Podróże - Strona 125

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 29 gru 2024, 22:51

Magnum pisze:
29 gru 2024, 16:35
A co jest takiego w Toronto czego nie ma w Montrealu?
No choćby Niagara blisko.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 09 sty 2025, 23:01

Ktoś był w Tiranie albo Neapolu?

Wziąłem loty 18-21 stycznia Tirana i 21-23 Neapol, wiec mam w zasadzie po 2 dni żeby zwiedzić te miasta.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 10 sty 2025, 7:22

Byłem w Neapolu, co tam?

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 733

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 10 sty 2025, 7:44

W Neapolu bylem, nawet w podobnym okresie. Akurat trafilo na mecz z Lazio.

Awatar użytkownika
Quercus
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 380

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 10 sty 2025, 8:51

DDK pisze:
09 sty 2025, 23:01
Ktoś był w Tiranie albo Neapolu?
Byłem w Neapolu, w dodatku mam chyba "najświeższe" doznania, bo to było dosłownie 28 - 30.12.2024, tak że bij na pv jeśli mogę coś podpowiedzieć.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 sty 2025, 9:01

Też bylem. 2 pelne dni Ci wystarcza

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 10 sty 2025, 9:15

Co tam polecicie? Tak jak wspomniałem mam 2 dni, więc zależy mi, żeby je maksymalnie wykorzystać.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 sty 2025, 11:03

Po prostu połazić po mieście, idealnie jakbyś trafił na dzień meczowy jeszcze to obejrzeć mecz w knajpce z lokalsami
Z must see na pewno ten główny mural Diego i ołtarze wokół niego + pizza wszędzie zajebista
Katakumby bym sobie odpuścił, Pompeje czy Wezuwiusz tak samo

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 10 sty 2025, 12:24

Dokładnie tak, żadne wyjazdy poza miasto, dorzuciłbym na pewno Galleria Umberto I, później przejść się przez Piazza del Plebiscito choćby pod Castel dell'Ovo.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 10 sty 2025, 12:37

Mi sie nie udalo na Wezuwiusz dostac, bo pogoda byla slaba. Wszystko we mgle wiec nie bylo wiekszego sensu. Katakumby mialem niedaleko mieszkania wiec bylem, nic zwalajacego z nog.
Jesli chodzi o pizze, to faktycznie wszedzie dobrze, ale w Neapolu niby najlepsza to Da Michele, gdzie serwuja tylko Margheritte i Marinare, a kolejki na kilka godzin stania. Bylem jakos pod koniec stycznia i na otwarcie przypadkiem trafilem, wszedlem bez zadnej kolejki - sztosik pizza.
Warto na pewno wybrac sie blizej wybrzeza i przejsc sie po Piazza del Plebiscito, ktory wyglada zupelnie jak plac sw. Piotra w Rzymie, tam w okolicy sporo knajpek i warto sie zatrzymac na kawke. Samo miasto jakos specjalnie urodziwe nie jest zeby bylo sie gdzie zatrzymac i podziwiac cos co chwile, jest po prostu specyficzne. na dzien dobry wita plac Garibaldiego, ktory w czasie gdy ja bylem, to byl jakas baza wszystkich przybyszow z Afryki Pln, ogolnie bardzo duzo ich tam jest :D
Przemieszczajac sie metrem na pewno w oczy rzuca sie stacja Toledo - jedna z ladniejszych jakie widzialem. Bylem tam 2 czy 3 dni, ale celem nr 1 byl mecz i to akurat sie udalo jako atrakcja :)

Po wizycie tam, to mialem taka refleksje, ze Neapol to idealne podsumownie Wloch jako panstwa. Mieszanina biedy z luksusem. Okolice, ktore lepiej omijac szerokim lukiem, ale sa tam tez, ktore pamietaja powiedzenie 'zobaczyc Neapol i umrzec' (choc to akurat mialo negatywny wydzwiek).
Chetnie bym tam wrocil.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 10 sty 2025, 12:40

Przema pisze:
10 sty 2025, 12:37
Mi sie nie udalo na Wezuwiusz dostac, bo pogoda byla slaba. Wszystko we mgle wiec nie bylo wiekszego sensu. Katakumby mialem niedaleko mieszkania wiec bylem, nic zwalajacego z nog.
Ja byłem na Wezuwiuszu, ale po co tam pojechałem przy tak słabej pogodzie, to się do tej pory zastanawiam. 300 zł psu w dupę.
A Katakumb przez gapiostwo nie zwiedziłem i żałowałem do czasu, aż napisałeś, że nic zachwycającego, tak że dzięki. :D

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 10 sty 2025, 12:49

To takie moje odczucia, ale jak sie zobaczy liste atrakcji turystycznych w Neapolu, to nie jest tam tyle tego co np. w Rzymie wiec idzie sie zobaczyc co jest :)
Z mojego punktu widzenia zaluje cholernie tej pogody i braku widoku z Wulkanu. Na Pompeje zabraklo czasu, nastepnym razem sie uda.

Co ciekawe bylem tam bodajze w styczniu 2019 wiec gral jeszcze Milik i Zielinski. Jak dobrze pamietam, to Milik nawet zaladowal bramke z wolnego. Przed meczem w knajpie pod stadionem jak lokalsi uslyszeli, ze jestesmy z Polski, to nawet za piwo nie dali nam zaplacic. Troche tych meczow w Europie zaliczylem. We Wloszech jeszcze chociazby derby Mediolanu, cos tam w Palermo, oprocz tego Niemcy i Hiszpania, derby Warszawy i inne mecze Legii, ale takiego pierdolca na punkcie pilki noznej jak w Neapolu to nie widzialem nigdzie. I tak jak na ogol w dupie mam klimat trybun, tak to byl jedyny stadion, na ktorym nie wiadomo bylo na co patrzec: na murawe czy na ktorys z mlynow, bo akurat tam maja dwa. Mega sprawa. No, moze jeszcze w Dortmundzie byl lekki podjazd do tego.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 10 sty 2025, 13:47

Ja byłem jak był mecz Napoli - Juventus 5-1 w 2023 r., poszliśmy pod stadion, gdzie był niezły śmietnik, później chwilę obejrzeliśmy w telewizorze w punkcie bukmacherskim i wróciliśmy na chatę. Głupi myślałem, że kupię bilety na ten mecz pod stadionem. :D

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 10 sty 2025, 13:53

CZyli:
w mieście na pewno 1 dzień: mural Diego + Ołtarze + Galleria Umberto I, Piazza del Plebiscito pod Castel dell'Ovo. plac Garibaldiego. stacja Toledo + ewentualnie Katakumby.

Poza miastem albo Wezuwiusz pod warunkiem, że będzie pogoda albo Pompeje.

Zgadza sie?

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 sty 2025, 14:23

Dokładnie

co do pierdolca Neapolitańczyków - tam każde auto ma naklejone N ale co ciekawe jak zagadywałem taksówkarzy albo kibiców to większość z nich (Ci którzy po angielsku szprechają rzecz jasna a to nie takie oczywiste tam) na pytanie Messi? - robiło pobłażliwą minę.

Tam bóg (Dios) jest tylko jeden i nazywa się Diego, ilośc jego obrazków (również w aureoli), zdjęć, murali jest niesamowita

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”