Ekstraklasa 21/22 - Strona 22

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Ekstraklasa 21/22

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 gru 2021, 8:27

Boromir pisze:
18 gru 2021, 8:18
cloner pisze:
18 gru 2021, 6:32
Ale dobrze wiedzieć, że twoim zdaniem Probierz miał takie możliwości jak City czy Juve.
A więc to są te legendarne umiejętności czytania ze zrozumieniem :whistle:
A o czym trwa dyskusja? jeśli nie o możliwościach finansowych klubu? Ja pisałem o tym, że Cracovia brała szrot za free, bo Polacy są za drodzy, a ty podajesz przykłady Juve i CR7 :lol2:
To ty masz problem z czytaniem.

edit:
znalazłem potwierdzenie moich słów:

https://salarysport.com/pl/football/eks ... /cracovia/
https://salarysport.com/pl/football/eks ... ak%C3%B3w/

to w Wiśle się więcej zarabia, Cracovia tak dużo wcale nie płaci

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Ekstraklasa 21/22

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 18 gru 2021, 9:07

Bo teza że to nie Probierz odpowiadał za transfery jest idiotyczna jak gość tam był trzeci w hierarchii i najważniejszy od spraw sportowych. Wszystkie te jego transfery to jego pomysły. On nawet do Brazylii latał scoutować ten szrot, zrobił oczywiście potem konferencję, przywiózł dwóch i gdzie teraz oni są, pamięta ktoś ich w ogóle? To nie jest tak, że on w Cracovii nie miał hajsu bo miał całkiem rozsądny na tę ligę tylko potem każde kolejne okienko łatał szrotem, który zastępował szrot sprowadzony okienko wcześniej, taki efekt kuli śniegowej rzuconej przez Probierza oczywiście.

Dodatkowo z tym szrotem grał tak szrotową piłkę że Djurdjević przy nim to mistrz stylu.

Możesz sobie oczywiście tłumaczyć że Probierz TOP tylko Filipiak z Tabiszem byli źli ale wpisujesz się wtedy w retorykę tego Dyzmy gdzie on nic nie może i gdyby tylko dostał wędkę to by łowił taaaaakie ryby.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Ekstraklasa 21/22

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 18 gru 2021, 9:08

cloner pisze:
wspomnienia sprzed ponad 15 lat
cloner pisze:
gt
Ty się z każdym postem coraz bardziej ośmieszasz.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Ekstraklasa 21/22

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 gru 2021, 9:10

Boromir pisze:
18 gru 2021, 9:07
Bo teza że to nie Probierz odpowiadał za transfery jest idiotyczna
Przecież ja nic takiego nie napisałem :rotfl4:

DDK pisze:
18 gru 2021, 9:08
cloner pisze:
wspomnienia sprzed ponad 15 lat
cloner pisze:
gt
Ty się z każdym postem coraz bardziej ośmieszasz.
Oj DDK, naucz się czytać, wyraźnie napisałem:
Ale spoko, zejdę na wasz poziom
i później dopisałem celowo GTS.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Ekstraklasa 21/22

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 18 gru 2021, 9:14

To nie Ty zacząłeś dyskusję piszasz jak PARĘ LAT TEMU PRobierz ściągał szrot? A potem piszesz, że my Piwus wraca do czegoś sprzed 15 lat? :rotfl4:

Kończę bo idę pograć coś w piłę :rotfl:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Ekstraklasa 21/22

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 gru 2021, 9:15

DDK pisze:
18 gru 2021, 9:14
To nie Ty zacząłeś dyskusję piszasz jak PARĘ LAT TEMU PRobierz ściągał szrot?
No ściągał szrot, potwierdzam. I co w związku z tym? Polacy są o wiele drożsi, więc był zmuszony ściągać szrot.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Ekstraklasa 21/22

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 18 gru 2021, 9:39

Czyli podsumowując, Probierz jednak odpowiadał za transfery, ale Filipiak nie dawał mu hajsu (chociaż 850 tys na Mihalika mógł dać) więc musiał ściągać zagraniczny szrot bo Polacy są za drodzy.

Tylko jak tak patrzę na te kadry pod względem obcokrajowców to wychodzi mi, że najmniej takich graczy mają Łęczna, Mielec i Warta, a najwięcej Cracovia, Raków i Legia.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Ekstraklasa 21/22

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 gru 2021, 10:19

Boromir pisze:
18 gru 2021, 9:39
Czyli podsumowując, Probierz jednak odpowiadał za transfery, ale Filipiak nie dawał mu hajsu (chociaż 850 tys na Mihalika mógł dać) więc musiał ściągać zagraniczny szrot bo Polacy są za drodzy.
W końcu zrozumiałeś mniej więcej, o czym pisałem. Dobrze, że się potrafisz przyznać do błedu.
Zatem po kolei jadymy...

Mihalik to był w [ch**] talent, wymiatał w słowackiej ekstraklasie w wieku 20 lat, wymiatał w młodzieżowej reprezentacji, kupiła go Slavia Praga za 1mln euro, tam zawodził, więc Cracovia zapewne sadziła, że w Polsce wybije się ponad normę i go sprzedadzą drożej. Chlopak przecież zadebiutował w reprezentacji, więc jakiś poziom prezentował. Ale chyba głowa nie dojechała, bo zamiast sprzedać go np. do Serie A za jakieś 3-4 mln euro to niestety bujał się po wypożyczeniach, aż w końcu poszedł w pizdu do Izraela :rotfl: Skrajny przykład podałeś, bo np. takiemu Ondrejowi Dudzie się udało, a wcale lepiej się na Słowacji w wieku 20 lat nie prezentował, a jednak w Legii odpalił i jakoś tam zaistniał w Bundeslidze.

Popatrz sobie na transfery w ekstraklasie, ale Polaków, bo ja takich nie widzę. Zawodnicy się cenią, agenci i kluby podbijają niebotycznie kwoty, więc dużo prościej jest wziąć 10 zawodników zagranicznych, z których może kilku wypali, a z pozostałymi jakoś się klub będzie bujał, męczył na wypożyczeniach, czy stworzy klub kokosa ;)

Najbogatsza Legia (mistrz), a kupuje Kastratiego, Kharatina, Rose, Celhakę, Johanssona czy Emreliego. Gdzie tu masz Polaków?
Raków (wicemistrz) ściąga za duże jak na nich pieniądze Sturgeona, Kovacevicia czy Arsenicia. Za friko przychodzą inni obcokrajowcy.
Pogoń (3 miejsce) ściąga tylko za friko, w tym Grosickiego (ale to powrót do domu, więc trochę inna kategoria), a kupuje np... juniora z Pogoni Siedlce (a i tak go tam zostawia), tylko dlatego ich stać, bo sprzedają Benedyczaka do Parmy za 2mln.
Czwarty Śląsk ściąga sam szrot za darmo, Hyjek nie przebił się w Gliwicach i za [ch**] się nie przebije we Wrocławiu, Caye Quintana to jakiś parodysta z niższej ligi hiszpańskiej, teraz moda na tych Latynosów (tak jak parę lat wstecz była na tanich Słowaków). Verdarco czy Garcia coś tam grają.
Piąta Warta to... nawet nie ma o czym gadać, nie mają w ogóle kasy, więc nikogo nie kupują. Ale ściągnęli i tak za friko jakiegoś Belga, oczywiście z ligi słowackiej, Corryn nawet coś tam prezentował, ale chyba kontuzję złapał i już nie pogra. A szkoda. Na plus ściągnięcie młodego Czyża z Lazio, ale właśnie, to taki poziom max polskiej ekstraklasy, nic wielkiego chyba chlopak nie pokazał i nie pokaże, choć nadal to zaledwie rocznik 2001, więc obym się mylił ;)
Dopiero szósty Piasta wydał 500 tys na Kądziora, pół ligi się o niego ponoć biło, włącznie z Lechem Poznań i chyba to był udany ruch zespołu Fornalika. Możliwe, że to w ogóle jedyny grajek, ktory ciągnie zespół do przodu, bo cały Piast trochę dołuję, Kądzior kilka asyst zanotował, choć na pewno liczyli włodarze Tesco Arena więcej po nim się spodziewali, bo bramek tylko 2 sztuki. W Zagrzebiu czy w Zabrzu strzelał jak na zawołanie :P

A Ty zdziwiony, że Cracovia ściąga za friko szrot zagraniczny, a nie kupuje Polaków :haha: Taka jest smutna rzeczywistość polskich klubów. Za młodzieżowców z 2-3 ligi trzeba płacić 100-200 tysięcy euro, którzy później się nie przebijają i po zakończeniu wieku młodzieżowca spadają zaś do 3-4 ligi, bo to ich poziom. Dlatego Probierz wolał ściągać szrot np. Bałkanów, bo wydawało się to rozsądniejsze i co oczywiste, tańsze.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Ekstraklasa 21/22

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 18 gru 2021, 10:45

cloner pisze:
18 gru 2021, 10:19
W końcu zrozumiałeś mniej więcej, o czym pisałem. Dobrze, że się potrafisz przyznać do błedu.
Do jakiego błędu ja mam się niby przyznać? Probierz ściągał szrot w hurtowych ilościach, ten szrot nie wypalił, Cracovia była żałosna ze swoja polityką jednego Polaka na boisku. To przecież Ty sam to przyznajesz :badziewie:

Mihalik był podany jako przykład że Probierz mógł wydać dużą kwotę. To, że nie wypalił to inna sprawa. Filipiak pobił rekord transferowy dla Probierza.

Fajnie że wyliczyłeś ilu obcokrajowców ma Legia, Raków czy Lech tylko to są czołowe polskie kluby które pokazały się w pucharach ostatnio. Ci gracze dają albo powinni dawać jakość. Zresztą Legia jest krytykowana za ostatni zaciąg bo on nic nie dał. Tak jak X ostatnich zaciągów Probierza. 44 obcokrajowców z czego może z pięciu w tej lidze zabłysnęło, o ośmiu będziemy pamiętać. To jest skuteczność grubo poniżej Rząsy nawet.
cloner pisze:
18 gru 2021, 10:19
Dlatego Probierz wolał ściągać szrot np. Bałkanów, bo wydawało się to rozsądniejsze i co oczywiste, tańsze.
Przebudowa drużyny co sezon 10 zagranicznymi zawodnikami nie jest ani rozsądna, ani tania. Probierz się w Cracovii skompromitował swoją wizją budowy drużyny i to w sposób spektakularny, niewielu w tej lidze może się z tym równać.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Ekstraklasa 21/22

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 gru 2021, 10:53

Boromir pisze:
18 gru 2021, 10:45
Przebudowa drużyny co sezon 10 zagranicznymi zawodnikami nie jest ani rozsądna, ani tania. Probierz się w Cracovii skompromitował swoją wizją budowy drużyny i to w sposób spektakularny, niewielu w tej lidze może się z tym równać.
Boromir pisze:
18 gru 2021, 10:45
Fajnie że wyliczyłeś ilu obcokrajowców ma Legia, Raków czy Lech tylko to są czołowe polskie kluby które pokazały się w pucharach ostatnio
A zapomniałem, bo Cracovia to do pucharów za Probierza nie awansowała. Ty jak coś napiszesz :lol2:
Puchar Polski zdobył, Superpuchar Polski zdobył. Sukcesy jakich Cracovia nie miała od lat.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Ekstraklasa 21/22

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 18 gru 2021, 11:08

cloner pisze:
18 gru 2021, 10:53
A zapomniałem, bo Cracovia to do pucharów za Probierza nie awansowała. Ty jak coś napiszesz :lol2:
Czytaj ze zrozumieniem. Cracovia awansowała ale odpadała w pierwszej rundzie. Nic nie pokazała w pucharach poza bezradnością.
cloner pisze:
18 gru 2021, 10:53
Puchar Polski zdobył, Superpuchar Polski zdobył. Sukcesy jakich Cracovia nie miała od lat.
Miał wygrać mistrzostwo. Tak, zdobył puchar Polski i to jedyne co go broni. Ironicznie, tamten tytuł dał mu Wdowiak który po tej przerwie kowidowej złapał świetną formę a którego potem Probierz niszczył.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Ekstraklasa 21/22

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 gru 2021, 11:26

Boromir pisze:
18 gru 2021, 11:08
Czytaj ze zrozumieniem. Cracovia awansowała ale odpadała w pierwszej rundzie. Nic nie pokazała w pucharach poza bezradnością.
Szukam, szukam i nie widzę info, w twoich postach że odpadnięcie ją dyskwalifikuje. Cracovia też się pokazała w pucharach, tylko że słabo, bo ten szrot ściągany był max na naszą ligę.
Boromir pisze:
18 gru 2021, 11:08
Miał wygrać mistrzostwo
Z tymi zawodnikami?
Żeby zdobyć mistrzostwo to trzeba ściągnąć trochę lepszych zawodników lub mieć więcej farta ;) Moim zdaniem też za dużo było obcokrajowców, tak jak teraz w Legii, równowaga zachwiana, wieża babel w szatni, stąd wcale nie łatwo o świetne wyniki, ale Cracovia grała na poziomie, na którym grac powinna posiadając takich, a nie innych grajków. W ostatnich latach jedynie majster Piasta wybija się z tłumu, ale tam Fornalik zrobił świetną robotę, Joel Valencia miał sezon życia (a zweryfikowała go nawet Championship), Parzyszek był w formie i trafili z Hiszpanami, Jorge Felix wymiatał ;)

Wkleiłem Ci rano listę zarobków, która potwierdza, że w Cracovii zarabia się mniej niż w Wiśle, więc skończ już kontynuować te bzdurne teksty o ogromnym budżecie Pasów.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Ekstraklasa 21/22

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 18 gru 2021, 12:09

cloner pisze:
18 gru 2021, 11:26
Szukam, szukam i nie widzę info, w twoich postach że odpadnięcie ją dyskwalifikuje. Cracovia też się pokazała w pucharach, tylko że słabo, bo ten szrot ściągany był max na naszą ligę.
To się rozumie samo przez się, jak mógłbym być zadowolony z odpadania w pierwszych rundach? Zauważ że nie wymieniłem Pogoni bo oni też nic nie pokazali w tym roku w pucharach.
cloner pisze:
Z tymi zawodnikami?
No takich sobie dobrał, ja nic na to nie poradzę. To miało być jego opus magnum przecież. Miał nawet okres gdzie to nawet żarło to chwalił się że tak ma być i walczy o mistrzostwo.
cloner pisze:
Wkleiłem Ci rano listę zarobków, która potwierdza, że w Cracovii zarabia się mniej niż w Wiśle, więc skończ już kontynuować te bzdurne teksty o ogromnym budżecie Pasów.
Ja nigdzie nie pisałem o ogromnym budżecie Pasów. Cracovia ma szóste przychody w lidze. Pod względem płac płaci porównywalnie do klubów środka tabeli. To akurat w tym momencie nie jest istotne. Cracovia finansowo jest stabilna i przez cały okres kadencji Probierza była stabilna. To dobre miejsce do budowy zbilansowanej kadry. Co jak wiemy Probierzowi się nie udało.

Inna sprawa że ta strona którą podałeś wygląda dziwnie. Wg niej Legia płaci tylko milion złotych więcej niż Lech. Wydaje mi się to mało prawdopodobne. Wg raportu Deloitte za poprzedni sezon Legia wydawała na wynagrodzenia 57 mln złotych, Lech 38, a na tej stronce jest to odpowiednio 27 i 26 mln złotych. Duża różnica.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Ekstraklasa 21/22

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 gru 2021, 12:21

Boromir pisze:
18 gru 2021, 12:09
Cracovia finansowo jest stabilna i przez cały okres kadencji Probierza była stabilna. To dobre miejsce do budowy zbilansowanej kadry. Co jak wiemy Probierzowi się nie udało.
I dlatego ten szrot bezgotówkowo tak chętnie przychodził. Bo może nie było mega kokosów to było płacone na bieżąco. Miasto do życia super, tylko pracować w Cracovii.

Natomiast żeby dobrego Polaka kupić to trzeba zapłacić 2-3 razy tyle, co za Słowaka czy innego Serba.
Boromir pisze:
18 gru 2021, 12:09
. Pod względem płac płaci porównywalnie do klubów środka tabeli. To akurat w tym momencie nie jest istotne
I dlatego w tabeli też z reguły jest w środku. Tyle.

Ps odnośnie różnic, na pewno tutaj będą suche wypłaty, a Deloitte liczył razem z innymi dodatkami.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Ekstraklasa 21/22

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 18 gru 2021, 12:38

No tyle. Trener bez pomysłu nabył słabych piłkarzy, nie mogło wyjść inaczej.

Tu naprawdę jest się z czego śmiać, cały ten projekt brzmi jak jeden wielki żart :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”