Pytania Techniczne - Strona 7

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 28 maja 2005, 1:08

Mam pytanie i wydaje mi się, że taki problem już się przewijał. Problem pojawił się kiedy nie mogłem usunąć jednego pliku. Wyskoczyła wiadomość, że jest używany przez inne programy i nie da rady go wyrzucić.

Jeśli ktoś wie, co i jak to byłbym wdzięczny za jak najprostsze wytłumaczenie, bo moja wiedza informatyczna jest praktycznie równa zeru :). Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 28 maja 2005, 1:18

Pawel pisze:
Mazurek pisze:a masz na 100% aktywne porty P2P ?
na 100 % porty są aktywne(kazaa działa)

edit:

juz rozpykałem to tylko ze jak dam żeby sciągało jakiś plik to pisze że brak wolnych slotów - co to znaczy?
Slot - tak na chopski rozum : użytkownik wybiera sobie ilość slotów, czyli ilość pobierań z jego komputera naraz.Wybierasz w zależności od tego jak ma Ci chodzić komputer...Jeżeli dasz dużo slotów, oczywista będzie Ci "zamulał"...Jeżeli ustawisz np. 6 to wtedy będzie tylko 6 pobierań z tego co udostępniłeś.Jeśli od kogoś ściągasz, i pisze, że nie ma już slotów, tzn że przekroczyłeś czyiś limit, ale możesz napisać żeby przyznał Ci "dodatkowego slota" i jak Ci da, to ściągasz normalnie :) Jest to po to, żeby kontrolować zassysanie z Twojego kompa :wink: Tak przynajmniej mi się wydaje, jeśli nie to neich ktoś mnie poprawi :Wink: :)

Awatar użytkownika
Andreyew
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Andreyew » 28 maja 2005, 3:56

Bogi pisze:
Pawel pisze:
Mazurek pisze:a masz na 100% aktywne porty P2P ?
na 100 % porty są aktywne(kazaa działa)

edit:

juz rozpykałem to tylko ze jak dam żeby sciągało jakiś plik to pisze że brak wolnych slotów - co to znaczy?
Slot - tak na chopski rozum : użytkownik wybiera sobie ilość slotów, czyli ilość pobierań z jego komputera naraz.Wybierasz w zależności od tego jak ma Ci chodzić komputer...Jeżeli dasz dużo slotów, oczywista będzie Ci "zamulał"...Jeżeli ustawisz np. 6 to wtedy będzie tylko 6 pobierań z tego co udostępniłeś.Jeśli od kogoś ściągasz, i pisze, że nie ma już slotów, tzn że przekroczyłeś czyiś limit, ale możesz napisać żeby przyznał Ci "dodatkowego slota" i jak Ci da, to ściągasz normalnie :) Jest to po to, żeby kontrolować zassysanie z Twojego kompa :wink: Tak przynajmniej mi się wydaje, jeśli nie to neich ktoś mnie poprawi :Wink: :)
Dokladnie o to chodzi, jak cos to poprostu napisz do jakiegos goscia aby ci slota udostepnil, masz takie problemy bo zapewne jestes passive...

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 28 maja 2005, 11:08

piwus pisze:Mam pytanie i wydaje mi się, że taki problem już się przewijał. Problem pojawił się kiedy nie mogłem usunąć jednego pliku. Wyskoczyła wiadomość, że jest używany przez inne programy i nie da rady go wyrzucić.
Tutaj problem jest złożony. Może to być sytuacja, gdy np. słuchasz sobie jakiejś mp3-ki i wtedy chcesz ją usunąć. Wyskoczy Ci błąd, że plik jest aktualnie używany (przez WinAmp-a) i nie da rady go teraz wyrzucić. I tak samo jest z innymi programami. Gdy np. masz virtualny dysk i jakiś plik aktualnie jest obrazem płyty to nie możesz go teraz usunąć. Musisz najpierw zamknąć tę aplikacje, która używa ten plik i wtedy możesz usunąć.

I teraz o złożoności tego problemu. Zdarza się, że czasami wyskoczy Ci, że nie możesz usunąć jakiegoś pliku, ale masz pewność, że nic nie może z niego korzystać, albo po prostu nie wiesz, że tak jest. Wtedy raczej nic nie da się zrobić, chyba że dokładnie poszukasz w Windowsie ale do tego potrzebna jest większa o tym wiedza. Po prostu wyskakuje Ci jakiś błąd o zabezpieczeniach pliku u ni cholery tego nie ruszysz. Życzę Ci, aby to była ta pierwsza sytuacja :wink:

[EDIT]
Niggaz pisze:Mam prośbę.
Czy wie ktoś może skąd (w necie) mogę ściągnąć spolszczenie do programu Adobe Premiere 5.0
Mam nadzieje, że wogóle takowe istnieje
Nie mogłem znależć spolszczenia do wersji 5.0, ale znalazłem do 6.5, więc wypada Ci zainstalować nowszą wersję :wink: . Oto link:

http://www.members.lycos.co.uk/jurasjo/ ... %206.5.rar

Handsome Boy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Handsome Boy » 28 maja 2005, 13:43

Pisakk pisze:
piwus pisze:Mam pytanie i wydaje mi się, że taki problem już się przewijał. Problem pojawił się kiedy nie mogłem usunąć jednego pliku. Wyskoczyła wiadomość, że jest używany przez inne programy i nie da rady go wyrzucić.
Tutaj problem jest złożony. Może to być sytuacja, gdy np. słuchasz sobie jakiejś mp3-ki i wtedy chcesz ją usunąć. Wyskoczy Ci błąd, że plik jest aktualnie używany (przez WinAmp-a) i nie da rady go teraz wyrzucić. I tak samo jest z innymi programami. Gdy np. masz virtualny dysk i jakiś plik aktualnie jest obrazem płyty to nie możesz go teraz usunąć. Musisz najpierw zamknąć tę aplikacje, która używa ten plik i wtedy możesz usunąć.

I teraz o złożoności tego problemu. Zdarza się, że czasami wyskoczy Ci, że nie możesz usunąć jakiegoś pliku, ale masz pewność, że nic nie może z niego korzystać, albo po prostu nie wiesz, że tak jest. Wtedy raczej nic nie da się zrobić, chyba że dokładnie poszukasz w Windowsie ale do tego potrzebna jest większa o tym wiedza. Po prostu wyskakuje Ci jakiś błąd o zabezpieczeniach pliku u ni cholery tego nie ruszysz. Życzę Ci, aby to była ta pierwsza sytuacja :wink:
jezeli ci wadzi ten plik na max. przejdz na inny system i wyrzuc go z tego systemu. i nie mow mi ze masz tylko jeden sys na dysku.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 28 maja 2005, 13:50

Miałem XP i 98, ale po reinstalce Windowsa uznałem, że jeden wystarczy. Problem sam zniknął i całe szczęście, bo to raczej nie była mp3, tylko coś "grubszego" :wink:.

Awatar użytkownika
Mazurek
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mazurek » 28 maja 2005, 22:45

Ludzie - DOS to jest potęga. Jeszcze nie spotkałem się z czymś takim, żeby pod DOSem nie można było pliku usunąć...

Awatar użytkownika
Kuchar
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuchar » 28 maja 2005, 22:48

piwus pisze:Miałem XP i 98, ale po reinstalce Windowsa uznałem, że jeden wystarczy. Problem sam zniknął i całe szczęście, bo to raczej nie była mp3, tylko coś "grubszego" :wink:.
grubszego??? co masz na mysli??

Awatar użytkownika
Żniwiarze Umysłów-HUNTER-
Rapid Eye Movement

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Żniwiarze Umysłów-HUNTER- » 28 maja 2005, 22:48

Mazurek ma racje pod Dosem usunac mozna wszystko
ale jest jescze jeden sposób w trybie awaryjnym mozna usuwac oczywiscie nie wszystkie ale wiekszosc zapewne jest to jakis trojan badz wirus ktory cały czas łaczy sie z netem dlatego nie mozna go usunac

Awatar użytkownika
morświn
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: morświn » 13 cze 2005, 17:30

wiecie może z kąd można ściągnąć spolszczenie do Hulka

Paszti
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Paszti » 29 cze 2005, 12:21

ja mam problem bo podczas grania w jakąś gre (battlefield 2) wychodzi mi do windowsa...nie tylko przez neta ale także normalnie.. najbardziej mnie to wkurza jak mi dobrze idzie a tu klops i musze od nowa sie gdzies podlączać :evil: :evil: :evil: Mazurek tutaj informatyk może coś zaradzi :>

Awatar użytkownika
Mazurek
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mazurek » 29 cze 2005, 12:32

A to się dzieje, gdy dochodzisz do jakiegoś określonego momentu w grze czy tak po prostu w różnych miejscach ?

Zakładam, że masz DirectX'a 9.0 conajmniej i Service Pack'a do systemu.

BTW.. jakiego systemu używasz ?

Paszti
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Paszti » 29 cze 2005, 12:53

Mazurek pisze:A to się dzieje, gdy dochodzisz do jakiegoś określonego momentu w grze czy tak po prostu w różnych miejscach ?
w różnych miejscach.. rano jak gralem to moze po 5 minutach gry, a teraz to od razu po zaladowaniu "/
Zakładam, że masz DirectX'a 9.0 conajmniej i Service Pack'a do systemu.
mam 9.0c dołączony z grą jest zresztą i SP 2
BTW.. jakiego systemu używasz ?
Win XP Home Edition wersja 2002

EDIT: Zapomnialem jeszcze dodać że co jakis czas (nawet podczas zwyklego chodzenia po internecie czy nawet grze w sapera) komputeraz zaczyna mulić. wtedy biore ctrl+alt+del i biore na procesy i aplikacja task.exe zabiera mi 100% zuzycia procesora.. nie pozostaje mi nic innego jak ją wyączyć i wtedy jest ok ale ile mozna.. :roll: :evil:

Awatar użytkownika
Mazurek
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mazurek » 29 cze 2005, 13:23

No to tak:
Ile masz miejsca na partycji systemowej ? Jeśli poniżej 1 GB to radze zwolnić conajmniej do takiej ilości. Następnie zrób defragmentacje partycji systemowej. Jeśli masz gre zainstalowaną na innej partycji niż systemowa zrób defragmentacje również tej partycji logicznej. Skoro masz WXP Home Edition to twój system plików to FAT32. Jeśli masz NTFS'a to zdefragmentuj tylko partycje logiczną. Tam też postaraj się w miare możliwości zwolnić troche miejsca. Najlepiej by było gdybyś miał i system i gre na jednej partycji - zaoszczędziłbyś mnóstwo czasu.
EDIT: Zapomnialem jeszcze dodać że co jakis czas (nawet podczas zwyklego chodzenia po internecie czy nawet grze w sapera) komputeraz zaczyna mulić. wtedy biore ctrl+alt+del i biore na procesy i aplikacja task.exe zabiera mi 100% zuzycia procesora.. nie pozostaje mi nic innego jak ją wyączyć i wtedy jest ok ale ile mozna..
Można prosić o loga z hijacka ? Byłoby łatwiej. Troszkę rozglądnałem się za tym task.exe i to może być robak internetowy o nazwie Worm.Blackmal.C. Sprawdź pliki o nazwach:
twunk_32.exe
winhelp.exe
hhm.exe
czy nie były modyfikowane w tym samym dniu.
No to zanim zaczniesz defragmentowac i sie w ogole z tym wszystkim bawic to sprawdz system Adaware. Jeśli nie masz to możesz go pobrać klikając na link poniżej:
http://www.download.com/3001-8022_4-10399602.html

Niklos
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Niklos » 30 cze 2005, 9:35

Spróbuj zmienić zmienic jakość kolorów na z 32 bitów ( czy ile tam masz)
na 16 bitów :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”