Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%

Liczba głosów: 27

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4328
Kibicuję: AC Milan

Post autor: Eyesmon »

A dlaczego osoby na UoP maja być stratne?
Life is an unexpected journey
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6222
Kibicuję: 4rsenal

Post autor: sickstick »

Eyesmon pisze: 06 maja 2025, 19:28 A dlaczego osoby na UoP maja być stratne?
Bo macie L4, urlopy i inne świadczenia? :> No przecież już to napisałem kilka postów temu. Przykładowo dla mnie osobiście zrobienie sobie 26 dni wolnego jest w skali roku dużo wyższą stratą finansową, niż bym "zarobił" na tym obniżeniu zdrowotnej (a gdzie tu ewentualne chorobowe, przyszła emerytura, jakieś auta służbowe czy mityczne owocowe czwartki). Zrobienie sobie 1 dnia wolnego żeby pójść do lekarza, to jest dla mnie dobre 300-500zł straty na zarobku (czyli taką mam "publiczną" służbę zdrowia, że żeby z niej skorzystać płacę 2x więcej niż ty idąc prywatnie do specjalisty). Zgadzam się że te korpo robiące wały zatrudniając b2b zamiast UoP oszukują i ten proceder powinien zostać ukrócony, co do tego nie ma wątpliwości - ale to raczej na zasadzie zwiększonych kontroli i np kar finansowych dla firm które w ten sposób zatrudniają. Bo na ten moment ludzie pracujący uczciwie na samozatrudniemu (prowadzący małe firmy lub uprawiające różne formy freelancingu) płacą praktycznie tyle samo co zatrudnieni na UoP, a w porównaniu z nimi [ch**] od państwa mają.

3/4 forum nazywa siebie prawicowcami, sympatyzuje z Mentzenem, a jak przychodzi do konkretów to człowiek nazywany "Lewakiem" musi im tłumaczyć takie rzeczy. To dużo mówi o kondycji dyskusji politycznych :P
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5285
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post autor: DDK »

Ale sick jestem pełen podziwu, bo idziesz w dobra stronę. Szkoda ze w tej dyskusji jesteśmy po tej samej stronie bo bym podyskutował na argumenty ;P
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Ty ale jak robisz na b2b to chyba nie non stop 8-16? Bo możesz iść do lekarza 8-10 i pracować 10-18 :)
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5285
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post autor: DDK »

wszystko zależy w jakiej branży pewnie. Jak Twoja firma działa tylko 8-16 to nie przesuniesz.
Awatar użytkownika
Epikur
Junior
Junior
Reputacja: 2
Kibicuję: ZET Tychy

Post autor: Epikur »

Nie mój kandydat ale też skomentował sprawę z Nawrockim
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2129

Post autor: venomik »

Eyesmon pisze: 06 maja 2025, 22:01 Ty ale jak robisz na b2b to chyba nie non stop 8-16? Bo możesz iść do lekarza 8-10 i pracować 10-18 :)
Warunki świadczenia usług wpisujesz w umowę. Jeśli wymagają od Ciebie pełnienia obowiązków w godzinach 8-16 to tak musisz pracować.
Natomiast nie do końca rozumiem dyskusję o wolne i rekompensatę w składce zdrowotnej. Takie kwestie uwzględnia sie w wysokości wystawianej faktury.
Dirty mind
Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 615
Kontakt:

Post autor: 10 »

Nieco w cieniu pana Jerzego i "szaleństw panny Ewy (Braun)" - były minister edukacji i akcja "zabierz dziecku dowód":
https://www.facebook.com/share/v/195KcUaTkA/
Ale, Alex; Alessandro. DEL PIERO!
Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1945

Post autor: Conrado »

Odklejony Jarek zabrał głos i wydaje mi się że takimi wypowiedziami mocno zawęża możliwość pozyskania nowego elektoratu Nawrockiemu.
Niedawno Bosak mówił że każdy tylko nie Trzaskowski,ale po wczorajszym filmiku Mentzena mam wrażenie że spora część elektoratu konfy zostanie w domu w czasie drugiej tury.
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6222
Kibicuję: 4rsenal

Post autor: sickstick »

Eyesmon pisze: 06 maja 2025, 22:01 Ty ale jak robisz na b2b to chyba nie non stop 8-16? Bo możesz iść do lekarza 8-10 i pracować 10-18 :)
Jasne że mogę! Rozumiem że ty jak jesteś chory to do lekarza idziesz 8-10, a potem wracasz na 8h do pracy? :>

Ja nie mam jako-tako grafiku, wyceniam sobie taska na ilość h jaki zakładam że mi zajmie (czasem wyjdzie szybciej, czasem dłużej) przy założeniu że przepracuję 40h w tygodniu. Jak mam dzień wolnego to robota przechodzi na przyszły tydzień (o ile nie ma deadline, wtedy przechodzi na godziny nocne), a co za tym idzie w kolejnym tygodniu mam o te godziny niższą wycenę.
Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Pożar w burdelu -bo tak trzeba określić to co się teraz dzieje w pisie :rotfl4:
Nawrocki miał wziąć udział w konferencji,ale powiedział że przekazuje mieszkanie na rzecz fundacji i spierdolił :lol2:
Rzeczniczka nie wiedziała co powiedzieć i też uciekła :rotfl4:
Dramat.
Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128

Post autor: Devourer »

Dramat, że ileś tam wersji jest i tłumaczeń co się wydarzyło. Lepiej byłoby dla PiSu, chociaż to nierealne wycofać Nawrockiego i wesprzeć Jakubiaka, którego niewiele od PiSu dzieli, a jest bardziej znany, transparentny, i znacznie lepiej się wypowiada niż kandydat obywatelski. A tak jest pogodzony z byciem kandydatem B, który w zasadzie jest jako wsparcie Nawrockiego.
Mentzen ma rację, że atakuje Nawrockiego, to dla niego szansa, hcociaż bardziej by sie nadawał na ministra gospodarki czy finansów, aniżeli na prezydenta.

Ale ogólnie niestety Trzaskowski ma jakies 70% szans na wygraną na dzień dzisiejszy.
Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 1090

Post autor: Hannibal »

Jakubiak z tym bykowym to się pogrążył i nikt młody na niego nie zagłosuje oprócz skrajnie skręconej prawicy.
Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Jakubiak lepiej się wypowiada ?
Przecież on w rozmowach jest zgrabny niczym słoń w składzie porcelany.
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

sickstick pisze: 07 maja 2025, 15:11
Jasne że mogę! Rozumiem że ty jak jesteś chory to do lekarza idziesz 8-10, a potem wracasz na 8h do pracy? :>

Ja nie mam jako-tako grafiku, wyceniam sobie taska na ilość h jaki zakładam że mi zajmie (czasem wyjdzie szybciej, czasem dłużej) przy założeniu że przepracuję 40h w tygodniu. Jak mam dzień wolnego to robota przechodzi na przyszły tydzień (o ile nie ma deadline, wtedy przechodzi na godziny nocne), a co za tym idzie w kolejnym tygodniu mam o te godziny niższą wycenę.
Ja mimo UOP o 40 h tygodnia mam nienormowany czas pracy ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”