Firma

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Firma

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 24 cze 2014, 13:06

Macie swoje firmy? Czym się zajmujecie? Jak pozyskaliście fundusze?
Może któryś z userów pomoże innym ?
Głównym problemem z otwarciem swojej firmy są tradycyjnie - pieniądze. Ja świadczę usługi na rzecz korporacji będąc na działalności gospodarczej. Byłem niedawno w banku pytać o kredyt to usłyszałem, że większą szansę na uzyskanie kasy miałbym będąc na umowie o pracę z dużo mniejszymi dochodami :rotfl4:

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 1

Re: Firma

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 24 cze 2014, 14:52

Loczek pisze: Ja świadczę usługi na rzecz korporacji będąc na działalności gospodarczej
W branży IT?

Ja prowadzę działalność od stycznia ubiegłego roku. W tym czasie brałem kredyt na dom i nie miałem z tym większych problemów. Nie wiem, czy byłoby mi łatwiej czy trudniej uzyskać podobny kredyt pracując na umowę o pracę. Jeśli chodzi o kredyty na firmę to możesz poczytać o kredytach z gwarancją de minimis albo kredyt bezzwrotny, który bezzwrotny jest tylko z nazwy, ale spełniając wszystkie warunki umowy i dokonując spłaty rat w terminie kredyt wychodzi całkiem tanio.

Ja, podobnie jak Ty, świadczę usługi korporacji, ale też sam prowadzę przynajmniej jeden dodatkowy projekt, więc nie mam potrzeby starać się o dodatkowe fundusze, a i po otwarciu firmy jedyne koszty, jakie musiałem ponieść to inwestycja w dobry sprzęt, który częściowo wziąłem w leasingu ;)

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 25 cze 2014, 10:21

Prowadzisz działalność od stycznia, czyli niecałe półtora roku i dostałeś kredyt na dom? Rozumiem, że bank brał pod uwagę dochody drugiej osoby/analizował wpływy na konto z ostatnich kilku lat ?
Ja chciałem wziąć kredyt na rozruch firmy ( konsumencki ), bo planowałem zająć się jeszcze innymi rzeczami to w każdym banku działalność minimum 2 lata ( a mam 16 miesięcy ). I dupa :?
Niedawno wróciłem z Anglii i zastanawiam się jak wygląda sytuacja z założeniem działalności na Wyspach. Składki śmieszne w porównaniu z polskimi złodziejami.

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 26 cze 2014, 12:23

Loczek pisze:Prowadzisz działalność od stycznia, czyli niecałe półtora roku i dostałeś kredyt na dom? Rozumiem, że bank brał pod uwagę dochody drugiej osoby/analizował wpływy na konto z ostatnich kilku lat ?
Druga osoba wychowuje dziecko, więc ostatnio nie ma dochodów ;) Bank analizował moje wpływy na konto, więc nie tylko wpływy z działalności były brane pod uwagę. Jednak z tego co pamiętam to DG plus analiza konta objęły łącznie rok (DG 7 miesięcy, konto 5)
Loczek pisze:Ja chciałem wziąć kredyt na rozruch firmy ( konsumencki ), bo planowałem zająć się jeszcze innymi rzeczami to w każdym banku działalność minimum 2 lata ( a mam 16 miesięcy ). I dupa
W jakich bankach się pytałeś? Pytałeś o te produkty:
http://www.ideabank.pl/kredyt-na-start-plus-rok-bez-zus
http://www.bizbank.pl/kredyty/biznes-kredyt/
http://meritumbank.pl/dla_firm/kredyty/ ... y-cel.html
Loczek pisze:Niedawno wróciłem z Anglii i zastanawiam się jak wygląda sytuacja z założeniem działalności na Wyspach. Składki śmieszne w porównaniu z polskimi złodziejami.
Niestety, daleko nam do tak rozwiniętych krajów jak Anglia, czy Niemcy, jednak w moim przypadku nie jest tak źle jak to niektórzy malują. Oczywiście zawsze mogłoby być lepiej, ale ja nie narzekam, być może jedynie na to, że doba jest za krótka ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”