Książki - recenzje

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
MothToAFlame
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 160

Książki - recenzje

Post autor: MothToAFlame »

"Metode czarnej skrzynki" i "Wszystko co chcesz wiedziec o wszechswiecie" przeczytalem i posiadam w swojej regalowej bibliotece. Metode szczerze polecam kazdemu, bardzo dobra jesli nie genialna ksiazka. Wsiaklem i w dwa wieczory przeczytalem.
Natomiast Wszystko co chesz wiedziec o wszechswiecie jest zabawne i prosto w punkt ale jesli ktos sie interesuja tematem fizyki, wszechswiata czy matematyki to zbyt wiele nowego sie z tej ksiazki nie dowie. Takie, przyjemne humorstyczne wprowadzenie do tematu.
Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1510
Kibicuję: FC Barcelona

Książki - recenzje

Post autor: Keres »

futbolowa pisze: 19 sty 2026, 15:56
Keres pisze: 19 sty 2026, 13:58 Postanowiłem zatem rozstrzygnąć spór @futbolowa i @Chlopaczek, o to czy Magiczne lata są książką godną polecenia.
Doskonale! Czekamy więc 😁
Skończyłem ostatnio i na pewno jest mi bliżej do futbolowej niz Chlopaczka. Książka jest długa - 650 stron i nieraz wydawało mi się, że za dużo tego, bo chciałem więcej śledztwa w sprawie morderstwa, a tymczasem czytamy kolejne przygody Cory'ego, co po przeczytaniu książki uważam, że było... super. Przeniesienie się w świat dwunastolatka, na dodatek w latach 60., na dodatek w Stanach, ehh jakie to wszystko zostało osadzone w pięknym klimacie. Książka mocno sentymentalna, oj mocno. A ostatni rozdział jak Cory wraca po latach do Zephyr to już kumulacja - no prawie się popłakałem. :P Szybki przeskok od zakończenia sprawy morderstwa do dorosłości głównego bohatera dał do myślenia nad szybko biegnącym czasem. Ludzie, ja sam dopiero miałem 12 lat, rodzice byli młodzi, praca w polu której nie znosiłem... A tu czterdziestka niedługo.

Nie zachwycam się tą pozycją tak jak futbolowa, bo te elementy fantastyki nie do końca mi podeszły, ale ode mnie mocne 8/10. Dzięki za polecenie, bo świetnie było się poczuć znów małym dzieckiem. :beer:
"Kiedy oglądam Barcelonę, widzę sztukę." - Arsene Wenger.

Hard work beats talent, but when talent works hard it’s game over. That’s Messi.
Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2157
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Książki - recenzje

Post autor: futbolowa »

Keres pisze: 12 mar 2026, 19:17 Nie zachwycam się tą pozycją tak jak futbolowa, bo te elementy fantastyki nie do końca mi podeszły, ale ode mnie mocne 8/10. Dzięki za polecenie, bo świetnie było się poczuć znów małym dzieckiem.
To jest właśnie ten efekt, za który tak pokochałam tę książkę :)

Dzięki za Twoje refleksje!
Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1317

Książki - recenzje

Post autor: dias »

GOŁOBORZE
Maciej Siembieda

Już dawno nie czytałem kryminału, jeszcze więcej dzieli mnie od kryminału, którego akcja osadzona jest w Polsce. Ale kryminału osadzonego w Polsce, tak dobrze napisanego i tak wciągającego nie czytałem chyba nigdy. Maciej Siembieda rozbił bank, bo z oparciu o historie ze swojego dzieciństwa, z regionu, w którym się wychował i nieco sztampową historię nienawiści pomiędzy dwiema rodzinami stworzył coś, co mocno wciąga, ma odpowiednie tempo akcji, a bohaterowie nie są czytelnikowi zupełnie obojętni (o każdym można powiedzieć, że jest "jakiś", że ma zbiór cech, które przykuwają uwagę, choć nie zawsze, a może nawet bardzo rzadko, są to cechy pozytywne).

Dużo historii regionu, trochę guseł i wierzeń ludowych. Fajne.

Jeśli lubicie kryminały - czytajcie. A dla tych co nie lubią czytać dłuższych komentarzy ocena: 8/10
Obrazek
#MioduskiWon
Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2351

Książki - recenzje

Post autor: moody »

potwierdzam, bardzo fajnie ziomek pisze

jak nie czytales, to bierz od niego 'trylogie grecka' - katharsis, nemezis, kairos. w podobnym stylu nawiniete, nie wiem czy nie jeszcze lepsze, mnostwo watkow, postaci, lokacji, ale znowu wszystko sie swietnie zazebia plus specjalnosc siembiedy, czyli w fabule ciekawie wplatane sa postaci i zdarzenia historyczne
Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Książki - recenzje

dias pisze: 28 mar 2026, 9:48 Jeśli lubicie kryminały - czytajcie.
Ja mam właśnie ochotę jakiś przeczytać, dzięki za polecajkę!

A tu moja najnowsza książka. Rzadko się chwalę premierami, ale ilustracje tutaj są tak ładne i tak klimatyczne, że nie umiem się nie zachwycać. Bardzo mi przypominają książki mojego dzieciństwa:

Obrazek

Froncik:

Obrazek
Awatar użytkownika
karollo89
Skład B
Skład B
Reputacja: 51

Książki - recenzje

Post autor: karollo89 »

Obrazek

;)

A tak poważnie, moja pierwsza myśl, gdy zobaczyłem zdjęcia, dotyczyła bardzo ładnych ilustracji. Widzę, że trochę książek masz już na koncie, czy idzie za tym sukces komercyjny i za te wszystkie tytuły sprezentowałaś sobie samochód klasy premium?
Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 944

Książki - recenzje

Post autor: PietroBosman »

futbolowa pisze: 05 kwie 2026, 11:55
dias pisze: 28 mar 2026, 9:48 Jeśli lubicie kryminały - czytajcie.
Ja mam właśnie ochotę jakiś przeczytać, dzięki za polecajkę!

A tu moja najnowsza książka. Rzadko się chwalę premierami, ale ilustracje tutaj są tak ładne i tak klimatyczne, że nie umiem się nie zachwycać. Bardzo mi przypominają książki mojego dzieciństwa:

Obrazek

Froncik:

Obrazek
Bardzo wysokie masz oceny:
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5230759 ... gia-natury

Zapisuję sobie tytuł -jako prezent dla chrzesniaczki będzie jak znalazł.
Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Książki - recenzje

karollo89 pisze: 05 kwie 2026, 13:27;)
Ej no weź, autorzy też tak pozują, hahah :D
karollo89 pisze: 05 kwie 2026, 13:27 A tak poważnie, moja pierwsza myśl, gdy zobaczyłem zdjęcia, dotyczyła bardzo ładnych ilustracji. Widzę, że trochę książek masz już na koncie, czy idzie za tym sukces komercyjny i za te wszystkie tytuły sprezentowałaś sobie samochód klasy premium?
Z książek – nie ma szans. Znam osobiście autorów z dużo większym dorobkiem – i Wy też te nazwiska kojarzycie – i niewielu z nich utrzymuje się z samej sprzedaży książek. U nas najwięcej zarabiają dystrybutorzy/pośrednicy. Autorzy niekiedy nawet nie mają %% od sprzedaży, a jedynie zapłatę z góry.

Ja najwięcej zarobiłam i zarabiam na swoich Dziennikach Wieloletnich (to takie notatniki z pytaniami na 5 lat) – na nich moi wydawcy zarobili ponad milion, a ja mam z tego tantiemy.
Drugie w kolejności są e-booki edukacyjne, które wydaję sama (szczególnie odkąd mamy na e-bookach VAT 5% zamiast 23) – tutaj mały % zabiera mi bramka płatności, ale reszta jest dla mnie.
PietroBosman pisze: 05 kwie 2026, 16:57 Zapisuję sobie tytuł -jako prezent dla chrzesniaczki będzie jak znalazł.
Miło, dzięki wielkie!

Co do ocen – skala jest nieduża, więc dobrze to wygląda :D Ale miałam kiedyś jedną „1” od typa, który rzekomo jest Andrzejem Pilipiukiem i pisał mi privy w chamskim tonie XD
Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 771

Książki - recenzje

Post autor: j1mmy »

futbolowa pisze: 06 kwie 2026, 8:29 Co do ocen – skala jest nieduża, więc dobrze to wygląda Ale miałam kiedyś jedną „1” od typa, który rzekomo jest Andrzejem Pilipiukiem i pisał mi privy w chamskim tonie XD
Jak pisał, że zamiast liści na drzewach wisieć będa komuniści to jest szansa iż to sam wielki bimbrownik.
Jeśli nie możesz złapać na forum napisz PM
Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Książki - recenzje

j1mmy pisze: 06 kwie 2026, 11:01 Jak pisał, że zamiast liści na drzewach wisieć będa komuniści to jest szansa iż to sam wielki bimbrownik.
Nie, ale wiadomości brzmiały tak, że w sumie nie wykluczam, że to naprawdę on :mrgreen:
Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 771

Książki - recenzje

Post autor: j1mmy »

Aż mi się przypomniały dziady polskiej fantastyki.
Jeśli nie możesz złapać na forum napisz PM
Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1852

Książki - recenzje

Post autor: 1234 »

Zna ktoś?
Czytaliście?

Mi to wpadło za free przypadkowo, ale postaram się przebrnąć na zasadzie - zrozumieć, a przynajmniej - poznać - co tam wrogowie knują :witam: :mrgreen:

Obrazek

Tkaczyński wydał to w 2005, o UE pisał już w latach 90. Profesorem jest od 2008.
Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 944

Książki - recenzje

Post autor: PietroBosman »

1234 pisze: 12 kwie 2026, 22:10 Zna ktoś?
Czytaliście?

Mi to wpadło za free przypadkowo, ale postaram się przebrnąć na zasadzie - zrozumieć, a przynajmniej - poznać
Nie znam. Nie kojarzę w ogóle tego autora.
Jak przebrniesz to napisz czy miał jakieś ciekawe polityczne prognozy (jak piszesz , że to z 2005 roku)czy totalnie przestrzelił.
Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2556
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Książki - recenzje

Post autor: 7lechus »

„Cóż za niesamowita rzecz - książka. To płaski przedmiot wykonany z drzewa, z elastycznymi stronami, na których wydrukowano mnóstwo zabawnych, ciemnych zawijasów. Ale wystarczy jedno spojrzenie, by znaleźć się w umyśle innej osoby, być może kogoś, kto nie żyje już od tysięcy lat”.

- Carl Sagan

Dziś światowy dzień książki, zatem do lektury!
(...i oby częściej niż od święta :wink: )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”