Grupa I: Francja, Senegal, Irak, Norwegia

XXIII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2026
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8382

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 22 maja 2026, 21:44

Temat poświęcony grupie I:

---
GRUPA I
🇫🇷 Francja
🇸🇳 Senegal
🇮🇶 Irak
🇳🇴 Norwegia
---

16 czerwca 2026

🇫🇷 Francja – 🇸🇳 Senegal, 21:00 (🇺🇸 MetLife Stadium, East Rutherford)

17 czerwca 2026

🇮🇶 Irak – 🇳🇴 Norwegia, 00:00 (🇺🇸 Gillette Stadium, Boston)

22 czerwca 2026

🇫🇷 Francja – 🇮🇶 Irak, 23:00 (🇺🇸 MetLife Stadium, Nowy Jork/New Jersey)

23 czerwca 2026

🇳🇴 Norwegia – 🇸🇳 Senegal, 02:00 (🇺🇸 Lincoln Financial Field, Filadelfia)

26 czerwca 2026

🇳🇴 Norwegia – 🇫🇷 Francja, 21:00 (🇺🇸 Gillette Stadium, Boston)

🇸🇳 Senegal – 🇮🇶 Irak, 21:00 (🇨🇦 BMO Field, Toronto)

Zapraszam do dyskusji.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1875

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 29 maja 2026, 23:58

Niby faworytem Francja ale tak coś czuję, że rywalizacja z Norwegią o pierwsze miejsce będzie epicka :witam: Senegal być może zdolny do urwania jakichś punktów. No i dla każdego Irak na dojebanie, przepraszam, na postrzelanie. Fajna grupa.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 305

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 31 maja 2026, 15:44

Chyba najciekawsza grupa na tym turnieju. No może obok tej cholernie nieprzewidywalnej grupy D ale w tym wypadku mam na myśli że najciekawsza z trochę lepszych jakościowo piłkarsko powodów.

Francja to dla mnie faworyt nr 2 turnieju po Hiszpanach. Francuzi jak dla mnie mają zresztą największą siłę rażenia jeżeli chodzi o atak. Hiszpanie atakiem nawet ciut odstają od Francuzów ale mają moim zdaniem bardziej zbilansowaną drużynę pod kątem całości. W każdym razie Francja która była mistrzem świata w 2018 oraz wicemistrzem w 2022 cały czas na mocnej fali.

Norwegia to dla mnie z kolei kandydat nr 1 na czarnego konia turnieju. Jeszcze parę lat temu bym popełnił stwierdzenie że Norwegia to jest Haaland, Ødegaard oraz 9 koszulek w pierwszym składzie. No teraz już bym tak nie powiedział. Niesamowicie dojrzeli i zdecydowanie inspiracja by otoczyć swoją największą gwiazdę, najlepszą 9-ke świata jak najlepszym wsparciem kolegów.

Senegal ma też obecnie piłkarsko fajne lata. No wkurzeni na pewno tą całą kradzieżą w Afryce (chociaż pucharu chyba fizycznie nie oddali) i na pewno też będą zmotywowani by pokazać sporo.

O Iraku nic nie wiem. No ale przy takich rywalach raczej sobie nie pohulają.

Moje typowanie:

W tej grupie stawiam na małą niespodziankę. Mam na myśli kolejność dwóch pierwszych miejsc. Stawiam że niespodziewanie grupę wygra Norwegia. Trochę wjedzie tu też karma która w ten sposób uchroni świat przed starciem Niemcy - Francja już w round of 16 czyli 1/8 finału. Zdarzały się na Mundialach hity w 1/8 ale zawsze wynikały z tego że ktoś popełnił jakiś błąd w grupie i drużyny wychodziły na krzyż. Teraz po raz pierwszy w historii Francja i Niemcy spotkały by się na tak wczesnym etapie mimo tego że żadna z nich nie popełniła by błędu. Biorąc pod uwagę możliwości obecnej Norwegii i typowanie ich na czarnego konia to obstawiam że nieco niespodziewanie ograją Francuzów, za to zremisują z Senegalem z którym z kolei Francja wygra.

Norwegia 7 pkt i pierwsze miejsce. Francja 6 pkt i awans z drugiego. Senegal 4 pkt i to wystarczy by z trzeciego też się wydostać.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 203

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 06 cze 2026, 2:00

To może być ciekawa grupa, bo gra w niej faworyt mundialu czyli Francja, czarny koń mundialu i rewelacja eliminacji czyli Norwegia i jeden z najlepszych zespołów czarnego lądu czyli Senegal. Irak? po prostu jest.

Francja - Senegal 2-0
Francja - Irak 4-0
Francja - Norwegia 2-1
Senegal - Irak 2-0
Senegal - Norwegia 1-2
Norwegia - Irak 2-0

1. Francja
2. Norwegia
3. Senegal
4. Irak

Chciałem dać remis w meczu Senegalu z Norwegią by Ci mieli realne szanse na awans z 3 miejsca, ale cóż... Nie pykło jednak. Norwegia moim zdaniem odda pole tylko Francuzom i to po walce. Kusiło mnie by wlepić niespodziankę w meczu Francji z Senegalem jak dawniej, ale myślę, że Francuzi z determinacją wejdą w turniej pomimo, że okres przygotowawczy idzie im tak średnio (porażka z WKS 1-2). Senegal ma trochę pecha, że trafił na tak dwie solidne Europejskie ekipy w grupie. Irak? jest bo jest.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 968

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 07 cze 2026, 2:42

Życzę sobie i wam żeby Francja była czarnym flopem tego turnieju, upadła i sobie ten głupi ryj rozwaliła. Jakbym miał stawiać kto z tych lepszych drużyn niemiło zaskoczy to właśnie dałbym zabojadow i Niemcow.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 07 cze 2026, 12:13

Przema pisze:
07 cze 2026, 2:42
Życzę sobie i wam żeby Francja była czarnym flopem tego turnieju, upadła i sobie ten głupi ryj rozwaliła.
Widzę że Francja obecnie u wielu osób nie budzi zbytniej sympatii. U mnie w zasadzie też coraz mniej i u mnie np powodem jest jednak Kylian Mbappe. Tak jak szanowałem go parę lat temu i serio mi nie przeszkadzało że się trąbiło że prędzej czy później trafi do Realu tak kompletnie przestałem go szanować za jego różne wypowiedzi od kiedy jest graczem Królewskich.

I to chyba wpłynie trochę na moje podejście do tej reprezentacji na tym turnieju. Bo Francja dla mnie zawsze była w takim zbiorze trochę drużyn neutralnych. Nie kibicowałem jej tak jak np Hol, Esp czy Arg, ale też nigdy nie hejtowałem jak np Bra, Por czy Ita. Gdzieś tam była dla mnie po środku a były okoliczności w których potrafiłem czasem za nimi trzymać kciuki.

Na poprzednim Mundialu tak jak w finale byłem naturalnie przeciwko Francji bo chciałem by Leo zgarnął ten tytuł tak np w ćwierćfinale Francuzów z Anglikami byłem za Francuzami bo mi się zawsze psychologicznie bardziej kleili do sensu takich rozgrywek niż Angole.

Sam Kylian w 2018 działał mi na wyobraźnie gdy jako gówniarz prowadził Francję do tytułu. No ale jak wyżej. U mnie trochę osobiście przepadł po swoich wypowiedziach w ostatnich miesiącach a wiadomo że reprezentacja Francji to trochę jego drużyna. W sensie on jest tam epicentrum wszystkiego.

Tak więc tak jak w ćwierćfinale Francja - Anglia na MŚ 2022 mimo wszystko trzymałem kciuki za Francuzów tak w sytuacji gdyby identyczny ćwierćfinał powtórzył się w tym roku na Mundialu (a jest to możliwe jeżeli Anglia w swojej grupie wyjdzie z 1 miejsca a Francja w swojej z 2-ego) to tym razem chyba w takim ćwierćfinale będę wolał Angoli...

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2379

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 07 cze 2026, 13:10

tez za francuzami nie przepadam, ale jak sie tak zastanowie, to w sumie nie mam dobrego powodu. chyba to podswiadomy ludzki odruch kibicowania przeciwko najwiekszym faworytom. teraz tez sklad maja potezny, glebia skladu, dzieki ktorej z lawki moga straszyc cherkim czy doue bedzie pewnie robic roznice. po deschampsie jezdza ludzie za siermiezny styl, ale tak naprawde to bardzo rozsadne podejscie, a wyniki - final w dwoch ostatnich mundialach - mowia same za siebie. oryginalny nie bede, ale dla mnie to glowny faworyt do tytulu

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 602

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 07 cze 2026, 15:12

Ja mimo wszystko stawiam jako głównych faworytów do zwycięstwa właśnie reprezentację Francji.
Nie ma szans żeby było inaczej Francja będzie mega silną drużyną i nawet Kylian Mbappé może być czołową postacią. Futbol bywa przewrotny, zła krew w drużynie wcale nie musi być destrukcyjna.
Didier Deschamps robi "last dance" po mundialu kończy pracę z reprezentacją, to też może mieć dodatkową wartość, bo wraz z trenerem odejdzie kilku piłkarzy, którzy zapewne pragną sukcesu na pożegnanie.

W fazie grupowej mogą stracić punkty, ważne rzeczy i tak przyjdą później.

Stawiam: 1. Senegal, 2. Francja, 3. Norwegia, 4. Irak.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2379

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 07 cze 2026, 15:24

Tennessee pisze:
07 cze 2026, 15:12
wraz z trenerem odejdzie kilku piłkarzy, którzy zapewne pragną sukcesu na pożegnanie.
nie bardzo widze kandydatow do zakonczenia reprezentacyjnej kariery oprocz 35letniego kante. poza nim maja mlodziutka kadre

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 07 cze 2026, 15:37

Jest jeszcze kilku zawodników trenera, Adrien Rabiot, Théo Hernandez, Lucas Hernandez, Lucas Digne, Benjamin Pavard, a ciekawszych graczy mnóstwo, jeszcze brakuje Giroud. :)

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 07 cze 2026, 15:54

Tennessee pisze:
07 cze 2026, 15:12
Francja będzie mega silną drużyną i nawet Kylian Mbappé może być czołową postacią.
A to tego absolutnie bym nie zanegował. To jasne że będzie centralną postacią i strzeli parę bramek. To nie dyskusja o Portugalii i będącym już trochę po drugiej stronie rzeki Ronaldo :wink:

Sam też typuję nieco niespodziewany awans Francuzów dopiero z 2 miejsca, ale zaskoczyłeś mnie tym że Twoim zdaniem to Senegal się do tego przyczyni a nie Ci których na czarnego konia typuje większość osób czyli Norwegowie.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 07 cze 2026, 16:09

Senegal jest mocny, podoba mi się Senegal, najlepsza afrykańska drużyna.

Norwegia z kolei mam wrażenie posiada mocno wyprutych zawodników, może się mylę ale uważam, że mogą nie dać rady sprostać wymaganiom, Senegal i Francja to trudna grupa.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 16 cze 2026, 20:59

Liczę mocno na Senegal, ciekawe co pokażą.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 16 cze 2026, 21:05

Czas na derby Afryki!

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1875

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 16 cze 2026, 21:08

W [ch**] dziwne uczucie, że jeszcze niedawno aktualny piłkarz Pogoni grał w tej reprezentacji na takim turnieju i zdobył złoto. :) :pijemy: no i niestety najlepszy przykład, jak fajna karierę na top poziomie mozna spierdzielic

a po tym meczu kolejny, już pełnoprawny akcent Ekstraklasowy, bo gra Irak z Alim z Pogoni i z Ammarim z Cracovii

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”