mete pisze:I love to playing guitar and singing.My sister taught me that when I was 13.I won sing competition and I recorded my voice in professional studio.I still have a lot to learn, so I go to dance and singing lessons.In my free time I try to be at concerts of my favourite band and keep track of thier career.I am still learning on my mistakes but I believe in my abilities and I know I can be one's of the best.
nie jest calkowicie doslownie ale sens zachowany
Pomoc w lekcjach
Re: Pomoc w lekcjach
- Cris7
- Gwiazda

- Reputacja: 7
Poprawiłeś ze złego na gorsze.
United Road, take me home
To the place, I belong
To Old Trafford, to see United
Take me home, United road
To the place, I belong
To Old Trafford, to see United
Take me home, United road
mam prosbe.potrzebuje schemat blokowy rozwiazania rownania X^3 + 3 *x +4 metoda polowienia.
witam
ja mam dwa zadania, a ze jestem noga z tego to prosilbym o jakakolwiek pomoc, moze ktos jest dobry ze scislych
Dane są funkcje kosztów zmiennych pracy (VCL) i kosztów zmiennych zużycia surowców (materiałów) (VCM):
VCL = q3 –10q2 +20q
VCM = 30q
gdzie: q - produkcja w tonach (miesięczna),
VCL i VCM - koszty zmienne pracy i zużycia surowców w tys. złotych.
W analizowanym okresie koszty stałe (FC) wynosiły 30 tys. zł miesięcznie
1) Utwórz funkcję kosztów zmiennych całkowitych (VC) i przedstaw jej obraz graficzny dla następujących
wielkości produkcji: 0,1,2,3,...,10 ton.
2) Utwórz funkcję kosztów całkowitych (TC) i przedstaw jej obraz graficzny dla analogicznych co poprzednio
wielkości produkcji.
3) Wyznacz funkcję kosztów marginalnych ( MC) i przedstaw jej obraz graficzny.
4) Przedstaw funkcję i obraz graficzny kosztów zmiennych przeciętnych ( AVC)
5) Przedstaw funkcję i obraz graficzny kosztów całkowitych przeciętnych (AC).
6) Wyznacz wielkość produkcji przy której Koszt Całkowity Przeciętny (AC) osiągnie najmniejszą wartość - określ
jej wielkość.
7) Wyznacz wielkość produkcji przy której Koszt Zmienny Przeciętny (AVC) osiągnie minimum - oblicz tę
wielkość. Obliczenia wykonaj posługując się następującą tabelą:
Lp q VC TC MC AVC AC
1 0
2 1
3 2
4 3
5 4
6 5
7 6
8 7
9 8
10 9
11 10
Obrazy graficzne TC i VC przedstaw na rysunku 1.
Obrazy graficzne AC, AVC i MC przedstaw na rysunku 2
Wykorzystując dane z zad. 20 określ:
1) próg zamknięcia przedsiębiorstwa oraz graniczny próg i graniczną cenę rentowności,
2) progi rentownosci jeśli cena sprzedaży wyniesie p = 38 tys. zł/tona,
3) wielkość produkcji przy której przedsiębiorstwo osiągnie maksymalny zysk, jeśli cena sprzedaży nie ulegnie
zmianie,
4) zysk jednostkowy (przeciętny) oraz zysk całkowity w warunkach optymalnej decyzji.
ja mam dwa zadania, a ze jestem noga z tego to prosilbym o jakakolwiek pomoc, moze ktos jest dobry ze scislych
Dane są funkcje kosztów zmiennych pracy (VCL) i kosztów zmiennych zużycia surowców (materiałów) (VCM):
VCL = q3 –10q2 +20q
VCM = 30q
gdzie: q - produkcja w tonach (miesięczna),
VCL i VCM - koszty zmienne pracy i zużycia surowców w tys. złotych.
W analizowanym okresie koszty stałe (FC) wynosiły 30 tys. zł miesięcznie
1) Utwórz funkcję kosztów zmiennych całkowitych (VC) i przedstaw jej obraz graficzny dla następujących
wielkości produkcji: 0,1,2,3,...,10 ton.
2) Utwórz funkcję kosztów całkowitych (TC) i przedstaw jej obraz graficzny dla analogicznych co poprzednio
wielkości produkcji.
3) Wyznacz funkcję kosztów marginalnych ( MC) i przedstaw jej obraz graficzny.
4) Przedstaw funkcję i obraz graficzny kosztów zmiennych przeciętnych ( AVC)
5) Przedstaw funkcję i obraz graficzny kosztów całkowitych przeciętnych (AC).
6) Wyznacz wielkość produkcji przy której Koszt Całkowity Przeciętny (AC) osiągnie najmniejszą wartość - określ
jej wielkość.
7) Wyznacz wielkość produkcji przy której Koszt Zmienny Przeciętny (AVC) osiągnie minimum - oblicz tę
wielkość. Obliczenia wykonaj posługując się następującą tabelą:
Lp q VC TC MC AVC AC
1 0
2 1
3 2
4 3
5 4
6 5
7 6
8 7
9 8
10 9
11 10
Obrazy graficzne TC i VC przedstaw na rysunku 1.
Obrazy graficzne AC, AVC i MC przedstaw na rysunku 2
Wykorzystując dane z zad. 20 określ:
1) próg zamknięcia przedsiębiorstwa oraz graniczny próg i graniczną cenę rentowności,
2) progi rentownosci jeśli cena sprzedaży wyniesie p = 38 tys. zł/tona,
3) wielkość produkcji przy której przedsiębiorstwo osiągnie maksymalny zysk, jeśli cena sprzedaży nie ulegnie
zmianie,
4) zysk jednostkowy (przeciętny) oraz zysk całkowity w warunkach optymalnej decyzji.
- Kluchman
- Legenda Futbolu

- Reputacja: 2405
- Kontakt:
E no, przecież nikt tu nie będzie teraz Ci tego rysował.
To podstawowe zadania z mikroekonomii. Może później to zrobię jak mi się będzie chciało, teraz jestem zajęty - piszę już tego posta dobre kilka minut.
Aczkolwiek jestem pewien, że na zajęciach robiliście kilka podobnych zadań, więc teoretycznie powinieneś sobie poradzić.
A jeśli jesteś noga z przedmiotów ścisłych, to czemu taki (no w sumie nie bardzo ścisły, ale kilka przedmiotów takich jest) kierunek studiów? Jak z tym sobie kompletnie nie poradzisz, to daj sobie spokój, bo później będziesz mieć też trudniejsze rzeczy. Nie odbierz tego źle.
To podstawowe zadania z mikroekonomii. Może później to zrobię jak mi się będzie chciało, teraz jestem zajęty - piszę już tego posta dobre kilka minut.
A jeśli jesteś noga z przedmiotów ścisłych, to czemu taki (no w sumie nie bardzo ścisły, ale kilka przedmiotów takich jest) kierunek studiów? Jak z tym sobie kompletnie nie poradzisz, to daj sobie spokój, bo później będziesz mieć też trudniejsze rzeczy. Nie odbierz tego źle.
Ja to mialem na 1 roku studiow, ale sie slizgalem jakos na sciagach, a problem polega na tym, ze teraz moja jest na tej samej uczelni i ma z tym samym wykladowca i tez to ma i nie kuma tego, a ja jej nie wytlumacze bo tez noga jestem ze scislych
A ona bedzie miec to na zaliczeniu i musi chociaz wykuc 
A mi sie to w zyciu nie przyda, mialem na 1 rokum zaliczylem i koniec tego przedmiotu, wiecej tego nie bede musial przechodzic, zreszta nie wiem po co nam to w ogole daja
Za wszelka pomoc bede wdzieczny i napewno sie zrewanzuje jakos
A mi sie to w zyciu nie przyda, mialem na 1 rokum zaliczylem i koniec tego przedmiotu, wiecej tego nie bede musial przechodzic, zreszta nie wiem po co nam to w ogole daja
Za wszelka pomoc bede wdzieczny i napewno sie zrewanzuje jakos
- bartbuks
- Administrator

- Reputacja: 30
Czyli koledzy z forum Ci pomogą, a Ty dostaniesz jakąś przyjemną nagrodę od dziewczyny? Nieźle sobie wykombinowałeśSpY pisze:ze teraz moja jest na tej samej uczelni i ma z tym samym wykladowca i tez to ma i nie kuma tego, a ja jej nie wytlumacze bo tez noga jestem ze scislych

bartbuks pisze:Czyli koledzy z forum Ci pomogą, a Ty dostaniesz jakąś przyjemną nagrodę od dziewczyny? Nieźle sobie wykombinowałeśSpY pisze:ze teraz moja jest na tej samej uczelni i ma z tym samym wykladowca i tez to ma i nie kuma tego, a ja jej nie wytlumacze bo tez noga jestem ze scislych
Haha nie no bez takich mi tu, tu chodzi o jej byc albo nie byc
- Kluchman
- Legenda Futbolu

- Reputacja: 2405
- Kontakt:
W sumie to było dość dawno temu i bez zaglądania do starych notatek nie jestem do końca pewien, ale te funkcje chyba trzeba po prostu pododawać, by uzyskać funkcje kosztów całkowitych. Nic innego mi tu nie pasuje.
Rysunki - to po prostu wstawienie wartości pod q i wtedy wychodzą wartości, które wstawiamy na rysunek.
Koszt marginalny - liczyło się po prostu pochodną od kosztu całkowitego.
Koszty przeciętne - dane funkcje dzielimy przez q.
Koszt całkowity przeciętny jest najmniejszy chyba wtedy, gdy równa się kosztowi marginalnemu, więc po prostu trzeba zrobić równanie.
Koszt zmienny przeciętny (min.) jest napisane jak policzyć.
Próg zamknięcia - cena jest równa kosztom zmiennym przeciętnym.
Próg rentowności - cena jest równa kosztom zmiennym całkowitym (?)
Maksymalny zysk - cena jest równa kosztowi marginalnemu (?)
Potem zysk przeciętny wiadomo - podzielić przez wielkość produkcji.
Jednak nie można tego co piszę brać na pewniaka, bo jak napisałem na początku było to dawno i nie wszystko z mikroekonomii pamiętam (w paru punktach musiałem zapytać wujka google, a 100% pewności nie mam). Obliczeń wykonywać nie będę, bo bez przesady. Dziewczyna wiedząc co ma robić musi sobie poradzić. Aczkolwiek nadal uważam, że lepiej zrobiłaby siadając do tego z zeszytem i swoimi notatkami. Zrobiłaby to lepiej.
Rysunki - to po prostu wstawienie wartości pod q i wtedy wychodzą wartości, które wstawiamy na rysunek.
Koszt marginalny - liczyło się po prostu pochodną od kosztu całkowitego.
Koszty przeciętne - dane funkcje dzielimy przez q.
Koszt całkowity przeciętny jest najmniejszy chyba wtedy, gdy równa się kosztowi marginalnemu, więc po prostu trzeba zrobić równanie.
Koszt zmienny przeciętny (min.) jest napisane jak policzyć.
Próg zamknięcia - cena jest równa kosztom zmiennym przeciętnym.
Próg rentowności - cena jest równa kosztom zmiennym całkowitym (?)
Maksymalny zysk - cena jest równa kosztowi marginalnemu (?)
Potem zysk przeciętny wiadomo - podzielić przez wielkość produkcji.
Jednak nie można tego co piszę brać na pewniaka, bo jak napisałem na początku było to dawno i nie wszystko z mikroekonomii pamiętam (w paru punktach musiałem zapytać wujka google, a 100% pewności nie mam). Obliczeń wykonywać nie będę, bo bez przesady. Dziewczyna wiedząc co ma robić musi sobie poradzić. Aczkolwiek nadal uważam, że lepiej zrobiłaby siadając do tego z zeszytem i swoimi notatkami. Zrobiłaby to lepiej.
Mam pytanie. Mam na angielski zrobić zadanie napisać "Menu" restauracji 5-gwiazdkowego hotelu.
Zna ktoś strony po angielsku jakiś hoteli 5-gwiazdkowych na której znajdę ich "Menu"? Mam wymienić 4 przykłady z każdego dania.
Proszę o pomoc, bo nawet nie znam żadnych hoteli 5-gwiazdkowych
No może "Hilton"... 
Zna ktoś strony po angielsku jakiś hoteli 5-gwiazdkowych na której znajdę ich "Menu"? Mam wymienić 4 przykłady z każdego dania.
Proszę o pomoc, bo nawet nie znam żadnych hoteli 5-gwiazdkowych
Ma ktoś może coś takiego jak: Pierwiastki ludowo, fantastyczne i historyczne w balladach A.Mickiewicza? nic kurde nie mogę znaleźć, a zaraz na imprezę lecę 
- moja_stopa
- Rezerwowy

- Reputacja: 0
piątek przecież jutro dopiero, siedź w domu i się ucz a nie po imprezach będziesz latał...
- moja_stopa
- Rezerwowy

no może, za moich czasów jednakowoż to łikend był szansą na totalne się zeszmacenie 
-
Shlubb
- Kluczowy Zawodnik

Mam taką sprawę. Otóż na poniedziałek muszę z ekonomiki napisać pracę pt " Moje przyszłe przedsiębiorstwo". Szukam na necie ale nic tam nie ma. Nie wiem jak zacząć dlatego proszę o pomoc. Może ktoś ma wzór czegoś podobnego ?