Konto bankowe - Strona 4

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Re: Konto bankowe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 04 mar 2015, 11:51

Tak, wiem. Studia są potrzebne już na wyższe stanowiska, managera czy dyrektora. Dzięki za wskazówki :)

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 04 mar 2015, 11:53

Aker pisze:Futbolowa jak jestes zainteresowana takim kontem to odezwij sie do mnie na priv za polecenie mozna zarobic 50 zl
Zapamiętam :) Muszę poczytać, jak wyglądają tam oszczędnościowe, bo na tym mi zależy najbardziej.
No i mają swoje wpłatomaty? Bo muszę z nich korzystać raz w tygodniu i dobrze mieć pod ręką ;)
Aker pisze:Powiem tak jak ktos aktywnie korzysta z karty to moze sobie u nas sporo zarobic posiadajac konto, raz ze jest oprocentowane na 4%, a dwa z uwagi na zwrot 5% od platnosci karta, mam znajomego co kasuje co miesiac po 30 zl
Niezła opcja. W ING nie mam nic tak fajnego.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 04 mar 2015, 11:54

W T-Mobile wszystkie wplatomaty euronetu sa darmowe

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 04 mar 2015, 12:00

O, no to fajnie, mam blisko :D Korzystałeś kiedyś? Wpłaty znajdują się od razu na koncie?

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 04 mar 2015, 12:04

Wiesz co wplacalem tylko pare razy to kase mialem na koncie po kilku godzinach

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 04 mar 2015, 12:08

@Futbolowa

Nie ma co się przywiązywać do jednego konta. Oszczędności trzyma się tam, gdzie najlepiej na siebie zarobią. W obecnych czasach, kiedy oprocentowanie jest śmieszne, a będzie pewnie jeszcze śmieszniejsze, trzeba mocno się nakombinować, żeby coś na tym zarobić, ale jest to wykonalne. Wcześniej wspomniany eurobank ma 3% do 10 tys, co jak dla mnie jest sporym minusem. Coś na czarną godzinę mógłbym tam trzymać, ale pewnie nic więcej. Dużo lepiej w tej chwili wygląda np. smartbank, który daje 3.5%, ale do aż 50 tys. Niewykluczone jednak, że niebawem i oni zmniejszą oprocentowanie...

Konkludując - nie szukałbym na Twoim miejscu konta idealnego, bo takiego nie znajdziesz. IMO lepiej mieć jedno konto na wydatki tj. takie, na którym nawet idzie zarobić ;) i inne na oszczędności (i to niekoniecznie jedno)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 mar 2015, 12:36

Tak piszecie o tych kontach oszczędnościowych to może i ja dołączę się do tego tematu. Powiedzmy że mam kilka tys. oszczędności w domu :smile2: :smile2: Czy dałoby radę założyć jakieś konto oszczędnościowe w banku, zeby ten hajs leżał i na siebie zarabiał? czy zaraz się do mnie dopierdoli skarbówka czy inne gówna skąd mam tyle pieniędzy.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 04 mar 2015, 12:51

red85 pisze:Nie ma co się przywiązywać do jednego konta. Oszczędności trzyma się tam, gdzie najlepiej na siebie zarobią. W obecnych czasach, kiedy oprocentowanie jest śmieszne, a będzie pewnie jeszcze śmieszniejsze, trzeba mocno się nakombinować, żeby coś na tym zarobić, ale jest to wykonalne. Wcześniej wspomniany eurobank ma 3% do 10 tys, co jak dla mnie jest sporym minusem. Coś na czarną godzinę mógłbym tam trzymać, ale pewnie nic więcej. Dużo lepiej w tej chwili wygląda np. smartbank, który daje 3.5%, ale do aż 50 tys. Niewykluczone jednak, że niebawem i oni zmniejszą oprocentowanie...

Konkludując - nie szukałbym na Twoim miejscu konta idealnego, bo takiego nie znajdziesz. IMO lepiej mieć jedno konto na wydatki tj. takie, na którym nawet idzie zarobić i inne na oszczędności (i to niekoniecznie jedno)
No właśnie, oszczędnościowych kont mam dokładnie cztery - na różne cele, ale w ING oprocentowanie jest rzeczywiście żenująco niskie. Tyle że plusem jest to, że błyskawicznie mogę mieć te oszczędności przeniesione na konto główne i cały czas mam je pod ręką (poza kontem dziecka, z tego wypłacać można tylko w banku). Czytałam gdzieś, że tam, gdzie są dobre konta osobiste, mają słabe lokaty i oszczędnościowe - coś w tym pewnie jest, bo każdy musi się w czymś specjalizować.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 04 mar 2015, 13:48

cloner pisze:Tak piszecie o tych kontach oszczędnościowych to może i ja dołączę się do tego tematu. Powiedzmy że mam kilka tys. oszczędności w domu :smile2: :smile2: Czy dałoby radę założyć jakieś konto oszczędnościowe w banku, zeby ten hajs leżał i na siebie zarabiał? czy zaraz się do mnie dopierdoli skarbówka czy inne gówna skąd mam tyle pieniędzy.
jak kilka tyś to mozesz spac spokojnie, jakbys naraz wpłacił przeszło 30k (taki jest limit u nas) to wtedy może zapytać skarbówka skąd tyle masz

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 mar 2015, 13:52

Ok, dziekuje, zatem rozejrze sie za jakims bankiem.

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 320

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 04 mar 2015, 19:27

A dla babci 72 lata, ale w miare ogarnietej - cokolwiek bardziej sensownego niz mBank? Teraz w Getinie jej biora 10zl za prowadzenie konta, wiec kasa za nic tak naprawde. 100zl czy 200zl placone karta nie sa problemem jako wymog, jakby co

Awatar użytkownika
MeToYou
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 35

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MeToYou » 04 mar 2015, 19:50

cruel pisze:A dla babci 72 lata, ale w miare ogarnietej - cokolwiek bardziej sensownego niz mBank? Teraz w Getinie jej biora 10zl za prowadzenie konta, wiec kasa za nic tak naprawde. 100zl czy 200zl placone karta nie sa problemem jako wymog, jakby co
https://www.bgz.pl/indywidualni/konta/k ... jeden.html mam konto sam w bgz i wszysto jest ok, nic nie płacę i sobie chwalę ten bank. 300zł miesięcznie trzeba kartą wydać.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 18 mar 2015, 12:34

Nie wiem czy słyszeliście o tej ankiecie, co krążyła po sieci niedawno. Otworzyli już to 'wymarzone konto' - za założenie dostaje się kasę, a potem za nic nie płaci.

Najlepszy bloger w kwestii oszczędzania kasy rozkłada kwestię na czynniki pierwsze:
http://jakoszczedzacpieniadze.pl/wymarz ... eria-bonus

Myślę, że warto skorzystać, przy czym lepiej później to konto usunąć. Bo skoro bank jest wystawiony na sprzedaż, to zawarty w umowie 'dożywotni brak opłat' z pewnością szybko zniknie ;)

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 18 mar 2015, 12:42

Myślałem nawet, żeby założyć i zrezygnować z jednego z moich kont (konkretnie dbnet, z którego i tak zrezygnuje ale szukam tego prawdziwie wymarzonego ;) ), ale nie podoba mi się opłata za kartę. Wiem, to tylko kilka zeta, ale mimo wszystko.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 18 mar 2015, 12:43

Karty zakładać nie trzeba ;) Chociaż ta za 3zł ma fajne opcje dodatkowe.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”