Język w komentarzach sportowych - Matura

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Hanni
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5

Język w komentarzach sportowych - Matura

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hanni » 11 lis 2008, 15:53

Witam! Mam problem i potrzebuję pomocy. Otóż temat mojej prezentacji maturalnej to: 'Język w komentarzach sportowych'. Potrzebuję przygotowac kilka tekstów komentatorów, żeby później nad nimi trochę popracowac. Może Wy macie jakieś materiały, prosiłbym o udostępnienie. Mogą to byc materiały z meczów piłki nożnej, koszykówki, F1, skoków narciarskich itp. Liczę na Waszą pomoc ;)

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Re: Język w komentarzach sportowych - Matura

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 11 lis 2008, 16:23

Na twoim miejscu pobawiłbym się z konwerterami. Czyli np pierwszym programem ściągasz film z youtube na dysk a drugim programem konwertujesz go na plik muzyczny, GoldWavem skracasz go w miarę potrzeby i masz wszystko gotowe. Oczywiście możesz poszukać gotowych komentarzy w formie mp3 ale poza Zimochem ,,Panie Turek kończ pan mecz" czy jakimiś wpadkami Szpaka czy Gmocha raczej hiciorów nie znajdziesz.

A robiąc tak jak pisałem możesz znaleźć na youtubie np Wyrzykowskiego i Jarońskiego - czyli najlepszy duet komentatorski w Polsce.
Co do nazw konwerterów to nie pamiętam, bo używałem ich 2 lata temu podczas zapraszania nauczycieli na studniówkę, gdzie potrzebowałem głosów Leppera i Kononowicza :P. Ale google nie gryzie.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 11 lis 2008, 16:26

jak to ma być coś dobrego [a nie np. wpadki Polaków] to proponuje poszukać spotkań z kom południowoamerykańskim, ewentualnie hiszpańskim.

Z Polskich polecam ś.p Zdzisława Ambroziaka - to był geniusz komentarza.

Awatar użytkownika
Hanni
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hanni » 11 lis 2008, 16:41

Właśnie Fieldy to mają byc polscy komentatorzy ;) Dzięki za rady! Na pewno skorzystam.

Awatar użytkownika
Samael
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samael » 12 lis 2008, 17:12

Ja bym dorzucil sp. Jana Ciszewskiego, ktory komentowal fenomenalnie...szkoda ,ze nie moglem uslyszec go na zywo :/
Powodzenia w pisaniu :)

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 12 lis 2008, 18:46

Polecam Wojciecha Michałowicza - swoistą skarbnicę wiedzy o koszykówce, nie tylko NBA, mimo tego, że ostatnimi czasy wyraźnie spuścił z tonu. Cóż, latka lecą.

I może też Andrzeja Janisza. Kto lubi MMA, K-1 i ma Eurosport ten wie o co chodzi :)

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 12 lis 2008, 19:15

Michałowicz ma dużą wiedzę, nawet powiedziałbym że za dużo u niego tej Ameryki no i nie ma tego czegoś co mają inni :twisted:

Jeśli o kosza chodzi to dla kogoś kto interesuje się tym sportem nie od wczoraj to pamięta głównie Szaranowicza i jego słynne 'hej hej tu NBA' które w jakimś stopniu przyczyniło się do popularyzacji tego sportu w Polsce :wink:
A tu razem ze Szpakiem komentujący kosza :o

A dla mnie liczy się głównie ten pan - ś.p Wojciech Zieliński i jego subiektywny, pełen emocji komentarz Ciekawe czy jest drugi taki komentator którego nazwisko tyle razy skandowano na trybunach :think:
Także on komentował słynny mecz polskich siatkarzy z ZSRR 8)

PS Toż to temat rzeka :)

Edit: Jeszcze można dodać Tonello, jego ostatnią walkę z Amaurim i... calciopolo :lol2: Oraz wieeele innych wpadek :roll: Niestety wiek daje znać o sobie bo kiedyś dawał radę.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2008, 20:17 przez Yukasz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 12 lis 2008, 19:45

Sam SZPACZYŃSKI i jego wpadki to temat rzeka:
Cherulondo
Schweinsteinger
Halikamadzić
Aquiliani
Bojimar
Mertersacker
Pepe Inzaghi
Pippo Reina

...nikt tak nie przekręca nazwisk.
:lol:

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 12 lis 2008, 20:25

Yukasz pisze: Jeśli o kosza chodzi to dla kogoś kto interesuje się tym sportem nie od wczoraj to pamięta głównie Szaranowicza i jego słynne 'hej hej tu NBA' które w jakimś stopniu przyczyniło się do popularyzacji tego sportu w Polsce :wink:
Dla mnie Szaranowicz komentujący basket nie różni się niczym, od Szaranowicza komentującego skoki czy prowadzącego studio przed meczem LM (w każdym z ww przypadków nie chce się tego oglądać, a jak najszybciej zapomnieć :lol: ).
Jasne jest też to, że sukces koszykówki w końcówce ubiegłego stulecia w Polsce to nie zasługa p. Włodka czy jego przygłupawego skądinąd powiedzonka, za którym z taką nostalgią tęsknią na onecie i paru forach koszykarskich, tylko pewnego koszykarza z nr 23 na plecach, jego ekipy i magii jaka się wokół drużyny z Chicago wytworzyła.
Ja może tak nie tęsknię za NBA w TVP bo oglądałem parę sezonów później NBA w TVN, gdzie Michałowicz z Noculakiem robili kapitalną robotę :wink: . Jednak nie ma co porównywać Michałowicza teraz do Michałowicza wtedy.

btw Michałowicz w publicznej był już w 1990 r :P

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 166

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 12 lis 2008, 21:26

Ano jak Michałowicz to zdecydowanie w parze z Noculakiem. Miałem nieszczęście kilkukrotnie słyszeć go z panem Świątkiem i Telmanen (nie wiem czy dobrze napisałem) i to już nie jest to. Tamta para świetnie się uzupełniała i była kompetentna, przynajmniej dla mnie, wielkim znawcą koszykówki nigdy nie byłem. Miło się ich słuchało tak komentujących mecze jak i prowadzących program NBA action na tvp :P

NBA z lat 90-siątych to było warte zarywania nocy. I nie zgodzę się, że to tylko zasługa Jordana, liga pełna była osobowości, o których obecnie może tylko marzyć - sir Charles Barkley, Olajuwon, Malone i Stockton z Utah (kapitalny duet, prawdopodobnie najlepszy w historii koszykówki), Pippen, Robak, Robinson, Ewing, Miller, Mourning. Legendarne boje Miami -NYN w PO, gdzie walczono wręcz i to dosłownie, obecnie nie ma tej atmosfery, nie ma takich ludzi w tym sporcie.
Błędem było moim zdaniem obniżenie wieku przy drafcie, kiedyś brano wyłącznie ludzi po uniwersytetach teraz pchają się jak najwcześniej nieprzygotowani po kasę.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 13 lis 2008, 1:50

Logan pisze:Jasne jest też to, że sukces koszykówki w końcówce ubiegłego stulecia w Polsce to nie zasługa p. Włodka czy jego przygłupawego skądinąd powiedzonka, za którym z taką nostalgią tęsknią na onecie i paru forach koszykarskich, tylko pewnego koszykarza z nr 23 na plecach, jego ekipy i magii jaka się wokół drużyny z Chicago wytworzyła.
Gdyby nie relacje na tvp to i 20 Jordanów w NBA nie miałoby żadnego wpływu na bum w Polsce. Po prostu jedno szło w parze z drugim. Poza tym przynajmniej moje ucho z zadowoleniem odbierało dopływający doń dźwięk wydobywający się z ust Szaranowicza, także w skokach których już nie oglądam więc nie wiem jak od kilku lat to z nimi jest. Zresztą nie chcę się spierać co do komentarza poszczególnych osób bo każdy ma swoje preferencje i całkiem słusznie zresztą - by żyło się kolorowo 8)
10 pisze:...nikt tak nie przekręca nazwisk.
Pamiętam jak w TVN swoje pierwsze kroki stawiał Świątek o którym już wspomniał Maciek. Zresztą ten już wtedy emeryt chyba w ogóle wtedy uczył się koszykówki od podstaw :roll: Nie wiem czy to co mówił można nazwać przekręcaniem nazwisk bo on po prostu czytał obcojęzyczne nazwiska tak jak się je pisze - Olajuwon, Malone, O'Neal itd :lol2:
Maciek (interista) pisze:Legendarne boje Miami -NYN w PO
kiedy to można było w ciemno stawiać że mecz zakończy się dogrywką 8)
Maciek (interista) pisze:obecnie nie ma tej atmosfery
Albo obaj jesteśmy ludźmi starej daty albo tak rzeczywiście jest :P

Poza tym to raczej nie temat o NBA :wink:

edit: Nie wiem jak wam ale jak słyszę komentarz Bohdana Tomaszewskiego to zbiera mi się na :heft:

Awatar użytkownika
Hanni
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hanni » 06 gru 2008, 23:22

OK. Powoli już zabieram się za przygotowanie tej pracy. Na wtorek muszę mojej profesorce dostarczyc wstępne informacje. Mianowicie: literaturę przedmiotu, literaturę podmiotu (spisy) + jakąś sensowną tezę. Może macie jakieś ciekawe pomysły :?:

Awatar użytkownika
Angelo18
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Angelo18 » 07 gru 2008, 9:18

Mój kolega miał właśnie taki temat na maturze rok temu, jak coś to spytam jaką wybrał literaturę przedmiotu i podmiotu.

Awatar użytkownika
Hanni
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hanni » 07 gru 2008, 11:43

Byłbym wdzięczny ;)

Awatar użytkownika
Angelo18
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład