FMy - Strona 874

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 29 gru 2024, 9:56

Gdzieś widziałem artykuł że cały ten trening to jeden wielki pic na wodę. Gość po testach doszedł do wniosku że najlepiej ustawić drużynie w kalendarzu na cały tydzień odpoczynek i trenować indywidualnie prędkość i przyspieszenie :D

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 29 gru 2024, 15:32

Boromir pisze:
29 gru 2024, 9:56
Gdzieś widziałem artykuł że cały ten trening to jeden wielki pic na wodę. Gość po testach doszedł do wniosku że najlepiej ustawić drużynie w kalendarzu na cały tydzień odpoczynek i trenować indywidualnie prędkość i przyspieszenie :D
Nah. Po porównaniu grającego 60 meczów w sezonie United z zajebistym sztabem do casualowego Motoru totalnie się z nim nie zgadzam. W Motorze zawodnicy poniżej 21 roku robili w pierwszym zespole niesamowity progres. Po prostu nie ma jak w rzeczywistości, że zawodnicy którzy nie grali na tygodniu porządnie trenują. Tutaj niestety jak masz mecz w środku tygodnia to ten brak treningów przekłada się na całą drużynę.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 29 gru 2024, 15:54

Ilość gwiazdek trenerów liczy się na 100 procent. Robiłem sobie czasem symulacje i odpalałem na tym samym stanie gry urlop na cały sezon, ale w jednym ustawiałem drużynie trenerów z 2 gwiazdkami, a w drugim 4. Różnica w rozwoju zawodników była widoczna.

Pytanie czy jest istotne to,.co im poustawiamy w poszczególne dni w treningach. Czy coś o konkretnego.
Tutaj uważam, że na rozwój zawodnika nie ma to wpływu, ale bardziej na grę drużyny.
Zignorowanie calkiem treningów związanych z atakiem sprawi, że drużyna będzie grała gorzej w ofensywie.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 29 gru 2024, 20:33

Obrazek
To jest podobno optymalny trening dla wymaksowania użytecznych atrybutów przy limicie CA. Pace i Acceleration niby tak deklasują resztę, że warto podnosić je za wszelką cenę nawet kosztem atrybutów technicznych. Resztę ma zrobić przygotowanie okołomeczowe.

Czy to działa, nie wiem, ja zawszę zostawiałem trening asystentowi.

Czy to ma wpływ na grę zespołu, też nie wiem.

Ale sam fakt, że to w excelu się zgadza jest szokujący. Wychodzi na to, że wiele rzeczy w FM to po prostu wydmuszki, jak np pogoda w dniu meczu.

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 16 sty 2025, 22:26

save na +100 sezo0n w fm18 mi przepadł..... afsdg[pfod[nsog[p [ oaogiewiuogij[ oew[oijgjvewf[ro[vog

przynajmniej odpale 24 bo wdze ze na epicu mam

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 16 sty 2025, 22:31

Ouch. Bolesna sprawa. Jak? Ja mając save FM08 na 70-80 sezonów tak po 10 zacząłem robić backup co kilka, a przy okazji parę razy lądował w chmurze razem z resztą save (mam katalog ze wszystkimi save od jakiś 7-8 lat, który uploaduję co jakieś pół roku).

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 16 sty 2025, 22:35

Windows mi się skrzaczył z 2 tyg temu, save zapisywałem co prawda na innej partycji ale zapomniałem na której i właśnie tą też sformatowałem ;/ dopiero dzisiaj zainstalowałem gierke z myślą że jest na d:/ a tu zonk.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 16 sty 2025, 22:37

Jak i to masz na Epicu, to synchronizacja z chmurą by załatwiła sprawę. Powinieneś w takim przypadku zostać poinformowany o rozbieżności i którą wersję chcesz traktować jako główną.

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 17 sty 2025, 5:13

18 miałem pirata

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 28 sty 2025, 17:35

Hej,
która wersja Football Managera jest do ogarnięcia w rozsądnej cenie na kompa, ale taka, której nie rzucę w cholerę po drugim podejściu z powodu zbyt skomplikowanej rozgrywki?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 28 sty 2025, 18:14

FM24 często ma promocje i można kupić klucze za 20-30zł.
dias pisze:
28 sty 2025, 17:35
której nie rzucę w cholerę po drugim podejściu z powodu zbyt skomplikowanej rozgrywki?
To zależy co uznasz za skomplikowane :P ja grałem bardzo długo w FM08, który imo był dosyć prosty i próbowałem się przenieść na 13 i chyba 20 bezskutecznie. Do 24 się przemogłem, poczytałem trochę i zanim doszedłem do połowy sezonu, to miałem już sporo ogarnięte. W nowych FMach sporą część zadań (treningi, kontrakty, rozmowy motywacyjne, okrzyki, itd.) możesz oddelegować innym członkom zespołu, ale musisz wziąć pod uwagę, że nie będą robić tego tak dobrze jak człowiek, a w klubach niższego szczebla nie będzie miał kto tego robić, bo na przykład w Motorze jak zaczynałem, to nie miałem nikogo poza podstawowymi członkami sztabu, a i ci byli na godnym pożałowania poziomie. Teraz mam oddelegowane w pierwszym zespole treningi (które ręcznie modyfikuję zarówno długoterminowo jak i krótko, kiedy mam gęsto mecze), wywiady i okrzyki, ale kolega miał oddelegowane niemal wszystko co się da i nie robił samemu zmian w treningach, a udawało mu się wygrywać.

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 31 sty 2025, 1:39

PSG daje mi 240 baniek za Fergusona z Brighton. Ładne ceny w tym FM24. W 18 przez 100 sezonów nikt tyle mi nie rzucał

Kusi żeby sprzedać choć kasy nie potrzebuje jakoś specjalnie

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 31 sty 2025, 1:48

Mój rekord to jakoś 300+100 w bonusach od Chelsea za Wirtza, z którego w United zrobiłem zawodnika robiącego po 30-40 G+A w sezonie. Ale i tak go nie sprzedałem :D

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 31 sty 2025, 1:50

Już 270 i jak dadzą 300 to sprzedaje. Ogólnie fuks bo w trakcie sezonu przedłużałem mu kontrakt w którym miał klauzule ok 90.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 31 sty 2025, 14:42

szmagel pisze:
31 sty 2025, 1:50
Ogólnie fuks bo w trakcie sezonu przedłużałem mu kontrakt w którym miał klauzule ok 90.
Taki trick, który udaje mi się robić na obecnym save w Motorze. Jeżeli dasz zawodnikowi 10-20% większą pensję niż oczekuje, to godzi się na usunięcie klauzuli (musisz koniecznie zaznaczyć, że nie podlega negocjacjom, bo inaczej agent i tak ją wciśnie), póki co działa za każdym razem i udało mi się usunąć klauzulę u połowy głównego składu. Przy czym próbowałem to tylko na zawodnikach, których już obecnie mam w składzie, żeby nie ryzykować zerwania negocjacji podczas sprowadzania zawodnika. Później jak chce wymóc transfer, to podczas rozmowy mówisz, że oferty były niewystarczające i obiecujesz, że zgodzisz się na kwotę około 20% więcej niż jest wart - w wielu przypadkach to pozwala zarówno uspokoić zawodnika jak i zniechęcić inne kluby, ale do końca okna i chwilę dłużej będzie się gorzej spisywał lub miał pmn - na 4 próby tylko 1 zawodnika musiałem sprzedać, a reszta wróciła do najwyższej formy po paru miesiącach i najlepsze w tym jest to, że obietnica przenosi się też na kolejne okna, więc jak dasz odpowiednio dużą, to masz zabezpieczonego zawodnika (edit: a, tylko pamiętaj, że bardzo młodemu zawodnikowi ta cena może skoczyć nawet kilkunastokrotnie, więc to się tyczy przede wszystkim rozwiniętych graczy :D ). Przy czym nie wiem czy uda się to przenieść 1 do 1 w Anglii, bo grając United będącym w pobliżu top1 rankingu na świecie nie musiałem się o to martwić, ale na pewno jest to warte testów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”