Dentysta- NFZ a Prywatny

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
gustawo
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Dentysta- NFZ a Prywatny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gustawo » 08 kwie 2013, 20:03

Witam,
Temat pewnie nie znajdzie tu wielu którzy będą tym zainteresowani bo z piłką nie ma to nic wspólnego więc wcale nie będę się dziwił z braku poważnych odpowiedzi. Piszę tutaj gdyż od dłuższego czasu śledzę różne dyskusje i wiem, że nie jest to forum dla gimnazjalistów hejtujących wszystko i wszystkich z byle powodu.

A więc, mam niemały problem z zębami. Ogólnie rzecz biorąc nie są w najlepszym stanie gdyż dawno nie odwiedzałem dentysty.
Chciałbym się dowiedzieć od Was jakie są koszta wizyt u dentysty. Czym się różni i na jakich zasadach pracują dentyści z umową NFZ a jak w prywatnej klinice. Czy leczenie i zabiegi w przypadku dentysty z umową NFZ jest darmowe? Za co płaci się u dentysty i jakie są stawki za zabiegi u państwowego i prywatnego?

Z pewnością wiecie dużo więcej na ten temat ode mnie i chciałbym usłyszeć chociaż część odpowiedzi. pozdro

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2060
Kibicuję: AC Milan

Re: Dentysta- NFZ a Prywatny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 08 kwie 2013, 20:10

Ja mam podobny problem z zębami także się za nie wziąłem.

Za czyszczenie z osadu i piaskowanie płaciłem 150 zł ( normalnie 90 + 90, ale że zostawię u nich trochę kasy to policzyli 150 zł ), za plombę tę lepszą w granicach 80-100 zł, tj. tę białą, która się lepiej trzyma niż te gówno co dają z nfzu.Ja również mam jedne ząb do wyrwania i wstawienia a to koszt 1500 zł.
Także zorientuj się jakie masz ubytki, ile do roboty i uwzględnij mniej więcej te kwoty, które podałem to wyjdzie Ci przybliżony koszt naprawy zębów.

Awatar użytkownika
eegoiste
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: eegoiste » 08 kwie 2013, 20:24

W trójmieście znieśli dentystów w przychodniach i teraz mają podpisywać z prywatnymi gabinetami. Ja chodziłem prywatnie i ceny wyglądały następująco:
- znieczulenie 30 zł
- ubytek w zębie 120 - 150 zł
- leczenie kanałowe 200 zł od kanału(u mnie były trzy kanały więc 600 zł)
- wymiana trucizny przy leczeniu kanałowym było bezpłatne
- piaskowanie i czyszczenie 140 zł

Tanio nie jest ale lepiej wydać niż jeść kebaba przez słomkę :P Współczuje bo straszna ch**nia wizyty u sadysty :P
Na pocieszenie http://www.youtube.com/watch?v=FYUxrHae-14 :D

Awatar użytkownika
eegoiste
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: eegoiste » 08 kwie 2013, 20:44

sbQ pisze:Zazwyczaj wizyta, podczas której chcesz się tylko zorientować jakie zęby masz do naprawy, nic nie kosztuje. Warto wtedy np. zrobić rentgena wszystkich zębów - nie pamiętam jak to się profesjonalnie nazywa.
Taki rentgen się nazywa perspektywa. Racja pierwsza wizyta gdzie robią kontrolę uzębienia jest zazwyczaj bezpłatna :D

otello
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: otello » 08 kwie 2013, 20:46

na NFZ się w wielu przypadkach nie opłaca. Po pierwsze czekasz strasznie długo, a potem co do czego i tak musisz za większość rzeczy dopłacić. Więc jaki sens.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 73

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 08 kwie 2013, 20:56

Nie mam teraz czasu czytać całej dyskusji ale opowiem Wam coś ciekawego:)

U mnie w parafii ostatnio ksiądz czytał ogłoszenie naszej dzielnicowej przychodni, w którym jego pracownicy użalali się nad pewną megadziwną decyzją NFZu.

Otóż w kontrakcie na kwiecień przychodnia nie dostała ani jednego zabiegu związanego z dentystyką, chirurgią jamy ustnej itd... ANI JEDNEGO!
A nie jest to mała przychodnia. Średnio miesięcznie tutejsi dentyści przyjmują ponad 5tys. pacjentów.
Tak więc wszyscy, którzy dotychczas leczyli zęby na Morenie teraz muszą jeździć do innych przychodni lub leczyć się prywatnie :)

Awatar użytkownika
eegoiste
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: eegoiste » 08 kwie 2013, 21:01

BarcaQzYN pisze:Tak więc wszyscy, którzy dotychczas leczyli zęby na Morenie teraz muszą jeździć do innych przychodni lub leczyć się prywatnie :)
Mówisz o tej przychodni na ulicy Jaśkowa Dolina ??

Awatar użytkownika
gustawo
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gustawo » 08 kwie 2013, 23:15

Właśnie oglądałem zdjęcia( schematy) dotyczące leczenia kanałowego. Fak! chyba będę musiał pompować portfel. Skoro kolega kilka postów wyżej opowiada że wydał 600zł.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 215

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 08 kwie 2013, 23:16

Ja z doświadczenia miałem przyjemność nic nie płacić za wstawki-nowe zęby(siekacz i dwójka) z prostego powodu bo czekałem z 2-3 miesiące aż mi to jakiś praktykant wstawi ale przy boku "profesjonalisty"-nauczyciela...A wciągu tych 2-3 miesięcy chodziłem co tydzień lub dwa na kontrolę wcelu zmieniania w dząsle tych wycików-nitków itp...Ponoć w Zabrzu na ul.Dubiela takie praktyki to zawsze na jesieni są w październiku ale może się zmieniło...W każdym razie "Kto pyta nie błądzi"...A co do cen i ogólnego leczenia to takie jak napisał EnJoy's ;)

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 08 kwie 2013, 23:49

Ja chodzę prywatnie. Do znajomego. NFZ wiadomo. Kolejki długie. Płacić też trzeba jednak. Nawet w moim przypadku wyszłoby drożej. Wydałem już u niego ponad 500 zł. Ceny wyglądają fajnie. Znieczulenie za darmo. Plomba biała 50 zł. Wyrywanie zęba też 50 zł. Teraz planuje zrobić oczyszczanie osadu z zębów. Robił ktoś :?: Jakie efekty :?: Nie leczyłem jeszcze u niego kanałowo zębów bo nie miałem już czego bo wyrywałem 2 korzenie. Na wizytę chodzę co pół roku. Jednak jak coś wyskoczy mi na zębie(małe przebarwienie lub coś innego) to robię od razu.

Robił ktoś wybielanie zębów :?: Jak tak to jaką metodą :?:

e:Temat lepiej żeby się nazywał ogólnie, a nie tylko dentysta.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2060
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 09 kwie 2013, 0:01

Oczyszczanie i piaskowanie nic nie boli,a efekt daje.Tj. zeby sa bielsze ( ale nie az tak zeby byly mega biale) nie mniej poprawa jest.

Btw. moze faktycznie zmienic temat na ogolny typu ZEBY.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 09 kwie 2013, 0:11

Robiłem wybielanie żelem firmy Oplescence. Spałem z tym 2 tygodnie. Wg Mnie poprawa jest znikoma mimo iż kliku znajomych powiedziało mi, ze widać efekt. Teraz planuje zrobić to oczyszczanie z piaskowaniem. Widzę, że powinienem się wyrobić w 150 zł więc jest dobrze.
EnJoy's pisze:Btw. moze faktycznie zmienic temat na ogolny typu ZEBY.
Bardziej chodziło mi o to, żeby zrobić temat ogólny. Dodać sprawy okulistyczne itd. Jednak zdaje sobie sprawę, że jak ktoś w coś takiego się bawi to pisze o tym w domku przy okazji.

Awatar użytkownika
eegoiste
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: eegoiste » 09 kwie 2013, 0:32

gustawo pisze:Właśnie oglądałem zdjęcia( schematy) dotyczące leczenia kanałowego. Fak! chyba będę musiał pompować portfel. Skoro kolega kilka postów wyżej opowiada że wydał 600zł.
Tylko w zębach masz różną ilość kanałów więc cena jest różna ja miałem robione kanały w "6" a tam są aż 3, mega nieprzyjemne ale lepsze to niż wyrywanie zęba.

Awatar użytkownika
Edekkomentuje
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Edekkomentuje » 09 kwie 2013, 7:37

eegoiste pisze:
sbQ pisze:Zazwyczaj wizyta, podczas której chcesz się tylko zorientować jakie zęby masz do naprawy, nic nie kosztuje. Warto wtedy np. zrobić rentgena wszystkich zębów - nie pamiętam jak to się profesjonalnie nazywa.
Taki rentgen się nazywa perspektywa. Racja pierwsza wizyta gdzie robią kontrolę uzębienia jest zazwyczaj bezpłatna :D
Nie wiem czy nie chodzi o zdjęcie pantomograficzne. Za takie cudo trzeba było zapłacić 40 zł i dodatkowo mieć skierowanie od swojego dentysty.
gustawo pisze:Właśnie oglądałem zdjęcia( schematy) dotyczące leczenia kanałowego. Fak! chyba będę musiał pompować portfel. Skoro kolega kilka postów wyżej opowiada że wydał 600zł.
Leczenie kanałowe to zazwyczaj koszt 300-500 zł, sam ostatnio miałem robioną 7 i wyszło chyba 470.

Awatar użytkownika
gustawo
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gustawo » 09 kwie 2013, 10:39

Dzięki za odpowiedzi. Trochę naświetliliście mi całą sprawę :). Wiecie może ile kosztuje wyrwanie zęba ze znieczuleniem u dentysty NFZ?

Właśnie wróciłem z gabinetu. Jak na razie zapisałem się na wizytę. Będę musiał czekać aż do 21 maja. :suicide:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”