Pomysł na własny biznes - Strona 3

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
fan_R10
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 34

Pomysł na własny biznes

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fan_R10 » 09 kwie 2017, 14:54

DDK pisze:
W ogóle też mam pytanie - był ktoś kiedyś na ryczałcie? Jak to działa?
ja jestem. stawka ryczałtu jest różna w zależności od tego czym się zajmujesz. ja mam wytwórczość i płace 5.5 % od przychodu ( pomniejszonego o zusy)

sporo mniej rachunkowości bo tylko musisz w zeszycie sumować przychód, a nie rozliczać koszty i ich specjalnie szukać aby był mniejszy podatek.

mi to pasuje.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Pomysł na własny biznes

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 09 kwie 2017, 16:17

petru pisze: Da się to załatwić w ciągu jednego dnia.
1. Profil zaufany ePUAP, wpis przez internet do CEIDG
2. VAT-R do Urzędu Skarbowego
3. Zgłoszenie do ZUS (na miejscu wypełnią formularze),możliwe, że potrzebny REGON z CEIDG, ale powinien wystarczyć NIP
4. A potem już tylko VAT-7 co miesiąc do US, składki do ZUS i księgowość własna:
księga przychodów i rozchodów i VAT
... 1p6bkN2R3M

Bajka. Jakbys miała jakieś pytania, to może pomogę .
Dzięki! :mrgreen:

Zastanawiałam się nad księgowością w stylu wfirma albo ifirma, mają całkiem niezłe pakiety abonamentowe. Sama raczej nie ogarnę :D
fan_R10 pisze: ja jestem. stawka ryczałtu jest różna w zależności od tego czym się zajmujesz. ja mam wytwórczość i płace 5.5 % od przychodu ( pomniejszonego o zusy)

sporo mniej rachunkowości bo tylko musisz w zeszycie sumować przychód, a nie rozliczać koszty i ich specjalnie szukać aby był mniejszy podatek.

mi to pasuje.
A nie chcą teraz tej formuły jakoś zmienić? Bo tak coś słyszałam, że zbyt korzystne dla ludu, więc trzeba by coś pogorszyć :D

U mnie jest w sumie największy problem z adresem siedziby. Bo nie mam tu umowy żadnej, więc musiałabym podać adres rodziców, ale odbieranie korespondencji i trzymanie papierów 25km stąd trochę średnio mi się widzi. No i pewnie musiałabym wszelką papierową robotę załatwiać w tamtej gminie a nie u siebie.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Pomysł na własny biznes

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 09 kwie 2017, 16:18

Nie masz żadnej umowy na mieszkanie? Nie kumam.

Awatar użytkownika
fan_R10
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Pomysł na własny biznes

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fan_R10 » 09 kwie 2017, 16:28

futbolowa pisze:

U mnie jest w sumie największy problem z adresem siedziby. Bo nie mam tu umowy żadnej, więc musiałabym podać adres rodziców, ale odbieranie korespondencji i trzymanie papierów 25km stąd trochę średnio mi się widzi. No i pewnie musiałabym wszelką papierową robotę załatwiać w tamtej gminie a nie u siebie.
Tym się nie przejmuj, adres do korespondencji zawsze możesz podać inny, zresztą tych urzędowych papierów i spraw aż tyle nie ma. Masz opłacać zus i podatek, i w sumie to tyle. Nie wiem jak w twoim typie działalności, ale z Vatu też jest zwolnienie jak nie osiągasz przychodów rzędu 200 tys rocznie. Więc też ci powinno odejść naliczanie i odliczanie vatu, i jak jesteś średnio rozgarnięta, to możesz spokojnie sobie sama robić rachunkowość , to nic trudnego w porównaniu z faktycznym trudem prowadzenia działalności, czyli zdobyciu klienta i utrzymaniu się na rynku.

O dotacji myślałaś mam nadzieje ? Bo wiesz że dostaje ją prawie każdy nowo startujący ? Poszukaj u siebie w powiecie takiego tworu jak Lokalna Grupa Działania. Mają kupe forsy na rozwój wsi. Na start dają nie śmieszne 20 tys jak z urzędu pracy tylko 100tys.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Pomysł na własny biznes

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 09 kwie 2017, 16:36

cloner pisze: Nie masz żadnej umowy na mieszkanie? Nie kumam.
Nie ;)
fan_R10 pisze: Tym się nie przejmuj, adres do korespondencji zawsze możesz podać inny, zresztą tych urzędowych papierów i spraw aż tyle nie ma. Masz opłacać zus i podatek, i w sumie to tyle. Nie wiem jak w twoim typie działalności, ale z Vatu też jest zwolnienie jak nie osiągasz przychodów rzędu 200 tys rocznie. Więc też ci powinno odejść naliczanie i odliczanie vatu, i jak jesteś średnio rozgarnięta, to możesz spokojnie sobie sama robić rachunkowość , to nic trudnego w porównaniu z faktycznym trudem prowadzenia działalności, czyli zdobyciu klienta i utrzymaniu się na rynku.
Wyczytałam, że mnie akurat opłaca się być vatowcem, bo wszyscy moi współpracownicy są. Zresztą to jest właśnie jeden z powodów, dla którego chcę założyć firmę - dużo zleceń mi przepada z braku możliwości wystawiania fv.
fan_R10 pisze: O dotacji myślałaś mam nadzieje ? Bo wiesz że dostaje ją prawie każdy nowo startujący ? Poszukaj u siebie w powiecie takiego tworu jak Lokalna Grupa Działania. Mają kupe forsy na rozwój wsi. Na start dają nie śmieszne 20 tys jak z urzędu pracy tylko 100tys.
Tak, zagłębiałam się w to, tylko akurat dla tej wiochy konkurs na ten rok skończył się 3 kwietnia, tj. do wtedy można było składać wnioski :suicide: Natomiast widziałam, że dofinansowują też istniejące już firmy, ale na ten rok też już nie ma szans ;)

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Pomysł na własny biznes

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 09 kwie 2017, 17:48

futbolowa pisze: Zastanawiałam się nad księgowością w stylu wfirma albo ifirma, mają całkiem niezłe pakiety abonamentowe. Sama raczej nie ogarnę :D
Zależy jakie masz zarobki. Prowadzenie księgowości można później odliczyć od podatku, więc nie wychodzi bardzo drogo. Ale samodzielne ogarnięcie nie jest wielkim problemem - wystarcza dwa pliki w excelu, które załączyłem poprzednio i darmowe konto na ifirmie do wystawiania faktur.

Księgowość w moim wykonaniu wygląda następująco - co miesiąc odprowadzam podatek (przychód minus wydatki x 18%) i VAT (VAT z wystawionych faktur minus VAT z otrzymanych faktur x 23%), prowadzę księgi, kolekcjonuję faktury, a na koniec roku do zeznania podatkowego odejmuję kwotę wolną od podatku i składki zusowskie. Nadpłatę zwraca Urząd. Minusem może być to, że de facto kilka tysięcy masz zamrożone do momentu zwrotu przez US, ale możesz liczyć wszystko na bieżąco i tego uniknąć ;).
Jeśli nie jesteś pewna obliczeń, biuro rachunkowe (po wysłaniu im ksiąg, faktur i kwoty dotychczasowych zaliczek wpłaconych do US) powinno sporządzić PIT-a za około 40 zł.

Podatki sprowadzają się do takich kroków:
1. Od kwoty przychodu od początku roku odjąć koszty od początku roku - otrzymamy kwotę dochodu.
2. 2. Od kwoty dochodu odjąć możliwą do rozliczenia stratę z lat ubiegłych oraz sumę zapłaconych składek na ubezpieczenie społeczne w danym roku podatkowym (o ile nie były zaliczane do kosztów w KPiR). Otrzymamy dochód do opodatkowania, który zaokrąglamy do pełnych złotych.
3. Pomnożyć podstawę opodatkowania przez 18% stawkę podatku do 85 528 zł dochodu, a powyżej tej kwoty 32% i otrzymujemy kwotę podatku.
4. Od podatku odjąć sumę opłaconych w danym roku składek na ubezpieczenie zdrowotne (7,75% od podstawy, nie cała zapłacona składka) - otrzymujemy podatek należy za cały rok.
5. Od kwoty podatku należnego od początku roku odjąć zaliczki zapłacone w poprzednich miesiącach oraz 556,02 zł (kwota wolna od podatku) - uzyskujemy tym kwotę podatku za dany okres rozliczeniowy.
6. Zaliczkę za dany okres rozliczeniowy zaokrąglamy do pełnych złotych - uzyskujemy kwotę podlegającą wpłacie do urzędu skarbowego.

W ten sposób zajmuje to tyle samo czasu co płacąc miesięczną daninę na księgową i jest bezkosztowe.

PS. Żeby założyć firmę obecnie KONIECZNE jest udokumentowanie prawa do użytkowania lokalu przed Urzędem Skarbowym.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Pomysł na własny biznes

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 09 kwie 2017, 18:03

Kiedy tak o tym piszesz, nie brzmi to tak najgorzej :D W sumie mam przyjaciółkę pracującą w biurze rachunkowym, podejrzewam, że w razie problemów czy wątpliwości, byłaby w stanie zerknąć na wszystko i pomóc.

Czekam na info od mojego szefa, co sądzi o tym pomyśle i w sumie mogę zacząć niedługo działać.

Zastanawiam się tylko, jak rozgryźć kwestię rozliczenia z US. Bo siedziba firmy będzie w innym powiecie, więc będzie podlegać pod urząd X. w Myszkowie, mieszkam w miejscu, który obejmuje urząd Y. w Cze-wie, a rozliczam się obecnie w jeszcze innym - tam, gdzie meldunek ma Marcin. Za dużo zamoty z tym, już mnie to irytować zaczyna :D

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Pomysł na własny biznes

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 09 kwie 2017, 18:39

Urząd Skarbowy powinien być raczej zbieżny (spytam osób z innej miejscowości, które u mnie pracują) z miejscem prowadzenia działalności, ale to nie jest problem, bo prawdopodobnie nie będzie konieczności bezpośrednich kontaktów z US-em.
- VAT-7 od tego roku można składać wyłącznie przez internet (nie jest to trudne, wtyczka eDeklaracje jest kompatybilna z darmowym Adobe Acrobate, więc będziesz miała aktywny formularz z pdfu z tej strony http://www.finanse.mf.gov.pl/systemy-in ... ularze/vat)
- formularz zgłoszeniowy VAT-R również jest na tej stronie (pozycja 19.)

Miejsce przechowywania dokumentacji i adres do korespondencji mogą być inne, nawet na Jasnej Górze, więc tym bardziej twoje aktualne mieszkanie bez umowy nie stanowi problemu ;).

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Pomysł na własny biznes

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 09 kwie 2017, 19:02

petru pisze: Miejsce przechowywania dokumentacji i adres do korespondencji mogą być inne, nawet na Jasnej Górze, więc tym bardziej twoje aktualne mieszkanie bez umowy nie stanowi problemu .
Tak właśnie czytałam, ale jednocześnie napisane jest, że jeśli podaję inny adres do korespondencji, to muszę mieć potwierdzenie prawa do tego lokalu. Niby ustna umowa też w to wchodzi i niby nikt tego nie sprawdza, ale kto ich tam wie ;) W sumie moi rodzice mieli w papierach nasz adres domowy, a wszystko, co związane z firmą i tak działo się gdzie indziej.

W temacie US - przez mojego tegorocznego PITa toczy się jakieś postępowanie i mają mnie jeszcze wzywać do złożenia wyjaśnień :suicide: Nie otrzymałam jednego PITa, musiałam wypełnić deklarację sama i dołączyłam informację na ten temat, więc zainteresowali się sprawą.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Pomysł na własny biznes

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 09 kwie 2017, 20:52

fan_R10 pisze: a jestem. stawka ryczałtu jest różna w zależności od tego czym się zajmujesz. ja mam wytwórczość i płace 5.5 % od przychodu ( pomniejszonego o zusy)

mi to pasuje.
właśnie zastanawiam się czy nie przejść na ryczałt, będę musiał o tym pomyśleć w najbliższym czasie, bo szukanie kosztów wszędzie gdzie się da zaczyna być męczące.

Awatar użytkownika
fan_R10
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Pomysł na własny biznes

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fan_R10 » 09 kwie 2017, 20:59

DDK pisze:
fan_R10 pisze: a jestem. stawka ryczałtu jest różna w zależności od tego czym się zajmujesz. ja mam wytwórczość i płace 5.5 % od przychodu ( pomniejszonego o zusy)

mi to pasuje.
właśnie zastanawiam się czy nie przejść na ryczałt, będę musiał o tym pomyśleć w najbliższym czasie, bo szukanie kosztów wszędzie gdzie się da zaczyna być męczące.
tylko zobacz sobie stawkę przy twojej działalności bo 5,5 % to wiadomo że nie każdy ma :wink:

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Pomysł na własny biznes

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 09 kwie 2017, 22:02

Ale jak jesteś na ogólnych zasadach to już teraz nie możesz przejść na ryczałt.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Pomysł na własny biznes

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 09 kwie 2017, 22:47

tzn? coś więcej?

Awatar użytkownika
fan_R10
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Pomysł na własny biznes

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fan_R10 » 09 kwie 2017, 22:53

DDK pisze: tzn? coś więcej?
Możesz to zmieniać z początkiem nowego roku

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Pomysł na własny biznes

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 10 kwie 2017, 10:32

Jestem za mały by mnie ujebać. Ewentualnie można mnie ujebać w pięć minut, więc nie będę musiał się latami odwoływać - i to też jest oszczędność czasu ;).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”