Podróże - Strona 135

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 827

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 23 lip 2025, 12:13

Pięknie 👏
W końcu przeszedłeś od słów do czynów - już mamy postęp!

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 lip 2025, 12:43

Casablanka jest brzydka i mega przereklamowania, dużo fajniejszy jest Marrakesz i mniejsze miejscowości na wybrzeżu

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2056

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 23 lip 2025, 14:52

Eyesmon pisze:
23 lip 2025, 12:43
Casablanka jest brzydka i mega przereklamowania,
potwierdzam, mi sie nie podobalo - centrum miasta niespecjalne, na plazy raz bylismy to jakis arab obok walil konia. W Marakeszu bylem tylko jeden dzien to nie przypominam sobie czegos ciekawego poza tym placem Jaffa czy tem Jeffa. Tam chyba nie bylo dostepu do wody, to troche odbiera atrakcyjnosci miastu.
Mr.Chris pisze:
23 lip 2025, 11:37
Enjo pisze:
23 lip 2025, 11:32
Ponadto, na koniec jak odlatywalem to nie chcieli mnie wypuscic i czulem sie jak wiezien takze nie planuje wracac.
Nie żebym chciał rozdrapywać jakieś traumy, ale gdybyś rozwinął, to bym się nie obraził :P
To moze anegdotycznie, zaczne od poczatku pobytu tam.

Jechalem tam podczas przerwy na studiach - dostale prace jako tlumacz francuskiego przy ekipie robotnikow, ktorzy mieli odnawiac lakiernie w fabryce dacii.
Szefostwo wymyslilo, zeby do Maroka dostac sie autami - i tak, jechalismy przez cala Europie dwoma czy trzeba autami (tymi takimi malymi dostawczakami) z narzedziami tak aby oni mieli jak pracowac.
Bite 2 dni jazdy. Wowczas, szefowie tej firmy laskawie pozwolili na jakis nocleg pod Barcelona w bungalow aby nie byc ciagle w podrozy.
Natomiast, od razu jak wjechalismy do Maroka (promem z Gibrlartaru) to w porcie tak ogromnym, jak Katowice nie chcieli nas wpuscil na sam teren kraju bo rzekomo nie mielismy zezwolenia na te wyzej opisane narzedzia. W rzeczywistosci, kazdy chcial dostal lapowke aby nas puscic a polska firma nie chciala tego zaplacic (o ile pamietam to chcieli jakies 5000e) bo nie mieliby tego jak zaksiegowac.
Z tym szefem brygady wracalem promem na Gibraltar, pozniez z powrotem do portu - to byl pierwszy i jedyny raz kiedy spalem na dworcu bo bylem tak wymeczony - nie mylem sie trzy dni, wszyscy koczowalismy przy autach.
Na koniec, przyjechal pod nas jakis inny podwykonawca z Casablanki aby nas stamtad wyciagnac i sie udalo po dwoch czy trzech dniach.
Pamietam tez, ze tam biurokracja to byla do ktorejs potegi - aby oplacic rachunek za parking to stalo sie po 2 godziny bo tam kazdy ma na wszystko czas.

Co do powrotu, to ja wylatywalem wczesniej bo miales jakies obowiazki - to mnie podrzucili na lotnisko, na jakims totalnym wypizdowie, trzeba bylo jechac przez pola, na koniec byla jakas slepa uliczka i musialem z bagazem cisnac przez autostrade.
Jak juz dotarlem, to zeby wejsc na lotnisko to sprawdzali doslownie wszystko - taki control jak robi sie przy boardingu, to bylo tak na samym wejsciu na lotnisko.
Jak juz to przeszedlem to udalem sie do boardingu i musialem wypelnic taka karteczke (na wjezdzie do Maroka tez taka byla) - gdzie mieszkalem; co robilem itd.
Podszedlem do tych wojskowych wąsow i oni na to patrza i dopytuja - a czemu nie znam adresu zamieszkania (nie znalem nazwy ulicy gdzie mieszkalismy), a dla kogo pracowalem, a jak.
Maglowali mnie z pol godziny, ja im umowe pokazalem (po polsku bo innej nie mialem),pozniej w biurze dyskutowali, naradzali sie, dopisywali cos aby na koniec mnie puscic.
Ale juz mialem wizje tego, ze mnie nie wypuszcza z Afryki i bede tam siedzial.
Do tego pamietam, ze lot opoznij sie o 6h, nie zdazylem na jakis inny, przepadly mi bilety na mecz Bundesligi takze nie wspomninam dobrze tego pobytu.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 23 lip 2025, 15:10

Po pierwszym akapicie, myślałem, że głównym antagonistą będzie firma - coś, że dobrze się spisałeś, więc nagrodzimy cię tym, że albo zostaniesz u nas albo utrudnimy ci wyjazd do domu.

Jakie to były lata? Bo sytuacja na granicy brzmi trochę jak taka Polska z lat 60.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2056

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 23 lip 2025, 15:29

to byly wakacje 2014.

Nie, firma polska byla powiedzmy OK (tj. na tamte czasy, bo dzis bym se nie pozwolil na jakies smieszne 2500 e za dwa miesiace, dzien w dzien na budowie) natomiast to z czym sie wtedy zderzylem to wlasnie korupcja, duza administracja i wszedzie ta powolnosc.

Korzysta ktos z was z karty miles&more ? Zalozylem niedawno bo lece za pare dni.Kolega tez leci jutro, na te sama trase i czy pomimo to jego rezewracja to moge to dodac do swojej karty (on nie posiada) czy to jest zabronione ?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 13 sie 2025, 16:24

był ktoś na Ukrainie w ostatnich 2 latach?

Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1502
Kibicuję: WRE

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 13 sie 2025, 16:35

DDK pisze:
13 sie 2025, 16:24
był ktoś na Ukrainie w ostatnich 2 latach?
kacapy.

Przepraszam, musiałem.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 14 sie 2025, 9:24

Ej dobra, serio nikt? :foch:

Nie chce mi sie siedzieć w mieszkaniu długi weekend, a ceny w Polsce są popierdolone, więc wpadłem na pomysł, żeby jechać do Lwowa, ale kumpel z którym miałem jechać w góry nie ma paszportu, także jak ktoś chce na szybkiego tripa (pt-nd) to dawajcie znać :P

Awatar użytkownika
johny batonik
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 253

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 14 sie 2025, 9:30

Nikt nie chce dostać przypadkowo odłamkiem rakiety

Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1502
Kibicuję: WRE

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 14 sie 2025, 9:39

Ja nie mam paszportu.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 14 sie 2025, 9:39

We Lwowie jest na to taka sama szansa jak w Warszawie myślę.

Ja byłem w pandemii w 2021 ale to przed wojną

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 14 sie 2025, 9:54

DDK pisze:
14 sie 2025, 9:24
Ej dobra, serio nikt? :foch:

Nie chce mi sie siedzieć w mieszkaniu długi weekend, a ceny w Polsce są popierdolone, więc wpadłem na pomysł, żeby jechać do Lwowa, ale kumpel z którym miałem jechać w góry nie ma paszportu, także jak ktoś chce na szybkiego tripa (pt-nd) to dawajcie znać :P
Jakbym mieszkał już w Krk to pojechałbym.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 14 sie 2025, 9:57

Enjo pisze:
23 lip 2025, 15:29
Korzysta ktos z was z karty miles&more ? Zalozylem niedawno bo lece za pare dni.Kolega tez leci jutro, na te sama trase i czy pomimo to jego rezewracja to moge to dodac do swojej karty (on nie posiada) czy to jest zabronione ?
Musi się zgadzać imię i nazwisko z kartą. Ściągnij apke Uptrip, gdzie możesz kolekcjonować karty z miast itp. gdzie byłeś - a to wymieniać na mile i punkty bonusowe. Ściągnij przed pierwszą podrożą najlepiej, bo wstecznie nie można dodać więcej niż 1 podróży. Jak nie możesz dodać karty miles&more do rezerwacji to potem możesz zrobić claim na przeszły lot - po prostu zeskanujesz kartę pokładową i naliczą Ci mile. Najprościej do obsługi tego jest zainstalować ich apkę.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 14 sie 2025, 10:21

johny batonik pisze:
14 sie 2025, 9:30
Od stycznia 2024 było jedno bombardowanie. Praktycznie większa szansa jest, że dostanę nożem w Krakowie.

Awatar użytkownika
johny batonik
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 253

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 14 sie 2025, 10:54

DDK pisze:
14 sie 2025, 10:21
johny batonik pisze:
14 sie 2025, 9:30
Od stycznia 2024 było jedno bombardowanie. Praktycznie większa szansa jest, że dostanę nożem w Krakowie.
Nie kolego, ostatni atak był 11-12 lipiec 2025

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”