Wasze samochody - Strona 130

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 lis 2024, 19:04

No z głowy nie pamiętam ale imho połowa jest w takim miejscu gdzie mogłoby ich nie być. Owszem wrzucili jakieś pasy ale to w środku niczego i tam np.powinna być kładka. Dla mnie w ogóle robienie na 2pasmowce przejść dla pieszych i wysepek jest idiotyczne

Dość powiedzieć że ta droga 10-15 lat temu była dużo bardziej przejezdna

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 19 lis 2024, 19:17

To akurat bezsens unijny. Na Roztoczu jest masa takich przejść i ograniczenie, ale takie wymogi, żeby dostać dofinansowanie.

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 19 lis 2024, 21:53

Mr.Chris pisze:
19 lis 2024, 19:17
Na Roztoczu jest masa takich przejść i ograniczenie, ale takie wymogi, żeby dostać dofinansowanie.
:o
A to ciekawe, nie wiedziałem, że dofinansowania unijne są zależna od takich aspektów jak ilość ograniczeń.
sickstick pisze:
18 lis 2024, 11:40
A tak swoją drogą niedawno słyszałem że na egzaminach na prawko mają zrezygnować z tzw 'placyku' ponieważ zbyt dużo osób na nim oblewało. Jeśli faktycznie taki jest powód to chyba nie w tym kierunku powinno to iść.
Ja się najbardziej obawiałem tego pokazania co gdzie jest pod maską. Zawsze byłem zielony, jeżeli chodzi o kwestie motoryzacyjne to się na pamięć nauczyłem z książki, którą dostałem od typa, który mnie uczył co gdzie jest. A sam plac jest izi, choć tak teraz myślę to na wzniesieniu chyba się z ręcznego ruszało xD jak wyszedłem z egzaminu i zacząłem sam jeździć chyba nie zdarzyło mi się, żeby ruszyć pod górkę z ręcznego.
Eyesmon pisze:
19 lis 2024, 11:22
A na wiślance od Żor do Wisły te 50 co chwila też mają na pewno jakieś uzasadnienie (przypomnę, droga 2 pasmowa, szybkiego ruchu)...
Niedaleko mnie jakieś tęgie głowy wpadły na pomysł (trasa Tarnów-Kielce, DK), aby zmienić ograniczenia (odcinek około 20 km) i z dominującej 70 km/h zrobili 50 km/h. Jakieś pojedyncze przejścia, przystanki, ale [ch**], zróbmy 50. Od tego czasu wzmożona ilość kontroli i nieoznakowanych. Dodając, droga spokojnie do jechania 90 km/h.
Niedaleko mam jeszcze jedną taką miejscowość, gdzie spokojnie mogłaby być 70, ale jedyne co mamy to 50 i policjantów schowanych za krzakami. Ciekawe czemu (:. Niech żyje Yanosik.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 19 lis 2024, 22:00

HMK pisze:
19 lis 2024, 21:53
:o
A to ciekawe, nie wiedziałem, że dofinansowania unijne są zależna od takich aspektów jak ilość ograniczeń.
Nie od ograniczeń, ale musi być przejście dla pieszych, choćby piesi nigdy tam nie chodzili. Nie wiem, czy zawsze, czy po prostu jeżeli nie ma żadnego w pobliżu, ale niektóre przetargi mają właśnie taki wymóg. Przejście dla pieszych natomiast wymaga ograniczenia prędkości.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 lis 2024, 22:20

Tak to jest jak za projektowanie nie biorą się specjaliści ale lewica zza biurka w Brukseli / Warszawie która pewnie nawet auta nie ma i popierdala rowerem, metrem albo uberem. Niestety...

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 20 lis 2024, 0:06

Eyesmon pisze:
19 lis 2024, 22:20
lewica zza biurka w Brukseli / Warszawie która pewnie nawet auta nie ma i popierdala rowerem, metrem albo uberem
To się wyklucza :P
Jedyna szansa zobaczyć taki widok to jak Trzaskowski pozuje przed wyborami w tramwajach

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 08 gru 2024, 14:38

post_id=1916017 pisze:
20 lis 2024, 0:06
Pierwszy samochód o napędzie wodorowym w Australii wchodzi na rynek, wraz ze stacjami ładowania. W zaledwie 5 minut ładowania samochód przejeżdża 900 kilometrów z pełnym bakiem i oczyszcza powietrze podczas jazdy.

Po raz pierwszy technologia wodorowych ogniw paliwowych jest stosowana seryjnie w samochodzie komercyjnym, a przede wszystkim pozwala na tak ważną autonomię, przy bardzo skróconym czasie ładowania.

Hyundai Nexo, samochód z małym cylindrem, który bije wszystkich producentów samochodów na świecie i ustanawia rekord zrównoważonego rozwoju, ładując 6,27 kilograma wodoru, który oczyszcza 449 100 litrów powietrza podczas podróży (tyle, ile zużywa oddychanie 33 osób przez cały dzień) i emituje tylko wodę z rury wydechowej.

Samochód ten nie emituje CO2 ani innych zanieczyszczeń; wystarczy pomyśleć, że równoważny pojazd z tradycyjnym silnikiem spalinowym emituje około 126 kg CO2 na tym samym dystansie. W ten sposób silnik wodorowy wkracza na rynek motoryzacyjny i zamierza dołączyć do silnika elektrycznego wśród rozwiązań w zakresie zrównoważonej mobilności, które przyjmuje świat. Hyundai staje się tym samym pierwszym producentem samochodów na świecie, który produkuje na rynek pojazd napędzany wodorowymi ogniwami paliwowa.

~ The New Earth 🌍
Przyszłość jest teraz, starcze.

Ciekawe jak na takie rozwiązanie zapatrują sie szejkowie. Pewnie będą się bronić przed tym rękami i nogami, ale choćby nie wiem czego by nie wymyślili nie powstrzymają rozwoju technologii. Ich koniec się zbliża.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 08 gru 2024, 14:45

Spalanie wodoru tworzy wodę, będzie więcej pary wodnej, zaraz naukowcy odkryją z własnej nieprzymuszonej inicjatywy, że para wodna ma większy wpływ na efekt cieplarniany niż CO2, a samochody wodorowe przyczynią się do zaburzenia równowagi, większej ilości sztormów i w ogóle zaleją wodą Ziemię. Dziękuję, do widzenia.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 08 gru 2024, 14:48

Ktokolwiek pisał artykuł to mógłby go przeczytać w całości przed końcem. Chwilę mi zajęło żeby ogarnąć, do czego odnosi się fragmentt: "Samochód ten nie emituje CO2 ani innych zanieczyszczeń; wystarczy pomyśleć, że równoważny pojazd z tradycyjnym silnikiem spalinowym emituje około 126 kg CO2 na tym samym dystansie."
Ale na jakim dystansie?!

A tu chodzi o info trzy akapity wcześniej, że auto wodorowe przejedzie 900 km po 5 minutach tankowania.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 08 gru 2024, 15:07

A ile kosztuje zatankowanie takiego wodoru?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 08 gru 2024, 15:32

venomik pisze:
08 gru 2024, 14:48
Ale na jakim dystansie?!
Przecież to oczywiste. Takim.
Boromir pisze:
08 gru 2024, 15:07
A ile kosztuje zatankowanie takiego wodoru?
Teraz około 90zł za kg. Na 100km potrzebujesz 0,8-1,2kg zależnie od stylu jazdy. Przy czym z tego co na szybko wyczytałem w internetach, to na zachodzie te ceny potrafią być o nawet połowę niższe ze względu na gęstszą infrastrukturę.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 08 gru 2024, 18:46

Czyli na razie 90 zł na 100.km. myślę że jak spadłoby do 60 byłoby ok dla większości

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 08 gru 2024, 19:28

Przy czym jak przeglądałem internety, to pracuje się nad technologią, która by pozwoliła otrzymać kilogram wodoru przy nakładzie około 1$, biorąc pod uwagę obecną siłę dolara. Wiadomo, dojdzie koszt maszyn, transport, magazynowanie, itd. ale plusem wodoru jest to, że nie trzeba po niego sięgać głębiej i głębiej oraz nie jest uzależniony od złóż, więc nie będzie tak, że grupa krajów będzie mogła dyktować ceny. Teoretycznie przy skoku technologicznym, będzie mógł go każdy produkować w domu - chociaż jak można się domyślać, koncerny na to nie pozwolą.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 733

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 18 gru 2024, 9:26

Szok, w końcu zrobią coś dobrego i pożytecznego.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 18 gru 2024, 10:10

O Jezu znowu kierowców prześladują.

Jeśli nadal szanse na mandat będą iluzoryczne to te zmiany nic nie przyniosą. Tak jak nie przyniosły nic poprzednie podwyżki.

Tylko i wyłącznie rozbudowana sieć fotoradarów, odcinkowych pomiarów prędkości, przywrócić te urządzenia gminom, brak tolerancji 10 km/h i brak nakazu oznakowania fotoradaru w terenie zabudowanym.

No i oczywiście wprowadzić obowiązek wskazania osoby kierującej, nie ma że ja nie pamiętam albo przyjaciel z Korei Północnej jechał.

Ale to już nie jest tani populizm tylko realna, brutalna ingerencja w najbardziej roszczeniową grupę społeczną. Niepopularne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”