Podróże - Strona 7

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2685

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 03 lip 2016, 9:57

Obrazek

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3395

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 03 lip 2016, 10:22

Sprawdziłem w necie tego konia Leonardo, jeśli będzie okazja być w Mediolanie to podjadę, bo jeszcze chcieliśmy wczoraj odwiedzić dzielnicę Brera(ogród botaniczny i obserwatorium astronomiczne) ale nie starczyło już czasu. Jeden dzień to zbyt mało na wszystko.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 10 lip 2016, 16:56

Przepiękny koncert chóru Iubilaeum, świetny zlot rajdu wołyńskiego oraz podnosząca na duchu msza w katedrze Piotra i Pawła.
A wieczorem lokalne dziewczęta czeka "Rzeź Wołyńska",
Pozdrowienia z Łucka.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 12 lip 2016, 16:44

Kupiłem dziś 4 z 7 biletów lotniczych na podróż, którą wymyśliłem sobie ze 2 tyg. temu, więc mogę już tu napisać jak będzie wyglądać.
Wawa Modlin - Ateny [2 dni] - Malta [2 dni] - Madryt [2 dni] - Porto [1/1,5 dnia] - Lizbona [2,5/3 dni] - Paryż Beauvais [5h :D] - Wawa Modlin.
Obserwowałem ceny i niektóre bilety potaniały, niektóre podrożały, to zdecydowałem się kupić dziś [ponoć we wtorki są najtańsze] na pierwsze 4 loty, żeby później wszystkie ceny nie skoczyły [im bliżej do lotu, tym będą droższe] i żebym nie kupował z bólem głowy, że mogłem taniej. Chociaż wcale nie jest powiedziane, że nie będą tańsze. Wiadomo, że loteria, więc lepiej kupić teraz i mieć spokojną głowę, tym bardziej, że podróż jest złożona. Na ostatnie 2 loty kupię pewnie w ciągu 3 dni sprawdzając jak się ceny wahają. Na podróż Porto - Lizbona wstrzymam się dłużej, bo i tak są 3 loty dziennie/nie wiem ile spędzić czasu w każdym mieście/można przemieścić się innym środkiem transportu [chociaż na 90% będę leciał].
Zastanawiam się jak to wszystko wypadnie, bo wybieram się sam [pierwszy raz]. No, ale jak Magnum daje radę, to i ja dam.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 12 lip 2016, 16:58

Keres pisze:].
Zastanawiam się jak to wszystko wypadnie, bo wybieram się sam [pierwszy raz]. No, ale jak Magnum daje radę, to i ja dam.
nie jestem pewien jak traktować to zdanie :badziewie:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 lip 2016, 17:02

Magnum pisze: nie jestem pewien jak traktować to zdanie
Obawiam się, że większość forumowiczów bierze cię za ofermę.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 12 lip 2016, 17:19

Magnum pisze:
Keres pisze:].
nie jestem pewien jak traktować to zdanie :badziewie:
Jak najbardziej pozytywnie, chodziło mi m.in. że sam podróżujesz bez dobrej znajomości rosyjskiego po Ukrainie i Rosji, czy po Francji. Mam lekkie obawy co do mojego wyjazdu, ale jak widzę, że Ty samemu ogarniasz, to i ja ogarnę, niekoniecznie muszę mieć drugą osobę. Widzę teraz, że napisałem jakbyś był niemrawy czy coś. No offence :wink:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 12 lip 2016, 17:44

cloner pisze: Obawiam się, że większość forumowiczów bierze cię za ofermę
ja nie :nein:
Bartek to spoko źą

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 13 lip 2016, 1:58

Keres ile dałeś za bilety oraz noclegi :?: Twoja wyprawa wyglądałaby dużo lepiej gdybyś miał z 5 dni więcej na to.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 13 lip 2016, 12:26

Ja tam nie preferuję samotnego podróżowania w stylu Magnuma ale jestem pełen podziwu bo taka forma zwiedzania świata albo Europy wymaga jednak sporo odwagi, zwłaszcza kiedy zapuszcza się w rejony gdzie nie zna języka i które nie zawsze są najprzychylniejsze dla Polaków. Ofermą bym go na pewno nie nazwał, wręcz przeciwnie.

Poza tym ciekawe ilu forumowiczów miałoby odwagę stanąć z Doktorem do flaszki. Jeden na jednego. W Brukseli.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 13 lip 2016, 12:38

Morrow pisze: Poza tym ciekawe ile forumowiczów miałoby odwagę stanąć z Doktorem do flaszki. Jeden na jednego. W Brukseli.
pewnie na trzeźwo większość by sie bała łysego z brukseli :D

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 13 lip 2016, 17:07

ja bym sie odważył, ale przed 10 laty. Głowa już nie tak mocna jak kiedyś. :P

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 15 lip 2016, 23:47

Dzieki za.mile słowa ;)

A o podróżach mówiąc. Kijów. Dziwne miasto. Z jednej strony wielki moloch, wschód, ulice typowo radzieckie, ze po 3 pasy w centrum miasta w każdą stronę i za diabla sie nie da przejść, ale z drugiej strony jest w nim cos urokliwego. Dużo turystów, dużo ludzi spedza czas czy to na majdanke czy nad dnieprem. Bardzo podoba mi się metro - cholernie przypomina mi Nowy Jork. Co w nim jest innego to to, ze niektóre stacje sa jednymi z najgłębszych w Europie. Arsenalna stancja ma ponad 100 metrów głębokości a schodami ruchomymi pokonuje die to w 2 minuty 40 sekund! Metro jest na plastikowe żetony co wydaje sie być latwe do podrobienia.

Sprawy ciekawe tj językowe. Od paru lat prowadzona jest polityka ukrainizacyjna. Wszystkie znaki i wszystkie szyldy sa po ukraińsku, po rosyjsku nie jest napisane prawie nic. Jednak na ulicach i w sklepach jest misz masz kompletny. W sferze dogadania sie jest śmiesznie - ja ledwo mowie po rosyjsku, troszeczkę po ukraińsku no ale po polsku umiem - wiec mieszając trzy języki dogaduje sie. Czasem w jednym zdaniu ktos używa obu języków, czasem plynnie przechodzi z jednego na drugi. Czadem ja mowie po ukraińsku a ktos konsekwentnie odpowiada mi po rosyjsku, czasem na odwrót. Ogólnie jest to bardzo dziwne. Niech wiec podsumowaniem tego będzie taki oto plakat z metra:

Obrazek

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 16 lip 2016, 16:12

Slim91 pisze: Keres ile dałeś za bilety oraz noclegi :?: Twoja wyprawa wyglądałaby dużo lepiej gdybyś miał z 5 dni więcej na to.
Za loty liczę, że wyjdzie ~830 zł. Noclegów jeszcze nie kupowałem, ale mam zamiar pisać też do ludzi na couchsurfingu w celu zaoszczędzenia i może znalezienia dodatkowo przewodnika :wink:
Co do długości. Na takiej trasie nie tak łatwo dobrać liczbę dni, bo loty nie są codziennie, no i różnica w cenach z dnia na dzień jest czasem ogromna. Np. z Lizbony do Paryża 30.09 jest 38,69 E, a na drugi dzień 73 E :badziewie:

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 16 lip 2016, 16:29

Za hajs ojca baluj.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”