Testy Gimnazjalne

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Jak ci poszły testy ??

Bardzo dobrze :D
26
23%
Dobrze :)
38
34%
Pół na pół :|
26
23%
Słabo:(
5
5%
Beznadziejnie :((
16
14%

Liczba głosów: 111

Awatar użytkownika
Void
Don Corleone
Reputacja: 0

Post autor: Void »

Martinho pisze:Nie wiem dlaczego teraz ci sie te posty przypomnialy
Bo dopiero teraz zajrzałem do tego tematu i poczyłem nagłą potrzebę zanegowania Twoich teorii :P
Martinho pisze:EOT
Z mojej strony też :>
Obrazek
Lista promowanych sigmakerów: Diamen 23, K@li :wink:

"Kokodżambo i do przodu" - to moje motto :D
Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post autor: bagg »

to, Wilmore, pozwol, ze przeniose. wiec :
Wilmore pisze: Wszystko zależy. Wierzę na słowo egzaminatorce z humanistycznego, która martwi się o swoich uczniów, czy sklecą trzy zdania na krzyż w charakterystyce, bo o wypisywanie danych i szukanych jest spokojna od lat, te egzaminy wychodzą lepiej w jej środowisku, niż humanistyczny.

to u mnie (i w kraju) jest odwrotnie. sredni wynik z matematycznego jest zazwyczaj o jakies 4-5 punktow nizszy od humana.

sprawe lektur pomijam, jak juz napisales -wszystko zalezy od gustu. zeromski nudny, ale dodatkowo przygnebiajacy. sienkiewicz to jednak inny rodzaj literatury.
Wilmore pisze:Lać wodę to się leje na prezentacji. Egzamin z definicji nie jest od lania wody. A jak przygotowywali źle dzieciaki, to pretensje można mieć do dwóch stron - do dzieciaków, że nie chciały "na wszelki wypadek" nauczyć się czegoś innego, i przede wszystkim do nauczycieli, którym odechciało się przygotowywać rzetelnie uczniów.

a z tym sie nie zgodze, bo jak jest rozprawka, chociazby z poprzedniego roku - i temat jest o ogrodach to naprawde z latwoscia idzie lac wode o tym, jak babcia krysia ma fajny ogrodek. do tego nie trzeba takich szczegolow jakie potrzebne byly do tej charakterystyki.

poza tym - moze niekoniecznie w gimnazjum, ale jak juz rozmawiamy o szkolnictwie, rocznik 91 ma w tej chwili w lo taka ilosc lektur, ze nauczyciele zastanawiaja sie, jak to wszystko obejma i uwazaja, ze polowe sie powinno wyrzucic. tak wiec czasem nie checi brak a czasu najzwyczajniej. a i to wiem z wlasnego doswiadczenia.
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post autor: Wilmore »

bagg pisze:to u mnie (i w kraju) jest odwrotnie. sredni wynik z matematycznego jest zazwyczaj o jakies 4-5 punktow nizszy od humana.
Zaskakujące, ale nie siedzę w temacie tak, by cokolwiek udowadniać.
Fakt jest jednak faktem, zadania ścisłe można spokojnie ładnie zaliczyć pisząc dane i szukanie i mając małe pojęcie o tematyce. Tak sobie właśnie przeglądam te testy i klucz i myślę sobie, że możnaby się dostać do niezłego LO robiąc dane i szukane...
bagg pisze: a z tym sie nie zgodze, bo jak jest rozprawka, chociazby z poprzedniego roku - i temat jest o ogrodach to naprawde z latwoscia idzie lac wode o tym, jak babcia krysia ma fajny ogrodek. do tego nie trzeba takich szczegolow jakie potrzebne byly do tej charakterystyki.
Fakt jest jednak faktem, dzieciakom nic nie zabroniło przygotowywać się do charakterystyki, ani nauczycielom rzetelnie ich przygotować do egzaminu.
bagg pisze:rocznik 91 ma w tej chwili w lo taka ilosc lektur, ze nauczyciele zastanawiaja sie, jak to wszystko obejma i uwazaja, ze polowe sie powinno wyrzucic. tak wiec czasem nie checi brak a czasu najzwyczajniej. a i to wiem z wlasnego doswiadczenia.
Żart tkwi w tym, że pewnie większość polonistów świerzbią ręce do wyrzucenia wypocin papieża i durnych wymysłów ministrów z programu, a pewnie właśnie te śmiecie literackie (porównując do reszty programu, którą trzeba przerobić TEŻ, a nie PRZEDE WSZYSTKIM) będą na kolejnych egzaminach, bo w końcu Papa wielkim poetą był, a pisarze katoliccy nobla nie dostali tylko przez masonerię. :roll:
Żal mi tej młodzieży.
Mądrości nie można przekazać. Wiedza, którą próbuje przekazywać mędrzec, brzmi zawsze jak głupota.
Hermann Hesse
Awatar użytkownika
Gość Anonimowy
Skład B
Skład B

Post autor: Gość Anonimowy »

Wilmore pisze:Tak sobie właśnie przeglądam te testy i klucz i myślę sobie, że możnaby się dostać do niezłego LO robiąc dane i szukane...
To ku#* nie mysl, twoje wypowiedzi naprawde sa smieszne, humanistyczny wypada gorzej od matematycznego, chyba w Mozambiku.

Na szukanych mozna zaklepac sobie dobre LO? :lol: To Ty chyba do zawodowki chodziles ...

Moze nie wiesz ale licza sie tez oceny z czterech przedmiotow:j. polski, j. obcy,matma i jakis dodatkowy ( zwiazany z dalsza szkola).Za '6' masz 10 pkt; '5'-8 pkt; '4'-6 pkt i za '3'-4 pkt.A sume pkt zdobytych z dwoch testow dzielimy przez 2.

I pokaze Ci cos na moim przykladzie.Z ocen dostane 30 pkt a z egzaminu 36.Lacznie daje to 66 pkt.I k**# mowie Ci ,ze nie jachalem na samych szukanych itp a i tak do dobrego LO sie nie dostane!

Wilmore pisze:Żal mi tej młodzieży.
...

Przepraszam za te dwa brzydkie slowa.
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Gość Anonimowy pisze:Na szukanych mozna zaklepac sobie dobre LO? Laughing To Ty chyba do zawodowki chodziles ...
Nie potrzebowałem tego egzaminu. Na szczęście.
Gość Anonimowy pisze: I pokaze Ci cos na moim przykladzie.Z ocen dostane 30 pkt a z egzaminu 36.
Skoro z egzaminu dostaniesz oszałamiające 36 pkt., to w LO będą się tylko cieszyć(przepraszam, nie zauważą nawet Cię zapewne), że z taką liczbą punktów się nikt nie dostanie. Bo to raczej oszałamiający wynik nie jest.
A egzamin jest taki, że można spokojnie go zdać wysoko uważając w szkole, nawet nie wymaga przygotowań. Do gdzie tu trudność? Punkty za wypisanie danych i szukanych to jakiś żart, podciąganie na siłę wyników, a nie realna ocena umiejętności ucznia. Gdyby za wynik dawano więcej punktów, a za dane wcale, to drastycznie spadłaby średnia zapewne, bo z tego, co wiem, to właśnie dzięki tymże danym ludzie mają kilka punktów więcej, bo rozwiązać zadania czasem nie potrafią, ani choćby wypisać wzoru.

Drugi kon2r (no offence)? Przelać frustrację na forum, bo się zawaliło egzamin? :lol:

Zresztą, żeby potwierdzić czymś swoje słowa - to komentarz z mojego bloga do dzisiejszego tekstu na temat właśnie szkolnych egzaminów. Wklejam akurat to, bo rozmowy prywatnej z jedynym gimnazjalistą, który to pisał, nie przytoczę z wiadomych względów, a to mam pod ręką.
Ja w tym roku pisałem testy i powiem, że te humanistyczne to osoba z 1 klasy by napisała, co tu mówić o 3. Były bardzo łatwe, aż przesadnie łatwe. Wystarczy dokładnie czytać.

Jeśli chodzi o ścisłe, to jest to parodia testów. Zadanie za 5 punktów: oblicz pole całkowite i objętość kuli. Pod spodem napisane obydwa wzory, dane jak na tacy, i jeszcze bezczelna notka że r=promień. Paranoja. Ja, który jestem lewy z tego zakresu wiedzy testy napisałem na jakieś 40 punktów. Nie uczyłem się nic. Nieporozumienie.
Powiem tylko, że faceta znam, i (nie obrażając tu nikogo) nie jest wielkim orłem z nauki, ani specjalistą od takich testów. :wink:
Mądrości nie można przekazać. Wiedza, którą próbuje przekazywać mędrzec, brzmi zawsze jak głupota.
Hermann Hesse
Awatar użytkownika
Gość Anonimowy
Skład B
Skład B

Wilmore pisze:Drugi kon2r (no offence)? Przelać frustrację na forum, bo się zawaliło egzamin?
Tak musze ,zaraz pobije babcie ...

A ja Ci powiem tylko ,ze znam takiego faceta ,ktory jest bardzo dobry z matmy i innych przedmiotow scislych i napisal ten test na 30 pkt.
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Gość Anonimowy pisze:A ja Ci powiem tylko ,ze znam takiego faceta ,ktory jest bardzo dobry z matmy i innych przedmiotow scislych i napisal ten test na 30 pkt.
Wyjątki, wyjątki... Nie ma co się nimi przerzucać. Fakt jest faktem - pisząc na dane i szukane, a nawet nie przygotowując się zbyt wiele, tylko mając dobry dzień, można ten test spokojnie napisać na wysokim poziomie.
Nie przyglądałem się temu konkretnemu testowi jeszcze, ale nie mam o nim zbyt wysokiego zdania, jeśli słyszę, że zadania na nim miały podane wzory i dane w treści zadania. Może i nie wszystkie, ale mimo wszystko to gigantyczne ułatwienie - podstawiasz i mnożysz, jak nie umiesz w głowie, to w słupku. To już powinno się umieć w gimnazjum. I już masz 5 punktów (10%!) z tego testu.
Hermann Hesse
Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post autor: Lakier »

Wiesz Wilmore, nam latwo tak mowic, ale taki gimnazjalista jest w duzym stresie, bo jednak od Liceum duzo zalezy na jakie studia pojdziesz. W stresie to juz latwo o blad rachunkowy i z punktow dupa. Co nie oznacza, ze normalny uczen z latwoscia sobie poradzi z takim testami.

W gimnazjach jest duzo dresiarstwa, co dostaja z takich testow po 10 punktow, dlatego tez srednia jest zanizona.
:)
Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post autor: kaczy »

Ja w Gimnazjum miałem 52 pkt z testów i 12 z ocen co dało łącznie 64 :)
Najlepsze jest to że teraz gdybym mógł zacząć 3 klasę gimnazjum to spokojnie stać było by mnie nawet na połowę więcej, i dostałbym się na wymarzony kierunek.

Teraz jedynie pozostało mi się troszczyć o odpowiednie przygotowanie do Matury, abym się nie obudził w 4 klasie z ręką w nocniku 8)
Awatar użytkownika
Gość Anonimowy
Skład B
Skład B

kaczy pisze:Ja w Gimnazjum miałem 52 pkt z testów i 12 z ocen co dało łącznie 64
A ile mozna bylo zdobyc max :?:
Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

A ile mozna bylo zdobyc max Question

Tyle samo co w tym roku.
Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post autor: Lakier »

kaczy pisze:Ja w Gimnazjum miałem 52 pkt z testów i 12 z ocen co dało łącznie 64 :)

To wszystko tlumaczy.
:)
Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Lakier pisze:kaczy napisał:
Ja w Gimnazjum miałem 52 pkt z testów i 12 z ocen co dało łącznie 64 Smile

To wszystko tlumaczy.

Twój komentarz też wszystko tłumaczy :)

Nie ma to jak kierować się suchymi liczbami w ocenie człowieka
Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post autor: Lisek »

To ty kaczy taki stary jesteś? Ja myślałem, że z 2 gimnazjum max. ew test w tym roku. A tak jak piszesz 62 razem to się nie popisałeś :lol: I jeżeli przyjęli Cię do jakiegoś Technikum, to poziom w nim z pewnością nie jest zachwycający :P
"Kiedy mówię „Polska”, mam przed oczami pszeniczny kłos wyrosły na tej ziemi, znajome boćki, co przycupnęły na przyjaznej mazurskiej chacie…"
Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 102

Post autor: myhalek_acm »

Ej chwalcie sie ile bedziecie mieli pkt ja tak kolo 85 z 2 testow i z 56 za oceny i mzoe jakies dodatkowe pkt za sport albo historie wiec kolo 130-140 powinno byc czyli niezle
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”