Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 10 lut 2014, 14:47
kaczy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 10 lut 2014, 14:49
Duch
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 lut 2014, 14:55
Niby tak, ale nie będę latał 2km dalej, żeby kupić nestle.Duch pisze:Jak ktoś pije np Kroplę Beskidu, to również dobrze może sobie zaczerpnąć kubek z kibla
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 10 lut 2014, 15:03
Wiadomo, ale nawet tak niepozorna sprawa jak woda ma znaczenie. Jako że piję praktycznie tylko wodę, to wolę zakupić coś lepszego.cloner pisze:Niby tak, ale nie będę latał 2km dalej, żeby kupić nestle.
Duch

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 10 lut 2014, 15:05
Nie kumam tego co napisałeś, bo z tego co widzę CIsowianka ma identyczną ocenę jakości co Kropla Beskidu.Duch pisze:Z tą wodą mineralną to też trzeba uważać i sprawdzać etykietki. Jak ktoś pije np Kroplę Beskidu, to również dobrze może sobie zaczerpnąć kubek z kibla. Ja piję Aquarel od Nestle i Cisowiankę. Jak potem gdzieś zdarzy mi się napić innej, to jednak różnicę idzie odczuć.
http://www.pij-wode.pl/uploads/2/0/8/8/ ... tabela.jpg
Marco Van Basten
Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 10 lut 2014, 15:10
Pozdrawiam.kaczy pisze:Czyli jak. Wegle z rana, bialeczko na obiad i wieczorem witaminki ?
Zajebista dyskusja. Lepsze to niż przechwalki kto ile wypił. Pozdro seba.
seba82
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 lut 2014, 15:11
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 10 lut 2014, 15:14
Rojiblanco
Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 10 lut 2014, 15:17
Producent nie ma wielkiego znaczenia, chodzi głównie o mineralizację i microskladnikizwykłe (słodkie)
o mineralizacji poniżej 500 mg na litr.
Potocznie zwane wodami źródlanymi. Znikoma ilość składników mineralnych sprawia, że nie mają żadnego znaczenia dla organizmu człowieka.
Zastosowanie- jako alternatywa do wód wodociągowych- gotowania, parzenia kawy, herbaty i ziół, rozcieńczania soków, syropów.
Jako, że bardzo dobrze rozpuszczają produkty, wydobywając z nich odżywcze składniki pokarmowe, nadają się idealnie do białek, suplementów. Można je pić w niewielkich ilościach w celu ugaszenia pragnienia, jednak w większych są niekorzystne dla zdrowia, gdyż wypłukują z organizmu składniki mineralne.
Wymagania chemiczne butelkowanych wód źródlanych, o czym się powszechnie nie wie, są obecnie takie same jak dla innej wody do spożycia przez ludzi a więc i takie same jak wody płynącej z kranu. Czasem bywa też tak, że ta woda z kranu, mimo że jest kranówką jest lepsza aniżeli woda butelkowana i nawet czasem smaczniejsza.
Woda źródlana nie mając odpowiedniej ilości składników mineralnych nie powinna udawać wody mineralnej. I dlatego bardzo szkodliwą, utrwaloną już niestety praktyką, jest podawanie na etykietach wód źródlanych wykazu składników mineralnych, a w reklamach przypisywanie im właściwości prozdrowotnych.
wody słabozmineralizowane (akratopegi)
o mineralizacji od 500 do 1000mg na litr.
Na etykietach widnieją jako wody mineralne nisko- lub średniozmineralizowane, rzadziej jako źródlane.
Z powodu niewielkiej ilości składników mineralnych, nie służą celom profilaktyczno- zdrowotnym ale ich cechą pozytywną jest to, że nie wypłukują z organizmu składników mineralnych, a więc nie naruszają równowagi elektrolitycznej.
wody mineralne
o mineralizacji powyżej 1000mg na litr.
Pełnią funkcję profilaktyczno-zdrowotną. Posiadają znaczną ilość składników mineralnych, uzupełniając ich niedobory w diecie. Są jedną z najlepszych form dostarczania ich do organizmu dzięki bardzo dobrze przyswajalnej postaci jonowej, nie występującej w większości innych preparatów.
wody lecznicze
wody posiadające właściwości farmakologiczne.
Przeważnie posiadają bardzo dużą ilość niektórych składników mineralnych lub zawierają tzw. składniki swoiste.
Wody lecznicze zawierają w większości ponad 4000 mg/l składników mineralnych, a nawet do 24 000 w wodach typu Zuber. Ich działanie lecznicze potwierdzone jest długotrwałymi obserwacjami i badaniami klinicznymi.
Mogą być one stosowane tylko według wskazań lekarskich.
seba82

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 10 lut 2014, 15:19
Rojiblanco

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 10 lut 2014, 15:30
Może źle się wyraziłem. Po prostu kiedyś dobierałem wodę konkretnie pod siebie u fachowca i Kropla Beskidu z małą liczbą składników mineralnych to słaba opcja. Cisowianka czy Aquarel mają ich zdecydowanie więcej. Wiadomka, z tą wodą z kibla przesadziłem, ale jak KB nie tykam.Marco Van Basten pisze:Nie kumam tego co napisałeś, bo z tego co widzę CIsowianka ma identyczną ocenę jakości co Kropla Beskidu.
Duch

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sesto Elemento » 10 lut 2014, 15:31
Sesto Elemento
Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 10 lut 2014, 15:44
seba82

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sesto Elemento » 10 lut 2014, 15:47
Mi już pomogłeś choć o nic się nie pytałem(nie tyle mi co bliskiej osobie)seba82 pisze:Mi to obojętne gdzie będziemy pisać, oby mądrze i z korzyścią dla innych
Sesto Elemento
Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 10 lut 2014, 15:55
To cieszę się, ja tylko staram się podzielić ciekawostkami o których sam się dowiaduję, sam wielu rzeczy jeszcze nie wiem, ale pracuję nad tym, człowiek uczy się całe życieSesto Elemento pisze:Mi już pomogłeś choć o nic się nie pytałem(nie tyle mi co bliskiej osobie)seba82 pisze:Mi to obojętne gdzie będziemy pisać, oby mądrze i z korzyścią dla innych
seba82
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio