Podróże - Strona 114

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 18 lip 2023, 21:46

Kolejarze walneli protest na jutro i akurat moj pociag do Sevilli odwolany :won:

Zapomnialem sprawdzic te protesty, a w sumie jak kojarze to ile w Hiszpanii jestem to zawsze ktos protestuje. Na szczescie mam opcje B, ale troche utnie mi i tak krotki pobyt w Sevilli.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 lip 2023, 23:20

Obrazek

Dobranoc ;)

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 19 lip 2023, 7:41

Gdzie to?

Ja w sierpniu odwiedzam Mazura... yyy tzn. Mazury po raz pierwszy: 3-dniowy wypad na kawalerski kolegi, oby pogoda dopisała. W planach nie tylko rozrywka, bo odwiedzamy Wilczy Szaniec.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 19 lip 2023, 9:27

Eyesmon pisze:
16 lip 2023, 21:21
No przecież jest niżej w moim poście :)
Jak odpisywałem na posta to nie było, edytowałeś potem, 10 minut później :P Dzięki za info.
Keres pisze:
16 lip 2023, 21:11
Jadę tylko z dziewczyną, więc auto chyba nie do końca się będzie opłacać?
Do Niagary pojechać autobusem wyjdzie ok $110 za osobę w dwie strony, więc wydasz ponad $220 i jedziesz dużo mniej wygodnym środkiem transportu. Myślę, ze na kilka dni auto możn a w takiej cenie wynająć, ale nigdy w NY nie wynajmowałem, więc popatrz czy się opłaci. I zrób międzynarodowe prawo jazdy jeśli tak, bo podobno niektóre wypożyczalnie wymagają. Lepiej mieć niż nie mieć, chociaż to Eyesmon lepiej powie w tym temacie. :)
Keres pisze:
16 lip 2023, 21:11
Do stolicy i Fili we dwoje czym lepiej się wybrać?
Najtaniej Flixbus, jedzie z 2,5h. Pociąg droższy, chociaż są promocje, więc jak zaplanujesz wcześniej to popatrz na amtrak.com bo jedzie godzinę szybciej :)
Eyesmon pisze:
16 lip 2023, 21:21
@Keres kupowałem esim przez taką fajną apke Airalo
I jak to Airalo działa, wszystko git? Żadnych problemów?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 19 lip 2023, 9:45

Keres pisze:
19 lip 2023, 7:41
Gdzie to?
Sandpollen, chociaż z piaskiem nie ma wiele wspólnego :P Zatoczka na Oslofjordzie, parę kilometrów od Drøbak.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 19 lip 2023, 9:48

Magnum pisze:
19 lip 2023, 9:27
I jak to Airalo działa, wszystko git? Żadnych problemów?
Zero problemów, używam tego od paru lat - działa idealnie wszędzie. Instalujesz esim od nich automatycznie i tylko jak jesteś na miejscu to włączasz linię pod internet. Objeździłem na tym już kilka krajów i nie miałem najmniejszego problemu.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 lip 2023, 9:56

Potwierdzam. Zero problemów z airalo. Co do międzynarodowego prawa jazdy. Nikt od nas tego nie chciał ale mieliśmy na ww :)

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 19 lip 2023, 10:48

Dziękuję Magnumku za odpowiedzi.
Magnum pisze:
Do Niagary pojechać autobusem wyjdzie ok $110 za osobę w dwie strony, więc wydasz ponad $220 i jedziesz dużo mniej wygodnym środkiem transportu
Mówiąc autobus też masz na myśli Flixa? A pociągiem nie polecasz?
Magnum pisze:
I zrób międzynarodowe prawo jazdy jeśli tak, bo podobno niektóre wypożyczalnie wymagają.
Dzięki, o tym to już w ogóle nie pomyślałem. :D
Magnum pisze:
Najtaniej Flixbus, jedzie z 2,5h. Pociąg droższy, chociaż są promocje, więc jak zaplanujesz wcześniej to popatrz na amtrak.com bo jedzie godzinę szybciej
Kurde, widzę, że są nawet od $10 od osoby w jedną stronę, tak że tanioszka. Szkoda, że w środku nocy, ale za $19 jest już o normalniejszej godzinie.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 19 lip 2023, 10:55

Keres pisze:
19 lip 2023, 10:48
Mówiąc autobus też masz na myśli Flixa? A pociągiem nie polecasz?
Pociąg jedzie 10h i najtaniej od $68 za osobę w jedną stronę, więc wychodzi dłużej i drożej. Jeśli wam pasuje to na pewno wygodniej i lepiej niż autobus, ale cenowo wychodzi drożej i chyba czasowo też gorzej.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 21 lip 2023, 10:52

Korzystając z fatalnej pogody, postanowiłem sporządzić relację z naszego dwutygodniowego wyjazdu do Andaluzji i Portugalii na początku czerwca. Wiem, że lubicie zdjęcia, więc podzielę relację na (co najmniej) dwa posty, bo dużo tego i niekoniecznie mam dużą ochote na siedzenie pół dnia i wrzucanie tego, ale zdjęć jest sporo, plus krótkie opisy. :) Osobne cele podróży w osobnych spojlerach, dla czytelności.

Pogląd na tę część podróży (+ na koniec wyjazd na tydzień do Almunecar)

Obrazek
Jedziemy z początkiem - Hiszpania - Malaga + Sevilla
Spoiler:
Mertola i okolice - Portugalia
Spoiler:
CDN...

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 21 lip 2023, 20:12

Super sprawa :beer:
Pod względem architektury miast Hiszpania jest zajebista.
Może mi uda się zebrać i wreszcie odwiedzić Półwysep Iberyjski (plan jest, po otwarciu nowego Bernabeu, żeby przy okazji mecz zobaczyć, ale to na razie dalekie plany). Tak czy siak. Prędzej czy później i tak się tam wybiorę, bo zbyt ładny jest ten kraj by go nie zobaczyć na żywo.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 21 lip 2023, 20:19

Ja wlasnie wracam z Sevilli i na pewno wroce - na dluzej niz teraz i jak bedzie ciut chlodniej. Tolerancje na cieplo mam, ale podczas pobytu bylo tu glownie ok. 40C na moim telefonie i za dnia bylo relatywnie ciezko cos robic. Dzis juz bylo chlodniej, gdzies w przedziale 30-35 i to juz jak najabrdziej do zycia dla mnie. W Maladze na luzie choc tez bylo goraco.

Ograniczylismy sie jak pisalem do Malagi i do Sevilli, bardzo fajny (skrawek) regionu i na pewno mily dla oka. Nastepny moze walne Kraj Baskow albo Madryt.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 21 lip 2023, 21:56

Sewilla bardzo ladna. Też kiedyś wrócę.

Teraz jestem na Malcie i jestem rozczarowany. Niewiele mi się podoba i podejrzewam, ze jest to moj ostatni raz tutaj.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 22 lip 2023, 10:00

Magnum pisze:
21 lip 2023, 10:52
Korzystając z fatalnej pogody, postanowiłem sporządzić relację z naszego dwutygodniowego wyjazdu do Andaluzji i Portugalii na początku czerwca. Wiem, że lubicie zdjęcia, więc podzielę relację na (co najmniej) dwa posty, bo dużo tego i niekoniecznie mam dużą ochote na siedzenie pół dnia i wrzucanie tego, ale zdjęć jest sporo, plus krótkie opisy. :) Osobne cele podróży w osobnych spojlerach, dla czytelności.

Pogląd na tę część podróży (+ na koniec wyjazd na tydzień do Almunecar)

Obrazek
Jedziemy z początkiem - Hiszpania - Malaga + Sevilla
Spoiler:
Mertola i okolice - Portugalia
Spoiler:
CDN...
Widzę, że w Maladze podążałeś tymi samymi ścieżkami co ja, tam fajna była też promenada w porcie.
W Sewilli trafiłem pięknie na święto Feria de Abril, zajebista sprawa, tu można podpatrzeć, bo nie chce mi się wrzucać zdjęć. :P https://www.google.com/search?client=fi ... 20&bih=927

Dziewczynę masz Polkę czy Łamerykankę? Jeśli to drugie, to jak jej się podoba Europa?

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 22 lip 2023, 11:41

Keres pisze:
22 lip 2023, 10:00
Dziewczynę masz Polkę czy Łamerykankę? Jeśli to drugie, to jak jej się podoba Europa?
Portorykankę ;) w Hiszpanii i Portugalii czuje się jak ryba w wodzie, mega jej się podobało. W USA jej się zbytnio nie podoba, na Florydzie tylko, ale w Pensylwanii jest dla niej za zimno no i kultura amerykańska jej tak zbytnio nie podchodzi - w końcu pochodzi z wyspy która jest kolonią USA, ona się Amerykanką nie czuje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”