Ekstraklasa 2026/2027
Ekstraklasa 2026/2027
Uczestnicy
1. Cracovia
2. GKS Katowice (el. LK)
3. Górnik Zabrze (Zdobywa Pucharu, Wicemistrz, el. LM)
4. Jagiellonia Białystok (el. LE)
5. Korona Kielce
6. Lech Poznań (Mistrz, el. LM)
7. Legia Warszawa
8. Motor Lublin
9. Piast Gliwice
10. Pogoń Szczecin
11. Radomiak Radom
12. Raków Częstochowa (el. LK)
13. Widzew Łódź
14. Wisła Płock
15. Zagłębie Lubin
16. Śląsk Wrocław (Beniaminek)
17. Wieczysta Kraków (Beniaminek)
18. Wisła Kraków (Beniaminek)
Superpuchar Polski 17 lipca
Pierwsza kolejka 25-26 lipca
Ostatnia kolejka 22-23 maja
1. runda PP 1-3 września
2. runda el. LM (Lech Poznań, Górnik Zabrze) 21-22 lipca, 28-29 lipca
3. runda el. LE (Jagiellonia Białystok) 6 sierpnia, 13 sierpnia
2. runda el. LK (GKS Katowice, Raków Częstochowa) 23 lipca, 30 lipca
1. Cracovia
2. GKS Katowice (el. LK)
3. Górnik Zabrze (Zdobywa Pucharu, Wicemistrz, el. LM)
4. Jagiellonia Białystok (el. LE)
5. Korona Kielce
6. Lech Poznań (Mistrz, el. LM)
7. Legia Warszawa
8. Motor Lublin
9. Piast Gliwice
10. Pogoń Szczecin
11. Radomiak Radom
12. Raków Częstochowa (el. LK)
13. Widzew Łódź
14. Wisła Płock
15. Zagłębie Lubin
16. Śląsk Wrocław (Beniaminek)
17. Wieczysta Kraków (Beniaminek)
18. Wisła Kraków (Beniaminek)
Superpuchar Polski 17 lipca
Pierwsza kolejka 25-26 lipca
Ostatnia kolejka 22-23 maja
1. runda PP 1-3 września
2. runda el. LM (Lech Poznań, Górnik Zabrze) 21-22 lipca, 28-29 lipca
3. runda el. LE (Jagiellonia Białystok) 6 sierpnia, 13 sierpnia
2. runda el. LK (GKS Katowice, Raków Częstochowa) 23 lipca, 30 lipca
Ekstraklasa 2026/2027
Widze, ze w internecie rozgorzala dysksuja na temat awansu Wieczystej, mocny bol dupy, ze klub z Krakowa wszedl do Ekstraklasy. Dlaczego?
- sztuczny twor
- bez kibicow
- bez historii (?)
- fanaberia biznesmena
- brak stadionu
O ile jeszcze rozumiem, ze komus moze sie nie podobac klimat na meczach Wieczystej gdzie jest bardziej piknikowo (ja to akurat w opor szanuje i 100x bardziej wole cos takiego niz patole ze swoimi kosami, zgodami i racami), ale cala reszta sprowadza sie do tego, ze jak to Wojciech Kwiecien mial czelnosc wziac swoje prywatne pieniadze i zainwestowac w klub z okregowki wprowadzajac go az do ekstraklasy. Czym to sie rozni np. od tego co zrobil Dobrzycki w Widzewie? Tylko kluby na najwyzszych poziomach maja prawo pozyskiwac takich sponsorow i kontynuowac budowanie swojej marki? Kwiecien pokazal, ze mozna, a przy tym po drodze zadna banda dresiarzy nie stawiala mu warunkow bo cos tam. Ja mam duzo wiecej przeciw obecnosci w lidze takiego Plocka czy Slaska Wroclaw, ktore na tym poziomie utrzymuja sie tylko i wylacznie dlatego ze pompowane sa tam miliony z kasy miasta, a pieniadze te sa spektakularnie marnowane przez nieudaczne zarzadzanie (Wroclaw), co tylko moze zniechecac kolejnych Kwietniow do inwestycji w te kluby, ktore zyskalyby aprobate wiekszosci niezadowolonych teraz kibicow.
Brak historii? Klub jest starszy niz chocby Gornik Zabrze czy Pogon Szczecin wiec argument z dupy i nie da sie z tego zrobic sztucznego tworu powstalego na potrzeby biznesmena.
Jedyna wada w tym wszystkim to faktyczny brak stadionu - natomiast jesli sie przyjrzec pozostalym klubom w lidze to praktycznie zaden klub nie ma stadionu na wlasnosc, zdecydowana wiekszosc jak nie wszystkie to obiekty miejskie wiec jesli Szachtar zdecyduje grac gdzies indziej to jaki problem, ze Wieczysta bedzie grac na Reymonta? Obiekty wybudowane z miejskiej kasy powinny minimalizowac koszty i dawac mozliwosc korzystania w pelni mieszkancom danego miasta.
W tym wszystkim moge zrozumiec tez glosy niezadowolenia plynace z samego Krakowa, bo zdecydowanie inny klimat na stadionie i tanie bilety (o ile takie ceny sie utrzymaja albo nei zostana drastycznie podniesione) beda mocna konkurencja jesli chodzi o tych mlodych kibicow, ktorzy do tej pory wybierali miedzy Cracovia a Wisla.
Nie wiem jaka bedzie przyszlosc tego klubu, jest strasznie duzo zamieszania w mediach, sam Kwiecien nie udziela wywiadow wiec te historie raczej nie maja wiekszego przelozenia na rzeczywistosc, ale zasialy ziarno niepewnosci. Mam nadzieje, ze okaze sie to farmazonem, a Kwiecien zbuduje klub, ktory nie podzieli losow innych beniaminkow i spokojnie na dluzszy czas utrzyma sie w ekstraklasie. Tego mu zycze, bo od poczatku pomysl z Wieczysta i sposob w jaki to robil po prostu mi sie podobal.
- sztuczny twor
- bez kibicow
- bez historii (?)
- fanaberia biznesmena
- brak stadionu
O ile jeszcze rozumiem, ze komus moze sie nie podobac klimat na meczach Wieczystej gdzie jest bardziej piknikowo (ja to akurat w opor szanuje i 100x bardziej wole cos takiego niz patole ze swoimi kosami, zgodami i racami), ale cala reszta sprowadza sie do tego, ze jak to Wojciech Kwiecien mial czelnosc wziac swoje prywatne pieniadze i zainwestowac w klub z okregowki wprowadzajac go az do ekstraklasy. Czym to sie rozni np. od tego co zrobil Dobrzycki w Widzewie? Tylko kluby na najwyzszych poziomach maja prawo pozyskiwac takich sponsorow i kontynuowac budowanie swojej marki? Kwiecien pokazal, ze mozna, a przy tym po drodze zadna banda dresiarzy nie stawiala mu warunkow bo cos tam. Ja mam duzo wiecej przeciw obecnosci w lidze takiego Plocka czy Slaska Wroclaw, ktore na tym poziomie utrzymuja sie tylko i wylacznie dlatego ze pompowane sa tam miliony z kasy miasta, a pieniadze te sa spektakularnie marnowane przez nieudaczne zarzadzanie (Wroclaw), co tylko moze zniechecac kolejnych Kwietniow do inwestycji w te kluby, ktore zyskalyby aprobate wiekszosci niezadowolonych teraz kibicow.
Brak historii? Klub jest starszy niz chocby Gornik Zabrze czy Pogon Szczecin wiec argument z dupy i nie da sie z tego zrobic sztucznego tworu powstalego na potrzeby biznesmena.
Jedyna wada w tym wszystkim to faktyczny brak stadionu - natomiast jesli sie przyjrzec pozostalym klubom w lidze to praktycznie zaden klub nie ma stadionu na wlasnosc, zdecydowana wiekszosc jak nie wszystkie to obiekty miejskie wiec jesli Szachtar zdecyduje grac gdzies indziej to jaki problem, ze Wieczysta bedzie grac na Reymonta? Obiekty wybudowane z miejskiej kasy powinny minimalizowac koszty i dawac mozliwosc korzystania w pelni mieszkancom danego miasta.
W tym wszystkim moge zrozumiec tez glosy niezadowolenia plynace z samego Krakowa, bo zdecydowanie inny klimat na stadionie i tanie bilety (o ile takie ceny sie utrzymaja albo nei zostana drastycznie podniesione) beda mocna konkurencja jesli chodzi o tych mlodych kibicow, ktorzy do tej pory wybierali miedzy Cracovia a Wisla.
Nie wiem jaka bedzie przyszlosc tego klubu, jest strasznie duzo zamieszania w mediach, sam Kwiecien nie udziela wywiadow wiec te historie raczej nie maja wiekszego przelozenia na rzeczywistosc, ale zasialy ziarno niepewnosci. Mam nadzieje, ze okaze sie to farmazonem, a Kwiecien zbuduje klub, ktory nie podzieli losow innych beniaminkow i spokojnie na dluzszy czas utrzyma sie w ekstraklasie. Tego mu zycze, bo od poczatku pomysl z Wieczysta i sposob w jaki to robil po prostu mi sie podobal.
Ekstraklasa 2026/2027
Prędzej czy później Kwiecień się z tej Wieczystej zawinie i nie pozostanie po nim nic. No ale to dotyczy każdego prywatnego klubu bez tradycji.
Ciekawe jak ten model biznesowy mu się sprawdzi w Ekstraklasie, gdzie nie będzie miał już argumentu palenia hajsu na graczy znacznie przewyższających poziom rozgrywkowy. A po nazwiskach jakie latają widać, że tu ten pomysł dalej będzie grzany.
Na Lecha, Legię czy innych dużych graczy to raczej nie wpłynie bo oni przyciągają inny target piłkarza, ale taki środek tabeli oparty na Polakach to już może mieć ciepło jak im Wieczysta będzie wyciągać najlepszych ligowców.
Ciekawe jak ten model biznesowy mu się sprawdzi w Ekstraklasie, gdzie nie będzie miał już argumentu palenia hajsu na graczy znacznie przewyższających poziom rozgrywkowy. A po nazwiskach jakie latają widać, że tu ten pomysł dalej będzie grzany.
Na Lecha, Legię czy innych dużych graczy to raczej nie wpłynie bo oni przyciągają inny target piłkarza, ale taki środek tabeli oparty na Polakach to już może mieć ciepło jak im Wieczysta będzie wyciągać najlepszych ligowców.

Ekstraklasa 2026/2027
Byly i kluby z tradycjami, ktore po jakims czasie zlecialy z ligi i albo sluch o nich zaginal, albo sie paletaja gdzies miedzy 1 a 3 liga, albo skutecznie wrocily po latach banicji do ekstraklasy. Termalica tez miala byc takim tworem a ladnych pare lat juz potrafi zagrzac co jakis czas kibicow w ekstraklasie.
Pytanie co bedzie z klubami z tradycjami kiedy miasto w koncu bedzie musialo zakrecic kurek i albo nikt ich nie bedize chcial przejac albo przejmie ktos pokroju Meresinskiego/Wojeciechowskiego/Ptaka/Krola.
Ekstraklasa 2026/2027
Klub bez struktur i tradycji jako miejsce zaczepienia na mapie swojego miasta i regionu, nawet jeśli po 100 latach został wyciągnięty ze śmietnika historii, po wpompowaniu milionów nadal pozostaje klubem bez struktur. Po wycofaniu się właściciela już nie wróci chyba że jakimś zbiegiem okoliczności dostanie nowego właściciela.
Klub ze strukturami który ma bazę kibiców zawsze te struktury będzie miał. Nawet, jeśli przez naście lat będzie grał po niższych ligach. Przykładów było mnóstwo, prędzej czy później zawsze wracali.
Klub ze strukturami który ma bazę kibiców zawsze te struktury będzie miał. Nawet, jeśli przez naście lat będzie grał po niższych ligach. Przykładów było mnóstwo, prędzej czy później zawsze wracali.

- Eyesmon
- Legenda Futbolu

- Reputacja: 4320
- Kibicuję: AC Milan
Ekstraklasa 2026/2027
A kwiecień nie miał przenieść zainteresowan na Wisle przypadkiem?
Life is an unexpected journey
Ekstraklasa 2026/2027
Ale czesto tez wracali bo odbywal sie handel nie tylko punktami ale rowniez licencjami i struktury tu nie mialy nic do rzeczy
Z mapy pilkarskiej i tak niektore kluby zniknely w takim sensie, ze nie maja w najblizszym czasie szans na powrot gdzies wyzej, ot chocby Sosnowiec. Co z zapominanym Radzionkowem czy Wodzislawiem - te kluby w ogole istnieja gdzies jeszcze? Moze wroca, moze nie - nie ma reguly. Struktruy moga byc, ale jesli nie pojawi sie chociazby bieda wersja Kwietnia to nic z tego nie bedzie, a moim zdaniem czasy ida takie, ze te kluby ktore zyja z miejskich kroplowek za jakis czas nie beda mogly sobie pozwolic na funkcjonowanie na centralnym szczeblu.
Zeby nie bylo, nie uwazam, ze Wieczysta to bedzie dlugowieczny projekt, pewnie za jakis czas moze sie to roznie skonczyc jesli nie uda mu sie zbudowac marki i skoncentrowac wokol tego jakiejs grupy sponsorow, ale na te chwile po prostu podoba mi sie to granie na nosie wiekszym graczom i bol dupy tylu ludzi, ze klub jak to ladnie ujales, wyjety ze smietnika historii rozpycha sie lokciami. Bol dupy ludzi, ktorzy sami nie mieliby nic przeciwko zeby taki Kwiecien wpadl do ich klubu i wydawal te same pieniadze na tych samych krytykowanych pilkarzy, ktorych ma w Wieczystej.
Ekstraklasa 2026/2027
To tylko droga na skróty. Te kluby i tak by wróciły.
Radzionków i Wodzisław to są idealne przykłady drużyn bez zaczepienia które dzięki pieniądzom pograły i zniknęły. Polkowice. Pniewy. Natomiast Sosnowiec był już jakiś czas na dnie i wrócił. Teraz też wróci. Nie wiem czy do Ekstraklasy bo tu się robi już ciasno ale na zaplecze raczej na pewno.
Ja do Kwietnia nic nie mam. Buduje uczciwie za swoje, wygrywa na boisku. Ale ten projekt przyszłości raczej nie ma, chyba że właściciel zmieni podejście.

Ekstraklasa 2026/2027
Jakie tradycje ma Bełchatów?
Ekstraklasa 2026/2027
Czyli idealnie wpasowuje sie w polska pilke ligowa. Idac tym tropem, to tylko do Wisly Cupiala mozna by sie nie przyczepic
Dla mojego pokolenia taki Belchatow to wieksza marka niz taki Radomiak, a raczej z jednego rzutu razem z Plockiem i Lubinem. Klub oparty o lokalny przemysl a nie o date utworzenia.
Ekstraklasa 2026/2027
Bełchatów wypłynął na kroplówce z PGE i po odcięciu zasilania wszystko się posypało. Kolejny przykład działania bez planu długofalowego. Poza tym nie nazwałbym tego klubu jakaś wielką marką.
Ekstraklasa 2026/2027
Jaka jest roznica miedzy kroplowka od PGE, KGHM, Orlenu a ta z budzetu miasta? Moze byc plan dlugofalowy, ale jak sie nagle wycofuje glowny podmiot finansujacy klub to nie ma opcji zeby ktos to uratowal z dnia na dzien.
Ekstraklasa 2026/2027
Struktury, tradycja, historia, kibice nie podniosą poziomu Ekstraklasy, ale klub z pieniędzmi już tak.
Akurat Wieczysta wydaje się dość niepewnym projektem, jeszcze niedawno czytaliśmy o 4 lidze, ale inne drużyny z baraży wielce prawdopodobnie pożegnaliby się po roku z Ekstraklasą, tak czy tak.
Akurat Wieczysta wydaje się dość niepewnym projektem, jeszcze niedawno czytaliśmy o 4 lidze, ale inne drużyny z baraży wielce prawdopodobnie pożegnaliby się po roku z Ekstraklasą, tak czy tak.