Podróże - Strona 113

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 15 lip 2023, 17:36

Sergek pisze:
15 lip 2023, 10:45
Wiedziałem z czym się pisze ten region w lipcu, ale jako że jadę trochę większym gronem i rzadko kiedy daje się wszystkich namówić, trzeba było brać co dają hehe
Nie ma tam wilgoci, więc będzie luz. :) Bardzo tam sucho.
Keres pisze:
15 lip 2023, 14:04
my homie, jak najlepiej dostać się z NY do Niagary?
Wynająć auto :P Każda inna opcja jest ogólnie słabiawa. Ale jak bardzo chcesz to są pociągi i autobusy, tylko napisz w ile osób jedziecie?
Keres pisze:
15 lip 2023, 14:04
W ogóle ile dni potrzeba wg Ciebie na samo zwiedzanie NY bez chillowania? W muzea za bardzo nie idę.
Nie mam pojęcia, bo każdy zwiedza inaczej. Szczerze mówiąc dla mnie w NY nie ma nic ciekawego, a mój kumpel który uwielbia chodzić po dzielnicach i barach tam ciągle wraca i jest zadowolony. Fajnie zobaczyć Central Park, Brooklyn, Manhattan ogólnie ale to naprawdę zależy od każdego. W NY można spędzić 8 bitych dni i się nie nudzić, albo zrobić jeden dzień i się nudzić - no zalezy od podejścia.

Tak samo z Waszyngtonem i Filadelfią - jest kilka fajnych muzeów, ale nie wiem, czego oczekujesz. Np. w Waszyngtonie nie ma za wiele pod tym względem, w Filadelfii są fajne dzielnice żeby połazić, knajpy, ale też główne atrakcje to będą pewnie jakieś muzea i tego typu rzeczy. Moim zdaniem warto podjechać, bo to blisko i dojazd jest dobry, choćby żeby jeden dzień zobaczyć Filadelfię.

A jak z noclegiem tam, ogarnięte jest coś już?

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 16 lip 2023, 10:21

Eyesmon pisze:
10 lip 2023, 17:54
- PASSY - najlepiej kupić w Polsce, my zapłaciliśmy za każdy 30$ zamiast 89$ i to jest cała opłata na AUTO (4os) na cały rok na wszystkie parki - genialne ;)
Masz na myśli ze płaciliście $30 za wjazd do każdego parku? Ten za $80 można kupić tez tam gdzie płaciliście za $30, nie trzeba kupować w Polsce. :)
Eyesmon pisze:
- SPANIE - motele, motele, motele. Pokoje niby 2 os ale łóżka queensize więc braliśmy taki pokój na 4 (i to na legalu, booking - co ciekawe wychodzi dużo taniej niż live) i ceny naprawdę były niskie, od 600-1500 zł za noc za wszystkie 8 osób (czyli 2 pokoje), często gęsto z basenem w cenie i czasem ze śniadaniem kontynentalnym
To jest właśnie spoko - dużo taniej wychodzi niż na wschodnim wybrzezu, bo motelu za mniej niż $100 na dobę to nie znajdziesz od Waszyngtonu w górę. Ale już na Florydzie jak najbardziej. :) Natomiast nawet, jak płacisz $150 za pokój, to mogą w nim spać 4 osoby, a w Polsce / ogolnie w UE próbując znaleźć coś dla więcej niż dwóch osób wychodzą same problemy i drożyzna.
Eyesmon pisze:
ŻARCIE - nie opłaca się samemu przygotowywać bo nawet w bieda Walmarcie ceny wędlin, nabiału, bułki, masła oddzielnie wychodziły drożej niż np gotowa, baaaardzo bogata kanapka (z kurczakiem, serem i sałatą np - coś ala polskie kanapki na Orlenie) która byłą spokojnie porcją na 2 os a kosztowała ok 6$ + pomidorki, papryki czy banany tańsze niż u nas.
Tu też widzę, że dużo taniej, bo w moich terenach taka kanapka to kosztuje $12. Ciekawe, ciekawe.
Eyesmon pisze:
. Za to plażing jest miły, wiaterek chłodzi aż za mocno (mieliśmy jakieś 20-22 stopnie C), pobliskie Venice Beach czy Malibu można odwiedzić i zrobić sobie zdjęcie z lokalnymi Hasselhofami (Pameli niestety brak).
Kąpaliście się czy brak odwagi bo za zimno? ;)
Eyesmon pisze:
A z 2 strony wszechobecni bezdomni, narkomani, brud i ciągle zachmurzony Golden Gate (zdjęcia dobrego nie idzie zrobić). W ogóle to czasami byliśmy w szoku idąc obok namiotów bezdomnych na ulicy a 2ulice dalej spotykając yuppie z kubkiem starbacksa - zupełnie jakby te 2 światy nie dzieliła przecznica ale kontynent...) Ale na pewno warto zobaczyć dużo bardziej niż LA.
W USA własnie bardzo często masz różnicę jednej przecznicy w dzielnicach - w Filadelfii to samo. A powiedz mi, jak tam z bezpieczeństwem w SF? Dużo się mówi, że ostatnio jest naprawdę lipa, często się włamują do aut, bezdomni/ćpuny zaczepiają na ulicach i ogólnie jest nieprzyjemnie. Zdarzały Wam się takie sytuacje, czy to raczej wyolbrzymienia medialne? Chciałbym się tam sam wybrać, ale trochę się waham.
Eyesmon pisze:
Rewelacyjnie rozwiązane skrzyżowania równorzędne. Stop dla każdego, rusza ten kto pierwszy był na krzyżówce, żadnych reguł prawej dłoni i to wszystko działa, jest płynnie i bez problemów.
Moim zdaniem płynniej byłoby po prostu walnąć rondo, ale co kto woli. :P Zatrzymywanie się bez sensu jest bez sensu i nieekologiczne ;)
Eyesmon pisze:
PARKI
Najlepsza rzecz w USA - ogromne, przepiękne, zachwycająco.
Tak, to jest rewelacja, ale własnie głównie zachód, bo w moich okolicach parków jest jak kot napłakał. Dlatego na wyjazd na naturę w USA to spokojnie można sobie dwa miesiące przeznaczyć, a i tak nie zobaczysz połowy.

Super wyjazd!

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 16 lip 2023, 10:26

30 $ za passa kupionego w Pl. Rok ważny i na wszystkie parki. Ludzie sprzedają przez fora o USA. To ten sam pass co za 80 tylko po 1 użyciu :)

Kąpaliśmy się. Nie było tak źle. Zahartowani Bałtykiem 😎

Co do SF i LA. Chodziliśmy w ciągu dnia, nie po zmierzchu więc nikt nas nie zaczepiał ale też nie prowokowalismy takich sytuacji (widząc namioty na chodniku schodziliśmy na 2 stronę np żeby jednak nie włazić między nich). Imho bezpiecznie. Wieczorem też byliśmy iść coś zjeść na Piery i było ok. Imho jak nie robisz im zdjęć i nie włazisz pod kosę to będzie ok 😁

Co do dzielnic masz rację. Dwie ulice dalej od namiotów było City. Dzielnica finansowa, yuppie z teczkami i starbusiem w łapie. Inny świat. Jakby między tymi ulicami istniała niewidzialna zapora która zabrania przenikania się tych światów :) inna rzecz że w tej City to pod co 3 dobrym sklepem (Cartier czy Rolex) stał radiowóz. Nawet pod Apple stali 😎

A w sprawie tych hoteli to widzisz. Nie wiedziałem ze to norma że bierzesz pokój z 2 Queen size i spia 4 os. Wprawdzie przez booking tak zaznaczyliśmy ale czekałem na jakieś dziwne pytania czy coś a nikt się nie przypieprzal czy spimy tam w 4 czy we 2. Amerykańska wolność :)
Ostatnio zmieniony 16 lip 2023, 10:37 przez Eyesmon, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 16 lip 2023, 10:30

Aaa, czaję, czyli to taki rynek wtórny. ;) Czaję. A daj znać odnośnie tego co pytałęm z bezpieczeństwem w SF ;)

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 16 lip 2023, 21:11

Eyesmon pisze:
15 lip 2023, 14:36
@Keres może Azja na ferie ? Są ciekawe ceny na Singapur i potem np Sumatra albo Malezja kontynentalna. Będę ekipę montował więc jak coś to dawać znać :)
Jak uda się ogarnąć w nowej pracy, to planujemy mocno wstępnie Kenię w styczniu, Azja chyba odpada, a jeśli już to jakieś Indie lub Wietnam.
Magnum pisze:
15 lip 2023, 17:36
Wynająć auto Każda inna opcja jest ogólnie słabiawa. Ale jak bardzo chcesz to są pociągi i autobusy, tylko napisz w ile osób jedziecie?
Jadę tylko z dziewczyną, więc auto chyba nie do końca się będzie opłacać?
Dzięki za odpowiedź co do NY, z tego co patrzę atrakcje, to max 3 dni zejdzie na upartego i bez większego szlajania, dlatego chciałoby się zobaczyć i Niagarę i Fili ze stolicą skoro już tam polecieliśmy. Szybko nie wrócimy zapewne. No, ale trzeba też z głową żeby nie spędzić za dużo czasu w trasie.
Do stolicy i Fili we dwoje czym lepiej się wybrać?
Magnum pisze:
15 lip 2023, 17:36
A jak z noclegiem tam, ogarnięte jest coś już?
Nic panie, wstępnie mieliśmy na cały wyjazd w NY, ale jak teraz koncepcja się zmienia, to tym bardziej trzeba się zastanowić.

@Eyesmon, kupowałeś kartę z Internetem?

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 16 lip 2023, 21:21

Magnum pisze:
16 lip 2023, 10:30
Aaa, czaję, czyli to taki rynek wtórny. ;) Czaję. A daj znać odnośnie tego co pytałęm z bezpieczeństwem w SF ;)
No przecież jest niżej w moim poście :)

@Keres kupowałem esim przez taką fajną apke Airalo

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 125
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 16 lip 2023, 22:12

@Keres To szachowy nick czy nie?
Sergek pisze:Ja dziś lecę do Andaluzji (Malaga + Sevilla głównie) i patrząc na prognozy, zastanawiam się czy wrócę cały. Wiedziałem z czym się pisze ten region w lipcu, ale jako że jadę trochę większym gronem i rzadko kiedy daje się wszystkich namówić, trzeba było brać co dają hehe

Indie i Malediwy w środku lata były znośne, jestem ciekaw co będzie tu. Szczególnie w Sevilli.
Sevilla odchaczona. Z Andaluzji to byłem jeszcze w Grandzie.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 17 lip 2023, 7:25

Duma Katalonii pisze:
16 lip 2023, 22:12
@Keres To szachowy nick czy nie?
Nie, z szachów to tylko w warcaby umiem. :mrgreen:

@Eyesmon, i chyba ostatnie pytanie, jakie ubezpieczenie brałeś? Z jakiej firmy i na jaką kwotę? :wink:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 17 lip 2023, 7:30

Hestia Total Premium (koszty leczenia 3mln). Na osiem osób brane to na łebka wyszło coś circa 320 zł

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 17 lip 2023, 10:41

@Keres Paul Keres był wybitnym sowieckim arcymistrzem szachowymi estońskiego pochodzenie, stąd oczywiste skojarzenie.

Odnośnie Hiszpanii: pisać śmiało pytania i wątpliwości. Mieszkam w Hiszpanii od 17 lat i pracuje w recepcji i administracji sieci hotelowej.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 17 lip 2023, 11:03

Duma Katalonii pisze:
17 lip 2023, 10:41
@Keres Paul Keres był wybitnym sowieckim arcymistrzem szachowymi estońskiego pochodzenie, stąd oczywiste skojarzenie.
Tak wiem już, bo wygooglowałem po tym jak spytałeś. :wink:
Duma Katalonii pisze:
17 lip 2023, 10:41
Odnośnie Hiszpanii: pisać śmiało pytania i wątpliwości. Mieszkam w Hiszpanii od 17 lat i pracuje w recepcji i administracji sieci hotelowej.
Jak z Ciebie taki Hiszpan, to na privie w niedługim czasie zapytam się co do języka, bo niektórych kwestii ortograficznych do końca nie mogę przyswoić. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 17 lip 2023, 11:04

To może zmień nicka na Hiszpan bo trochę głupio pisać do Ciebie per Dumo Katalonii :)

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 17 lip 2023, 11:53

Eyesmon pisze:To może zmień nicka na Hiszpan bo trochę głupio pisać do Ciebie per Dumo Katalonii :)
Katalonia to część Hiszpanii. Na pohybel separatystom katalońskim.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 17 lip 2023, 12:25

No to może Katalonczyk. Chodzi o to że nick jednak powinien się jakoś kojarzyć osobowo a nie rzeczowo :)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 17 lip 2023, 12:35

Ale już jeden Hiszpan był :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”