Studia - Strona 4

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 02 sie 2006, 0:59

Lukaz pisze:A nie lepiej szukać pracy w zawodzie niż jako jakiś pomywacz zagranicą
Zeby pracowac "w zawodzie" po prawie to trzeba skonczyc aplikacje (co najmniej 3,5 roku) na ktora dostac sie i ja ukonczyc jest trudniej niz dostac sie i ukonczyc studia :lol: Wiec to nie taka prosta sprawa, "pracowac w zawodzie" ;)

deltinho a nie myslisz o aplikacji?

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 02 sie 2006, 1:06

Jeżeli chodzi o wyjazd to jeszcze nic pewnego - Lądek zdrój i pewnie jakaś biurowa. Ale naprawdę nie chciałbym wyjeżdżać. Przerwe w studiach miałem z powodu prowadzenia małej firemki. Może znów uda się coś wymyśleć. Zobaczymy.

Co do pracy w zawodzie - jest dokładnie tak jak mówi Krzysiu (poza czasem). Ja się nie wybieram. Mam z 8-9 znajomych na aplikacjch z czego góra dwie dostały się za wiadomości i wiedzę a nie za nazwisko, protekcję itd. Nie mam pleców i nie widzę możliwości skończenia aplikacji. Można co prawda łatwiej się dostać na niektóre, ale to nie załatwia sprawy, ponieważ korporacje uwalają na egzaminach (w tym na końcowym), albo brakuje patronów.

W zawodzie nie jest za wesoło :-/

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 02 sie 2006, 1:19

deltinho pisze:Lądek zdrój
Nie ma takiego miasta :badziewie: Może Londyn :think:

Przecież PiS cos kombinował zeby każdy z Was młodych gniewnych miał równy start :!: I co :?: Jarzyna zna odpowiedż... :roll:

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 02 sie 2006, 1:22

Lukaz pisze: Przecież PiS cos kombinował zeby każdy z Was młodych gniewnych miał równy start :!: I co :?: Jarzyna zna odpowiedż... :roll:
może i chęci miał duże i szczere, ale wyszło jak zwykle - uchwalili bubel legislacyjny i duża część przepisów ustawy przepadła w Trybunale Konstytucyjnym. ALe mają walczyć dalej...

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 02 sie 2006, 7:11

deltinho pisze:A że długo - no długo nie da się ukryć. Mała przerwa była w tzw międzyczasie Wink A co będę robił? Zobaczymy. Prawdopodobnie w październiku zagranica. No chyba, że nowe CBA sie po mnie wcześniej zgłosi - ale nie sympatyzuję z odpowiednią partią, więc może być trudno
Wiesz teoretycznie spełniasz wszelkie wymogi. Jesteś dobrze wykształcony, renomowana polska uczelnia - największy wydział prawa w Polsce. Młody - niezwiązany z byłym układem (swojej teczki raczej w IPNie nie znajdziesz) też jesteś. Więc tak teoretycznie szanse są duże. Tylko na ile obietnice PiSu są prawdziwe...

Ja rozważałem prawo, ale jednak wybrałem politologie, głównie dlatego że przy prawie nie dał bym rady drugiego kierunku od drugiego roku zacząć. A tak będę miał nieco więcej czasu niż na prawie. A wspomniany przez Ciebie układ "aplikacyjny" też był jednym z argumentów.

Awatar użytkownika
(L)egionista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)egionista » 15 sie 2006, 21:03

Taki temat chbya już jest :roll:

bbaros
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bbaros » 10 gru 2006, 14:26

mam pytanie do userów którzy studiują na akademiach ekonomicznych. zastanawiam się nad finansami i bankowością albo towaroznastwem ale do końca nie wiem co i jak. Towaroznastwo ponoć jest bardzo dobrym kierunkiem ale nie docenianym. studiuje ktoś? albo ma znajmowego na tym kierunku?

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 10 gru 2006, 14:59

bbaros pisze:Towaroznastwo ponoć jest bardzo dobrym kierunkiem ale nie docenianym. studiuje ktoś
zalezy co Ci lezy :lol: moj kumpel z pokoju jest na tym wlasnie kierunku...i powiem tak, jesli lubisz Chemie, troszke Fizyki, z domieszka matematyki to idz... jesli raczej, matematyka i ekonomia...to wal w ekonomie..oba kirunki dobre, wiec idz na to z czego sie czujesz mocniejszy...bo nie kazdemu chemia lazy..a tego jest w duzych ilosciach..:)

bbaros
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bbaros » 10 gru 2006, 15:09

dzieciol pisze:
bbaros pisze:Towaroznastwo ponoć jest bardzo dobrym kierunkiem ale nie docenianym. studiuje ktoś
zalezy co Ci lezy :lol: moj kumpel z pokoju jest na tym wlasnie kierunku...i powiem tak, jesli lubisz Chemie, troszke Fizyki, z domieszka matematyki to idz... jesli raczej, matematyka i ekonomia...to wal w ekonomie..oba kirunki dobre, wiec idz na to z czego sie czujesz mocniejszy...bo nie kazdemu chemia lazy..a tego jest w duzych ilosciach..:)
wiesz stary ale troche dziwi mnie to że np na AE w Krakowie biorą pod uwage gegre a ja z gegry jestem naprawde mocny. co do ekonomi to finanse i bankowosci wydają mi sie ciekawsze, bardziej perspektywiczne 9czytaj. ciepła posadka w banku :D ) znasz moze dziecioł progi punktowe od ktorych przyjmowali na AE w Poznaniu?

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 10 gru 2006, 15:18

Tu i tu nie patrzac masz ciepla posadke:) wystarczy skonczyc studia :P a teraz do konkretow... w calej Polsce na AE liczy sie geografia... troche to glupie wiem, bo mature z tego przedmiotu jest latwiej napisac dobrze z Geografii niz z Matmy...ale powiem Ci jedno, ze wiekszasc tych z geografii odpada...a powod jest prosty, bo przygotowujac sie do matury z geografii pomijasz matematyke, ktora na AE jest na wysokim poziomie...

wiesz...na towaroznastwo.. chyba gegry nie ma...jest ta chemia... :lol:

o progach napisze Ci jutro, jak wroce do Poznania, i pogadam o tym z kumplem.. bo ja niestety jestem z Polibudy i Cie w tym temacie nie poratuje;)

bbaros
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bbaros » 10 gru 2006, 15:23

no wlasnie dlatego ja zdaje tez matme ale na poziomie podstawowym ale chodze na koła z matmy również na poziom rozszerzony, zeby mieć większą wiedze, która może zaowocować na studiach o ile sie dostane :wink: . w ogole to jestem na profilu matematycznym w LO.
jakbys mogł to dowiedz sie o ekonomie i finanse i bankowosc. interesuje mnie ile uzyskały punktów ostatnie osoby, które dostały się na te kierunki

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 10 gru 2006, 15:30

bbaros pisze:jakbys mogł to dowiedz sie o ekonomie i finanse i bankowosc. interesuje mnie ile uzyskały punktów ostatnie osoby, które dostały się na te kierunki
jasne, popytam sie, cos powinienem miec dla Ciebie jutro...

ale..wiesz nie sugeruj sie tym, bo te punkty, nie sa jakims tam wykladnikiem, stalym progiem, wszystko zalezy od poziomu Matury, wiec od was... moze byc kompletnie inny niz w zeszlym roku..i to albo wiekszy, albo mniejszy...:)

Awatar użytkownika
persil
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: persil » 10 gru 2006, 16:22

Co do towaroznawstwa, to ja właśnie zacząłem ten kierunek, bo wydawał mi się dosyć perspektywiczny. Tyle, że ja studiuje nie na AE, a na AR w Lublinie (a mówili, że to będzie Akademia Relaksu...- nie jest nią na pewno). Nauki sporo, chemia, fiza, matma ;/, w sumie to nie wiem co tu robie jako typowy humanista :P i nie wiem też czy nie zakończyć swej kariery na AR już po tym semestrze... Czas i sesja pokaże :P, zobaczymy. Poza tym Lublin mimo, że jest typowo studenckim miastem jakoś nie przypadł mi do gustu, następnym razem nie będę się już na pewno pchał na wschód. Może jeśli da rade to po pierwszym roku przeniosę się do Poznania, może do Krakowa, jeśli oczywiście się utrzymam. :D

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 10 gru 2006, 18:47

dzieciol pisze:w calej Polsce na AE liczy sie geografia...
W Krakowie dopiero od tego roku zaczęła się liczyć :roll: Poza tym to jak chcesz żby brali Ci pod uwagę geografię to musisz wybrać któryś z tych gównianych kierunków (takich jak właśnie towaroznawstwo)... Na każdy inny kierunek liczy się tylko majca.

Najgorsze jest to że w tym roku jest taki przelicznik, że nie wiadomo co lepiej zdawać - matmę rozszerzoną czy podstawową. Tak w skrócie to liczbę procent z podst. mnożą razy 0,7 (max można 70 ptk uzyskać), a z rozszerzenia razy 1 (max 100 ptk). A wiadomo jaka przepaść jest pomiędzy jedną a drugą maturą :?

bbaros
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bbaros » 10 gru 2006, 19:08

zgadzam się z toba brylancik co do tego przeliczynika poziomu podst. i rozszerzonego ale tak jest tez w Krakowie?? bo wiem ze we Wrocku tak jest. aha taka mała dygresja towaroznawstwo to wcale nie jest "gówniany kierunek". konczysz go ze specjalnościa zarządzanie jakościa i masz świetlaną przyszlość :D oczywiscie kazdy ma inne aspiracje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”