Wtedy bańka pękła, więc wcale nie taki głupi i sarkastyczny pomysł, mając na uwadze, że jednak nasz kraj (odpukać) omijają wszystkie te syfy.
Nowy koronawirus (COVID-19)
- czarny samael
- Laureat Złotej Piłki

- Reputacja: 861
- Kibicuję: Manchester United FC
Nowy koronawirus (nCoV-2019)
Zauważmy przy tym wszystkim, że poza Chinami, śmiertelność tego wirusa pozostaje na praktycznie niezmiennym poziomie i na teraz ma być 7 razy wyższy od grypy. (0,7% wobec 0,1%, niech ktoś poprawi jak ma bardziej konkretne dane)
Na wczoraj chorych poza Chinami i Iranem miało być 1682 osoby. Zmarłych poza Chinami i Iranem - 12.
Bardziej niż realnym zagrożeniem dla życia, ta choroba będzie dla gospodarek. Rzecz jasna Chiny oberwą najmocniej, Iran za nimi i pewnie inne kraje autorytarne, które będą czekać z ogłoszeniem z uwagi na strach rządzących (a przynajmniej tak to wygląda w tym momencie).
Włochy zapewne zaraz staną, karnawał w Wenecji odwołany, UE będzie miała pretekst by udzielić im nieoprocentowanych pożyczek.
Dla Chin ta sytuacja będzie miała długotrwałe efekty - spadek wiarygodności jako partner handlowy, negatywny PR dla systemu rządów (znów są memy o nich, a dopiero co się wygrzebywali z Blizzarda i Hong Kongu, a jeszcze dostali po dupie w wyborach w Tajwanie miejscowi zwolennicy zjednoczenia) i powstawanie potencjalnych alternatyw produkcyjnych.
Co do samego zagrożenia jakie niesie wirus, to widać też że ci któzy umierają poza Chinami, to osoby starsze prawda? Przynajmniej taki obraz mi utkwił po pobieżnym sprawdzaniu takich newsów.
Jak to jest, że spodziewany jest spadek siły wirusa wraz z podwyższeniem się temperatury? Myślałem, że to chłód jest niebezpieczny dla wirusów tak ogólnie.
Na wczoraj chorych poza Chinami i Iranem miało być 1682 osoby. Zmarłych poza Chinami i Iranem - 12.
Bardziej niż realnym zagrożeniem dla życia, ta choroba będzie dla gospodarek. Rzecz jasna Chiny oberwą najmocniej, Iran za nimi i pewnie inne kraje autorytarne, które będą czekać z ogłoszeniem z uwagi na strach rządzących (a przynajmniej tak to wygląda w tym momencie).
Włochy zapewne zaraz staną, karnawał w Wenecji odwołany, UE będzie miała pretekst by udzielić im nieoprocentowanych pożyczek.
Dla Chin ta sytuacja będzie miała długotrwałe efekty - spadek wiarygodności jako partner handlowy, negatywny PR dla systemu rządów (znów są memy o nich, a dopiero co się wygrzebywali z Blizzarda i Hong Kongu, a jeszcze dostali po dupie w wyborach w Tajwanie miejscowi zwolennicy zjednoczenia) i powstawanie potencjalnych alternatyw produkcyjnych.
Co do samego zagrożenia jakie niesie wirus, to widać też że ci któzy umierają poza Chinami, to osoby starsze prawda? Przynajmniej taki obraz mi utkwił po pobieżnym sprawdzaniu takich newsów.
Jak to jest, że spodziewany jest spadek siły wirusa wraz z podwyższeniem się temperatury? Myślałem, że to chłód jest niebezpieczny dla wirusów tak ogólnie.

- losiu03
- Lider Drużyny

- Reputacja: 213
- Kibicuję: Manchester United
U mnie w firmie jeden z obszarow produkcyjnych, do ktorego dostarczane sa istotne komponenty z Chin zostal tymczasowo wstrzymany. Sytuacja dotyczy wiekszosci zakladow produkcyjnych, wliczajac te najwieksze jak np. JLR.
- MaUser_FCI
- Kapitan

- Reputacja: 234
Mam dziwne wrażenie że w następnych dniach nasz porządek dzienny troche się obróci. Dużo rodaków powracało teraz z północy Włoch, z gór. Sam kurde miesiąc temu myślałem żeby znowu nie skoczyć do Bergamo i Mediolanu na mecz, a teraz masz.
Czy możemy mieć jeszcze złudzenia, że jeśli nie wcześniej, to w ostatni weekend ten wirus do nas przyleciał?
Czy możemy mieć jeszcze złudzenia, że jeśli nie wcześniej, to w ostatni weekend ten wirus do nas przyleciał?
- gilardino11
- Laureat Złotej Piłki

- Reputacja: 1295
oby nie ale czuje że to się na samej panice w Europie nie skończy. i jeszcze jeblo w praktycznie serce Europy... Lombardia..
- losiu03
- Lider Drużyny

- Reputacja: 213
- Kibicuję: Manchester United
Wzrost liczby zakazen (SARS-CoV-2) we Wloszech do 216:
165 region Lombardia
27 region Wenecja Euganejska
16 region Emilia-Romania
3 region Piemont
3 region Trydent - Gorna Adyga
2 region Lacjum
- czarny samael
- Laureat Złotej Piłki

Kolejne dwie osoby we Włoszech, które zmarły to over 80. Jest gdzieś lista całej piątki?

@czarny samael mam coś takiego: https://bnonews.com/index.php/2020/02/t ... rus-cases/
Jak sobie zescrollujesz to jest timeline dzień po dniu wraz ze źródłem informacji.
Jak sobie zescrollujesz to jest timeline dzień po dniu wraz ze źródłem informacji.
- czarny samael
- Laureat Złotej Piłki

Jop, ale mi chodzi o wiek (przeszukałem na słowa "age" i "old" i przeleciałem pobieżnie) i go nie widzę.Sammyy pisze: ↑24 lut 2020, 14:51 @czarny samael mam coś takiego: https://bnonews.com/index.php/2020/02/t ... rus-cases/
Tzn. chcę potwierdzić lub zaprzeczyć hipotezie, że ludzie <60 lub <50 mają naprawdę małe potrzeby się przejmować.

- Chlopaczek
- Ten obcy
- Reputacja: 3308
Jezeli chodzi o pandemie grypy hiszpanki ktora notabene nie rozpoczela sie w Hiszpanii to byla duza umieralnosc w grupie 20-35 czego nie potrafiono wyjasnic. Bylo to niespotykane bo jak wiadomo w grupie podwyzszonego ryzyka sa osoby starsze poniewaz glowna przyczyna smierci nie jest sam wirus ale pogrypowe powiklania bakteryjne. Wtedy nalezy zastosowac wedlug potrzeby kuracje antybiotykami a nie w momencie zlapania wirusa czego zyczy sobie wielu pacjentow chorych na grype a lekarze im dla swietego spokoju ulegaja.
Wiec warto tutaj podkreslic ze antybiotyki na wirusy nie dzialaja i przyjmowanie ich wtedy jest kontrskuteczne a w zasadzie grozne dla naszego zdrowia.
Tak czy siak obecna pandemia zakonczy sie tryumfem inceli ktorzy juz po wszystkim wypelzna ze swoich piwnic i w koncu przy mniejszej konkurencji zyskaja dostep do kobiet o czym tak bardzo marza. Dlatego szanujcie piwniczakow oni sa przyszloscia swiata.
Wiec warto tutaj podkreslic ze antybiotyki na wirusy nie dzialaja i przyjmowanie ich wtedy jest kontrskuteczne a w zasadzie grozne dla naszego zdrowia.
Tak czy siak obecna pandemia zakonczy sie tryumfem inceli ktorzy juz po wszystkim wypelzna ze swoich piwnic i w koncu przy mniejszej konkurencji zyskaja dostep do kobiet o czym tak bardzo marza. Dlatego szanujcie piwniczakow oni sa przyszloscia swiata.
Gdyby nazisci czytali powiesci -
Tak utrzymuje Iks
- a konkretnie powiesc Iksa o nazistach
Nie byloby zadnych nazistow.
Tak utrzymuje Iks
- a konkretnie powiesc Iksa o nazistach
Nie byloby zadnych nazistow.
Tak naprawdę to jest kwestia kilku dni, może tygodni aż ten syf będzie gęsto w całej Europie i u nas. Włochy to nie Albania, że tam zimą nikt nie jeździ.
Pozostaje mieć nadzieję, że teorie o zabijaniu tego alkoholem są prawdziwe i ruszy program 0,500 + .
Pozostaje mieć nadzieję, że teorie o zabijaniu tego alkoholem są prawdziwe i ruszy program 0,500 + .

"Juve jest dla mnie powodem do radości i dumy, a także do rozczarowania i frustracji. Tak silne emocje może zapewnić tylko prawdziwa, nieskończona historia miłosna."
PS: jak serie a i inne wydarzenia sportowe? bedą przekładane mecze bo widze że gale bokserską w Madiolanie już odwołali z powodu wirusa
Ostatnio zmieniony 24 lut 2020, 18:10 przez szmagel, łącznie zmieniany 1 raz.
- yedraz
- Gwiazda

- Reputacja: 1068
- Kibicuję: Jagiellonia Białystok
O kurde, to muszę uważać.czarny samael pisze: ↑24 lut 2020, 15:28 że ludzie <60 lub <50 mają naprawdę małe potrzeby się przejmować
Dobrze że w tym roku nie jeździłem do Włoch, ani tym bardziej do Chin!
Tylko że ja brzydzę się każdym programem, który ma w nazwie ten "+" znaczek.
Forza Jagiellonia