Polityka za granicą

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Za kim jesteś?

Zełeński
12
57%
Putin/Trump
9
43%

Liczba głosów: 21

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3396

Polityka za granicą

Post autor: seba82 »

czarny samael pisze: 03 mar 2022, 15:10
seba82 pisze: 03 mar 2022, 15:03 zechce sprzedać ją Niemcom
Milion raz lepiej Niemcom, niż Węgrom i dziś nie powinno być co do tego wątpliwości. A nie można jednocześnie nie sprzedać nikomu i łączyć sobie Lotosu z Orlenem. W takiej sytuacji sprzedać Niemcom to dobra opcja.
Po tysiąckroć nie. Sprzedajemy wszystko, uzaleznijmy rolnictwo, przemysł, surowce od Niemców. Zajebista droga do oddania kraju w ręce innego w białych rękawiczkach.
Nasze warzywa z Polski jadą zamrożone do Niemiec, przebija się naklejki na opakowaniach: zebrane w krajach UE,nalicza się dodatkowe opłaty i wracają do sklepów w Polsce. To jest [k****] normalne?

Wam się wydaje, że Polski nikt nie słucha na arenie międzynarodowej bo jest PIS a jak przyjdzie Tusk to będziemy szanowani :rotfl4:
Różnica polega na tym, że nadal.nas będą dymac. PISowi każą się wypinać machając pejczem a Donalda poglaszcza i sam dupę wypnie. Taka różnica.

Masz własne eletrownie, masz mocny przemysł, jesteś partnerem do rozmowy.
A.my jak głupie ćpuny. Cpamy od lat, znamy sklad i jak zrobić narkotyk, ale zamiast go robić i zarabiać to zmieniamy dilerów i wciąż jesteśmy od nich uzależnieni.
Niemcy otwierają kopalnie węglowe, teraz już stwierdzili, że będą dłużej i wydajniej pracować bo za bardzo są zależni od Rosji.a polaczkom głupim każą zamykać bo emisja CO2, ale możemy kupować od nich w razie czego :rydzyk:

Niestety nasza polska mentalność jest widoczna w polityce, sprzedadzą wszystko, byle komu,kto napełni kieszenie.
Na ile nie lubię PISu to jednak uratować ten kraj może jedynie przejęcie pod polskie skrzydła z powrotem stretgicznych gospodarczo i ekonomicznie podmiotów. Oczywiście cała EU i Tuski będą krzyczeć o oddalaniu się od spania EU, rzucać jakieś bzdury o nacjonalizacji kraju itd.
Przecież to normalne, bo jest sprzeczne z ich polityka. Polska MA BYĆ UZALEŻNIONA GOSPODARCZO i kropka.
Zresztą już jesteśmy, ale to jeszcze nie koniec.
Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Polityka za granicą

Post autor: czarny samael »

seba82 pisze: 03 mar 2022, 15:28 Po tysiąckroć nie. Sprzedajemy wszystko, uzaleznijmy rolnictwo, przemysł, surowce od Niemców. Zajebista droga do oddania kraju w ręce innego w białych rękawiczkach.
Po tysiąckroć lepiej niż Węgrom, zależnym od Rosjan.
seba82 pisze: 03 mar 2022, 15:28 Wam się wydaje, że Polski nikt nie słucha na arenie międzynarodowej bo jest PIS
Bo są idiotami, którzy krzyczą wielce o Europie Narodów, co Tusk dziś idealnie podsumował.
seba82 pisze: 03 mar 2022, 15:28 a jak przyjdzie Tusk to będziemy szanowani
Tusk rządził 8 lat i jakoś za kontrolę nad państwem nie sprzedał Polski, co by nas kosztowało jakieś absurdalne pieniądze.

PiS to zdrajcy i działają tak jak Putin: nieważny kraj, nieważny rozwój, nieważne instytucje, ważne żeby nabić sobie kabzę i trzymać wszystko za ryj.
Więc BARDZO dobrze, że UE na to reaguje semi-sankcjami. Oby one wchodziły mocno i dopóki PiS się nie cofnie, to wszędzie gdzie można obcinano Polsce kasę. To jest TA SAMA zasada, którą UE się kieruje nakładając sankcje na Białoruś, czy Rosję, mówiąc jasno społeczeństwom: Zachód nie chce współpracy z tymi, którzy nie chcą współpracować na zasadach liberalnej demokracji.

PiS demokracji liberalnej nie chce, więc każdy Polak który ich popiera, bierze na siebie to, że Polska nie będzie mieć pieniędzy z UE. Proste.
seba82 pisze: 03 mar 2022, 15:28 Niemcy otwierają kopalnie węglowe,
Dawaj przykłady, że Niemcy wzrastają w pozyskiwaniu tej energii i że stanowi ona rosnący element ich pozyskiwania energii.
seba82 pisze: 03 mar 2022, 15:28 Na ile nie lubię PISu to jednak uratować ten kraj może jedynie przejęcie pod polskie skrzydła z powrotem stretgicznych gospodarczo i ekonomicznie podmiotów.
Przecież to PiS chce sprzedać Lotos. Co Ty mi tu za bajki opowiadasz?
Obrazek
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8596
Kontakt:

Polityka za granicą

Post autor: cloner »

czarny samael pisze: 03 mar 2022, 16:03 Przecież to PiS chce sprzedać Lotos. Co Ty mi tu za bajki opowiadasz?
[k****] no nie, no po prostu [k****] no nie.
"Nie ma żadnej ideologicznej przesłanki, by mówić kategorycznie "nie" inwestorom z jakiegokolwiek kraju, także z Rosji. Nasi sąsiedzi są również od tego, abyśmy robili z nimi wspólne interesy" - oznajmił Donald Tusk.
https://www.rmf24.pl/fakty/polska/newsa ... nId,331726
💙❤️
"miarą fanatyzmu jest liczba wyjazdów..."
Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 494

Polityka za granicą

Post autor: Ojciecdyrektor »

Jednym wyjściem dla Polski jest wojna domowa.
Jedna strona wygra i nie będzie podzielonego społeczeństwa.
Najlepiej teraz, bo z powodu Ukrainy nie wzbudzi to większego zainteresowania na świecie.
Obrazek
Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polityka za granicą

czarny samael pisze: 03 mar 2022, 16:03 Dawaj przykłady, że Niemcy wzrastają w pozyskiwaniu tej energii i że stanowi ona rosnący element ich pozyskiwania energii.
Wypowiedź z dziś:

https://energia.rp.pl/wegiel/art3576236 ... iego-wegla

I patrz, USA, RPA, Kolumbia, Australia, tam chcą zastąpić rosyjski węgiel,. mając za ścianą siedząca na węglu Polskę. Nic dziwnego w tym nie ma :wink:

https://www.cire.pl/artykuly/serwis-inf ... ej-z-wegla

https://energetyka24.com/elektroenerget ... ie-weglowa

czarny samael pisze: 03 mar 2022, 16:03 ...to zdrajcy i działają tak jak Putin: nieważny kraj, nieważny rozwój, nieważne instytucje, ważne żeby nabić sobie kabzę i trzymać wszystko za ryj.
W miejsce tych kropek można każda partię wstawić od SLD po obecne PIS. My się uzależniliśmy i sprzedaliśmy dawno. Teraz jakakolwiek próba wzmocnienia przemysłu polskiego, budowy elektrowni itd..jest torpedowana przez EU, która najwidoczniej ma ekologiczny węgiel i elektrownie, żeby pokazać nam gdzie mamy zostać.
czarny samael pisze: 03 mar 2022, 16:03 Po tysiąckroć lepiej niż Węgrom, zależnym od Rosjan.
Mi chodziło generalnie o to, żeby nikomu nie sprzedawać :wink:
Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Polityka za granicą

seba82 pisze: 03 mar 2022, 16:20 Wypowiedź z dziś:
Twoje linki nie dowodzą tego co mówisz.

Napisałeś, że Niemcy otwierają nowe kopalnie. Więc ja zapytałem o dowód na to, że Niemcy zwiększają wydobycie i używanie tej energii. To co wrzuciłeś nie odnosi się do tego. Ba, linki mówią o utrzymaniu, nie wdrażaniu nowych elektrowni, czy tym bardziej kopalni.
Ale ja Ci odpowiem zgodnie ze swoją wiedzą i danymi w tym temacie:
https://www.dw.com/pl/niemcy-koniec-kop ... a-18928978
https://www.locja.pl/raport-rynkowy/pro ... jskiej,200
Obrazek

A zużycie spadło o ponad połowę:
https://www.locja.pl/raport-rynkowy/pro ... jskiej,200

Więc nie ściemniaj lub dokładniej sprawdź o czym mowa.
seba82 pisze: 03 mar 2022, 16:20 I patrz, USA, RPA, Kolumbia, Australia, tam chcą zastąpić rosyjski węgiel,. mając za ścianą siedząca na węglu Polskę. Nic dziwnego w tym nie ma
Nie wiem czy żartujesz, czy piszesz na powaznie.
Mateusz Morawiecki: Polska będzie rezygnować z rosyjskiego węgla na rzecz dostaw z Australii
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc-amp ... australii/
seba82 pisze: 03 mar 2022, 16:20 W miejsce tych kropek można każda partię wstawić od SLD po obecne PIS
Nie, nie można, bo żadna z innych partii nie rezygnowała z dotacji unijnych, bo chciała sobie położyć łapę na sądach. Mylisz ze sobą pewne kwestie.

Kaczyński, Erdogan, Orban, Kim, Łukaszenka, Assad, Cahamenei, Maduro, Putin - każdy z nich woli sankcje na swój kraj, żeby móc mocniej wprowadzać autorytaryzm. Jeśli w jednym miejscu cieszysz się z sankcji, bo te mają wymusić coś na jednych z nich, to pamiętaj że to ma służyć przeciw każdemu z nich na tej samej zasadzie.
Albo PiS się cofnie, albo Unia SŁUSZNIE odbierze Polsce kasę, tak jak blokuje ją Rosji.
seba82 pisze: 03 mar 2022, 16:20 Mi chodziło generalnie o to, żeby nikomu nie sprzedawać
Seba, przyznaj, nie jest w temacie, prawda? Przecież opozycja w Polsce była przeciw łączeniu Lotosu z Orlenem. Żeby łączenie mogło dojść do skutku i nie złamało unijnych praw w zakresie monopolu, to Lotos musi się wyprzedać. I Obajtek zrobił deal z Arabami i Węgrami (którzy są po części zależnie od Rosjan, czego dziś nie trzeba chyba tłumaczyć).
Więc w tym dzisiejszym kontekście, Tusk wzywa do nie sprzedawania Lotosy Węgrom.
Obrazek
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8596
Kontakt:

Polityka za granicą

Post autor: cloner »

czarny samael pisze: 03 mar 2022, 16:33 Albo PiS się cofnie, albo Unia SŁUSZNIE odbierze Polsce kasę, tak jak blokuje ją Rosji.
Piękne porównanie Polski do Rosji. No brawa.
Od dawna piszę, że mamy tu paru prorosyjskich trolli.
💙❤️
"miarą fanatyzmu jest liczba wyjazdów..."
Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polityka za granicą

czarny samael pisze: 03 mar 2022, 16:33 Napisałeś, że Niemcy otwierają nowe kopalnie. Więc ja zapytałem o dowód na to, że Niemcy zwiększają wydobycie i używanie tej energii
A otwieranie nowej kopalni nie zwiększa wydobycia??

Mi chodzi generalnie o płacz nad polskimi kopalniami, ochronę środowiska itd podczas gdy nie słyszę płaczu nad tym i nakazów zamykania Niemieckich kopalni.
Gdzie ekologia, kary finansowe itd?
Zgodnie z danymi EURACOAL w 2020 roku największym producentem węgla brunatnego były Niemcy – 107,4 mln ton. Drugim pod względem wydobycia węgla brunatnego państwem była Turcja – 69,9 mln ton, a trzecim Polska – 46,0 mln ton. W 2020 roku Czechy wydobyły 29,5 mln ton, co uplasowało je na 5. miejscu w wydobyciu węgla brunatnego, a Serbia wydobyła 39,7 mln ton.
czarny samael pisze: 03 mar 2022, 16:33 Seba, przyznaj, nie jest w temacie, prawda?
Ogólnikowo się orientuję, nigdy tego nie ukrywałem. Nie jestem ani pro ani anty, ale patrząc z boku to dziwnie mi wygląda cały ten lament EU.
Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 494

Polityka za granicą

Post autor: Ojciecdyrektor »

cloner pisze: 03 mar 2022, 16:38
czarny samael pisze: 03 mar 2022, 16:33 Albo PiS się cofnie, albo Unia SŁUSZNIE odbierze Polsce kasę, tak jak blokuje ją Rosji.
Akurat muszę ci przyznać rację.
Jak parę razy na to zwróciłem uwagę, to dostałem bana.
Obrazek
Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polityka za granicą

BTW przeniescie może powyższe posty do tematu o polityce krajowej, bo rozmywamy ważniejszy wątek.

Dzięki.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polityka za granicą

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

Polityka za granicą

Post autor: szmagel »

Ładnie ich zabolało :)
Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Polityka za granicą

seba82 pisze: 03 mar 2022, 16:47 A otwieranie nowej kopalni nie zwiększa wydobycia??
Jeśli zamykasz inne, to nie, nie zwiększa. Dane są jasne w tej sprawi.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistic ... opy-02.png
(png się nie pokazują tak ładnie)
Tu masz dane o węglu brunatnym.
Niemcy ostatnie lata skupiły się na eliminacji węgla kamiennego, którego wydobycie spadło do blisko zera.
A tu procent uzależnienia od węgla wybranych gospodarek:
Obrazek

A tutaj podsumowanie Niemiec jeśli chodzi o ich gospodarkę:
https://www.cleanenergywire.org/sites/d ... k=k2BK48jz

Ja widzę tutaj dalszy ciąg spadków i wydobycia, i zużycia.
Zwracaj uwagę na to, czy dany punkt mówi o produkcji, czy zużyciu węgla i na to, o którym typie mowa. Niezależnie jednak o czym z tych punktów byśmy dyskutowali, to tak zużycie, jak i tym bardziej zużycie procentowe, a ponad to wydobycie węgla brunatnego i kamiennego w Niemczech po prostu spada. Jeden element wolniej, inny szybciej, ale spada.

A Australia ma tani węgiel, który jest bardzo blisko powierzchni, więc jest jednym z głównych eksporterów węgla na świecie. Przy tym nie jest w Unii, więc nie ma elementu prowokującego państwa unijne do zwiększania wydobycia.
seba82 pisze: 03 mar 2022, 16:47 mi wygląda cały ten lament EU
Główny lament brał się o Turów. Ale Turów nie ma nic do tego, bo problem z nim jest taki, że wydobycie zanieczyszcza Czechy. Dopóki zanieczyszczami sami siebie, to element naszej polityki. Podobnie z Czechami i Niemcami. Ale kiedy jeden zanieczyszcza drugiego, to muszą się dogadać jak sprawę rozwiązać. I PiS olał Czechów i dlatego skończyło się jak się skończyło. To wina błędów politycznych, a nie kwestii energetycznych jako takich, nie merytorycznie energetycznych jeśli rozumiesz o co mi chodzi.
Obrazek
Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Polityka za granicą

Ojciecdyrektor pisze: 03 mar 2022, 16:53
Akurat muszę ci przyznać rację.
Jak parę razy na to zwróciłem uwagę, to dostałem bana.
I mnie za takiego uważasz? Na jakiej podstawie?

P.S.Cloner mnie nie interesuje.
Obrazek
Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1373
Kibicuję: AC Milan

Polityka za granicą

Post autor: MazurXIII »

Piękne porównanie Polski do Rosji. No brawa.
Szkoda śliny. Zwykła, zdradziecka [k****], która w godzinie próby dzieli zamiast łączyć. Zastanawialiście się dlaczego nasi przodkowie spieprzyli projekt RON? Właśnie przez takie indywidua.

2wp//piotrcies
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”