Gry...

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Na czym najchętniej grasz?

PS4
24
34%
XBOX One
6
8%
PC
35
49%
komórka
1
1%
tablet
0
Brak głosów
na starszej generacji konsol
4
6%
na innej platformie
1
1%

Liczba głosów: 71

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1123
Kibicuję: Ac Milan

Gry...

Post autor: Vol'jin »

i trochę krytyczniej

Ja i tak zamierzam kupić NS2 za miesiąc z Donkey Kongiem, oleda nie mam, więc z ekranem między NS2 V2 a NS2 to pewnie odczuje różnice. Fajnie, że wygląda na to, że gry z jedynki na dwójce chodzą dużo lepiej. Jedynie co może martwić to w teorii bateria. Chyba, że Nintendo wyda jeszcze software'owe poprawki.
cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Gry...

Post autor: cruel »

Skonczylem wczoraj Clair Obscur, 58h zajelo, poziom 61. Co tu duzo mowiac - arcydzielo, 10/10. Wszystko w tej grze dzialalo: grafika, artyzm swiata, muzyka, system walki, postacie, poziom trudnosci, mozliwosci buildow postaci & system rozwoju, fabula. Muzyka to chyba w ogole konkurent do najlepszej muzyki w historii gier, nie wiem co musialoby sie zblizyc - Nier lub Nier: Automata? Ale chyba Clair Obsur oferowal wiecej magicznych kawalkow.

Waham sie czy kontunowac po ostatnim bossie, z tego co widze duzo jeszcze post-game content do ogarniecia, ale po obrazeniach jakie zadaje wydaje sie, ze musialbym ostro wbic pare poziomow zeby to mialo sens.

W ciagu ostatnich 10 lat dostalismy 3 gry, ktore spokojnie mozna umieszczac w top wszechczasow i nikt nie powinien sie zdziwic:
- 2022: Elden Ring
- 2023: Baldur's Gate 3
- 2025: Clair Obscur

Nie wiem jakbym je ulozyl, na pewno BG3 na ostatnim miejscu z tych 3, ciezki pojedynek pomiedzy pozostalymi dwoma. Czapki z glow co tworcy odwalili, naprawde.
Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 193

Gry...

Post autor: Samuraj »

Emocjonalnie u mnie, to chyba tylko jedna gra może konkurować z Ekspedycją 33 i jest to Detroit Become Human. Ja nawet nie grałem sam a oglądałem stream na twitchu i tylko oglądając poszła łezka. Sam jak grałem, to na nowo przeżyłem te emocje, bo wiadomo, że tą grę można przejść na kilka sposobów. Tylko ta gra fabularnie może według mnie konkurować z Ekspedycją.
Jeśli chodzi o soundtrack, to trudno coś przyrównać. Sam jestem fanem Niera Gestalta, ale ścieżka dźwiękowa w remasterze była zdupiona, lepsza jest oryginalna wersja, ale myślę, że to też nie ten poziom. Ekspedycja baaaardzo wysoko ustawiła poprzeczkę innym grom pod tym względem, jak to w materiale który wrzuciłem w ostatnim poście, to ta gra powinna dostać nagrodę BAFTA za muzykę.

Do tych top wszechczasów bym dopisał gry od RED'ów czyli Wiedźmina 3 i Cyberpunka 2077 a także wspomniane Detroit Become Human. Jakoś wcześniej jak wspomniałem o topce moich gier, to akurat ta gra mi gdzieś zniknęła a przecież to też wybitne dzieło.

Aby stworzyć ranking, to by trzeba było naprawdę przysiąść i mocno się zastanowić. Grałem w ogrom gier, ale to właśnie Detroit Become Human i Ekspedycja mnie poruszyły tak, że zrobiło się szklane oko.
cruel pisze: 16 cze 2025, 18:38 Waham sie czy kontunowac po ostatnim bossie, z tego co widze duzo jeszcze post-game content do ogarniecia, ale po obrazeniach jakie zadaje wydaje sie, ze musialbym ostro wbic pare poziomow zeby to mialo sens.
Jest tyle aktywności i bossów opcjonalnych, gierki z Gestralami na plażach... Tutaj zaczyna się dopiero gra i Clea oraz Simon to prawdziwe finalne bossy tej gry. Polecam sobie po prostu co jakiś czas odpalać i porobić kilka pobocznych czynności, przejść Bezkresną Wieżę i to tak do kawy sobie robić sesje. Na Simona trzeba się przygotować, ja z nim podjąłem walkę mając postacie na 95-99 lv więc sporo mi zabrało czasu by być w stanie go pokonać.
KANAŁ TWITCH GDZIE SOBIE STREAMUJE GIERKI

KANAŁ GDZIE WRZUCAM SWOJE GAMEPLAYE Z GIER - Z czasem może zacznę publikować tematykę mangową.
cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Gry...

Post autor: cruel »

Mam jedno pytanie do osob, ktore Clair Obscur przeszly, a przynajmniej skonczyly Akt 1. Jak ktos nie gral - nie klikajcie jesli chcecie zagrac, bardzo duzy spoiler, umieszczam w spoiler tagu:

Spoiler:
Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 193

Gry...

Post autor: Samuraj »

cruel pisze: 16 cze 2025, 20:47
Spoiler:
Moja reakcja jest tutaj :

od mniej więcej 50 min 40 sekundy - też nie polecam zaglądać tym co planują zagrać

Spoiler:
KANAŁ TWITCH GDZIE SOBIE STREAMUJE GIERKI

KANAŁ GDZIE WRZUCAM SWOJE GAMEPLAYE Z GIER - Z czasem może zacznę publikować tematykę mangową.
Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 188

Gry...

Post autor: Maciek (interista) »

W sukcesie Ekspedycji 33 najbardziej mnie śmieszy, że chyba najbardziej znana marka jrpg-ów Final Fantasy, zdecydowała się w ostatniej odsłonie porzucić turowy system walki, właśnie licząc na wzrost sprzedaży.

Na temat stanu obecnej generacji, a zwłaszcza platformowych exów świadczy informacja, że mamy pierwszy miesiąc kiedy PS5 przebiło w liczbie aktywnych graczy tych, którzy grają na PS4. Po prawie 5 latach od premiery.
Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 531

Gry...

Post autor: emski »

Exy na PS5 to żart (widać też, że zmienia się rynek i Sony musi bardziej się kalkulować wydawanie swoich tytułów, nawet z opóźnieniem, na PCty niż kiszenie ich na swojej platformie), a mimo to trend sprzedażowy w analogicznym okresie dla piątki jest lepszy niż PS4. Ale to chyba głównie pokłosie porażki XBoxa, który został zezłomowany przez Sony.
A PS4 to nadal niegłupia konsola w małym budżecie, dodatkowo masa gier była wydawana cross-platformowo z PS5, nie dziwne, że tak wielu graczy nadal używa tego sprzętu.
Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 188

Gry...

Post autor: Maciek (interista) »

Ciekawe czy Xbox jednak się nie odwinie. Wczoraj zapowiedzieli już kolejną generację, wiele wskazuje na hybrydę z Windowsem na pokładzie i dostępem do zewnętrznych sklepów. Nie jest żadną niespodzianką, że celują z premierą konsoli za rok, akurat na 25 lecie marki. Ja bym na ich miejscu nazwał ją Xbox 720, na cześć ich najbardziej udanej maszyny.
Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1425
Kibicuję: od czasu do czasu

Gry...

Post autor: Zygmunt-1 »

:rydzyk:

:witam:
Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Gry...

Post autor: Delpiero14 »

Posiadam od wczoraj nowego switcha, z tydzień się zastanawiałem czy powinienem go kupować i czy nie będzie on zwyczajnie leżał i się kurzył bo ani jakimś wielkim fanem gier na switcha ani grania przenośnego nie jestem i na tę chwilę specjalnie mnie on nie wciągnął. Trochę pograłem w to Mario kart, które zakupiłem z konsolą i trochę w zelde breath of the wild którą pożyczyłem od brata no i nudy ogólnie. Przede wszystkim na tej zeldzie mi zależało bo wiadomo jakie to ma opinie i jaki kult się wytworzył w okół tej gry, ale pierwsza godzina nie motywuje mnie specjalnie żeby dalej w to cisnąć. Przede wszystkim samo to sterowanie wydaje się mega niewygodne a postać porusza się z gracją porównywalną do Arthura morgana z RDR2 co autentycznie męczy. Nie wiem, może to tylko takie pierwsze wrażenie i się przyzwyczaję a gra z czasem mnie wciągnie, ale będę się musiał nieco zmusić żeby przebrnąć przez ten moment adaptacji.

Polecacie w ogóle jakieś gry na switcha? Są może jakieś dobre jrpgi, czy coś w tym guście?
Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1374
Kibicuję: AC Milan

Gry...

Post autor: MazurXIII »

@Delpiero14 Zeldzie daj szansę. Tak z 10h. W godzinę nawet jeszcze pewnie paralotni nie zdobyłeś. Ten tytuł to przede wszystkim eksploracja, odkrywanie ogromnego, ciekawego świata i rozwiązywanie danych problemów na różne sposoby (typu możesz się wspiąć na górę, ale również rozpalić ognisko i wznieść na lotni korzystając z gorącego powietrza). Fabuła jest tylko tłem.

Co do jrpg - wszystko z Xenoblade Chronicles. Ja osobiście polecam taktyczne rpg - Fire Emblem:Three Houses i Unicorn Overlord. Tytuły odmienne, ale każdy świetny.

Co do Switcha 2 - poczekam na wersję OLED.
Obrazek
Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Gry...

Generalnie najlepiej w Zeldę grać przy użyciu CEMU + pad z dobrym gyro (np. Dualsense) na mocniejszym sprzęcie. 144 fps, mody na grafikę etc. robią swoje:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

Gry...

Ja gram na tym upgradzie do switcha 2, wygląda okej.
Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Gry...

Ale nie masz ponad 100 fps tylko 60, formatu obrazu 21:9 etc., monitora OLED z HDR i te sprawy ;) Szczególnie płynność robi różnicę. Ale i tak jest o niebo lepiej niż w Switch 1 (30 fps to był slide-show dla mnie). Co do gry - weź też poprawkę, że ma ona w sumie...8 lat.
Obrazek
Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

Gry...

Jestem przyzwyczajony do gorszej grafiki. Obczaj sobie jak wyglądają Bloodborne czy DS1 na konsoli. Bloodborne ma zresztą już 10 lat i do tej pory nie dostała żadnego wsparcia graficznego i dalej chodzi w 30 klatkach, co przy przesiadce z jakiejś nowszej gry potrafi być bolesne.

100 fpsow to ja chyba nigdy w żadnej grze nie miałem jak przystało na gracza typowo konsolowego. 60 to jest dla mnie magiczny próg i nie ma nic powyżej xd
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”