Trenerska ruletka

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kto zastąpi Sousę w reprezentacji?

Probierz
0
Brak głosów
Michniewicz
3
60%
Loew
0
Brak głosów
Inny polski trener
1
20%
Inny zagraniczny trener
1
20%
Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 670
Kibicuję: Konstytucja

Trenerska ruletka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 04 lis 2005, 15:10

W sumie ten temat powinien powstać sporo wcześniej, ale lepiej późno niż później. Zrobiłem, bo 'Górnik Łęczna' stał się polem dyskusji...

Pracę właśnie stracił Marek Wleciałowski, co uważam za niezwykłą arogancję i dyletanctwo działaczy. Przypomnijmy, że to Wleciałowski 'podniósł' Górnik z kolan, na których zostawił go cudotwórca, niejaki Werner L. (rekord porażek pod rząd w historii Górnika), to Wleciałowski sprawił największą niespodziankę zajmując przez dłuższy okres czasu trzecią lokatę w obecnym sezonie. Sztuka to nie lada, bo wiadomo, że Górnik już osiągnął bankructwo, tylko Koźmińscy nie chcą się chwalić ;). Najlepsi gracze uciekli, bo syndyk jeszcze nimi mógł się zająć, zatrudniono młodzież, odprawiono parę czarnych mszy na Roosvelta i... Górnik elegancko gniótł wszystkich w lidze. Blisko było nawet zwolnienia wuefisty Stawowego, którego zespół zmierzał w odwrotnym kierunku, a na jego miejsce miał trafić Wleciałowski. Niestety na fuksie nie da się jechać przez cały rok, dzieciarnia uświadomiła sobie w końcu, że nie jest mistrzami... A Wleciałowski nie dość, że miał zajebiste warunki do pracy, to jeszcze Werner za...ukradł mu gościa od przygotowania fizycznego do Groclajnu. Na jego miejsce zarząd majętnego Górnika Zabrze zatrudnił... lekkoatletę. Wleciałowski: "Przynajmniej chłopaki poprawią skoczność i szybkość ;)".

Oprócz tego zwolniono niemal natychmiast człowieka, który wprowadził GKS Bełchatów do pierwszej ligi; piękne podziękowania. Działacze na pewno wiedzą, że nie dali mu do prowadzenia Wisły Kraków?
Odszedł jakże kochany przez kibiców Kaczmarek. "Bobo weź sznur..."
Odszedł Radolsky za to, że miał kontuzjowanych piłkarzy. Sprowadzono mistrza automatyzmów, tajemniczego notesu i pięknego bajania. Jest świetny, tylko po zwolnieniu piłkarze powiedzą "Momentami nie rozumieliśmy co pan Lićka mówił".
Odszedł Beżek, bo fakt, był fatalny. Ale pewnie nawet sam zarząd nie wie na jakiej podstawie zatrudniono Smudę po fantastycznej przygodzie w Odrze.

Przyczyny zwolnień są różnorakie i różnorybne ;). Ale głównie chodzi o to, by pogonić piłkarzy do roboty i by zarząd zachował pozory pracy. Przy czym nie jest istotna osoba nowego trenera, ważna jest sama czynność zwolnienia.

Parodia ligi pt. "Zamień się trenerem" cd. Do typowania zostało niewielu. Ale nie zapominajmy, że jedna zmiana w rundzie to mało. Za miesiąc znowu zacznie się kolejna reorganizacja, choc nikt nie zauważy różnicy. Więc tutaj można obstawić następnego kandydata do zmiany, ponarzekać nad poziomem ligi itp. W koncu doszło do tego, że jest większe pole do popisu przy spekulacjach doyczących trenerów niż transferów.

Jeśli uchował się jakiś niezmieniony prawiczek, to pisać, bo nie chciało mi się sprawdzać ;)
Ostatnio zmieniony 16 sie 2006, 19:10 przez petru, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 04 lis 2005, 15:34

piwus pisze:Za miesiąc znowu zacznie się kolejna reorganizacja, choc nikt nie zauważy różnicy
Już sie trenerzy konczą, chyba że do Polski trafi kolejny zaciąg wybitnych trenerów z Bałkanów, Serbii i Czech.Jest nadzieja że niedługo pojawia sie kolejni trenerzy wylansowani przez Polsat Sport
Własciwie taka kolej rzeczy mnie nie dziwi przeciez jesli zatrudnia sie trenera na zasadzie "może mu sie uda" to nie można liczyc na wiele.Z drugiej strony trudno obwiniac za taki stan rzeczy tylko trenerów.Przecież niektóre drużyny budowane sa w dwa tygodnie.Sciagnie sie odrzutków z mocniejszych drużyn, kilku zawodników z wyżej wymienionych krajów i juz czeka sie na wyniki.Niestety na wyniki trzeba czekac, a zeby coś zrobić z takich grajków to trzeba conajmniej grać 2 lata w niezmienionym składzie.Tak najpierw trzeba miec pieniadze zeby im wypłacac za gre.
Tu na pierwszym planie wysuwa sie pytanie.Czy istnieje takie coś jak Polska mysl trenerska :?: Wątpie

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 04 lis 2005, 15:42

To wiekszości tych przypadków pasuje jak ulał przysłowie że z "Pustego nawet Salomon nie naleje" Bo tak jak Wleciałowski czy nawet Kubacki nie mieli kim grać.iJak w Górniku i w Poloni najwieksze gwiazdy i gracze na których może liczyć to "wyjadacze" którzy już nie musza grać ale chcą. Dzwigała, Gołaszewski, Lech czy Bukalski. To tez pokazuje gdzie jesteśmy. Z nasza piekna silna lidzą. Bobo w Łecznej zrobił antykwariat i teraz mu podziekowano. "Wędzynka" czy "Czołg" Kubica grali tam dla Bobo. Teraz nie wiem czy im sie nie odechce. Tym bardzie ze jak zauważył Jarzyna połowa gracz jest w wieku trenera. :roll: Może zacznie stawiać na tych młodszych. Madej sie przebije. Pewnie Bykowski bedzie grał z Kucharskim i Kubica może macić. :wink:

Tylko Czesiu Michniewicz i Elivs Stawowy mogą sie pochwalić tym że pracują już troche i narazie mają "czym oddychać". Jabłoński stworzył linie obrony opierając ją na Beladzie i teraz ma. Przeciesz to był najwiekszy błąd Wisły a oni nadal tak działją. Wisła niby ma takie "zasoby" a najwieksza gwiazdą podobnie jak w Poloni jest wyjadacz Darek Gąska :wink: Ci prezeci wychodza z założenie że to tylko wina trenera. Wisła tez pokazał troche ruletki. Ja narazie czekam jak to sie skończy. Groclin miał zwolnić trenera pół roku temu bo statystycznie mijały dwa lata. Drzymała sie wyłamał i teraz ma. Zawsze uważałem że to co brakuje Groclinowi by walczyć o mistrza to ... 3 Polaków wiecej w składze. :!: Podobnie robi pan Ptak :wink: raz Pietrzak raz Panik zależy gdzie gramy :lol: a i tak pewnie Czech długo nie zasiedzi miejsca w Szczecinie bo Pogoń z nim na ławce gra gożej. Ebi wiecej broni niz atakuje. :lol: Skorza coś z tym młodym składem "osiąga" pewnie jego rozlicza na koniec sezonu. Bo jak narazie gra Amici nie powoduje chyba choroby u prezesa. :wink: i dużo bedzie zależało od wyniku na koniec. O Wieczoraku nie ma co pisać bo jak wiemy on jest na jednym z najbardziej pewnych stołków.

Piwus rozumiem że Ci trenerzy z ankiety to grupa tych którzy wiedza po co przychodza do pracy ? "jeszcze" :wink: Mogłeś dodać tam kilku tych "nowych" bo zamin sie ankieta skończy moga zmienić barwy :lol:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 21 lis 2005, 15:21

Wyborcza pisze:Maciej Skorża nie jest już trenerem Amiki
Skorża dziś rano podał się do dymisji. W najbliższych meczach zespół poprowadzi jego dotychczasowy asystent Krzysztof Chrobak.
Powodem rezygnacji trenera są słabe wyniki zespołu. Amica przegrała w sobotę z Górnikiem Łęczna 0:1, wcześniej odpadła z Pucharu Polski. W poniedziałek szkoleniowiec poinformował piłkarzy o swojej decyzji, wcześniej podczas spotkania z prezesem klubu Andrzejem Kadzińskim rozwiązał kontrakt za porozumieniem stron. Do końca rundy jesiennej zespół poprowadzi dotychczasowy II trener Krzysztof Chrobak.

Amica jest dwunastym klubem, który w tym sezonie zmienia szkoleniowca. Skorża jest też asystentem Pawła Janasa w reprezentacji Polski.
Trzy osoby dobrze wytypowały zwycięzcę, w nagrodę dostaną kuchenkę. A pan Skorża zostaje usunięty z ankiety.

Jeszcze czterech :twisted:.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 21 lis 2005, 15:32

Skromnie zaznacze ze jestem wsród tych ktorzy trafili :D
To było pewne lecz zaskakujące jest to ze az tak poźno.Az dziw bierze ze ten człowiek odpowiada za taktyke naszej reprezentacji.Może to on jest głowny autorem konceptu gry z wysokim, swietnym technicznie napastnikiem.To by wiele tłumaczyło
Trudno powiedziec kto bedzie następny.Nie zanosi sie zeby był to ktos z tych panów z ankiety.Nastepny poleci ktos kto nie dawno zajał te jakże zaszczytne stanowisko.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rycy
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rycy » 21 lis 2005, 16:00

No i SKorży się pozbyli...Ja myślę, że Michniewicz pójdzie do odstrzału, a Stawowy to nie bo Cracovia lepiej gra. Fornalik to tam średnio zagrożony moim zdaniem jest...

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 7325
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 lis 2005, 16:48

piwus pisze:Trzy osoby dobrze wytypowały zwycięzcę, w nagrodę dostaną kuchenkę
Bytom, ulica ....... (kto chce to sie domysli) :lol:

to bylo do przewidzenia :)
Amica grala baardzo slabo :)

Awatar użytkownika
fala
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fala » 21 lis 2005, 19:36

Nie wiem co w ankiecie robi nazwisko Stawowego , ja bym je zmienił na Kulawika , którego los praktycznie jest przesądzony , do tego Wojtek już jutro może się do tego przyczynić .

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 21 lis 2005, 19:43

Nie wiem co w ankiecie robi nazwisko Stawowego , ja bym je zmienił na Kulawika , którego los praktycznie jest przesądzony , do tego Wojtek już jutro może się do tego przyczynić .
Ankieta została stworzona kiedy zwolniono Wleciałowskiego, sa w niej nazwiska trenerów, którzy utrzymują się od początku sezonu. Poza tym dwa tygodnie przed zwolnieniem Wleciałowskiego były plotki, ze zmieni on Stawowego.

A jak można zmienić trenera tymczasowego na tymczasowego? To żadna zmiana, więc zwolnienie Kulawika byłoby bez sensu nawet w Polsce.

Awatar użytkownika
Anka
One I Love

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anka » 21 lis 2005, 20:12

adique pisze:znowu bedzie zmiana trenera. Skorza z Amiki i Asystent Rep. Polski zrezygnowal z funkcji pierwszego trenera druzyny z wronek. To juz chyba 13 trener ktory wylecial z klubu. Ahhh
Hm, sam sobie przeczysz... Skorża nie wyleciał z klubu, tylko sam zrezygnował z funkcji trenera Amiki, a kontrakt rozwiązał za porozumieniem stron. Jest pewna różnica. ;) Jestem ciekawa, kto go zastąpi. Teraz na polskim rynku jest pełno trenerów 'do wzięcia', zwarzywszy na ostatnią sytuację w lidze.

Ciekawi mnie też sytuacja w Wiśle Kraków: jeżeli jutro 'Biała Gwiazda' pokona Cracovię, to czy trenerem mistrzów Polski nadal będzie Tomasz Kulawik? Bo w sumie sukcesem jest pokonanie lokalnego rywala... Oczekuję porad ze strony 'znawców'. ;)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 28 kwie 2006, 12:34

Ze startu w "przetargu" na stanowisko trenera Lecha sam zrezygnował obecny szkoleniowiec poznańskiej drużyny Czesław Michniewicz. - Już dawno podjąłem decyzję, że nie jestem zainteresowany pracą w nowym Lechu - twierdzi Michniewicz. - Nie chcę być traktowany jak zapchajdziura. Odmówi Kasperczak, odmówi ktoś jeszcze, no to weźmy Michniewicza. Nie wykluczam, że jeszcze kiedyś poprowadzę Lecha, ale nie teraz.
Smuda w Lechu :shock:?

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2072

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 28 kwie 2006, 13:25

hehe byłoby ciekawie, przynajmniej mobilizacja po odejściu Cześka nie spadłaby, a możeby nawet wzrosła. Wiadomo nie od dziś bowiem, że Franz jak nikt inny potrafi mobilizowac zawodników [zwłaszcza w szatni jak w dupe dostają :lol: ]

Kasperczak nie chciał, Smuta - mówi niby, że ciekawa opcja, ale w Zagłebiu chyba mu sie źle nie powodzi. Napewno argumentam "za" przejściem do nowego Lecha - jest atmosfera w Poznaniu, dobre podwaliny pod klub liczący się w wlacze o mistrza. W Lubinie trudniej zbudować taki klub.
Penwie pojawi sie jeszcze kilka nazwisk. Pozjemy zobaczymy

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 28 kwie 2006, 15:07

No tak tylko że Smuda to jest taki trener któremu raz coś wychodzi a za drugim razem zawodzi na całej linii. Nie mam zielonego pojęcia jaka jest tego przyczyna, może chodzi o kontakt z piłkarzami? Martwi mnie też to że dopiero co zaczął odnosić "sukcesy" z piłkarzami Zagłębia a już robią z niego bohatera. Mało osób o tym pamiętal ale Zagłębie posiada ogromnego sponsora i miejsce które zajmuje aktualnie w lidze jest odpowiednie do nakładów finansowych jakie posiadają.

Co do Michniewicza to bardzo lubie tego trenera i dziwię się że tak łatwo go odpuszczją. Jak dla mnie podjął słuszną decyzję odchodząc z Lecha tym bardziej że z tego co słyszałem to otrzymał ciekawą propozycję z Anglii.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 28 kwie 2006, 17:37

fieldy pisze:Kasperczak nie chciał, Smuta - mówi niby, że ciekawa opcja, ale w Zagłebiu chyba mu sie źle nie powodzi.
Smudzie od zmian politycznych w KGHM (właściciel Zaglębia) powodzi się nie najlepiej. Nie było w zimie hitowego transferu, bo nowi ludzie w KGHM nie byli już tak chętni wydawać kasę (zresztą w tej materii nie zapowiada się na zmianę). KGHM sprowadziło tez rezerwowego trenera Jabłońskiego na stanowisko prezesa. I teraz chyba ostatni gwóźdz do trumny: trochę autoreklamy, bo nie chce mi się szukać po całym portalu Wyborczej ;).

Więc możliwe to jest, ale moim zdaniem głupie i pochopne. Ile fartu jest w becnych dokonaniach Franza tego nikt nie wie. Ale jakie błędy taktyczne popełnia można było obejrzeć choćby w ostatnim meczu z Płockiem.
brylancik pisze:Martwi mnie też to że dopiero co zaczął odnosić "sukcesy" z piłkarzami Zagłębia a już robią z niego bohatera. Mało osób o tym pamiętal ale Zagłębie posiada ogromnego sponsora i miejsce które zajmuje aktualnie w lidze jest odpowiednie do nakładów finansowych jakie posiadają.
Ale z drugiej strony Drażen Besek nie miał takich wyników :>. Raczej wręcz przeciwnie.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2072

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 28 kwie 2006, 18:18

piwus pisze:Smudzie od zmian politycznych w KGHM (właściciel Zaglębia) powodzi się nie najlepiej. Nie było w zimie hitowego transferu, bo nowi ludzie w KGHM nie byli już tak chętni wydawać kasę (zresztą w tej materii nie zapowiada się na zmianę). KGHM sprowadziło tez rezerwowego trenera Jabłońskiego na stanowisko prezesa
to może jednak chętniej odejdzie. Jak jeszcze KGHM zaciśnie pasa to kluczowi piłkarze [Iwański, Mierzejewski] odejdą.
A sytuacja z Zagłebiem jest o tyle dziwna, ze nie walczą ani o mistrza, ani o utrzymanie - to po co Smuda ma tam swój talen marnować ? :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”