Matura

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
reativ
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post autor: reativ »

Po zdanej maturze i potem zacznie się : studia bądz studia+praca to się dopiero zaczyna życie. Ewentualnie wojsko, tam dopiero życie (bądz ktoś inny w ramach zastępstwa) nam dokopie :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5
Kibicuję: Manchester United

Post autor: John Travolta »

Za 3 lata Matma na maturze bedzie obowiązkowa, ale to tez nie jest az takie super bo jak ktos jest na biochemie i chce isc na medycyne to nie dosc ze zdaje polski jezyk obcy biologie chemie i fizyke to teraz musiałby zdawac jeszcze matme. Humanom zdawanie matmy by na dobre wyszlo, bo oni na poczatku nie zdaja sobie sprawe ze ona jest potrzebna np na prawo czy inne socjologie i potem musza nadrabiac, a tak odpoczatku byłby jakis poziom nauczania.

A tak ogolnie to nie wiem czemy ale im blizej matury tym bardziej mi sie nie uczyc...heh juz sie sporo uczyłem wiec powinno byc dobrze.
Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 1

Post autor: Martin Pellegrino »

Lukaz pisze:Wg mnie jako że jesteś Polakiem to powinieneś wiedzieć kto to był Kochanowski, Sienkiewicz, Szymborska czy inni i znać ich utwory itd.
Ja akurat o tym wiem :) Nie chodziło mi o to, że j.polski nie jest potrzebny na maturze tylko, że matematyka jest tak samo potrzebna (jak i nie bardziej). Ja z j.polskiego czuję się naprawdę dobrze (ale większość zdolnych matematyków nie ma z tym problemów :P - przynajmniej nie ci, których znam).
Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post autor: dzieciol »

Szukam do pracy Maturalnej!!! slajdow z Filmu Wladca PIerscieni!!!!!!!!!

BLAGAM!!!!
Obrazek
"Moim marzeniem jest wygranie Scudetto w Rzymie, a potem jeszcze jednego i jeszcze jednego" - Philippe Mexes
Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post autor: Martinho »

Do maturki juz 5 dni...W czwartek mam pisemna z polaka (jak wszyscy zreszta ;) ) Niby jej sie nie boje za bardzo, bo dobrze mi idzie pisanie wypracowan (szczegolnie analiza tekstow ) i calkiem niezle idzie mi rozumienie tekstu czytanego...Co prawda na probnej odwalilem z polakiem kaszane bo mialem 23/70, ale wtedy wypracowanie maznalem nie na temat troche ;) Drugi raz nie moze mi sie to zdarzyc takie jest moje zalozenie ;) Wynik okolo 35/70 w pelni zadowolil by mnie ;)Choc licze tak na 40/70 wszystko zalezy od tematu wypracowania ;) Jak beda wiersze do porownania to wynik 50/70 by mnie nie zdziwil ;) Wiec polaka pisemnego za bardzo sie nie obawiam ;) Choc z drugiej strony nie trzeba byc az tak pewnym siebie ;)
Juz w piatek czyli dzien po pisemnym poskim czeka mnie ustny rusek...Co by na ten temat powiedziec...hm.. Z tego przedmiotu przez wszystkie 3 lata mialem mocne 3 wiec wcale az tak zle ze mna nie jest ;) Jednak boje sie wlasnie najbardziej opisu obrazka... Bo negocjacje to zawsze mozna posciemniac troche ;) A na rysunku musisz powiedziec co widzisz...Jak dostane jakas rzecz na obrazku ktora nie bede wiedzial jak nazwac to moze nie byc wesolo :? Choc mam spoko profesora od tego jezyka (bedzie przewodniczacym komisji) i nie powinien nas oblac...Przynajmniej mam taka nadzieje ;) W tamtym roku zdawaly takie osoby ktore jeszcze poprawnie liter nie umialy... :lol: ale na pisemnym polegly za to... ;) Wiec wynik pozytywny ucieszylby mnie a wynik ponad 10/20 w pelni zadowolil ;)
Po rosyjskim kilka dni przerwy i nadejdzie 10 maja i egzamin z biologii...Tego przedmiotu nie boje sie niemal wogole :) To co zobaczylem na probnej maturce to mnie nieco rozsmieszylo bo byly tam takie proste rzeczy jakie sie nawet najstarszym Indianom nie snily :) Przy zerowym nakladzie nauki matura probna nabila mi 35/50 pkt z podstawowego i 32/50 z rozszerzonego :) A warto dodac ze orlem z biologii nie jestem (srednio przez 3 klasy mialem 3) :) Zbytnio przygotowywal sie z biologii nie bede bo strata czasu to jest dla mnie ;) Wole np na forum posiedziec :) Wynik ponad 30/50 usatysfakcjonuje mnie choc stac mnie na 40/50 z podstawy i to samo z rozszerzonego ;) Biologia nie taka straszna jak ja maluja ;)
Nazajutrz po biologii nadejdzie dla mnie prawdziwa chwila prawdy... Ustna z polaka... Nie bede ukrywal ze najbardziej boje sie tego wlasnie egzaminu i on moze zawazyc o zdanej badz nie maturze... Moja pieta Achillesowa to lektury... A zeby zdac ustna trzeba bardzo dobrze znac lektury z bibliografii...Ja przeczytac to nawet za 500zl bym nie przeczytal ;) Bazuje na stosie streszczen i mam nadzieje ze to mi wystarczy ;) Jeszcze do konca nie mam prezentacji napisanej a co dopiero o jej nauce mowic... :( Ale mam nadzieje ze sie wyrobie do 11 maja ;) Z ustnej z polaka szczyt moich marzen to 7/20 czyli zdana matura ;) mysle ze na wiecej niz 10/20 mnie nie stac, choc Petrzalki tez mialo nie stac na wyeliminowanie Celticu heh ;) Tak wiec mam nadzieje ze zdam ten polak a pozniej bedzie juz z gorki ;) Zalozylem sobie ze jezeli uda mi sie zdac polak to juz nic zlego nie koze mi sie przytrafic na maturce ;)
15 maja znowu wyskok na ul. Brzeska do mojej szkoly. Pisze wtedy maturke z chemii :) Tak wiem mam sklonnosci samobojcze ;) Chemia to dla mnie taki konik ktory moze nabic punktow i pomoc w ewwentualnym dostaniu sie na studia :) Z chemii orlem nie jestem ale o zdanie nie obawiam sie raczej ;) Ostatnio robilem sobie maturki z chemii i mialem wynik zawsze powyzej 50 % :) Z podstawowej oczywiscie bo z rozszerzonej juz mi tak dobrze nie szlo :( Mysle ze z Chemii z poziomu podstawowego bede szczesliwy jesli uzyskam wynik w granicach 60 % :) A rozszerzona tak na 30% byle zaliczyc ;) Mam nadzieje ze te zalozenia spelnia sie ;) Szczegolnie moim konikiem sa wszelkiego rodzaju rownania reakcji ;) Jestem w nich mistrzem ;) Ale juz inne bzdety jak papierki lakmusowe, entalpie czy elektrolizy juz mi nie ida... :( Mysle ze zle z tego przedmiotu nie bedzie ;)
22 maja bede mial juz ostatnia maturke :) Rosyjski pisemny :) Nie ukrywam ze z tego egzaminu spodziewam sie najlepszego rezultatu ze wszystkich moich poprzednich ;) Na probnej mialem 39,5/50 czyli bardzo przyzwoicie przy minimalnym nakladzie nauki ;) Tekst z plyty jest prosty, przynajmniej ja sobie z nim radze, to samo z tekstem czytanym i krotka forma wypowiedzi ;) Troche gorzej z dluzsza forma ale nie jest zle ;) Z ruska bede zadowolony jak uzyskam wynik w granicach 40 punktow co jest bardzo realne ;) Mam nadzieje ze tak sie stanie ;)

W nadchodzacym miesiacu czeka mnie tak wiec 6 egzaminow : 4 pisemne i 2 ustne.. Najabardziej obawiam sie ustnych bo pisemne powinienem bez problemow zaliczyc ;) Ale najwazniejsze dla mnie jest zdanie wszystkich egzaminow, dopiero potem bede bral pod uwage czy dobrze zdalem czy zle i czy jestem z siebie zadowolony ;) Zycze wszystkim maturzystom jak i sobie powodzenia na tegorocznej maturze i samych dobrych rezultatow ;) Nie dziekowac ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post autor: Marco Van Basten »

No właśnie matura... Czym bliżej to mam większe nerwy. Powiem wam, że najbardziej obawiam się geografii.. Nie to żebym nie był w stanie uzyskać tych 30%, ale jak będzie dużo zagadnień z geografii fizycznej to może być ciężko... Angielski pisemny i ustny... Tu nie powinno być problemu . Co do polskiego pisemnego to w sumie nie za bardzo czego się bać... Wystarczy mieć z 15pkt z analizy tekstu natomiast za wypracowanie napisane nawet mizernie (mające 250 słów oczywiscie ) zawse dostanie sie kilka punktów.. Jeśli sie nie myle to do zdania wystarczy 21 pkt...
Życze wszystkim powodzenia na maturze
Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Juz jutro matura z polaka... :( Dzisiaj ogolnie nic sie nie uczylem bo i tak mi do glowy by nie weszlo ;) Jak juz pisalem wczesniej jakos sie szczegolnie nie obawiam :) Mam nadzieje ze dadza jakis krotki tekst do czesci pierwszej a do wypracowania latwe fragmenty lektur...Oby dali wiersze do porownania :) Ten dzien przed pierwszym egzaminem jakos normalnie przebiega. Wogole nie czuje sie jakis zdenerwowany ;) Co bedzie to bedzie :) Nie powiem mam maly dreszczyk emocji ale to nic w porownaniu z meczami naszej reprey na mundialu :lol: 170 minut bedzie trwal jutro egzamin ale mysle ze po 130, 140 minutach wyjde sobie juz ;) Chyba ze nie przypadnie mi temat to bede musial dluzej posiedziec ;) 3majcie kciuki :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda

Dzień jak codzień... Ale wieczorem zacznie się pewnie hardkor z nerwami. Cały dzień katuje streszczenia wszystkich lektur z liceum i motywy literackie :) Mam nadzieje, że dadzą jakieś przyzwoite tematy wypracowań. A tak wogóle słyszałem głosy, że w tym roku tekst do analizy będzie trudny, ponieważ w tamtym roku był dosyć łatwy. Miejmy nadzieję że tak nie będzie.
Życze powodzenia wszystkim na jutrzejszym pisemnym z polskiego.
Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Marco_Van_Basten pisze: Cały dzień katuje streszczenia wszystkich lektur z liceum i motywy literackie

Po co :?: I tak bedziesz mial fragment utworu i do tego fragmentu trzeba sie odniesc piszac wypracowanie. A za odwolanie sie do calosci utworu sa gora 4 pkt wiec po co mam siedziec w ksiazkach i czytac lektury niepotrzebnie :?: ;)
Marco_Van_Basten pisze:A tak wogóle słyszałem głosy, że w tym roku tekst do analizy będzie trudny, ponieważ w tamtym roku był dosyć łatwy.
Czy latwy czy trudny to zawsze mi tak wychodzi z tego 10/20 wiec nie jest zle ;) Ale mam nadzieje ze nie dadza tekstu na 3 strony...

Z jakiego okregu bedziesz mial mature :?:

Marco_Van_Basten pisze:Życze powodzenia wszystkim na jutrzejszym pisemnym z polskiego.

Wzajemnie
Obrazek
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post autor: Mentor »

Hmmmm w sumie to i ja coś napiszę bo matura już jutro i nie zdążę jeszcze :lol:

Pocieszam się tym, że do matury uczymy się całe życie i zgodnie z tym nie zwiększyłem za bardzo natężenia nauki przed maturą :lol: Na próbnych jakoś dałem radę to i teraz będzie dobrze. Tylko jeszcze nieco lepiej niż na próbnych :wink: Jutro lajtowo polski. Tego akurat nie obawiam się wcale. Ogólnie chętnie darowałbym sobie wszelkie ezaminy ustne (w moim wypadku niemiecki i polski), ale podobno nie można :roll: :lol: Ustnych troszki się obawiam. Z polskiego nie mam jeszcze prezentacji zrobionej, ale damy radę :roll: Niemiecki jakoś pójdzie. Byle do przodu na ustnym. Pisemny jest łatwiejszy jak dla mnie. WOS-u też się nie obawiam. Historia będzie trudniejsza pewnie, ale nic. Zawsze coś tam się napisze. Ogólnie nie jestem (jeszcze :lol: ) jakoś straszliwie poddenerwowany. Matura to bzdura :wink: Wiem, że będzie dobrze i to nie tylko u mnie, ale i u Was :wink: Damy radę! :P
Obrazek
Barca jest najpiękniejszą kobietą na świecie. Jednego dnia może być bardziej lub mniej wdzięczna, ale to wciąż ta sama kobieta i w tej kobiecie jesteśmy wszyscy do szaleństwa zakochani. - Joan Gaspart
Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Niggaz pisze:Ustnych troszki się obawiam.

Tak samo jak ja...Te ustne to normalnie koszmar...Ja juz w piatek mam radziecki :lol: :twisted: Pisemne powinienem spokojnie napisac gorzej bedzie ze zdaniem ustnych ale jestem dobrej mysli ;)

Niggaz pisze:Z polskiego nie mam jeszcze prezentacji zrobionej, ale damy radę

Heheh to tak jak ja :lol: Ale mam juz wszystko opisane tylko musze poszczegolne fragmenty polaczyc ze soba i wyjdzie prezentacja ;) Ktorego masz polak ustny :?: Ja 11 :evil:

Niggaz pisze:Wiem, że będzie dobrze i to nie tylko u mnie, ale i u Was

Trzymam cie zaq slowo ;) :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post autor: Mentor »

Martinho pisze:Ja juz w piatek mam radziecki
Mnie w piątek przywita Obersturmbannfuhrer :roll: Jutro będę musiał po polskim zapić albo coś bo psychicznie nie wydolę :lol: :wink:
Martinho pisze:Ale mam juz wszystko opisane tylko musze poszczegolne fragmenty polaczyc ze soba i wyjdzie prezentacja
A jaaaaa ... powiedzmy, że mam pomysł co napisać :lol: :roll: Nie no będę musiał na weekendzie to zrobić jakoś :?
Martinho pisze:Ktorego masz polak ustny
Nie wiem :o :lol:
Poważnie :? Ale jutro się dowiem :wink:
Obrazek
Barca jest najpiękniejszą kobietą na świecie. Jednego dnia może być bardziej lub mniej wdzięczna, ale to wciąż ta sama kobieta i w tej kobiecie jesteśmy wszyscy do szaleństwa zakochani. - Joan Gaspart
Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda

Oto mój rozkład na Majowe dni :
4 Maj - Polski Pisemny i rozszerzony ( nie wiem czy dobrze zrobiłem ) :)
5 Maj - Angielski Pisemny
9 Maj - Geografia
10 Maj - Polski ustny
23 Maj !! - Angielski Ustny

Przesadzili troche z tą przerwą między egzaminami, bo wolałbym mieć ten angielski ustny troche wcześniej.
Martinho pisze:Z jakiego okregu bedziesz mial mature Question
Łódź ( chociaż to kawałek od Kielc )

Ps. Najważniejsze to dobrze sie wyspać :)
Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post autor: Babel »

Podobnie jak Niggaz nie obawiam się pisemnych. Zecydowanie gorzej będzie z ustnymi. Strasznie boje się, że z nerwów będe miał pustke w głowie i zacznę się plątać. Dziś już nic się nie uczyłem, bo to tylko pogłębia stres.
Nie mam po co więcej pisać, bo każdy musi to przeżyć na własnej skórze i za 3 tygodnie będzie po bólu.

Więc połamania długopisów(czarnych) i damy radę.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post autor: RóżA »

No nawet mi matura dała się we znaki :lol: Dzisiaj był u mnie kolega w celu wydrukowania ściąg. Miał ponad 80 stron czcionką o wielkości 2 :o :lol: Trochę tego było. I to same wypracowania :wink: W marynarce ma zrobione całkiem nieźle pomyślane kieszonki, które mu mają ułatwić nieco mature 8)

A tak poza tym to po 1. życzę powodzenia po 2. dzięki Wam nie idę ani jutro ani w piątek do szkoły :wink: Dzięki :lol:
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”