Boże Narodzenie - Strona 60

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Boże Narodzenie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 23 gru 2022, 14:49

Messi(as) pisze:
23 gru 2022, 13:58
Nie wiem czy jest czego w Twoim przypadku, ale jakoś współczuję. Poza tym żołądek wytrzyma?
Nie jem dużo - tu trochę tego, tam tamtego - i styka. Nastawiam się w miarę pozytywnie, mimo iż nie lubię świąt z teściami (np. wiedzą, że jestem niewierząca, a zmuszają mnie do dzielenia się opłatkiem). Najbardziej w tym wszystkim męczy przeprawienie się od nas do moich rodziców i od nich do teściów, bo to ogólnie z 70 km do zrobienia.

Awatar użytkownika
Messi(as)
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 65

Boże Narodzenie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Messi(as) » 23 gru 2022, 15:01

futbolowa pisze:
23 gru 2022, 14:49
Nie jem dużo - tu trochę tego, tam tamtego - i styka. Nastawiam się w miarę pozytywnie, mimo iż nie lubię świąt z teściami (np. wiedzą, że jestem niewierząca, a zmuszają mnie do dzielenia się opłatkiem). Najbardziej w tym wszystkim męczy przeprawienie się od nas do moich rodziców i od nich do teściów, bo to ogólnie z 70 km do zrobienia
Szanuję. U mnie byłoby trudno, bo uwielbiam wigilijne jedzenie.

Słabo w takim razie, że nie akceptują Twojego zdania, tym bardziej, że pewnie już jakiś czas Cię znają.

Święta czasem przypominają, że powiedzenie, że z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciach czasem bywa prawdziwe. Chociaż w jakiejś małej części ;)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Boże Narodzenie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 23 gru 2022, 15:36

futbolowa pisze:
wiedzą, że jestem niewierząca, a zmuszają mnie do dzielenia się opłatkiem
Też nienawidzę dzielenia się opłatkiem, chociaż nie jestem niewierzący (ale wierzący też nie :P ). Nie wierzę, że to ciało Chrystusa tylko kawałek oryginalnego oraz całkiem smacznego pieczywa i spożywam go wypowiadając kilka miłych słów, żeby miło było babci, której bardzo na tym zależy. Dlatego np. z tatą i ciocią życzymy sobie po prostu smacznego :D

Współczuję jednak, że jesteś zmuszana, jeżeli mocno tego nie lubisz. Mnie takie podejście obrzydziło kościół.

Awatar użytkownika
Quercus
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 380

Boże Narodzenie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 23 gru 2022, 15:41

Przecież wigilijny opłatek nie jest ciałem Chrystusa. Ciało Chrystusa jako pokarm przymuje się w trakcie Mszy Świętej po dokonaniu transsubstancjacji. Hostii nie wydaje się ot tak poza kościół, żeby się nią połamać i powiedzieć: „Serdeczne nawzajem.”

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Boże Narodzenie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 23 gru 2022, 15:44

Pardon, nie siedzę w tych klimatach od ponad 15 lat i przestałem rozróżniać ;) czy może raczej przestało mnie to obchodzić.

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1396

Boże Narodzenie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 23 gru 2022, 15:54

Pierwszy raz od bodaj 7 lat mam wolne w Święta :o trochę jestem zagubiony i nie wiem co ze sobą zrobić :twisted: ale pracodawca o mnie zadbał...
Spoiler:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Boże Narodzenie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 gru 2022, 15:55

Heh, no ja pierwszy raz od nie wiem ilu lat, mam wolne i drugi dzień świąt i cały okres noworoczny, 30-31-1. Cuda.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Boże Narodzenie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 23 gru 2022, 16:24

U mnie dzieliliśmy się opłatkiem zawsze i przestaliśmy 2 lata temu. Matka stwierdziła, że to nie ma sensu, miała pełne poparcie moje i obu sióstr i stwierdziła, że jak jest pandemia to nie można bo zarazki i w ogóle i przedstawiła to tak, że wszyscy pozostali zaakceptowali, nawet babcia :P

Co do pracy to ja sam sobie ustalam godziny, więc w święta/nowy rok nigdy nie pracowałem. W wigilie czasami do południa, tak samo jak w sylwestra. Chyba, że pracą nazywamy odpisanie na życzenia :P

WKB
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1584

Boże Narodzenie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: WKB » 23 gru 2022, 17:06

futbolowa pisze:
Messi(as) pisze:
23 gru 2022, 13:58
Nie wiem czy jest czego w Twoim przypadku, ale jakoś współczuję. Poza tym żołądek wytrzyma?
Nie jem dużo - tu trochę tego, tam tamtego - i styka. Nastawiam się w miarę pozytywnie, mimo iż nie lubię świąt z teściami (np. wiedzą, że jestem niewierząca, a zmuszają mnie do dzielenia się opłatkiem). Najbardziej w tym wszystkim męczy przeprawienie się od nas do moich rodziców i od nich do teściów, bo to ogólnie z 70 km do zrobienia.
Dzielenie się opłatkiem z rodziną to najbardziej niezręczny moment w roku. Znasz ich wszystkich, wiesz jaki mają stosunek do innych z rodziny, a potem słuchasz tych wszystkich "szczerych" życzeń zdrowia i pomyślności :rotfl: Niestety tego nie pominiesz, dlatego jak do kogoś podchodzę to na szybko mówię Nawzajem i odhaczony :smoke:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Boże Narodzenie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 gru 2022, 17:14

WKB pisze:
23 gru 2022, 17:06
Znasz ich wszystkich, wiesz jaki mają stosunek do innych z rodziny
Czemu tak macie?
Nie potrafię zrozumieć tych rodzinnych kłótni, spisków. No jprdl.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Boże Narodzenie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 23 gru 2022, 17:17

Ja właśnie dojechałem pod Białystok, droga dramat. Cały czas padało, objazdy i jeszcze jazda po ciemku w deszczu na obwodnicy dała się we znaki. Pogoda depresyjna, ale cóż zrobić. Fanem zimy nie jestem, ale wolałbym biały puch na ten czas ;)

Awatar użytkownika
NoName1989
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1345
Kibicuję: WIDZEW

Boże Narodzenie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 23 gru 2022, 17:17

U mnie jest tak, że jedna osoba składa życzenia ogólne i wtedy wszyscy dzielimy się opłatkiem.

Współczuje futbolowa, ja od środy siedzę u teściów i mam jak w niebie. Teść kupił mi z 20 piw, bo sam to nie pije prawie wcale piwa. Teściowa ustala ze mną menu wigilijne bo wie, że ja nie wszystko lubię z potraw wigilijnych. W zasadzie to chodzę tylko po cięższe zakupy i piwkuje sobie. :ozob:

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Boże Narodzenie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 23 gru 2022, 19:04

U moich rodziców na szczęście tradycja opłatkowa wyginęła, tak jak u DDK. Fatalne to jest, serio, nigdy tego nie lubiłam.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Boże Narodzenie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 gru 2022, 19:15

Podczas łamania się opłatkiem składa się serdeczne życzenia bliskim osobom.
Opłatek wigilijny jest symbolem pojednania i przebaczenia, znakiem przyjaźni i miłości.
za wikipedią, i tak warto to traktować, z uśmiechem i chęcią niesienia dobra. Sam też nigdy go nie traktowałem jakoś szczególnie religijnie.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Boże Narodzenie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 23 gru 2022, 19:22

Haha @NoName1989 ja podobnie. Siedzę od wczoraj, dzisiaj popracowałem a z rzeczy na święta to wniosłem choinkę. Do kuchni mnie nie wpuszczają, teraz sobie biorę godzinna kąpiel, a jak cokolwiek ode mnie chcą to mówię że mam chora nogę i nie mogę :rotfl: wszyscy wiedzą że sobie robię jaja, a i tak do niczego nie dopuszczają. Jedyne co robię to pilnuje żeby się psy nie pogryzły.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”