Zapomnialem sprawdzic te protesty, a w sumie jak kojarze to ile w Hiszpanii jestem to zawsze ktos protestuje. Na szczescie mam opcje B, ale troche utnie mi i tak krotki pobyt w Sevilli.
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 18 lip 2023, 21:46
Sergek
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 19 lip 2023, 7:41
Keres

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 19 lip 2023, 9:27
Jak odpisywałem na posta to nie było, edytowałeś potem, 10 minut później
Do Niagary pojechać autobusem wyjdzie ok $110 za osobę w dwie strony, więc wydasz ponad $220 i jedziesz dużo mniej wygodnym środkiem transportu. Myślę, ze na kilka dni auto możn a w takiej cenie wynająć, ale nigdy w NY nie wynajmowałem, więc popatrz czy się opłaci. I zrób międzynarodowe prawo jazdy jeśli tak, bo podobno niektóre wypożyczalnie wymagają. Lepiej mieć niż nie mieć, chociaż to Eyesmon lepiej powie w tym temacie.
Najtaniej Flixbus, jedzie z 2,5h. Pociąg droższy, chociaż są promocje, więc jak zaplanujesz wcześniej to popatrz na amtrak.com bo jedzie godzinę szybciej
I jak to Airalo działa, wszystko git? Żadnych problemów?
Magnum
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 19 lip 2023, 9:48
Zero problemów, używam tego od paru lat - działa idealnie wszędzie. Instalujesz esim od nich automatycznie i tylko jak jesteś na miejscu to włączasz linię pod internet. Objeździłem na tym już kilka krajów i nie miałem najmniejszego problemu.
Akarin

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 lip 2023, 9:56
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 19 lip 2023, 10:48
Mówiąc autobus też masz na myśli Flixa? A pociągiem nie polecasz?
Dzięki, o tym to już w ogóle nie pomyślałem.
Kurde, widzę, że są nawet od $10 od osoby w jedną stronę, tak że tanioszka. Szkoda, że w środku nocy, ale za $19 jest już o normalniejszej godzinie.
Keres

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 19 lip 2023, 10:55
Pociąg jedzie 10h i najtaniej od $68 za osobę w jedną stronę, więc wychodzi dłużej i drożej. Jeśli wam pasuje to na pewno wygodniej i lepiej niż autobus, ale cenowo wychodzi drożej i chyba czasowo też gorzej.
Magnum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 21 lip 2023, 10:52

Magnum
Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 21 lip 2023, 20:12
HMK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 21 lip 2023, 20:19
Sergek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 21 lip 2023, 21:56
Slim91

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 22 lip 2023, 10:00
Widzę, że w Maladze podążałeś tymi samymi ścieżkami co ja, tam fajna była też promenada w porcie.Magnum pisze: ↑21 lip 2023, 10:52Korzystając z fatalnej pogody, postanowiłem sporządzić relację z naszego dwutygodniowego wyjazdu do Andaluzji i Portugalii na początku czerwca. Wiem, że lubicie zdjęcia, więc podzielę relację na (co najmniej) dwa posty, bo dużo tego i niekoniecznie mam dużą ochote na siedzenie pół dnia i wrzucanie tego, ale zdjęć jest sporo, plus krótkie opisy.Osobne cele podróży w osobnych spojlerach, dla czytelności.
Pogląd na tę część podróży (+ na koniec wyjazd na tydzień do Almunecar)
Jedziemy z początkiem - Hiszpania - Malaga + SevillaMertola i okolice - PortugaliaSpoiler:Do Schengen wlecieliśmy przez Amsterdam, a jeszcze dają pieczątki, więc można zbierać
Po wyjściu z metra z lotniska, widok trochę jak w Los Angeles
Malaga zrobiłą na mnie bardzo pozytywne wrażenie, bardzo fajne śródmieście/stare miasto/jaktamkolwiek to nazwać, nie za duże, nie za małe, ładne budynki
Tu w sumie mógłbym wrzucić zdjęcie z Portoryko i byłoby podobnieWięc widać tradycyjny hiszpański widok nocą.
Karmią też rewelacyjnie
Poszliśmy na zamek/fortecę w centrum miasta.
Przeszliśmy boczną drogą, zamiast iść za całą grandą turystów i nagrodzeni zostaliśmy ładnymi widokami ze skarpy
Widok na miasto z góry kolejnej wieży
W Maladze jest tez piękny park tropikalny, w którym jest dużo papug i ogólnie bujnej zielonej roślinności
Następnego dnia pojechaliśmy do Sevilli, wpadliśmy na parę godzin w sumie, połaziliśmy i tak dość dużo, jak dla mnie warto tam wpaść na dłużej jak chce się pozwiedzać, ale taki krótki dzień na przejście trochę po centrum, zjedzeniu czegoś dobrego, zobaczeniu katedry itp. też był spoko. Kilka obrazków z centrum
Z dziedzińca muzeum świętych
W Hiszpanii stół zawsze suto zastawiony
Przyjemny spacer nad rzeką z miejscem do posiedzenia przy bulwarach. Straż miejska nie goni za picie.
Wracając ze spaceru zaliczyliśmy kilka punktów turystycznych mniej lub bardziej, m.in Torre del Oro, czyli złota wieża.
To w sumie nie wiem co, ale mi się podobało
No i na końcu oczywiście Plaza de Espana
Następnego dnia ruszyliśmy do Portugalii, do miejscowości Mertola, ale po drodze zatrzymaliśmy się w małej miejscowości z zamkiem. Na dworze 17 stopni, niedaleko Sevilli, czerwiec. Anomalie.
Podejście do zamku dość przyjemne, chociaż ślisko.
Zamek niestety okazał się być zamknięty, a żeby zwiedzać coś w tamtych terenach chyba trzeba doktorat logistyki robić z powodu siesty i dziwnych godizn otwarcia wszystkiegoWięc chociaż widok na miasteczko spoko
Jedziemy do PortugaliiCDN...Spoiler:Pierwszym punktem było miasteczko Mertola. Znaleźliśmy tam mały pensjonat na dwie noce po jednej stronie rzeki miasteczka. Co ciekawe, okazało się, że państwo prowadzący co prawda nie mówią po angielsku ani hiszpańsku, ale mówią za to po ukraińsku i rosyjsku i pan mówił po polsku. Są z Kołomyi, a pan miał syna w Polsce i się trochę nauczył polskiego jak siedział u nas.
Widok z okna pokoju był na masywny zamek i drugą część miasta
Do miasteczka szło się piechotą, ok 15 minut dookoła do mostu. Widok z mostu na miasto fajny
Celem pobytu było zwiedzanie zamków, więc następnego dnia pojechaliśmy do Alcoutim. W Alcoutim był, oprócz zamku, pomnik celnika.
Po zwiedzaniu zamku w Alcoutim poszliśmy na wzgórze. Rzeka graniczna, po lewej stronie Hiszpania, po prawej Portugalia. Telefon trochę wariował z godziną, bo zmieniał sieć i jednocześnie czas.
W samej Mertoli na zamku można było zwiedzać m.in. rzymskie mozaiki
Następnego dnia zjedliśmy rano typowo śródziemnomorskie śniadanie i pojechaliśmy w stronę Lagos.
Keres

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 22 lip 2023, 11:41
Portorykankę
Magnum
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio