Wszystko o Pro Evolution Soccer - Strona 31

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Re: Wszystko o Pro Evolution Soccer

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 10 paź 2010, 20:23

Magnum pisze:Odkąd wiem, że sędzia zawsze przewinienia na ewidentną czerwoną traktuje jako żółte to zawsze Fabianem wychodze poza pole karne i fauluje.. wole żółtą i wolny dla nich niz gola :lol:
Zaraz gola, jak wpuścisz delikwenta w pole karne i w odpowiednim czasie uruchomisz bramkarza, masz duże szanse na to że nawet z patelni dla przeciwnika nic nie będzie :wink: Wszystko zależy od timingu. Komputer często bywa przewidywalny, nawet na sześciu gwiazdkach, przez co można wyprzedzać ruchy rywali.

BTW, zna ktoś może jakąś stronkę, gdzie znajdę stroje reprezentacji z okresu 2004 - 2006 a jak da radę to i klubów? Robię drużynom oryginalne kitsy w edytorze. W sumie wszystkie od Adidasa i Nike'a są zrobione, zostaje Puma i Umbro :P

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 10 paź 2010, 21:21

Naprawdę wolisz grać na kitsach z 2004-2006? Mam 2 pytania odnośnie PES5.
1. Czy kitserver z szóstki działa na PES5?
2. Czy korzystasz z programu PES-editor 5? Program do robienia taktyk zespołów, można też jednym ruchem dodać każdemu graczowi 5 lat i Recoba zamiast 29 lat będzie miał 34 :wink:

Po co grać na starych składach, zawsze zostaje ciężko dostępny do PES5 option file z aktualnymi składami, ale te wszystkie OFy to jeden wielki shit wg mnie.

A co do części PES 2008/09/10/11 - wielka porażka konami, dobrze, że zrobili chociaż ten tryb CL czy Become a Legend, bo bym tego pewnie nigdy nie ruszył. Trzymam się klasycznej szóstki, w której swoją drogą mogli zrezygnować z tej Eredivisie, bo w każdym patchu widać jak ona jest potrzebna - praktycznie zawsze wyląduje tam Bundesliga, albo liga z kraju, w ktorym powstał patch.

Co do statów piłkarzy to polecam pesstatsdatabase.com, sam opieram się na tych statach, ale trzeba przyznać, że pozawyżali trochę statystyki, które zrobiło konami

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 10 paź 2010, 21:59

Pawel875 pisze:Naprawdę wolisz grać na kitsach z 2004-2006?
Oczywiście. Może nie idzie to w parze z duchem czasu, ale patrząc na obecny paździerz piłkarski z miłą chęcią wracam do niedalekiej przeszłości i cieszę oko bramkami Zizou, Ronaldo, Verona, czyli absolutnych gwiazd światowego futbolu których dziś jak na lekarstwo lub są tuż przed piłkarską emeryturą :wink:
Pawel875 pisze:1. Czy kitserver z szóstki działa na PES5?
Gram na Play Station 2, wszelkie kitsy robię własnoręcznie, więc pytanie raczej nie do mnie :P
Pawel875 pisze:2. Czy korzystasz z programu PES-editor 5? Program do robienia taktyk zespołów, można też jednym ruchem dodać każdemu graczowi 5 lat i Recoba zamiast 29 lat będzie miał 34 :wink:
Oczywiście że mam edytor, ale korzystam z niego tylko po to, aby robić zawodnikom twarze, oryginalne stroje czy kombinować z taktyką.
Pawel875 pisze:Po co grać na starych składach, zawsze zostaje ciężko dostępny do PES5 option file z aktualnymi składami, ale te wszystkie OFy to jeden wielki shit wg mnie.
Tak jak pisałem, pocinam na konsoli więc żadne patche się mnie nie imają :lol: Co do gry na starych składach, uwierz mi że ani trochę mi to nie przeszkadza. Ba, jak się siedzi przy piwku i strzeli bramkę nie grającym już zawodnikiem to i się łezka z sentymentu w oku zakręci :wink:

Pawel875
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 10 paź 2010, 22:12

Ale pewnie zaraz przyznasz, że Twój Inter mieści w składzie przynajmniej kilku obecnych graczy :lol:

Ja tam na lapku też mam czystą wersje PES6, też lubie czasem pograć na starszych składach, ale to tylko z powodu, że tam mogę swobodnie pykać na full detalach, a komp, z którego piszę ma już 6 lat i przez ten czas nie był tu wymieniany ani RAM, ani procesor - tylko klawa i głośniki :lol:

PES5 i PES6 dzieli niewielka różnica - najlepsze częśći z serii Pro Evolution Soccer. Ale PES6 dla mnie przewyższa piątkę wszystkim oprócz Bundesligi i soundtracku. Mimo wszystko pamiętam, że jak wychodziła piątka to się bardziej jarałem, niż szóstką. Jeszcze pamiętam główne menu, jak to Terry, Henry i Drogba się pojawiali :lol: Szkoda, że konami już raczej nie wpadnie na pomysł zrobienia kolejnej części PESa na wzór 5 czy 6.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 10 paź 2010, 22:37

Pawel875 pisze:Ale pewnie zaraz przyznasz, że Twój Inter mieści w składzie przynajmniej kilku obecnych graczy :lol:
Wcale nie muszę, designerzy bardzo docenili graczy Interu z sezonu 05/06, więc jak się ma w składzie Verona, Recobę, Adriano (w normalnych rozmiarach) Figo, Toldo czy Kily'ego nie trzeba nic uaktualniać :wink: Szczególnie pierwsza trójka ze strzałką na czerwonym rozpieprza równo każdą defensywę :lol:
Pawel875 pisze:Ja tam na lapku też mam czystą wersje PES6, też lubie czasem pograć na starszych składach, ale to tylko z powodu, że tam mogę swobodnie pykać na full detalach, a komp, z którego piszę ma już 6 lat i przez ten czas nie był tu wymieniany ani RAM, ani procesor - tylko klawa i głośniki :lol:
Jak w coś gram na laptopie, to tylko w strategie. Zręcznościówki nie wchodzą w grę bo liter za dużo :P
Pawel875 pisze:PES5 i PES6 dzieli niewielka różnica - najlepsze częśći z serii Pro Evolution Soccer.
Nie mogę się nie zgodzić :wink: Z sentymentu czasem puszczę jeszcze drugą część żeby posłuchać Queensów po wygraniu MŚ :)
Pawel875 pisze:Szkoda, że konami już raczej nie wpadnie na pomysł zrobienia kolejnej części PESa na wzór 5 czy 6.
Z tego co mi wiadomo, zmienił się w Konami sztab designerski przez co od wersji 2008 możemy podziwiać takie a nie inne odsłony :roll: Magnum zapuścił parę krótkich filmików z wyczynami bramkarzy w 2011. Myślałem że się pochoruję :?

Pawel875
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 10 paź 2010, 22:49

Przyznam, że jeszcze w wakacje miałem styczność z PES5 na PS2 - oczywiście nie u mnie w domu. Ten czas szybko leci - niby jeszcze się pamięta Gudjohnsena, Robbena, Duffa, Makelele, Cudiciniego czy już nawet tego del Horno lub L. Diarrę. Niby nie dawno, ale jednak dawno, bo trochę dziwnie brzmi fakt, że taki Lukaku miał wtedy 12 lat i był w wieku obecnych dzieci z polskich podstawówek :lol:

EDIT:
Kiedyś tu wspominałem o chęci stworzenia własnego uaktualnienia. Projekt dalej prowadze, potwierdzony screenem :wink:
Załączniki
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG (71.42 KiB) Przejrzano 1264 razy
Ostatnio zmieniony 10 paź 2010, 22:59 przez Pawel875, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 10 paź 2010, 22:58

Pawel875 pisze:Przyznam, że jeszcze w wakacje miałem styczność z PES5 na PS2 - oczywiście nie u mnie w domu. Ten czas szybko leci - niby jeszcze się pamięta Gudjohnsena, Robbena, Duffa, Makelele, Cudiciniego czy już nawet tego del Horno lub L. Diarrę. Niby nie dawno, ale jednak dawno, bo trochę dziwnie brzmi fakt, że taki Lukaku miał wtedy 12 lat i był w wieku obecnych dzieci z polskich podstawówek :lol:
Wówczas Messi miał 18 lat i był w PES-ie tak niedoceniony że musiałem się nad nim ulitować i trochę go przylevelowałem :lol: Mimo wszystko Konami nawet w piątce popełniło sporo kosmetycznych błędów, jak siła strzału Drogby bodaj na 84 choć facet ma potężne kopyto, czy Martinsa na... 77 :shock: gdzie koleś w barwach Newcastle strzelił chyba najsilniejszą mierzoną bramkę w historii Premier League. Coś koło 150 km/h, nie pamiętam dokładnie.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 10 paź 2010, 22:59

Widzę, że ciekawa dyskusja trwa. Ja osobiście gram w PES-a na ps2 od wielu lat i z doświadczenia muszę wam powiedzieć, że PES 10 na ps2 bardzo niewiele różni się od szóstej odsłony. Są oczywiście nowe składy, natomiast sama rozgrywka zbytnio nie zmieniła się. Tutaj któryś z panów wyżej wspomniał o graniu w PES-a na playstation 2 na telewizorze LCD. Jak podłączyłem ps2 pod LCD to padłem. Niestety niska rozdzielczość daje po oczach. Kupno przejściówki pod HDMI poprawi chociaż trochę sytuacje ?

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 10 paź 2010, 23:15

Marco_Van_Basten pisze:Niestety niska rozdzielczość daje po oczach. Kupno przejściówki pod HDMI poprawi chociaż trochę sytuacje ?
Tak na logikę to musi, choć gram na starym sprzęcie i nie mam w tym większego doświadczenia.

Pawel875
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 11 paź 2010, 14:27

Salas11 pisze: Wówczas Messi miał 18 lat i był w PES-ie tak niedoceniony że musiałem się nad nim ulitować i trochę go przylevelowałem :lol: Mimo wszystko Konami nawet w piątce popełniło sporo kosmetycznych błędów, jak siła strzału Drogby bodaj na 84 choć facet ma potężne kopyto, czy Martinsa na... 77 :shock: gdzie koleś w barwach Newcastle strzelił chyba najsilniejszą mierzoną bramkę w historii Premier League. Coś koło 150 km/h, nie pamiętam dokładnie.
Właśnie dlatego polecam stronę pesstatsdatabase.com - są nawet staty polskich piłkarzy, co prawda nieco wszystkim je pozawyżali, odbywa się tam dyskusja na temat właśnie statystyk - napewno realniej oddające cechy gracza niż w PES. Strona jest po angielsku, ale korzystanie z niej nie stanowi problemu

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 11 paź 2010, 15:46

Pawel875 pisze:
Salas11 pisze: Wówczas Messi miał 18 lat i był w PES-ie tak niedoceniony że musiałem się nad nim ulitować i trochę go przylevelowałem :lol: Mimo wszystko Konami nawet w piątce popełniło sporo kosmetycznych błędów, jak siła strzału Drogby bodaj na 84 choć facet ma potężne kopyto, czy Martinsa na... 77 :shock: gdzie koleś w barwach Newcastle strzelił chyba najsilniejszą mierzoną bramkę w historii Premier League. Coś koło 150 km/h, nie pamiętam dokładnie.
Właśnie dlatego polecam stronę pesstatsdatabase.com - są nawet staty polskich piłkarzy, co prawda nieco wszystkim je pozawyżali, odbywa się tam dyskusja na temat właśnie statystyk - napewno realniej oddające cechy gracza niż w PES. Strona jest po angielsku, ale korzystanie z niej nie stanowi problemu
Pamiętam jak siedziałem przed kompem z 2 dni z rzędu nie robią nic innego jak przerabiając staty na save'ie przez pewien programik :D Ale warto było wszystkie ligi raz mocniejsze no i ciężej się grało :)

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 11 paź 2010, 15:51

Z ciekawości zajrzę, ale widzisz, jest pewien problem. Statystyki muszą iść w parze z realiami lat w których toczy się rozgrywka w PES-ie, czyli w moim przypadku jest to rok 2005. Wówczas 25-letni Ronaldinho był u szczytu formy, szybki, zwrotny, pracowity :lol: Zakładam że na tamtej stronce jego walory fizyczne są odwzorowywane na dzień dzisiejszy. Z innymi piłkarzami byłoby podobnie, choćby z racji upływających lat. Pewni zawodnicy od tamtego momentu się rozwinęli (Messi, CR7, Iniesta, Fabregas) a inni wręcz przeciwnie (Ronaldinho, Adriano, Kaka, Ronaldo) Mnie zależy aby jak najlepiej oddać obraz zawodnika na rok 2005.

Pawel875
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 11 paź 2010, 15:58

Pamiętam jak siedziałem przed kompem z 2 dni z rzędu nie robią nic innego jak przerabiając staty na save'ie przez pewien programik :D Ale warto było wszystkie ligi raz mocniejsze no i ciężej się grało :)
To i tak mało. :lol: Mnie czeka z czystego OFa:
1. uaktualnienie reprezentacji i podmiana niektórych (Bośnia, Algieria, Egipt, Senegal, Honduras, Korea Płn, Nowa Zelandia in - Łotwa, Angola, Togo, Tunezja, Trynidad i Tobago, Iran, A.Saudyjska out)
2. uaktualnienie składów, przy czym zamierzam poukładać je alfabetycznie

Już kiedyś byłem ostro zdesperowany i kilka lig zrobiłem, ale to stare dzieje - tym razem ma nie być kilka, ale wszystko - dla uatrakcyjnienia za zawodników klasycznych tych na samym dole (gdzie jest Boniek itp.) będą najlepsi z Championship, Ligue 2, adelante, 2.Bundesligi i Serie B.
Z ciekawości zajrzę, ale widzisz, jest pewien problem. Statystyki muszą iść w parze z realiami lat w których toczy się rozgrywka w PES-ie, czyli w moim przypadku jest to rok 2005. Wówczas 25-letni Ronaldinho był u szczytu formy, szybki, zwrotny, pracowity :lol: Zakładam że na tamtej stronce jego walory fizyczne są odwzorowywane na dzień dzisiejszy. Z innymi piłkarzami byłoby podobnie, choćby z racji upływających lat. Pewni zawodnicy od tamtego momentu się rozwinęli (Messi, CR7, Iniesta, Fabregas) a inni wręcz przeciwnie (Ronaldinho, Adriano, Kaka, Ronaldo) Mnie zależy aby jak najlepiej oddać obraz zawodnika na rok 2005.
Tam gdzieś można znaleźć graczy odwzorowanych na pewien okres - ale oczywiście nie wszystkich, jest pewna zakładka, gdzie znajdziesz choćby Ronaldinho z 2005 czy Beckenbauera ze swoich lat. O ile dobrze pamiętam to pisało tam np. "Lionel Messi (2005-2006)" Oczywiście zaznaczam, że wszystkich w ten sposób nie znajdziesz

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 11 paź 2010, 16:29

Pawel875 pisze:Tam gdzieś można znaleźć graczy odwzorowanych na pewien okres - ale oczywiście nie wszystkich, jest pewna zakładka, gdzie znajdziesz choćby Ronaldinho z 2005 czy Beckenbauera ze swoich lat. O ile dobrze pamiętam to pisało tam np. "Lionel Messi (2005-2006)" Oczywiście zaznaczam, że wszystkich w ten sposób nie znajdziesz
Na klasycznych zawodnikach mi nie zależy, w ogóle nimi nie gram. Problem w tym że moja gra ma już 5 lat, wiele rzeczy uległo diametralnej zmianie. Ciężko jest też wygrzebać stroje reprezentacji i klubów z tamtego okresu, na czym mi bardzo zależy aby uatrakcyjnić rozgrywki. Konami się jednak wycwaniło, może i nie dostali licencji na stroje Adidasa, Nike'a, Pumy itd ale w edycji poumieszczali mnóstwo fragmentów tych strojów (paski, wypustki, kołnierzyki) Wystarczy je odpowiednio zmontować i już się ma autentyczny komplet Argentyny czy Brazylii :lol:

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 11 paź 2010, 17:16

Taka jeszcze jedna rzecz chcialem zapytać :lol: Czy w starych PES-ach tez jest tak ze jak sedzia daje kartke to pokazuje kamera normalnie jak w meczu sedzia podbiega i daje kartonik i dopiero wtedy jakas scenka sie zaczyna? Czasami jest tak ze sedzia pokazuje ten znak ze wiecej nie bedzie tolerowal zadnych fauli no i ok ale.. zdarzylo mi sie, ze biegnie, pokazuje ten znak i nagle.. wyciaga czerwień :lol: spotkal sie ktos z czyms takim?

chodzi mi o cos takiego: http://www.xfire.com/video/3839fb/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”