Złota Piłka

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kto zasłużył na Złotą Piłkę?

Messi
8
18%
Ribery
21
48%
Ronaldo
15
34%
Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Złota Piłka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 09 paź 2006, 17:28

Niggaz będzie debata :] Nie mogłem znaleść tematu wiec zrobiłem sam - chyba nie mam bana :P tam ten znikną :roll:

Ballon d'or - France Footbal czyli Złota Piłka przyznawana najlepszemu piłkarzowi w Europie w danym roku.

Chyba czas na spekulacje ...

Temat Samuela Eto'o był poruczony w czasie gdy Katalończkie media tworzyły kampanie na rzecz lasnowanie Czarnej Perły z Kamerunu - wynikało z tego że nawet psy w Barcelonie mówiły "Złota piłka dla Eto'o" :wink: :twisted: Nie może podważyć tego że Samuel zaliczył kapitalny sezon - powtarzam kapitalny - Barca rządziła i mowa ... - jednak mundial będzie miał znacznie tak jak to Chłopaczek zauważył w przypadku Ronaldo i roku 2002. Wiec to też osłabia pozycje np. Ronaldinho. Obecna krytyka jest głupim zagraniem by "osłabić go" ale wymieniajac Eto'o trzeba też powiedzieć że Dinho w Dumie Kataloni nie zawodził i sukces Barcelony z popszedniego sezonu jest też jego sukcesem.

Niggaz kilka dni temu w iście subiektywny sposób obalił kandydatury kontrkandydatów Eto'o... :roll:

Jednak chciałbym Ci coś przypomnieć. Pisałeś że Andrea Pirlo druga cześć sezonu zawalił. Nawet kibice Milanu mieli wode - mowa - mieli wode bo wysoko postawił poprzeczke sobie gdy na początku sezonu co mecz na Giuseppe Meazza do bramka z wolnego i asysta :wink: Wiec masz racje tylko teraz zwróc uwage na to co pokazał na mudialu - czyli sumując to wychodzi cos innego :] Oszczedzał sie bo wiedział że jedzie na mundial ? A np. Eto'o nie :roll: Pirlo stał sie innym graczem za sprawą Ancelottiego i teraz jest jednym z najlepszych drygentów w Europie. Jeśli nie najlepszym - moje ocena jest zawsze taka sama tylko Xabi. :wink: Nie wiem jak może porównać napastnika - pomocnika - i obrońce :roll: Ale trzeba

Fabio Cannavaro - jeśli błedy [np. bramkarza] pamieta sie długo a te mecze na plus nie, to w takiej sytuacji może warto policzyć kiedy ostatnio Canna zawalił mecz ? Bo Eto'o oceniasz na przykładzie bramek czy asyst ! Czyli Fabio na przykładzie czystych kont Juventusu czy jak ? Nie wyszedł mu mecz Lyon : Real - zgoda - ale to był jedny w przeciągu roku :shock: ? ze świeca szukać meczu w którym Canna nawalał. Prawie bez gotówkowy transfer z Interu do Juve był dla niego jak "zastrzyk" [złe słowo :roll: ] Wielu go skreśliło. A on nie gośśc że odbudował swoja pozycja w lidze to i poprowadził Azzurich do mistrzostwa świata. Wyszedł z cienie Nesty pisała prasa i był przez ostatni rok jednym z najlepszych obrońców w europie a na mundialu najlepszym bez dwóch zdań :!:

I dla tego jest moim faworytem. Mam ogromną nadzieje że "Złota piłke" dostanie, ktoś kogo nie widać jak sie cieszy bo bramkach - czy ktoś to zrobi 4 triki i "piłkarz meczu" bo to już nie football a fundacja "podaruj dziecią słońce ":? Zapomina sie troche że Joga Bonito to nie wszystko a wygrwanie nie było by możliwe bez tych z tyłu. Trzeba zacznąc docenieć tych bez których nie ma sukcesu. Piłkarzy z tyłu. Czesto geniuszy w tym co robią.

Chelsea [jak i Francja] nie była by tam gdzie jest bez Makelele, a jego transfer z Real dopiero uświadomił dziecą jak wiele zależy od tego który nie trikuje, mistrzowie podań na nos i te przedostatnich asysty - Xabi Alonso czy Andrea Pirlo czy Juninho Pernabucano - piłkarz który ma w meczu jednego wolnego i strzela z 30 metrów na 1:0 :] A piłka jest tak uderzona że sie nawet w locie nie kręci, itd itd... Terry, Puyol, Gilberto, Vieira, Edmilson, Gattuso, Cambiasso, Emerson, Zambrotta, Lucio, Buffon, Cech i wielu, wielu, wielu innych. To nie znaczy że każdy z nich zasłużył na nagrode ale każdą dobrą drużyne buduje sie od tyłu ... a laury zbierają Ci z przodu :? A jeśli tak prestiżowe czasopismo jak France Football tego nie zauważa to żenada. To te nadrody mają takie znacznie jak np. "sredne spodneki Marcy" :wink:

Niestety ostatnim graczem typu "rzemieśnik" który wygrał "Złota Piłke" był Niemiec Matthias Sammer z Borussi Dortmund w 1996 roku :? Może w końcu ktoś otworzy oczy ? może...

Zapraszam do debaty - oczywiscie kulturalnej debaty :wink: Pewnie nie wszyscy sie ze mną zgodza - normalne - tylko w takim razie czemu Barca gra 4 w defensywie ? Lepiej bez obrońców - czemu Real gra z dwójką DM ? Chelsea ? Azzurri itd itd ... Przeciesz chyba są nie potrzebni lepiej grać 5 z przody wiecej nagród bedzie.

Zwycięscy "Złotej Piłki" od 1956...

Najwiecej nagród mają Niemcy i Holendrzy - choć by za sprawa Boskiego Marco Van Bastena czy Karla-Heinza Rummenigge. Najwiecej razy bo 3 wygrywali: Johann Cruyff, Michel Platini czy wspomniany wcześniej Marco van Basten. Przełomowy był rok 1995 gdy zmieniły sie troche "przepisy" a wówczas nagrode zgarną Liberyjski napastnik Milanu - George Weah.

Wsród podziałów na kluby prowadzi Juventus - 8 graczy tego kluby dostało ta nagrode - 7 z Milanu - czyli mówią krótka Grande Serie A :] mowa :P hehe

Juventus = 8
Milan = 7
Bayern Monachium = 5
Real Madryt i FC Barcelona = 4
Ajax i MU = 3

Oczywiscie jest też tak przez to że kilku piłkarzy może sie pochwalić nie jedną a np. trzema nagrodami France Football.

Rok temu gdy wygrywał Ronaldinho tak wyglądał podział głosów "na mecie"

Kod: Zaznacz cały

1. Ronaldinho (Brazylia/FC Barcelona)         225 pkt
2. Frank Lampard (Anglia/Chelsea Londyn)      148
3. Steven Gerrard (Anglia/Liverpool)          142
4. Thierry Henry (Francja/Arsenal Londyn)      41
5. Andrij Szewczenko (Ukraina/AC Milan)        33
6. Paolo Maldini (Włochy/AC Milan)             23
7. Adriano (Brazylia/Inter Mediolan)           22
8. Zlatan Ibrahimovic (Szwecja/Juventus Turyn) 21
9. Kaka (Brazylia/AC Milan)                    19
10. Samuel Eto'o (Kamerun/FC Barcelona)        18
    John Terry (Anglia/Chelsea Londyn)         18

P.S. Odpowiednia sonda będzie za jakis czas ...
Do tej sondy pasował by dać jeszcze z 5 graczy ale nie da rady :roll: Głosy oddajcie pisac posty. :wink:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 2865

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 09 paź 2006, 17:54

Zgadzam sie z Zaza zreszta pisalem wczesniej ze Zlota Pilke w tym roku nie powinien dostac ani napastnik ani ofensywny pomocnik.Czas docenic obroncow bramkarzy albo tych co odwalaja czarna robote w srodku pola.

Chyle czolo przed osiagnieciami Barcelony w minionym sezonie ale Mistrzostwa Swiata beda tutaj kluczowe.Dlatego uwazam ze tak lansowany Eto'o nie wygra.Szkoda dla pilkarzy Barcelony ze takie cuda odwalili wlasnie w roku w ktorym odbywaly sie mistrzostwa.Natepnym razem niech postaraja sie to zrobic w jakis rok nieparzysty a na pewno wygra ktorys z nich :P

Jeszcze maly przeciek (dzieki Ewa):
According to reports, Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro and Andrea Pirlo are the front-runners for the Ballon d’Oro.

Forza Milan.

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 09 paź 2006, 17:55

A dlaczego nie ma w ankiecie Henryka? :P
Titi raczej ma najwieksze szanse. Zawsze pomijany, w czolowkach, a ten sezon mial naprawde udany: final LM i final MS.Titi zasluzyl jak malo kto na zlota pilke.

I nie wiem czemu miejsce w tej ankiecie maja tacy gracze jak Terry, Zidane i nawet Ronaldinho. Terry nic specjalnego nie osiagnal, utrzymywal zawsze ten sam swoj dobry poziom.Ale nic po za tym. Zidane swoje juz dostal i na wiecej nie zasluzyl. Ronaldinho zagral beznadziejny mundial, mial kiepska koncowke sezonu i bardzo slaby poczatek sezonu obecnego.Te 3 graczy bym raczej wykluczyl.

Pirlo, Cannavaro. O ile Pirlo mnie w tym gronie zaskakuje to Fabio juz raczej nie. Pamietajmy, ze wygrywaja nie tylko swietni zawodnicy, oni musza jeszcze byc marketingowi i musza pokazywac, jakies zagrania nie z tej Ziemi. Pirlo? dobry jak zwykle, ale takich naprawde dobrych pilkarzy jest troche, chocby Deco. Canna mial genialny mundial. To bylo niesamowite co on odwalal. W Realu na razie to nie to samo, ale transfer na pewno dal mu rozglos, ktory jest przydatny przy ewentualnym wyborze tegoz zawodnika na grajka roku. No i jest kapitanem mistrzow swiata.

Co do Eto'o to zasluzyl. Pelno bramek, zwyciestwo w LM. Ale nie bylo go na mundialu. Co prawda taki Sheva zdobyl nagrode nie bedac na ME, ale cos mi sie wydaje, ze Samuel jeszcze nie jest tak powazany jak byc powinien. Eto'o jest mlody i dlatego pewnie ta komisja cala, ktora wybiera i prowadzi ten plebiscyt nie wybierze Kamerunczyka. Eto'o ma swoj czas i kiedys nagrode zdobedzie.

Faworytami Titi i Canna. ALe jednak Francuz :wink:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 09 paź 2006, 18:09

Dobry temat w zasadzie. Zamykać nie będziemy. Ja ostatnimi czasy jestem albo zalatany (nie mam czasu na forum) albo zawiany (i pisanie sprawia mi spore trudności) tak więc za często się tu pewnie udzielać nie będę, ale teraz spróbuję poświęcić te 30 minut (bo pewnie tyle mi zajmie napisanie z sensem + poprawienie błędów). Doceńcie to :wink:

Eto'o nie wygra. To tak na początek coby była jasność. W moim mniemaniu zasłużył nie mniej niż inni, ale miał pecha. Sytuacja wygląda(ła) tak, że Samuel nie grał na Mundialu. Teraz (przed kontuzją) był w genialnej formie i podczas spotkań w La Liga oraz Lidze Mistrzów mógł się pokazać co pozwoliłoby mu niejako wynagrodzić sobie nieobecność na Mundialu. Niestety kontuzja przyszła w najgorszym (pod względem indywidualnych nagród) momencie i Eto'o nic już nie może zrobić. Wyścig o Złotą Piłkę w jego wykonaniu już się zakończył. Rywale mają możliwość walczyć dalej. Rozumiem, że nagroda przydzielana jest za ubiegły sezon, ale wiadomo jak to wyglada w praktyce. Jeżeli w poprzednim sezonie było kilku zawodników grających na podobnym (kapitalnym) poziomie to zwraca się uwagę również na Mundial. Jeżeli Mundial nie rozwiał wątpliwości to spojrzy się na kolejne występy. Tak było zawsze i tak też będzie tym razem. Eto'o nie grając na Mundialu ani teraz nie ma wielkich szans. Niestety.

Zgadzam się z tym co napisał Zaza odnośnie promowania zawodników ofensywnych. To właśnie napastnicy oraz pomocnicy (Ci bardziej ofensywni, spektakularni, efektowni) rozdają tutaj karty. Cholernie ciężko jest mi wytypować zwycięzcę. Fabio Cannavaro? Typowy środkowy obrońca. Mundial wspaniały w jego wykonaniu (najlepszy zawodnika Mistrzostw Świata IMO). W trakcie sezonu ligowego był dokładnie taki jaki powinien być środkowy defensor, czyli pewny, solidny, godny zaufania (pod względem piłkarskim). Teoretycznie ma wszystko, aby walczyć o nagrodę, ale historia pokazuje, że defensorom jest gorzej niż ciężko. Gorzej niż bardzo ciężko.

John Terry? Obrońcą jest świetnym, ale nie wybija się aż tak, aby innych stawiać niżej od niego. Zdecydowanie bez szans jak dla mnie.

Ronaldinho? Był gorszy chociażby od Eto'o (wybrałem takie porównianie ponieważ dla mnie jako kibica Barcelony jest najbardziej widoczne i oczywiste). Mundial w jego wykonaniu był fatalny. W sezonie grał dobrze, ale tak jak wspomniałem wcześniej - Eto'o był lepszy. Tak czy inaczej Dinho za samą markę jaką sobie wyrobił musi być rozpatrywany w gronie głównych kandydatów, ale ja bym na niego głosu nie oddał.

Zinedine Zidane? Beznadziejny żart.
Ostatnio zmieniony 09 paź 2006, 18:10 przez Mentor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 09 paź 2006, 18:09

Berik no właśnie nie wiem czemu nie ma Henia :? A był dodany :roll: Zidane jest bo to róznie bywa. Na dowidzenia ? "Ciao Zizou - France Footbal :wink: - zresztą zaraz zrobie mała koretke w tej sądzie. Berik temat porównań Deco Pirlo- przemilcze bo nie mam ochoty pisać aż tyle. To jak jak Terry i Rio - niby obaj najlepsi na wyspach ale jednak nie "równi" :wink: Deco z pewnoscią za rykoszety :wink:

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 09 paź 2006, 18:16

Moge się założyć że Eto złotej piłki nie otrzyma. Nie dlatego że miał zły sezon lub coś w tym stylu ale niestety na mistrzostwach światach nie zagrał a uważam podobnie jak inni że ta impreza może być w znacznym stopniu kluczowa.
Na mistrzostwach świata poza Klose który jest piłkarzem atakującym bardziej błyszczeli obrońcy i pomocnicy od brudnej roboty. Jeżeli piłka trafi do kogoś z tych pozycji to będzie to albo Cannavaro który miał równy sezon i świetnie grał na MS bądź będzie to Pirlo który podobnie jak Cannavaro przyczynił się bardzo do mistrzostwa Włochów i miał również nie najgorszy sezon. Bramkarzowi raczej szansy nie daje na tą nagrode.

Moim faworytem do tej nagrody za rok jest Kaka :P

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 09 paź 2006, 18:40

Zagłosowałem na Buffona, bo uważam że w pełno sobie zasłużył na tą nagrodę. Za cały wygrano-przegrany sezon przez Juve i za wspaniałe Mistrzostwa Świata. Co by Włosi zrobili przez Buffona? Doszli by może do ćwierćfinału. Co by zrobił Juventus bez Buffona? Fantastycznie bronił w całym poprzednim sezonie Serie A, dlatego jak najbardziej należey mu się ta nagroda. Ważmne jest także, to że nie rzucał słów na wiatr. Gdy Juventus spadł z ligi za korupcję, nie odszedł tylko teraz bryluje w Serie B. Taki powinien być bramkarz. Pewny siebie. Szkoda tylko, że 'Złota piłka' trafi do jednego zawodnika, bo należy się ona także Lehmannowi. Może i mam do neigo pewien sentyment, ale od i Buffon to aktualnie dwaj najlepsi bramkarze. To co wyprawiał Niemiec w poprzednim sezonie Ligi Angielskiej, a Champions League to przechodzi ludzkie pojęcie. W tym sezonie też gra super, m.in. udowodnił to w tym sezonie w meczu z Manchesterem (tym samym gdzie dobrze bronił też nasz Tomek Kuszczak). Na uwagę zasługuje także fakt, że w meczu o 3 miejsce ustąpił miejsce w bramce reprezentacji swojemu, co tu nie mówić wrogowi. Zachował się wspaniale, ale nie zostało to za bardzo docenione. A szkoda, bo od tego bramkarza powinni się uczyć inni.

Reasumując (uwaga trudne słowo, synonim do podsumowując, notujcie) 'Złota Piłka' należy się Buffonowi i Lehmannowi. Jednak zwyciężca może być tylko jeden.

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 09 paź 2006, 19:14

Ja podobnie jak Niggaz ostatnio nie mam czasu i częściej mijam się z forum niż na nim przesiaduje. Ale nie wypowiedzieć się w takim temacie ...

Faworyt nr1
Henry.
Kapitalny sezon w barwach Kanonierów. Król strzelców ligi. Doczołgał zespół do (nie)upragnionego 4 miejsca w lidze, jednak nie to było jego popisem. Liga Mistrzów 2005-2006 to był geniusz w wykonaniu Francuza. Gdy oglądałem mecze Arsenalu i Titiego, to spokojnie myślałem, że drugiego takiego piłkarza na chwile obecną ciężko szukać. Doprowadził zespół do finału w którym może nie zagrał najlepiej, ale i tak głównie dzięki niemu drużyna tam się znalazła (nie ujmując nic Cescowi, Toure czy Eboue). Mistrzostwa świata faktycznie nie były w jego wykonaniu dobre, ale kto z wielkich ofensywnych graczy je miał ? Zresztą 3 bramki strzelił, zaliczył 2-gi w roku finał i jedyne czego mu zabrakło to przynajmniej jednego zwycięstwa w któryms z nich.

nr2
Cannavaro
W pelni popieram to co wcześniej napisaliście. Obrońca jakich obecnie mało, a dziurawemu w poprzednim sezonie Realowi ktoś taki napewno się przyda. Zresztą jak mówił Sergio Ramos "przez te kilka tygodni pobytu Fabio nauczyłem się więcej niż przez kilka ostatnich lat". Mundial na 6 z plusem. Chyba na zawsze utkwi mi sytuacja z finału kiedy Canna najpierw odebrał rywalowi piłke wybijając ją na 10 metrów, po czym za nią pobiegł i raz jeszcze zabrał futbolówke innemu bezradnemu Francuzowi wyprowadzając w dodatku świetną kontre. Klasa. Nie wiem skąd biorą się tacy obrońcy, ale mogła by się - nawet 2 krotnie gorsza - urodzić w Polsce.

nr3
hmmm nie mam jednoznacznego. Napewno szkoda Eto'o bo gdyby nie kontuzja byłby wyżej niż na moim 3 miejscu. Pirlo za mistrzostwa. Sezon miał taki jak kilku innych środkowych pomocników w samej Italii :P Buffon ? drugoligowców nie biorą :P choć z nich napewno jest najbliżej nagrody. O Ronaldinho nie ma mowy, Zizou też. Może Matrix :think:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 09 paź 2006, 19:31

Jesli to ma byc nagroda za ten rok, to jest w tym momencie tylko jeden pilkarz, ktory ma ogromne szanse patrzac na wyniki i jego dyspozycje w klubie czy reprezentacji. Jest to Ronaldinho. Nie zartuje. ?Tak naprawde jeden pilkarz był obecny w najwazniejszych bojach w tym roku w Europie czy na świecie i w.... La Liga. Niedoceniany :arrow: Deco :wink:

Przemawia za nim wszystko dobra dyspozycja w Barcelonie :arrow:
Liga Mistrzów
Mistrzostwo Hiszpanii
SuperPuchar Hiszpanii
W reprezentacji radzil i radzi sobie bardzo dobrze i jest kluczowa postacia dla niej :arrow:
4. miejsce na MŚ....

Mało osob go wymienia, bo lansowany przynajmniej wg. kibiców Calcio był Eto'o, choc dowody na to sa mizerne....
Kandydatury takie jak ZZ, Carlos, Cicinho, Crespo sa smieszne...

Oczywiscie bardzo powazna pozycje powinni miec Włosi, ale napewno nie Zambrotta czy Cannavaro, ogolnei zawodnicy Juve odpadaja po czesci Milanu takze, bo jak mozna ich oceniac nawet po wynikach skoro nie były one tylko rezultatem wywalczonym na murawie...
Szacunek dla Pirlo, bo gdyby nie afera to postawiłbym w tym momencie na niego.
Dla mnie trio
Deco
Marco Materazzi
Thierry Henry
było by OK.
Oczywiscie gdzies tu jeszcze sie wepchnie Ronaldinho, no coz Zidane, takze dostał nagrode tylko za dwie bramki w Finale MŚ.
Barcelona rzadziła i trudno sobie wyobrazic, aby nie pilkarz Barcy otrzymał te wyróznienie.
:P

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 09 paź 2006, 19:38

Bez wahania zagłosowałem na Thierry'ego Henry. IMO jest to obecnie najlepszy piłkarz na świecie. Od wielu lat strzela masę bramek, ciągnie ten Arsenal, wiele asyst, dużo pracuje na boisku, świetne warunki fizyczne, bajeczna technika, błyskotliwość i inteligencja... Mógłbym tak wymieniać jeszcze z tydzień. Nie ma drugiego piłkarza jak on. Moża oczywiście mówić, że lepszy jest Ronaldinho itd, ale to całkiem inny typ piłkarza. W każdym bądź razie ja osobiście jego uważam za faworyta do tej nagrody. Na dodatek on jest wiecznie pomijany w tego typu nagrodach. I to mnie właśnie boli, bo zasłużył na niejedną taką statuetkę. Geniusz. Nie wyobrażam sobie, żeb wygrał ktoś inny.

Ronaldinho IMO nie ma większych szans, bo moim zdaniem ostatnio nie gra wspaniale i to każdy wie. Ogólnie zawodzi. Wydaje mi się bardziej prawdopodobnie, że będzie to już prędzej Kaka. Cannavaro i Pirlo również wydaje mi się, że są na straconej pozycji. Już prędzej Gerrard, czy Eto'o jakby mógł grać(ta kontuzja też go eliminuje).

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 7578
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 09 paź 2006, 19:42

Barcelona rzadziła i trudno sobie wyobrazic, aby nie pilkarz Barcy otrzymał te wyróznienie
jesli dobrze pamietam, to wczesniej Liverpool rzadzil, a chyba Ronaldinho dostal nagrode :roll:

Ja zaglosowalem na motor napedowy reprezentacji Italii, a takze AC Milanu, czyli na Andreę Pirlo 8)

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 09 paź 2006, 19:52

jesli dobrze pamietam, to wczesniej Liverpool rzadzil
Fakt zdobył Lige Mistrzów, ale w Lidze 5 miejsce....

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 09 paź 2006, 20:30

Zaza pisze:Berik temat porównań Deco Pirlo- przemilcze bo nie mam ochoty pisać aż tyle.
To inny typ zawodnikow , ale tak mi sie skojarzylo :wink:
Messi E2 Ronaldinho pisze:Niedoceniany Arrow Deco Wink
Deco moze i jest niedoceniany, ale czy dawac mu zlota gale?polemizowalbym.Takie nagrody dostaja zawodnicy kluczowi, zawodnicy bez ktorych druzyny graja slabiej. Jasne w sumie Deco taka postacia jest...ale. Ale jest jedno male "ale". Deco nie odgrywa w Katalonii takiej roli jaka odgrywal w Porto.To nie jest wolny elektron, nie strzela juz tylu bramek i ma mniej na pewno takich "magicznych" zagran. Deco jest bardzo dobrym grajkiem...ale nie, zeby dostac w tym roku zlota pilke. Jesli nie zdobyl tej nagrody kiedy wygrywal LM z Mourinho, to tym bardziej nie dostanie tej nagrody teraz.
Messi E2 Ronaldinho pisze:Marco Materazzi
A co on takiego osiagnal oprocz slynnej prowokacji w finale MS?
Messi E2 Ronaldinho pisze:Barcelona rzadziła i trudno sobie wyobrazic, aby nie pilkarz Barcy otrzymał te wyróznienie.
Tylko Eto'o ma jakiekolwiek szanse.Nie zagral na mundialu wiec sie nie skompromitowal jak np. Ronni, ale tez nie pokazal na oczach calego swiata na co go tak naprawde stac. Ale nie....Blaugrana nie zbierze nagrod. Co jest paradoksem. Zdobyli LM a mimo to, nagrody nie zdobeda. Taki Ronni zawiodl. Barca potrafi wygrywac nawet z beznadziejna postawa najlepszego gracza. Ale juz odbiegam od tematu :wink:

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 09 paź 2006, 21:33

Mam niewiele czasu niestety, więc tylko wzrokiem przeleciałem poprzednie posty ;)

Zagłosowałem na Cannavaro, podobnie jak niektórzy poprzednicy, uważam, że czas docenic obrońców. Defensywa, zwłaszcza w ostatnim czasie, stała się chyba najważniejszym elementem gry ;) Canna nie tylko wyprawiał cuda na mundialu, ale miał dobry, równy sezon w Turynie, zdobył z Juventusem scudetto (odebrane), a to też się liczy. Oczywiście zdobyte trofea nie są najważniejsze, tym bardziej, że afera bardziej zaszkodziła włoskim kandydatom, ale Cannavaro zaskoczył wszystkich swoją grą zarówno w reprezentacji jak i w klubie. Szkoda, że obrońców nie docenia się w taki sposób, jak graczy ofensywnych. IMHO już wcześniej taka nagroda należała się Maldiniemu czy choćby Carlosowi. Fakt, że błędy obrońców czy bramkarzy pamięta się dłużej, ale Fabio praktycznie tych błędów nie popełniał. Może nie błyszczy teraz w Realu, ale nowe środowisko itd. Włosi najlepiej czują się u siebie ;) jednak na przestrzeni sezonu, nie ma to dla mnie znaczenia. W zestawieniu jest kilku piłkarzy, którzy na Złotą Piłkę zasłużyli, Eto'o, Henry czy Pirlo, jednak uważam, że w największym stopniu zasłużył właśnie Fabio. Inna sprawa, że szanse ma raczej mniejsze niż wyżej wymienieni... a szkoda :?
Trudno wytypować zwycięzcę plebiscytu. Uważam, że powinien nim zostać Canna, ale jest kilku zawodników, którzy również na to zasłużyli. Nagrode odbierze ktoś z czwórki: Canna, Eto'o, Pirlo, Henry :> Chyba tylko oni się liczą :]

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 10 paź 2006, 15:46

Berik pisze:Co prawda taki Sheva zdobyl nagrode nie bedac na ME

No własnie :!: Słuszna uwaga - i to jest podobna sytacuja, która stawia Eto'o mimo że nie był na mundialu w roli faworytów. Bo tak jak zasług Samuela nie idzie teraz podwazyć tak dwa lata temu nie szło podwazyć zasług Shevy, Wtedy Andriy wygrał z Henrykiem I - i jesli znów maja wybrac z piłkarzy ofensywnych to tylko tych dwóch może walczyć Eto'o vs. Henryk I - ale ja nadal bedzie sie uperał że trzeba patrzeć na tyły :? Bo czasem nie docenia sie tego co robi jeden z pomocników od czarnej roboty czy stoper który wybił tyle piłek głowa w pole, oddalając zagrożenia że przez 3 dni nie widzi na oczy :P To sie musi zmienić. I mam nadzieje że France Football zrobie to.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”