w dwa noclegi wliczając Zamość. Ale i na dłuższy wyjazd będzie co robić jak chcesz dorzucić kajaki, rower, czy kilka innych atrakcji, bo wymieniłem tylko to co mi najbardziej zapadło w pamięć.
Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2240
Kibicuję: AC Milan

Post autor: Enjo »

U mnie wygrywa Wroclaw - wszystko mi sie tam podoba, dalej jest Gdansk - bylem tylko raz, ale mnie oczarowal. Blizej mi do Gdyni, ze wzgledu na pewnego rodzaju relacje, ale jednak zupelnie inne miasto niz Gdansk.

Ciezko mi wytypowac trzecie, nie bylem jeszcze nigdy w Toruniu czy Bialymstoku to nie mam jeszcze ogladu na wszystkie miejsca w kraju.
Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 615
Kontakt:

Post autor: 10 »

Mr.Chris pisze: 03 mar 2025, 14:06 warto zahaczyć o Roztocze. Zwierzyniec, Jóżefów, Krasnobród, Szumy, Czartowe Pole, czy mniej znane, ale równie klimatyczne (jak z Wiedźmina) Uroczysko Belfont. Przy intensywnym zwiedzaniu wszystko co najciekawsze można spokojnie ogarnąć w dwa noclegi wliczając Zamość. Ale i na dłuższy wyjazd będzie co robić jak chcesz dorzucić kajaki, rower, czy kilka innych atrakcji, bo wymieniłem tylko to co mi najbardziej zapadło w pamięć.
Jeszcze Susiec i szumy nad Tanwią. Fajne tereny pod rower i spacery - dużo lasów, trochę wody: takie Bory Tucholskie, tylko ze dwie półki gorsze.
Ale, Alex; Alessandro. DEL PIERO!
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2002
Kibicuję: Manchester United

Post autor: Mr.Chris »

10 pisze: 03 mar 2025, 14:50
Mr.Chris pisze: 03 mar 2025, 14:06 warto zahaczyć o Roztocze. Zwierzyniec, Jóżefów, Krasnobród, Szumy, Czartowe Pole, czy mniej znane, ale równie klimatyczne (jak z Wiedźmina) Uroczysko Belfont. Przy intensywnym zwiedzaniu wszystko co najciekawsze można spokojnie ogarnąć w dwa noclegi wliczając Zamość. Ale i na dłuższy wyjazd będzie co robić jak chcesz dorzucić kajaki, rower, czy kilka innych atrakcji, bo wymieniłem tylko to co mi najbardziej zapadło w pamięć.
Jeszcze Susiec i szumy nad Tanwią. Fajne tereny pod rower i spacery - dużo lasów, trochę wody: takie Bory Tucholskie, tylko ze dwie półki gorsze.
Wymienione za Krasnobrodem :)
Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2462
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post autor: HMK »

Blocker reklam potrzebny. AdBlock to gówno, uBlock wyłączony niestety, używacie czegoś innego?
Diamen o Premier League pisze:Zaorać te ligę w pizdu xd
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2129

Post autor: venomik »

Innej przeglądarki
Dirty mind
Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1759
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post autor: czubatka »

HMK pisze: 04 mar 2025, 17:41 uBlock wyłączony niestety
Dlaczego wyłączony?
Obrazek
Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

Post autor: szmagel »

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

czubatka pisze: 05 mar 2025, 17:55 Dlaczego wyłączony?

Bo google, mające dominującą pozycje w kwestii standardów WWW wymyśliło sobie manifest, który może i wprost nie uderza w blokery reklam, ale wprowadza rozwiązania, które utrudniają/uniemożliwiają działanie niektórych. W ostatnim czasie na części komputerów ublock orgin stopniowo przestawał działać.
Można pozostac na chromie i liczyć, że twórcy wtyczek i filtrów będą kombinować skutecznie jak obchodzić te ograniczenia manifestu, a można przejść na firefoxa, który będzie się trzymał poprzedniej wersji manifestu, ignorujac pomysły google.
Dirty mind
Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1759
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post autor: czubatka »

A nie wystarczy włączyć ponownie w przeglądarce?
https://techsetter.pl/nie-dziala-wam-ub ... zwiazanie/
Obrazek
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Można. Choć nie wiem czy wszędzie. Ale to nic nie zmienia przeciez, jedynie odsuwa to w czasie.
Dirty mind
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”