Matura

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
meecik_mks
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post autor: meecik_mks »

Polski - Podstawowy
Gera - Podstawowy
Angielski - Podstawowy

Dodatkowy: WOS

Musi sie udać :oops:

Temat na maturke: Odwieczne wędrowanie w poszukiwaniu sensu życa. Zanalizuj motyw, odwołując sie do wybranych tekstów literatury polskiej i obcej.

Moim zdaniem, temat przystępny.
Obrazek

Potrzebujesz nowego siga do podpisu czy jakiegoś avatara , może nawet tapety? Wystarczy się zarejestrować!
Awatar użytkownika
Marq
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post autor: Marq »

Witam. Dawno mnie tu nie było :wink: Jestem dopiero w II klasie LO i mam małe pytanie. Aby dostać się takie studia : "stosunki międzynarodowe" jakie przedmioty trzeba zdawać na maturze? Podejrzewam że rozszerzony WOS, coś jeszcze? I czy na takich studiach są elementy matematyki albo fizyki? :roll:
Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post autor: Cris7 »

Czytałem gdzieś w prasie, że na maturze nie będzie można zdawać kilku przemiotów, które w ubiegłym roku jeszcze można było. Wśród nich był WOS, który podobno zdawał co czwarty maturzysta. Czy to prawda? A jeśli tak to kiedy wejdzie to w życie?Bo tak się składa, że jestem w 1 LO i mam zamiar zdawać maturę m.in z WOS-u.
United Road, take me home
To the place, I belong
To Old Trafford, to see United
Take me home, United road
Awatar użytkownika
Marq
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Czytałem gdzieś w prasie, że na maturze nie będzie można zdawać kilku przemiotów, które w ubiegłym roku jeszcze można było.
Nie czytałem. Ja jestem w LO na profilu Matma>Fiza>Infa i do dzisiaj sobie zadaje pytanie po kiego &#!$@ wybierałem matme z której jestem tępy :? .
Teraz sam będe musiał przerabiać rozszerzoną histe albo gegre żeby zdać coś rozszerzonego. Liczę że WOS będzie można zdawać bo starszy kumpel zdawał i mówił że jest zajebiście łatwy.
Awatar użytkownika
Bobohawk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post autor: Bobohawk »

Cris7 pisze:Czytałem gdzieś w prasie, że na maturze nie będzie można zdawać kilku przemiotów, które w ubiegłym roku jeszcze można było. Wśród nich był WOS, który podobno zdawał co czwarty maturzysta. Czy to prawda? A jeśli tak to kiedy wejdzie to w życie?Bo tak się składa, że jestem w 1 LO i mam zamiar zdawać maturę m.in z WOS-u.
Tak rzekomo od przyszłego roku bądź za dwa lata ma nie być już na maturze m.in. WOS-u co z pewnością będzie stratą dla wielu maturzystów.
Tak samo zastanawiające jest po co wprowadzili tą obowiązkową matematykę? :roll:
Awatar użytkownika
Sawyer
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 816

Post autor: Sawyer »

Matura to bzdura ... ale przekonacie sie o tym dopiero pod koniec Maja 8)

Jak ktos wybrał temat zwiazany z Holocaustem to pisac :twisted: (Holocaust w literaturze i filmie... cos takiego) ... Mam do sprzedania :wink: (dogadamy sie co do ceny) oceniona na 18pkt. 8)
gianbuffon
Skład B
Skład B

Post autor: gianbuffon »

na maturze bede zdawal polski, angielksi i prawdopodobnie geografie(wszystko na podstawowym) i jakie polecilibyscie mi studia??
zupelnie nie wiem jakie wybrac, bo w sumie nic specjalnego mnie nie interesuje, a do wyboru pozostalo mi malo czasu... POMOZCIE!
Dobrowol
Trampkarz
Trampkarz

Post autor: Dobrowol »

WOS łatwy? nie powiedziałbym Marq:) jak masz czas to wal do mnie na gg to możemy pogadać na temat zdawania matury z WOS-u ;)
Awatar użytkownika
Marq
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

gianbuffon pisze:na maturze bede zdawal polski, angielksi i prawdopodobnie geografie(wszystko na podstawowym) i jakie polecilibyscie mi studia??
zupelnie nie wiem jakie wybrac, bo w sumie nic specjalnego mnie nie interesuje, a do wyboru pozostalo mi malo czasu... POMOZCIE!
Ja się nie znam, ale jak zdasz to wszystko na podstawowym to Cię nigdzie nie przyjmą, bo przy rekrutacji liczy się rozszerzenie.
Tak samo zastanawiające jest po co wprowadzili tą obowiązkową matematykę? Rolling Eyes
Ta obowiązkowa matematyka? to od którego rocznika? Ja słyszałem że od 1990. Bo jeśli ja miałbym zdawać za rok matme to chyba bym do matury nawet nie podchodził. :P :lol:
WOS łatwy? nie powiedziałbym Marq:) jak masz czas to wal do mnie na gg to możemy pogadać na temat zdawania matury z WOS-u Wink
Jutro się odezwe bo teraz oglądam Zagubionych. :)

Ja mam jeszcze pytanie. Jakie kierunki studiów oferuje matura z geografii na poziomie rozszerzonym?

ps. Ma ktoś może namiar na strone na której jest napisane jakie przedmioty uwzględniają przy rekrutacji na dany kierunek?
Awatar użytkownika
Mefiu
First love...United

Post autor: Mefiu »

Wygląda na to, że maturę będę zdawał z WOS-u, choć zastanawiam się jeszcze nad dodatkową geografią :o
pisemne:
j. polski - zastanawiam się nad rozszerzeniem, muszę przejrzeć parę opracowań i doszkolić się w pisaniu interpretacji i analiz :roll: Wstyd przyznać, ale niektórych lektur się nie czytało ("Lalka").
j. angielski - podstawowy, nie czuję się na siłacch, by pisać rozszerzenie.
WOS - mam dopiero pierwszy rok i mimo wszystko czuję, że nei dam rady przygotować się do rozszerzenia.
Nad geografą się zastanawiam...

ustne:
j.angielski - podstawowy, słyszałem, że nie ma co szaleć z rozszerzeniem, bo na to patrzą tylko na filologii, takze sensu większego nie ma
j.polski - tutaj wybrałem sobie pięć tematów, jak narazie i zastanawiam się na który się zdecydować:

:arrow: "Literacka i filmowa wizja PRL-u. Analiza wybranych przykładów"
:arrow: "Nagłówki codziennej prasy. Oceń poprawność i stopień spójności z tekstem, określ funkcje językowe."
:arrow: Typowe błędy w wypowiedziach dziennikarskich. Analiza wybranych przykładów".
:arrow: "Perswazyjna funkcja środków językowych we współczesnej reklamie prasowej, radiowej i telewizyjnej"
:arrow: "Język wybranego środowiska. Zanalizuj leksykę, frazeologię, składnię w wypowiedziach tej grupy"

Ma ktoś jakieś rady w związku z tymi tematami? Ktoś przerabiał?
ps. Ma ktoś może namiar na strone na której jest napisane jakie przedmioty uwzględniają przy rekrutacji na dany kierunek?
Jęsli znajdę to odpiszę.
Take me home, United road, to the place I belong...
Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 771

Post autor: j1mmy »

Manumef a numerek LO :D ja na twoim miejscu wybrałbym
Arrow "Literacka i filmowa wizja PRL-u. Analiza wybranych przykładów"
temat zgrabny wdzięczny ap rzy tym dość łatwy w interpretacji, możesz oprzeć siię na rozmowach kontrolowanych, rejsie, misiu,alternatywach4
WOS nie jest trudny :)
Jeśli nie możesz złapać na forum napisz PM
Awatar użytkownika
FUDŻIN
Grafomania zaawansowana

Post autor: FUDŻIN »

Chce ktoś kupić prace maturalną z j. polskiego z zeszłego roku: Życie w obozie koncentracyjnym. Przedstaw różne ujęcia tego motywu na wybranych przykładach literackich.

Dostałem za nią 20/20. Praca była pisana przez nauczyciela j. polskiego.

Dodatkowo dorzucam konspekt, prezentacje multimedialną, pytania które mi zadali, skany wszystkich utworów.

A może od razu ktoś ma nerke do sprzedania?? Śmiało, możecie dawać ogłoszenia :? No kuwa, nie przesadzajmy, to nie jest miejsce na handel maturami!! Każda następna taka 'oferta' zostanie usunięta i ukarana WP //maestro
Obrazek
Awatar użytkownika
Mefiu
First love...United

Post autor: Mefiu »

j1mmy pisze:Manumef a numerek LO :D ja na twoim miejscu wybrałbym
Arrow "Literacka i filmowa wizja PRL-u. Analiza wybranych przykładów"
temat zgrabny wdzięczny ap rzy tym dość łatwy w interpretacji, możesz oprzeć siię na rozmowach kontrolowanych, rejsie, misiu,alternatywach4
WOS nie jest trudny :)
8 LO w Toruniu, jeśli o to się rozchodzi, czyli 4/5 szkoła w rankingu w grodzie Kopernika :wink: A co?

Ten temat, który podałeś chyba najbardziej przypadł mi do gustu, jednak będę musiał poszukać trochę w literaturze. Narazie znalazłem tylko książkę Kazimierza Orłosia "Cudowna melina". A jeśli chodzi o kinematografie, to nie będzie najmniejszego problemu, bo sporo filmów do wyboru, a w tym chyba "Miś" jest faworytem.

Pozdrawiam!
Take me home, United road, to the place I belong...
Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 771

Post autor: j1mmy »

Manumef pisze:8 LO w Toruniu, jeśli o to się rozchodzi, czyli 4/5 szkoła w rankingu w grodzie Kopernika Wink A co?
Nic bo ja konczylem 12 dlatego pytam :) spróbuj coś z Hłaską :P
Jeśli nie możesz złapać na forum napisz PM
Awatar użytkownika
imi.imka
Trampkarz
Trampkarz

Post autor: imi.imka »

maturka to byl luzik!! teraz dopiero zdalam sobie z tego sprawe jak musze uczuc sie na sesje!! mature mam co pol roku!! Zdawalam z polskiego (podstawowy i rozszerzony), angielskiego (podstawowy i rozszrzony), historii (podstawowy i rozszerzony), wos-u (podstawowy i rozszerzony). Ustny polski ("Literackie i filmowe wizje zaglady swiata") i ustny angielski (podstawowy)!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”