Mistrz Niemiec 2008/2009

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 84

Mistrz Niemiec 2008/2009

Post autor: Michał M » 19 sie 2008, 10:43

Pierwsza kolejka nowego sezonu już za nami, a tu widzę, że nikt nie założył jeszcze takiego tematu. Czyżby zainteresowanie BL spadło po tym, jak Bayern nie wydał w tym roku nic na transfery, po spektakularnych 70 mln (albo, wliczając Breno, 84 mln) euro, jakie wydal w zeszłym sezonie? :>

W każdym razie, ja (i pewnie nie tylko ja) uważam, że w tym sezonie rywalizacja w najwyższej niemieckiej klasie będzie bardziej pasjonująca niż rok temu. Raczej nie grozi nam (a szkoda :( ) dominacja Bayernu. Powodów jest tu kilka, że wymienię przede wszystkim:

- nowy trener, z nowymi koncepcjami (nie do końca wiadomo, czy odpowiednimi dla Bawarczyków)
- brak zasadniczych wzmocnień, mimo, że kilka pozycji aż się o to prosi(ło) - jak DM, boczny/skrzydłowy pomocnik, napastnik
- brak przepracowania całego okresu przygotowawczego czołowych zawodników, grających na EURO (wspomnę tylko, że Bayern oddał aż 10 zawodników na rzecz reprezentacji, wliczając w to nowy nabytek Tima Borowskiego)
- kontuzje, jakie jeszcze przed sezonem dotknęły czołowych graczy, jak najlepszych trzech graczy ubiegłego sezonu (całej ligi, nie tylko Bayernu, IMHO) czyli Demichelisa, Ribery'ego i Toniego.

Mimo to, przede wszystkim jako kibic/fanatyk, ale również znawca Bundesligi, wierzę w końcowy sukces Bayernu. Owszem, inne zespoły będą nam mocno przeszkadzać (mam tu głównie na myśli Werder i Schalke - te drużyny uważam za najgroźniejszych konkurentów), inne jak Wolfsburg czy Hoffenheim będą się starały o niespodziankę. Ale na końcu królować i tak będą monachijczycy :king:

Wróć do „Niemcy”