Wszystko o ORLIKU - jakie obuwie, jakie warunki

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
bombelko
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Wszystko o ORLIKU - jakie obuwie, jakie warunki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bombelko » 01 mar 2010, 18:45

Witam
Jestem nowy na tym forum, więc z pierwszym postem liczę na wyrozumiałość:) Chciałbym założyć zbiorczy wątek o niebywałym "cudzie" sportowym ostatnich lat jakim jest projekt "Moje boisko ORLIK". W zależności od miejsca jest ich albo za dużo lub za mało, albo co najgorsze, nie każdy może tam grać :shock: Orlik orlikowi nierówny, każdy ma inną nawierzchnie, różne proporcje tego czarnego "czegoś" (granulatu) i zielonej szczoty (igielitu, sztucznej trawy itp.). O dziwo, są tacy co mimo aktywnego uprawiania tego cudownego sportu nie grali (!!) jeszcze na orliku, np ja :oops: Ponieważ w internecie jest mało informacji/są porozrzucane (np. na forach komputerowych :?: ) postanowiłem założyć ten wątek. Głównie chciałem poruszyć:
- kwestię techniczną orlików, tj. na jakich powierzchniach gracie, w jakim obuwiu (lanki, śnieżynki, zwykły TURF, może nawet halówki), ponieważ z wstępnych wiadomości wiem, że w zależności od mieszanki granulatu obuwie inaczej się sprawuje, np. gdy jest dużo tego granulatu to podobno korki nie chcą się wbijać i się biega jak po betonie, albo gdy jest za dużo szczotki to lekka wilgoć powoduje, że bez lanek mamy balet mongolski:D
- kwestię możliwości używania korków (miękkich, metalowych), nie wiem od czego zależy, że na jednym orliku można grać w lankach a na niektórych plują się nawet o śnieżynki
- kwestię dostępności, czy każdy może grać czy tylko "wybrani", którzy albo mają znajomości, albo trenują w klubach
- nowe orliki, jak macie jakieś info gdzie ma powstać/powstaje nowy orlik (kto wie, może to właśnie kilka ulic od Ciebie powstaje boisko Twoich marzeń)
Każdy może oczywiście dodać jakieś dodatkowe rzeczy od siebie :wink: Nie ukrywam, że info nt. obuwia jest bardzo ważny. Lepiej jest dowiedzieć się, w czym lepiej się gra niż potem sobie pluć w brodę, że wywalając kasę (często niemałą) nie będziemy mogli grać na orliku. Sam jestem w podobnej sytuacji, cudem trener załatwił nam teraz zajęcia na orliku, a ja grając od 3lat na hali, nie wiem co kupić, żeby śmigać po orliku... PS. Mowa o orliku na ul. Karpackiej w Łodzi. To tyle z mojej strony :)

Awatar użytkownika
carekk
Rezerwowy
Rezerwowy

Re: Wszystko o ORLIKU - jakie obuwie, jakie warunki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: carekk » 01 mar 2010, 19:32

Ja ze swojego doświadczenia nie polecam halówek. Bo się jeździ niesamowicie. A tak jak ja gram wieczorami przy oświetleniu to jest rosa i poślizgi. Teraz zakupiłem sobie obuwie jeszcze nie sprawdzałem specjalne na sztuczną nawierzchnie zobaczymy co z tego będzie. No i żeby dostać się na Orlika trzeba mieć znajomości. U mnie w miejscowości są dwa takie boiska Orlik i boisko sztuczne przy szkole podstawowej. Na tym drugim boisku dużo jest tej gumy czarnej co strasznie przeszkadza w graniu wpada do butów. Natomiast na Orliku jest gęstsza trawa i ta czarna guma nie jest tak odczuwalna ;]

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 01 mar 2010, 19:36

Na początek nadmienię, że grałem na dwóch Orlikach i nie zauważyłem, żeby nawierzchnia się czymś różniła.
- kwestię techniczną orlików, tj. na jakich powierzchniach gracie, w jakim obuwiu (lanki, śnieżynki, zwykły TURF, może nawet halówki), ponieważ z wstępnych wiadomości wiem, że w zależności od mieszanki granulatu obuwie inaczej się sprawuje, np. gdy jest dużo tego granulatu to podobno korki nie chcą się wbijać i się biega jak po betonie, albo gdy jest za dużo szczotki to lekka wilgoć powoduje, że bez lanek mamy balet mongolski:D
Grałem w halówkach (gdy jest sucho jest ok, zrobi się delikatnie mokro to już masakra), korkach i w tzw. turfach i to właśnie w nich grało mi się najlepiej.
- kwestię możliwości używania korków (miękkich, metalowych), nie wiem od czego zależy, że na jednym orliku można grać w lankach a na niektórych plują się nawet o śnieżynki
Większość kumpli pogrywa w lankach - nikt nie sprawia problemu. Metalowych jeszcze nie widziałem i podejrzewam, że byłby z nimi problem.
- kwestię dostępności, czy każdy może grać czy tylko "wybrani", którzy albo mają znajomości, albo trenują w klubach
Każdy może grać, ale pierwszeństwo ma chyba młodzież ucząca się. Tyle teoria. W praktyce jeśli masz ekipę i tzw. trener środowiskowy jest ok, to nie ma problemów, żeby się z nim każdy dogadał. Niby są jakieś zapisy, że co tydzień ma grać ktoś inny, ale jak mówiłem - wszystko jest do obgadania 8)

bombelko
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bombelko » 01 mar 2010, 19:57

I na tym sztucznym boisku, gdzie jest dużo tej gumy, próbowałeś (lub Twój kumpel) grać w lankach? Na orliku koło mojego mieszkania, gdzie się przeprowadziłem, też jest orlik, ponoć made in 2009. Z daleka widać, że więcej tam granulatu niż tej zielonej szczoty. Właśnie obawiam się najbardziej tego, żeby na jednym orliku (tym co trenuje) było wszystko ok w lankach a na drugim koło domu, żeby mi korki nie pourywały się (tak, tak, słyszałem od kumpli, że lanki potrafią się łamać na orlikach, jak jest za twardo)

Awatar użytkownika
carekk
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: carekk » 02 mar 2010, 15:10

Ci co graja w korkach na Orlikach i na sztucznym nie widzą różnicy. No ale ta gumka na sztucznym przeszkadza bo wpada w buty i dużo tego więcej niż na Orliku. Dlatego wole grać na Orliku. Ja póki co grałem w halówkach na sucho ujdzie, ale jak jest mokro to katastrofa jaskółki pierwsza klasa wychodzą hehe

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 02 mar 2010, 15:46

Mi 20 metrów od domu wybudowali Orlika i krew mnie zalewa, bo ubzdurali sobie że nie można grać w lankach. Ponoć nie chodzi o to że się boisko psuje (choć taka była pierwsza wersja) tylko o bezpieczeństwo :shock: Jak boisko jest lekko mokre, np. tak jak ktoś powiedział pod wieczór jest rosa to jeździ się niemiłosiernie. Koleś który z nami grał właśnie w tej sposób zerwał sobie wiązadła w kolanie, ja skręciłem sobie kostkę.

Co prawda jest o tyle dobrze że nie ma problemów z dostępnością. Przychodzisz na początku danego tygodnia w poniedziałek (z góry jest zajętych parę terminów dla klubów) i masz 80% całego tygodnia wolnego. Zapisujesz się i jest git. Trochę denerwujące jest że nie można się zapisać na stałe, np. na środę na godzinę 18, tylko trzeba co tydzień zapisywać się. U mnie w mieście są jeszcze dwa Orliki, jednak nie dość że na nich nie grałem to jeszcze ich nawet nie widziałem.

Natomiast bardzo często graliśmy 10 km od mojego miasta w takiej wiosce na Orliku, gdzie nie ma problemu z lankami. Ba! nawet niektórzy przyjeżdżają w wkrętach i niema problemu. Tyle że ta szkoła kasuje sobie 35 zł za 90 min gry, jednak wole zapłacić te 3 zł i grać w lankach niż zaoszczędzić na piwo i się połamać. Te boisko jest dużo starsze od tego koło mojej chaty, można na nim grać w lankach, wkrętach itd. a wygląda 100 razy lepiej. Na tym koło mnie wysypali tyle tego czarnego gówna, że jak się wywrócisz, a jesteś spocony to cały jesteś w tym granulacie. Mimo to jakiejś różnicy w samej grze nie zauważyłem.

bombelko Zanim kupisz sobie obuwie zapytaj się w czym na tym Orliku można grać, jeżeli lanki są dostępne to wybór jest oczywisty, jeżeli nie to "śnieżynki", chyba że ich też nie można, a wtedy pozostaje Ci lanki co jest nie zafajne.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 02 mar 2010, 17:44

Parę lat temu na sztucznej trawie grałem zawsze w halówkach. Ale rzeczywiście w trakcie deszczu to było wesoło. Gwiazdy tańczą na lodzie :lol:

bombelko
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bombelko » 02 mar 2010, 20:18

No na jednym można grać w lankach, na drugim się nie pytałem, bo nie mam kogo :x pamiętacie jeszcze koreczki NIKE TOTAL 90 te z pierwszych serii? Chyba miały nr w kolekcji III (hit w 2002 roku), zdj w załączniku. Co o nich sądzicie? mam możliwość kupienia tego modelu lanki, AIR ZOOM i nie wiem czy nie lepiej jest kupić jakiegoś nowszego modelu
Załączniki
DSC00619 kopia.jpg
DSC00619 kopia.jpg (64.66 KiB) Przejrzano 29940 razy

Awatar użytkownika
carekk
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: carekk » 02 mar 2010, 20:35

Ja tam się nie pytam w jakich można butach grać co to kogo obchodzi gram w tym co mam. Na sztucznym nie ma nikogo co by to kontrolował, a na Orliku jest dziewczyna więc :D Ja sobie teraz zakupiłem NIKE CTR360 Libretto na nawierzchnie sztuczne, ale jeszcze w nich nie grałem

bombelko
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bombelko » 02 mar 2010, 23:13

domyślam się, że na nowych orlikach są jacyś ludzie co to pilnują i siedzą w tych budach koło orlika. Więc jak będzie jakiś pierdziel to nie sądzę, żebym się prześlizgnął...

Orlik2012
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Orlik2012 » 11 sie 2010, 14:20

Nie będę zakładał nowego wątku na temat Orlików, ale chciałbym zahaczyć o sprawy trochę mniej techniczne.

Piszę pracę mgr na temat Orlików i chciałbym zapytać o Wasze odczucia z użytkowania, Wasze zdanie na temat samego programu "moje Boisko - Orlik 2012" Co Wam się podoba, co jest kiepskie, co mogłoby wyglądać inaczej. Jakie są Wasze spostrzeżenia ?

Czy Orliki były potrzebne ? A może taką kasę powinno się wydać na coś innego, na ścieżki rowerowe, czy jakieś inny dziedziny sportu ?
Dużo macie chętnych na Orlikach ? Orientujecie się ile dziennie/tygodniowo osób przewija się przez Orlika koła was ?
Widzieliście lub, chociaż słyszeliście, żeby działo się tam cokolwiek z myślą o całych rodzinach, czy np. osobach niepełnosprawnych ?
Co z dziewczynami ? są w ogóle na Orlikach ? Nie macie wrażenia, że program nieco dyskryminuje płeć piękną ?

Zapraszam do jak najszerszej dyskusji. wyniki swojej pracy, a także informacje z poszczególnych orlików przedstawię Ministerstwu - a nuż coś się zmieni na lepsze ;)

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2685

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 11 sie 2010, 14:38

Orlik2012 pisze:Dużo macie chętnych na Orlikach ? Orientujecie się ile dziennie/tygodniowo osób przewija się przez Orlika koła was ?
U mnie na 2 cały czas są boiska zajęte. Na jednym trenują nawet dzieciaki z klubu sportowego, który jak na razie po reaktywacji ma właśnie tylko młodzików.
Nie wiem jak jest gdzie indziej ale u mnie na boiska się ludzie rejestrują, bez żadnej opłaty i grają i raczej nie ma zgrzytów. Jedyne co mnie denerwuje to na jednym boisku nie ma kanalików odpływowych i wystarczy, że przez chwilę deszcz popada mocniej i stoi tam woda.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 11 sie 2010, 14:40

Rezus pisze:U mnie na 2 cały czas są boiska zajęte.
U nas w Bytomiu są chyba 3 lub 4 "orliki" i kilka boisk orliko-podobnych (ze sztuczną nawierzchnią) i właściwie również non-stop boiska zajęte, trzeba się zapisywać. Na jednym (najlepszym) nawet z 2 tygodniowym wyprzedzeniem :wink:

Orlik2012
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Orlik2012 » 11 sie 2010, 14:48

To znaczy, że powinno powstawać ich waszym zdaniem coraz więcej ?

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 11 sie 2010, 14:53

Jeśli można Ci coś poradzić, to pochodź po tych orlikach, przejedź się też jak masz czas do innych miast i pogadaj z tymi cieciami, co siedzą, bo oni pewnie najwięcej będą w stanie Ci powiedzieć. U mnie, czyli w Bydgoszczy, a konkretnie Fordonie jest niedaleko Orlik, z którego dość często ostatnio korzystam. Niedaleko budują już kolejnego, tylko że przy szkole, więc dzieciaki będą pewnie miały na nim przed południem W-F. Jak ja chodziłem do tej podstawówki, to nie mieliśmy takich rarytasów.

Jeśli chodzi o samą akcję Orlik, to pomysł moim zdaniem był bardzo dobry. Może i lekko populistyczny, ale efekty są chyba niezłe. Sporo dzieciaków się wyrywa sprzed komputerów. Nie będzie też na tych boiskach tak, że starsi przyjdą i ich wywalą z boiska, bo jest cieć, który pilnuje zapisów. Jakby coś się nie podobało, to szybko przyjeżdża wiejska i jest spokój.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”