Macie jakieś zwierzątka w domu? - Strona 38

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Messi(as)
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 65

Macie jakieś zwierzątka w domu?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Messi(as) » 23 gru 2022, 14:12

A ja stałem się team koty. Nigdy nie byłem zbyt chętny, by mieć zwierzęta, ale przekonała mnie narzeczona. No i dziś jestem tym ziomkiem z memów co to nigdy nie chciał zwierzaka, a przygotowuje im żarcie lepsze niż sobie.

Ze zwierzętami jak z dziećmi. Nie są dla każdego i nie każdy ma ochotę znosić ich obecności :)

Awatar użytkownika
Quercus
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 380

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 23 gru 2022, 15:24

Miałem królika, dorastałem w kontakcie z bodajże pięcioma psami, do tego rybki i żółw. W domu rodzinnym mam aktualnie dwa koty, u siebie w mieszkaniu - nic. Za mało miejsca dla kota albo psa. Jak wybuduję kiedyś własny dom, będę miał w nim psy biegające po działce i koty w domu. Uwielbiam zwierzęta.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 gru 2022, 16:07

Ja za gowniaka miałem 2 psy, kanarki i złote rybki ale to w starym domu jeszcze. Potem długo długo nic. I już za dorosłego 1 kotkę (uciekła), 2 koty brat i siostra (pojechały na działkę do ex teściów), psa wilczura że schroniska (odszedł 2 lata temu że starości).

W pandemii coś myślałem ale chciałem psa a przy moim trybie życia (wyjazdy weekendowe) to nie ma sensu bo z sobą go nie będę ciągle targał.

Myślę więc o kocie ale marzy mi się rosyjski błękitny tylko to droga przyjemność i delikatna więc na razie mam etap myślenia o tym :)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5054
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 23 gru 2022, 16:21

Ja ogólnie chciałbym mieć jeszcze jednego psa. Koty są dla mnie kompletnie zbędnym obowiązkiem, ale dziewczyna je od zawsze miała i mówi ze chce dalej mieć, więc są "akceptowalne". Natomiast żeby mieć drugiego psa to musiałbym przede wszystkim mieć dom, a na to się nie zanosi :P

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 18 sty 2023, 12:58

Miał ktoś problem z alergią psa? Jak już z pokarmową sobie poradziliśmy i nie dostaje nic oprócz 2 karm, marchewek, tranu i wieprzowiny tak od jakichś 2-3 miesięcy ma straszne zmiany skórne. sterydy pomogły ale na krótką metę, a nie chcieliśmy zwiększać ilości. Dostał ostatnio jakich hipersupernowowoczesny zastrzyk, który się podaje i ma działać przez miesiąc, ale w sumie to chyba w ogóle nie działa. W internecie szukałem i praktycznie większość informacji jest własnie o dwóch powyzszych lekach. Może ktoś miał coś podobnego?

Głównie teraz występują taka mini pokrzywka i trochę go swędzi. Tragedii nie ma, ale też na dłuższa metę pasuje coś z tym zrobić.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 18 sty 2023, 13:33

Może indyk zamiast wieprzowiny?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 18 sty 2023, 14:13

Miał testy pokarmowe, więc w kwestii jedzenia akurat mam prawie 100% pewność co może jeść, a co nie. Natomiast teraz jest to prawdopodobnie jakaś alergia środowiskowa, a tutaj raczej nie ma sensu robić dokładnych testów bo jeśli wyjdzie, żę jest uczulony na cokolwiek to i tak nic się z tym nie zrobi, a odczulanie trwa kilka lat i bardzo często przynosi bardzo słabe efekty. Bardziej chodzi o to, żeby zniwelować skutki alergii, ale podawanie sterydów to raczej doraźny środek. Te zastrzyki miały pomóc, bo podobno pomagają prawie zawsze, tylko weterynarz zawsze dopiero na końcu to proponuje bo mimo, że skuteczność jest super to koszty są bardzo duże (przy 30kg psie zastrzyk kosztuje 450zł), ale u mojego nawet zastrzyk nie dał spodziewanych efektów.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 18 sty 2023, 14:20

Tak trochę obok tematu ale leki dla zwierząt są dużo droższe niż dla ludzi a często mają ten sam składnik aktywny. Np leki na ból stawów dla psa oparte są na tramalu - i tramal dla człowieka potrafił być tańszy 10x niż ten dla psa

Żerowanie branży tu jest mega na konsumencie. Sprawdź z czego on te zatrzyki dostaje i poszukaj preparatów z tą samą substancją czynną, może będzie podobny problem.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 18 sty 2023, 14:25

Nie potrzebuje, bo i tak nie działa, ale sprawdzałem i tylko jedna firma to produkuje. Zarówno weterynarz mi takie coś powiedział, jak i w Internecie znalazłem takie informacje.

Awatar użytkownika
Messi(as)
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Messi(as) » 18 sty 2023, 14:52

Eyesmon pisze:
18 sty 2023, 14:20
Tak trochę obok tematu ale leki dla zwierząt są dużo droższe niż dla ludzi a często mają ten sam składnik aktywny. Np leki na ból stawów dla psa oparte są na tramalu - i tramal dla człowieka potrafił być tańszy 10x niż ten dla psa
To jest prawda. Mówiła mi o tym weterynarz, do której uczęszczam z kotami. I co ciekawe często przepisywała receptę, którą realizowałem w aptece. Pamiętam, że za pierwszym razem z głupa zapytałem: ale to tak w ludzkiej aptece?

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 18 sty 2023, 14:56

Z 2 strony mój vet cierpi na problemy ze stawami - i jak mnie zaczęły boleć kolana to zamiast jakiś artroflexów sugerował mi preparat dla zwierząt - SIZAROL. Powiedział, że to jest mega duża dawka (nawet koniom się to podaje) i najlepiej działa i on to sam od lat bierze ;)

Awatar użytkownika
Messi(as)
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Messi(as) » 18 sty 2023, 15:01

Czyli człowiek może leczyć się jak koń, a pies czy kot jak człowiek. Czego tu nie rozumieć :D

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 18 sty 2023, 15:25

Ssak jest ssak. Oczywiście nie działa to tak z wszystkim ale pewne rzeczy mamy jednak podobne :)

Awatar użytkownika
Messi(as)
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Messi(as) » 25 sty 2023, 15:48

Są tu jakieś kotowe świry? Przygarnąłem całkiem dużą zgraję i stałem się takim ojcem z memów, który najpierw nie chciał mieć żadnego zwierzęcia, a teraz przygotowuje mu lepsze jedzenie niż sobie ;)

Choć jeden z nich i tak chyba chce mnie zabić.

Obrazek

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 25 sty 2023, 15:50

Messi(as) pisze:
25 sty 2023, 15:48
Są tu jakieś kotowe świry?