Prawo jazdy - Strona 15

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Czy masz prawo jazdy ??

Tak
57
45%
Nie i nie mam zamiaru robic
6
5%
Nie ale chce zrobic
63
50%
Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 31 maja 2008, 15:39

TouReQ pisze:Moj egzaminator mowil, ze kierowca to sie stajesz po tysiacu kilometrow.

A ja w pracy dziennie robię około 300-450 km. Tragedia. Już mi jazda nie sprawia takiej przyjemności co kiedyś :cry:

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 31 maja 2008, 17:17

pablisso pisze:na razie zabierają się za zmiany w prawie jazdy na motory- więcej kategorii mają zrobić tak, by gość w wieku 27lat miał dopiero wszystkie uprawnienia, na wszystkie maszyny- i dobrze
Na szczescie ja jeszcze zdarze zrobic prawko, byloby glupotą gdybym wsiadl na mojego Junaka dopiero w wieku 24 lat. Wolalbym go sprzedac.

1000 km lajtownie zrobisz na kursie. Chyba mu chodzilo o 100 tys km.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 31 maja 2008, 18:19

pablisso pisze:na razie zabierają się za zmiany w prawie jazdy na motory- więcej kategorii mają zrobić tak, by gość w wieku 27lat miał dopiero wszystkie uprawnienia, na wszystkie maszyny- i dobrze!
Nie znam danych a pewnie nikt ich nie zna ale myślę że w cale niemały procent użytkowników jeździ w ogóle bez prawka na motor. W końcu jak wsiadasz na jakiegoś ścigacza jedna jazda i może być po prawku to zbytnio nie ma co się dziwić :lol: :wink: Pewnie to dobry pomysł o którym piszesz tylko żeby jeszcze był przestrzegany, tak samo jak mam wątpliwości czy wszyscy młodzi kierowcy będą jeździli autami z opiekunem :think:

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 31 maja 2008, 18:45

Lepiej wg mnie byloby podniesc bariere ale wymyslic jakies jazdy z opiekunem nawet jesli masz 18 lat na samochod, bo przed wszystkim jadac samochodem oprocz swojego zycia narazasz takze bezpieczenstwo innych. Motocyklem zabijesz najwyzej siebie, a jesli juz to nie narazasz innych w takim stopniu jak jadac samochodem. I tak wg statystyk blisko 80% wypadkow motocyklistow spowodowanych jest NIE z winy motocyklisty.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 31 maja 2008, 18:58

ossy pisze:Lepiej wg mnie byloby podniesc bariere ale wymyslic jakies jazdy z opiekunem nawet jesli masz 18 lat na samochod, bo przed wszystkim jadac samochodem oprocz swojego zycia narazasz takze bezpieczenstwo innych.
Podnosić wieku też za bardzo nie można bo człowiek im starszy tym gorzej się uczy i też nie wszystkim rozum przychodzi z wiekiem. Ale obniżać chyba bym nie obniżał. Po prostu jak to mówiono dorzucić przepis o jeździe z opiekunem i być może czasowe prawko.
ossy pisze:I tak wg statystyk blisko 80% wypadkow motocyklistow spowodowanych jest NIE z winy motocyklisty.
Tylko że pewnie w niektórych przypadkach dochodzi do tego jeszcze nadmierna prędkość.

Awatar użytkownika
dziki
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 66
Kibicuję: Arsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dziki » 31 maja 2008, 19:04

ossy

teraz tak mowisz ze trzeba podniesc bariere wiekowa bo sam juz zdales i teraz szpanujesz...

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 31 maja 2008, 19:19

Yukasz pisze:Podnosić wieku też za bardzo nie można bo człowiek im starszy tym gorzej się uczy i też nie wszystkim rozum przychodzi z wiekiem. Ale obniżać chyba bym nie obniżał. Po prostu jak to mówiono dorzucić przepis o jeździe z opiekunem i być może czasowe prawko.
Mysle ze gdyby podniesiono np do 21 roku zycia, to nikt nie byllby na tyle stary zeby sie nie nauczyc. Albo prawko od 18, ale do 21 roku zycia musisz jezdzic z opiekunem lub samochodem o niskiej pojemnosci.

Yukasz pisze:Tylko że pewnie w niektórych przypadkach dochodzi do tego jeszcze nadmierna prędkość.
Nadmierna predkosc tez zaliczana jest jako z winy motocyklisty.

dziki16 pisze:ossy

teraz tak mowisz ze trzeba podniesc bariere wiekowa bo sam juz zdales i teraz szpanujesz...
nie masz racji nietety. popatrz do mojego profilu na date urodzin, dopiero we wtorek ide sie zapisac na kurs.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 31 maja 2008, 20:00

Ja jak widzę niektórych małolatów i ich popisy albo różne akcje gówniarzy na drogach to dorzuciłbym obowiązkowe jakieś badania psychologiczne a niektórym dożywotnio pozabierał prawo jazdy i na pewno nie pozwalał zdawać
:idzze:

A tak na serio dziisaj przede mna jechal gosc po calej ulicy, byla wysepka a koles przez nia przejechal, troche go podbilo, kilka razy na przeciwny pas zjechal na czolowe, potracilby pieszych a zamiast kierunkowskazow wlaczal wycieraczki, - :roll: :roll:

Ja tam jezdze od 17roku zycia a nawet wczesniej :lol: (17 - mialem prawko)

Chociaz to nie ejst zgodne z moja natura to chetnie bym doniosl na osoby ktory siadaja po piwkach a znam takich kilka - dla mnie debilizm

a dwa kolka mnie jakos nie jaraja, chyba ze 2kolka z napedem na wlasne nogi :P

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 31 maja 2008, 20:36

ossy pisze:Nadmierna predkosc tez zaliczana jest jako z winy motocyklisty.
Wiem że tak powinna byc traktowana ale napisałem o tym gdyż szokują mnie te dane :think:
czeher pisze::idzze:

A tak na serio dziisaj...
A już myślałem że zaliczasz się do tych gówniarzy :lol: Chociaż kto wie :think:
czeher pisze:Chociaz to nie ejst zgodne z moja natura to chetnie bym doniosl na osoby ktory siadaja po piwkach a znam takich kilka - dla mnie debilizm
Kto wie, może byś komuś uratował życie a tak... :glass:

To ja niedawno miałem taką sytuacje że sobie jechałem i musiałem wyjechać na środek drogi aby ominąć zaparkowany w połowie na poboczu samochód. A zrobiłem to odpowiednio wcześniej by później jak ktoś z tyłu zacząłby wyprzedzać nie musieć hamować z powodu braku możliwości ominięcia tamtego. No ale jakiś kolo z tyłu zaczął innych wyprzedzać i dojechał do mnie i z długimi aby zjechać mu z drogi. No a że byłem praktycznie na wysokości tego zaparkowanego samochodu to miałem go głęboko w 4 literach. Ten się zestresował i po wyprzedzeniu mnie (oczywiście w czasie wykonywania tego manewru chciał zabić wzrokiem :roll: ) cisnął po hamulcach że prawie w niego wpadłem :roll: No i kto wie co jeszcze przyszłoby mu do łba bo dopiero na widok telefonu uciekł w mgnieniu oka. Osobiście zagazowałbym takie coś, bo uważam że niezależnie który z nas miał rację i niezależnie co by się zrobiło na drodze a nie było to celowe drugi kierowca nie może nic zrobić poza powiedzeniem sobie choćby 'kuwa mać'. A jak wykonuje się takie numery mogące doprowadzić do tragedii o co przy pomocy pewnie autka tatusia łatwiej to takie osoby nie nadają się aby być zmotoryzowanymi użytkownikami dróg.

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 01 cze 2008, 7:43

Yukasz pisze:Ja jak widzę niektórych małolatów i ich popisy

A ja jak widzę babcie albo dziadków z przyklejonymi do przedniej szyby głowami, którzy nie przekraczając dozwolonej prędkości jadą sobie dwoma pasami na raz, to szlag mnie trafia.
Ja bym badania psychologiczne robił właśnie im ( no i tym " gówniarzom " też :D ). Dużo jeżdżę po polskich drogach, od czterech lat mam prawo jazdy, od trzech robię co miesiąc kilka tysięcy kilometrów ( taka praca przedstawiciela handlowego ) i powiem szczerze, że widziałem więcej wypadków z udziałem staruszków niż młodych ludzi.
Ostatnim razem wychodziłem z siłowni w Jeleniej Górze, kiedy usłyszałem pisk, krzyk i huk. Pierwszy raz w życiu ( i mam nadzieję ostatni ) zobaczyłem jak auto zabija pieszego ... i to na pasach. Kierowca nie zwolnił ... a był to tak na oko siedemdziesięcioletni staruszek, który tłumaczył się, że nie widział dziewczyny. Tragedia :cry:
Według mnie ludziom po sześćdziesiątce powinno się robić co pół roku badania na wzrok, słuch i refleks. Jeśli ich nie przejdą, prawo jazdy powinno być odebrane.

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 01 cze 2008, 9:18

a ja wczoraj, co prawda jako pasazer zdegustowalem sie czyms,co widzialem 1 raz w zyciu bezposrednio przed soba :roll: jakies 2 pajace na motorkach-jeden na takim starszym wyczynowym,terenowym, a drugi jak z WŚ z gondola....idioci jezdzili po miescie na odpowiednio: jednym kole i dwoch lewych..wyprzedzali sie i robili spirale jak pijani. Ciezarowka 10 metrow przed nimi,a facet gaz i na tylnim kole do przodu......skad sie biora takie cepy :? jakos nie byloby mi ich zal gdyby....

Kaczormistrz
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kaczormistrz » 01 cze 2008, 10:36

http://patrz.pl/filmy/id/336046 polecam, powinni to wszyscy zobaczyc

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 01 cze 2008, 10:48

ee tam na mnie wrazenia nie robi, ckliwy propagandowy filmik majacy niby otworzyc oczy, nie mowie ze tak w rzeczywistosci nie ma ale ..

co do pasow to wg mnie kazdy kto skonczyl 18lat powinien miec prawo wyboru czy zapiac pasy czy nie, tak samo wlaczopne przez dzien swiatla ...

Awatar użytkownika
Hanni
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hanni » 03 cze 2008, 14:00

Dzisiaj, dnia 3 Czerwca, zdałem Prawko za Pierwszym Razem :D Jestem z tego powodu bardzo zadowolony :)

Jeszcze tylko 9 Czerwca na A i mogę składać wniosek o wydanie dokumentu Prawa Jazdy :)

Awatar użytkownika
baziu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: baziu » 05 cze 2008, 21:19

Ja również dzisiaj zdałem prawko za pierwsyzm podejściem :lol: I jestem z siebie dumny :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”