Temat medyczny - Strona 3

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Temat medyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 06 wrz 2016, 20:57

Dziękuję bardzo za wszelkie rady. Ból nie ustępuje, wyglądam jak 90 letni dziadek, nie wstaję z łóżka bo sprawia mi to cholerny ból. Jutro do lekarza i zobaczymy co poleci, powiem mu o tym co wiem żeby nie myślał, że rozmawia z laikiem :mrgreen: a później masaże, nie ma wyboru

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Temat medyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 06 wrz 2016, 21:15

Seba, osteopata moze z ta tendinopatia pomoc?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Temat medyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 06 wrz 2016, 21:21

ja jutro ide do fizjoterapeuty. Wczoraj grałem w piłkę, mija 1,5 miesiaca jak skrecilem kostke i dalej nie doloze prawej nogi ;)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Temat medyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 06 wrz 2016, 21:26

DDK pisze: ja jutro ide do fizjoterapeuty. Wczoraj grałem w piłkę, mija 1,5 miesiaca jak skrecilem kostke i dalej nie doloze prawej nogi ;)
5-6 lat temu też skręciłem sobie kostkę, zagrałem w piłkę po około 30-40 dniach i... wytrzymałem kwadrans, pierwsze starcie i znów to samo. Później odczekałem już chyba ok. 2 miesięcy i do dziś żadnych problemów.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2685

Temat medyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 06 wrz 2016, 21:32

Po skręceniu w piłkę grałem po ok. 3 miesiącach a noga przestawała boleć po ok. pół roku. Obie kostki skręcane w życiu po ok. 9 razy. :wink:

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 484

Temat medyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 06 wrz 2016, 21:46

Rezus pisze:Po skręceniu w piłkę grałem po ok. 3 miesiącach a noga przestawała boleć po ok. pół roku. Obie kostki skręcane w życiu po ok. 9 razy. :wink:
Czyli można Cię nazywać ekspertem? :D Bo jeśli tak to miałbym kilka pytań.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Temat medyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 06 wrz 2016, 21:46

Dawaj, może pomogę.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3395

Temat medyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 06 wrz 2016, 21:49

Dr.Football1 pisze: Seba, osteopata moze z ta tendinopatia pomoc?
Tu raczej fizjo, bo przy stozkach rotatorów stosuje się masaż poprzeczny sciegien mięśni.
Idź do Fizjoterapeuty, szkoda, że nie jesteś w kraju, bo zawsze łatwiej wybrać i sie dogadać.

Fizjo Ci oklei bark, zrobi masaż i jakieś lasery, magnetronik i inne zabiegi. Plusem jest to, że jak znajdziesz porządny zakład rehabilitacyjny to zrobią wszystko na raz i na miejscu. Oczywiście będzie to seria wizyt, ale warto, bo jak sam widzisz leki nie zawsze pomagają.

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan

Temat medyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 06 wrz 2016, 22:19

Najbardziej mnie interesuje jedno - kiedy mogę uznać, że z nogą już jest w porządku i mogę wrócić do grania w piłkę.
Ogólnie moja sytuacja wygląda tak, że leczę się już ponad 3 miesiące (miałem rehabilitację, codziennie chłodzę staw lodem i smaruję maścią traumon), a mimo to nadal nie pociągnę palcami w dół tak jak drugą nogą - przy pewnym kącie stopa już nie idzie w dół, a próba siłowego dociągnięcia sprawia już ból. Co więcej - nadal mam spuchniętą nogę w okolicy stawu i kostki. Co prawda niznacznie i pojawia się to tylko gdy stoję/chodzę (jak budzę się rano kostka nie jest napuchnięta), ale zdecydowanie to widać przy pracy stawu.

Czy mam czekać np. aż opuchlizna zejdzie w 100%? I jeśli pójdę pograć to czy w przypadku, gdy coś zaboli to przestać czy może gdy jakiś ból będzie się pojawiał i trzeba to olać?

A, od jednego ortopedy dostałem zielone światło na rower, trochę pojździłem i było spoko, więc w weekend pocisnąłem tyle samo kilometrów i z takim samym tempem jak jeździłem przed kontuzją. Podczas jazdy nic mnie nie bolało, ale tak 2 godziny później nie mogłem prawie w ogóle pociągnąć palcami w dół :/ Tu też nie wiem czy olać i normalnie jeździć czy może znowu potrzebny jest odpoczynek.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Temat medyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 06 wrz 2016, 22:32

Noga jest na tyle kontuzjogennym sportem, że lepiej się wstrzymaj aż do całkowitego wyleczenia. Tym bardziej, jeżeli już rower sprawia Ci ból.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Temat medyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 06 wrz 2016, 22:39

Dokładnie, lepiej sobie odpocząć a rowerem wzmocnisz sobie stopniowo nogę. Jeśli o mnie chodzi to to chyba aż tak długo opuchlizna mi się nie trzymała a sama noga, jak napisałem wcześniej, po 3 miesiącach było zdolna do gry w piłkę na jakieś 40%. Koniec końców lepiej jeszcze odpocząć.

Awatar użytkownika
ycu
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 67

Temat medyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ycu » 06 wrz 2016, 23:34

Keres pisze:
ycu pisze: Keres niedobory zelaza uzupelnia sie kwasem foliowym, ale czemu chcesz to robic?
Tak jak pisałem, doktorka zabroniła mi oddawać krew przez 3 miesiące, bo mam za niski poziom hemoglobiny. Kazała kupić w aptece jakieś żelazo, więc pytam Ciebie.
ycu pisze:Niski poziom tego pierwiastka oznacza albo ciaze, albo anemie. Nie ma co sie suplementowac, jesli nie masz stwierdzonej tej drugiej.
Coś mówiła o anemii, ale już nie pamiętam, co dokładnie. Ale nie mam jej na pewno. Może jakiś stan przedanemiczny[?] :warrior: No bo ciąża też chyba odpada, ale kto to wie w dzisiejszych czasach :badziewie:
I kogo teraz słuchać, doktorki, czy yca - forumowego kolegę i znawcę :think:
No jeśli lekarz tak mówi, to się słuchaj. Ja Twoich wyników krwi nie widziałem :). W takim razie wynalazłem Ci fajny preparat Ascofer, większość sensowniejszych jest na receptę. Na pół miesiąca kuracji kosztuje ~11 złotych. Ciężko określić, ile tego byś potrzebował, jeśli anemii nie masz, to miesiąc powinien wystarczyć IMO. Kup sobie do tego jakąkolwiek wit. C i przyjmuj jedno wraz z drugim. Niestety 3 tabletki dziennie w dawkach podzielonych, więc do każdego posiłku.

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan

Temat medyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 07 wrz 2016, 8:47

Ok, ale kiedy mam uznać, że jestem wyleczony na 100%? Gdy opuchlizna zejdzie całkowicie? Gdy nic nie będzie bolało przy ciągnięciu palców w dół? Lekarz mi mówił, że sprawność stawu nie wróci do takiego stanu jak przed urazem, że będzie 95% sprawności, więc nie wiem jak wyczuć, że to 'już'.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3395

Temat medyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 07 wrz 2016, 11:41

No raczej na pewno kiedy zejdzie opuchlizna, będziesz, bez bólu, miał pełny zakres ruchomości w stawie, kiedy proste czynności typu trucht, skoki - nie będą sprawiały bólu.
Wtedy możesz uznać, że masz nogę sprawną.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Temat medyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 07 wrz 2016, 17:26

Ja jakieś 1,5 miesiąca temu rozwaliłem kostkę. Od tego byłem 2 razy u fizjo, ale takiego kumpla znajomego co dopiero zaczyna. No i co tydzieńgrałem w piłke. I co tydzień mi znowu kostka rosła przy mocniejszym zderzeniu z rywalem. Teraz miałem 10 dni przerwy z racji urlopu, w niedizele pograłem i w sumie było dobrze. Piłkę nie kopnę prawą nogą jeszcze na 100%, ale już tak na 60-70 spokojnie.W poneidziałek kolejny mecz i znwou spuchnęła trochę, w dodatku przegraliśmy mecz (a rzadko przegrywamy). Wkurwiłem się i powiedziałem, że nie gram dopóki nie wylecze. Dzisiaj byłem u lepszego fizjoterapeuty, ponaprawiał kostkę, jeszcze mi dodatkowo nastawił krzywy kręgosłup (tutaj w ogóle jaja były, ale to dłuzsza historia). W poniedziałek mam kolejną wizytę, narazie nie mogę ani iśc pograć w piłkę, ani pobiegac ani na siłkę (kregosłup). Wynudze się za wszystkie czasy :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”