Tenis
-
Samuel Eto'o
- Rezerwowy

- Reputacja: 26
Tenis
Mamy kolejne zestawienie rankingu ATP
Awans Zvereva na 4 miejsce. Hurkacz niestety spadł o 5 miejsc.
1. Novak Djoković (Serbia) 9045 pkt
2. Rafael Nadal (Hiszpania) 7480
3. Roger Federer (Szwajcaria) 6420
4. Alexander Zverev (Niemcy) 6385
5. Juan Martin del Potro (Argentyna) 5300
6. Kevin Anderson (RPA) 4710
7. Marin Cilić (Chorwacja) 4250
8. Dominic Thiem (Austria) 4095
9. Kei Nishikori (Japonia) 3590
10. John Isner (USA) 3155
11. Karen Chaczanow (Rosja) 2835
12. Borna Corić (Chorwacja) 2480
13. Fabio Fognini (Włochy) 2315
14. Kyle Edmund (Wielka Brytania) 2150
15. Stefanos Tsitsipas (Grecja) 2095
87. Hubert Hurkacz (Polska) 636
184. Kamil Majchrzak (Polska) 292
Awans Zvereva na 4 miejsce. Hurkacz niestety spadł o 5 miejsc.
1. Novak Djoković (Serbia) 9045 pkt
2. Rafael Nadal (Hiszpania) 7480
3. Roger Federer (Szwajcaria) 6420
4. Alexander Zverev (Niemcy) 6385
5. Juan Martin del Potro (Argentyna) 5300
6. Kevin Anderson (RPA) 4710
7. Marin Cilić (Chorwacja) 4250
8. Dominic Thiem (Austria) 4095
9. Kei Nishikori (Japonia) 3590
10. John Isner (USA) 3155
11. Karen Chaczanow (Rosja) 2835
12. Borna Corić (Chorwacja) 2480
13. Fabio Fognini (Włochy) 2315
14. Kyle Edmund (Wielka Brytania) 2150
15. Stefanos Tsitsipas (Grecja) 2095
87. Hubert Hurkacz (Polska) 636
184. Kamil Majchrzak (Polska) 292
-
Samuel Eto'o
- Rezerwowy

- Reputacja: 26
Tenis
Prawdopodobnie w tym roku Andy Murray zakończy karierę.
,,Bardzo możliwe, że tegoroczny Australian Open to mój ostatni turniej"
,,Nie czuję się dobrze. Nie jestem pewien, czy jestem w stanie grać z bólem przez kolejne cztery lub pięć miesięcy. To trwa już ponad 20 miesięcy. Zrobiłem wszystko, co mogłem, ale nie pomogło "
Murray narzeka na ból biodra, który dokucza mu już od dwóch lat. Bardzo szkoda go.
Tutaj konferencja.
,,Bardzo możliwe, że tegoroczny Australian Open to mój ostatni turniej"
,,Nie czuję się dobrze. Nie jestem pewien, czy jestem w stanie grać z bólem przez kolejne cztery lub pięć miesięcy. To trwa już ponad 20 miesięcy. Zrobiłem wszystko, co mogłem, ale nie pomogło "
Murray narzeka na ból biodra, który dokucza mu już od dwóch lat. Bardzo szkoda go.
Tutaj konferencja.
- fillion
- Gwiazda

- Reputacja: 1161
- Kibicuję: FC Barcelona Holandia
Tenis
https://kawa-na-tafli.com/2019/01/13/sl ... -UI7C735_A
Sorry Ilka ,żadne tam Djokovicze czy Fedex - jeśli zdrowie pozwoli to Nadal zgarnie tytuł
Liczę na spektakularny półfinał Nadal vs Federer . Kropkę nad I w ich niezapomnianej rywalizacji.
Sorry Ilka ,żadne tam Djokovicze czy Fedex - jeśli zdrowie pozwoli to Nadal zgarnie tytuł
Liczę na spektakularny półfinał Nadal vs Federer . Kropkę nad I w ich niezapomnianej rywalizacji.
- Ilka
- Legenda Futbolu

- Reputacja: 2751
- Kibicuję: Widzew Barca MU Juve
Tenis
Tylko Ferdziufillion pisze: https://kawa-na-tafli.com/2019/01/13/sl ... -UI7C735_A
Sorry Ilka ,żadne tam Djokovicze czy Fedex - jeśli zdrowie pozwoli to Nadal zgarnie tytuł![]()
Nadala nie lubię
A finał Djoko - Ferdek byłby genialny. Obaj walczyliby o 7 triumf.
Na Murraya nie liczę. Nie wiem ile będzie mógł grać ...
Widzę, że zaglądasz w moje wypociny
- fillion
- Gwiazda

Tenis
Federer od kilku lat jest mi obojętny. Wydaję mi się ,żę AO to jego jedyna szansa na triumf w grand slamie - początek sezonu i zapas paliwa w baku.
Ja zaś nie trawie , pan bezglutena Djokovicia.
Ja zaś nie trawie , pan bezglutena Djokovicia.
- Delpiero14
- Bianconero

- Reputacja: 7075
- Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku
Tenis
#TeamFederer
Tenis
#teamNole
Federer przecież nie kończy, na bank będzie się szykował na Wimbledon. Pojedynek Szwajcara z będącym w gazie Djoko zapowiadałby się miodnie, bo myłby to mecz o samodzielne panowanie w Australii (obaj wygrali dotychczas po 6 razy). Podtekstów jest przecież więcej. Serb wciąż ściga Rogera i Nadala. Przez problemy ze zdrowiem w ostatnich latach znowu mu uciekli ale do takiego Nadala brakuje Nole raptem 3 tytułów. Wygrywając AO wyprzedziłby Samprasa (obaj wygrali dotychczas po 14 razy).
Federer przecież nie kończy, na bank będzie się szykował na Wimbledon. Pojedynek Szwajcara z będącym w gazie Djoko zapowiadałby się miodnie, bo myłby to mecz o samodzielne panowanie w Australii (obaj wygrali dotychczas po 6 razy). Podtekstów jest przecież więcej. Serb wciąż ściga Rogera i Nadala. Przez problemy ze zdrowiem w ostatnich latach znowu mu uciekli ale do takiego Nadala brakuje Nole raptem 3 tytułów. Wygrywając AO wyprzedziłby Samprasa (obaj wygrali dotychczas po 14 razy).
- Salas11
- Legenda Futbolu

- Reputacja: 1799
- Kibicuję: Internazionale Serie A
Tenis
Nikt nie wspomniał o sporej zmianie jaka od tego roku została wprowadzona. Lepiej późno niż wcale. Super tie-breaki w decydujących setach. Po cyrkach w zeszłorocznym Wimbledonie, gdzie Anderson w półfinale z Isnerem rozegrał w piątym secie morderczych 50 gemów by dzień później z braku sił i czasu na regenerację oddać finał z Djokoviciem praktycznie bez walki aż prosiło się o skruszenie tego tenisowego betonu i wprowadzenie zmian. Z tego co słyszałem jeszcze tylko w Rolland Garros będzie obowiązywać archaiczna zasada do przewagi dwóch gemów, ale sądzę że i tam kwestią czasu będzie wprowadzenie nowego systemu.
Nadal dziś planowo w trzech setach pokonał Duckwortha, który dostał przed turnieje dziką kartę. Australijczyk zagrał naprawdę fajny tenis, starał się maksymalnie skracać wymiany i często biegał do siatki. Dobrze też funkcjonował serwis. Rafa daleki od optymalnej formy dopiero wchodzi w rytm turniejowy, normalnie nie dałby rywalowi tak poszaleć ale i tak zdołał zamknąć mecz w trzech setach, co przy austalijskim skwarze ma ogromne znaczenie w dalszych etapach turnieju.
Bez problemu awansował również Tiafoe. Tak tak, ten który dwa lata temu na US Open postawił się samemu Rogerowi przegrywając dopiero po pięciu setach. Chłopak ma spory talent i pnie się w górę rankingu ATP. Ściskam kciuki za dobry występ młodego Amerykanina na kortach Melbourne
A już w następnej rundzie czeka na niego Anderson.
Nadal dziś planowo w trzech setach pokonał Duckwortha, który dostał przed turnieje dziką kartę. Australijczyk zagrał naprawdę fajny tenis, starał się maksymalnie skracać wymiany i często biegał do siatki. Dobrze też funkcjonował serwis. Rafa daleki od optymalnej formy dopiero wchodzi w rytm turniejowy, normalnie nie dałby rywalowi tak poszaleć ale i tak zdołał zamknąć mecz w trzech setach, co przy austalijskim skwarze ma ogromne znaczenie w dalszych etapach turnieju.
Bez problemu awansował również Tiafoe. Tak tak, ten który dwa lata temu na US Open postawił się samemu Rogerowi przegrywając dopiero po pięciu setach. Chłopak ma spory talent i pnie się w górę rankingu ATP. Ściskam kciuki za dobry występ młodego Amerykanina na kortach Melbourne
- Salas11
- Legenda Futbolu

Tenis
Kapitalnie pożegnał się z kortami Australian Open Murray. Wyszedł z 0:2 na 2:2 i choć na piąty set nie starczyło już sił a i ból pewnie stawał się nie do zniesienia, pokazał ten firmowy szkocki temperament, walkę do końca, niesamowity charakter. Jeśli to miał być jego ostatni mecz w karierze, niech tak będzie. Wielka szkoda że tak błyskotliwa kariera musiała zostać zakończona z powodu kontuzji, ale jak słusznie zauważył dziś komentator, to następstwo jego szalonej gry z wcześniejszych lat gdy nie potrafił oszczędzać się korcie, szedł w długie wymiany. Wracał z tarczą lub na niej. No i coś wreszcie musiało trzasnąć.
- Cement
- Gwiazda

- Reputacja: 2617
- Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje
Tenis
Jedna z moich dwóch ulubienic, Julia Putincewa, zameldowała się w 2. rundzie po zwycięstwie w dwóch setach (6:4, 7:6) nad rozstawioną Barborą Strycovą. Czeszka rozpoczęła mecz lepiej, bo już w drugim gemie przełamała, ale Julia szybko weszła na właściwe tory i dzięki agresywnej grze oraz licznym niewymuszonym błędom niedokładnie grającej Strycovej wygrała cztery kolejne gemy i nie oddała przewagi przełamania do końca seta, dość pewnie wygrywając swoje pozostałe gemy serwisowe. Drugi set znów lepiej rozpoczęła Strycova, prowadziła 3:1, ale i tym razem Julia odpowiedziała dwoma przełamaniami. Jednym z kluczowych momentów dla losów seta i meczu był dziewiąty gem - przy stanie 4:4 Czeszka prowadziła 40:0, ale roztrwoniła przewagę i przegrała. W tie-break'u więcej zimnej krwi zachowała Putincewa, nie bojąc się wybierać trudnych rozwiązań, z kolei Strycova zepsuła dwie łatwe do skończenia piłki gdzie miała praktycznie cały kort - Julia wygrała 7:1.
Nawiasem mówiąc, trener mógłby zdyscyplinować Putincewą (o ile w przypadku tak żywiołowej i wybuchowej zawodniczki jak ona jest to w ogóle możliwe) w kwestii challenge'ów. Nigdy nie była w tym zbyt rozważna, ale dziś przeszła samą siebie - w połowie 2. seta zmarnowała już wszystkie
.
W 2. rundzie Putincewa zagra z Belindą Bencić. Moja druga ulubienica, Alize Cornet, zmierzy się dziś w nocy w meczu 1. rundy z Larą Arruabarreną.
Nawiasem mówiąc, trener mógłby zdyscyplinować Putincewą (o ile w przypadku tak żywiołowej i wybuchowej zawodniczki jak ona jest to w ogóle możliwe) w kwestii challenge'ów. Nigdy nie była w tym zbyt rozważna, ale dziś przeszła samą siebie - w połowie 2. seta zmarnowała już wszystkie
W 2. rundzie Putincewa zagra z Belindą Bencić. Moja druga ulubienica, Alize Cornet, zmierzy się dziś w nocy w meczu 1. rundy z Larą Arruabarreną.
- Salas11
- Legenda Futbolu

Tenis
O cholera, dziś o krok od sprawienia prawdziwej sensacji był debiutujący w turnieju wielkoszlemowym Kamil Majchrzak. Prowadził już 2:0 z Nishikorim, ale w trzecim secie zaczął mieć problemy z palcem (wyglądało na skurcz) i dwa kolejne sety oddał bez walki. W piątym po podwójnym przełamaniu Japończyka skreczował. Aż muszę obejrzeć ten mecz, bo ciekawi mnie czy to Majchrzak zagrał tak dobrze, czy Nishikori słabo.
- fillion
- Gwiazda

Tenis
Majchrzak dwa sety zagrał na 200% , niestety póżniej odcieło mu prąd , siadł kondycyjnie i zdrowotnie. Szkoda troche ,że w profesjonalnym tenisie, brakło sił po 1,5 h biegania. Chociaż lepiej, że przegrał przez brak wytrzymałośći, a nie dlatego, że pod względem umiejętnośći nie był w stanie rywalizować z Nishi. Jest młody i wraz ze swoim sztabem ma nad czym pracować.