Taki poziom ligi w tym sezonie to i nagrody bez "wow". Hazard IMO zasłużenie, najlepszy gracz mistrza Anglii - nie oszukujmy się Chelsea nie ma prawa wypuścić tytułu. Nie mam wątpliwości co do nagrody dla Belga, mam za to co do rozwoju jego talentu, który moim zdaniem wciąż nie jest w 100% oszlifowany. Wydaje mi się, że Edena ciągle stać na więcej, dużo więcej. IMO to co pokazuje w tym sezonie jest zbliżone do poprzedniego, ta nagroda to nie jest wyróżnienie za jakiś skok jakościowy w jego wykonaniu, w tym sezonie po prostu nie było takiego Suareza ani Toure. To jeszcze nie jest gracz jak Ronaldo, Suarez czy Bale kiedy odchodzili z PL, którzy w pojedynkę ciągnęli swoje drużyny. Być może wynika to też ze specyfiki drużyn Mourinho, który zawsze stawiał przede wszystkim na kolektyw. Mimo wszystko, uważam, że Eden, choć jest znakomity, stoi w miejscu. Ma papiery żeby zbliżyć się do dwójki Messi/Ronaldo ale tego nie robi. To, że prędzej niż później dostanie nagrodę dla najlepszego gracza PL było dla mnie jasne w momencie kiedy odszedł z Lille do Anglii. Dlatego do dziś mi szkoda, że jednak nie trafił do MU choć były na to realne szanse.
Co do jedenastki roku to poza Coutinho, którego nie wiadomo czemutak forsują w tym roku trudno jakoś bardzo się czepiać. Może Fonte zamiast Cahilla, może Clyne zamiast Bronka, jak dla mnie też Aguero zamiast Costy. To jednak kwestie uznaniowe.