Puchar Azji (zbiorczy) - Strona 9

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Puchar Azji (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 07 kwie 2023, 12:34

popieramPiS pisze:
07 kwie 2023, 11:15
Paranoja. Afryka i Azja wyjmuje na miesiąc piłkarzy z klubów w środku sezonu. Tak być nie powinno.
Zawsze z tego powodu unikałem kupowania zawodników z Afryki w FMach :D zawodnik musiał być naprawdę wybitny. Tak samo jak United jest łączone z paroma równorzędnymi zawodnikami, w tym jednym z Afryki, to trzymam kciuki za przyjście kogoś z innego kontynentu.
matt_ pisze:
07 kwie 2023, 11:43
Pytanie tylko, czy topowe ligi europejskie aż tak cierpią, że w styczniu na miesiąc pojedzie 3 Japończyków, 2 Australijczyków i 1 Irańczyk?
W tym roku może nie, ale jeżeli wypada zawodnik pokroju Sona (ale z innej drużyny niż Tottenham, bo oni i tak nigdy o nic nie walczą) lub jak Osimhen w przypadku PNA, to może zaważyć nawet o mistrzostwie. W bardziej realnym przypadku, w kontekście zawodników z Azji, może zaważyć o występach w europejskich pucharach lub utrzymaniu się w lidze, a tu też mówimy o sporych pieniądzach i ewentualnym wstrzymaniu rozwoju klubu na wiele lat.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Puchar Azji (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 07 kwie 2023, 12:46

Mr.Chris pisze:
07 kwie 2023, 12:34
W tym roku może nie, ale jeżeli wypada zawodnik pokroju Sona (ale z innej drużyny niż Tottenham, bo oni i tak nigdy o nic nie walczą) lub jak Osimhen w przypadku PNA, to może zaważyć nawet o mistrzostwie. W bardziej realnym przypadku, w kontekście zawodników z Azji, może zaważyć o występach w europejskich pucharach lub utrzymaniu się w lidze, a tu też mówimy o sporych pieniądzach i ewentualnym wstrzymaniu rozwoju klubu na wiele lat.
Dobrze, że wspomniałeś o Sonie. W styczniu 2019 zagrał on 2 ligowe mecze dla Tottenhamu (w tym jeden z United) i doleciał dopiero na ostatni grupowe spotkanie z Chinami. Pierwsze dwie kolejki Korea grała z Filipinami oraz Kirgistanem, więc obydwie strony się dogadały. Myślę, że takich przypadków będzie więcej.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Puchar Azji (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 07 kwie 2023, 13:13

matt_ pisze:
07 kwie 2023, 12:46
Pierwsze dwie kolejki Korea grała z Filipinami oraz Kirgistanem, więc obydwie strony się dogadały. Myślę, że takich przypadków będzie więcej.
Zawsze cieszy jak klub potrafi się dogadać z reprezentacją, ale jestem w tych kwestiach sceptykiem - będzie ok, dopóki reprezentacja z tego tytułu nie zostanie pokrzywdzona. Jako, że repra w tym przypadku jest górą, to będzie później kręcenie nosem, jeżeli bez gwiazdy przegra teoretycznie wygrany mecz i wpłynie to negatywnie na ich dalszy udział w turnieju.

Awatar użytkownika
firmino
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 23

Puchar Azji (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: firmino » 07 kwie 2023, 18:16

Dla mnie takie dogadanie też świadczy o patologii tego układu. Reprezentacje również zasługują, by grali w niej najlepsi piłkarze, zwłaszcza gdy mowa o wielkich imprezach, Puchar Azji do takich się zalicza, podobnie jak Puchar Narodów Afryki.

Faktycznie Azjatów nie ma w Europie aż tylu co Afrykańczyków. Chyba z racji PNA angielska FA zrobiła ukłon w stronę klubów i napakowała terminarz Pucharem Ligi i Pucharem Anglii w okresie trwania tego turnieju, w związku z czym taki Salah i Mane wypadli tylko na dwa mecze ligowe ostatnim razem. Ale tak jak mówi @Mr.Chris takie absencje mogą zaważyć na wygraniu ligi lub kwalifikacji do Ligi Mistrzów.

W takim Celticu gra aż pięciu Japończyków - Furuhashi i Hatate, którzy nie wiem jakim cudem* nie zostali zabrani na Mundial, słabszy od nich Maeda, który pojechał na Mundial i dobrze się spisał oraz Kobayashi i Iwata, których nie miałem okazji jeszcze oglądać w akcji. Do tego Aaron Mooy i jakiś Koreańczyk. Gdyby oni wszyscy wyjechali, Celtic mocno by ucierpiał.

* Tzn wiem. Trener Japonii to amator, który nie potrafi właściwie ocenić potencjału swoich zawodników. Mitome też gnębił na Mundialu.

Lubię Puchar Azji i jak będzie w telewizji, to na pewno będę oglądać. Tak samo lubię Puchar Narodów Afryki i oglądam. Wolę te dwa turnieje od Copa America.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Puchar Azji (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 07 kwie 2023, 18:34

Dobra licz, ale widzisz jakieś inne rozwiązanie? Jak gospodarzem Pucharu Azji jest Australia, ZEA, Katar czy inna Arabia Saudyjska to wiadomo, że nie zagrają go latem a właśnie te kraje najbardziej garną się do organizacji.

Rzeczywiście, Celtic ma ładną azjatycką kolonię. No ale to ich polityka transferowa i oni ponoszą za to odpowiedzialność, tak samo jak ostatnio u nas był Salah, Mane, Keita i Matip. Trzech z nich poleciało w zeszłym roku na PNA. Dobrze, że Matip pokłócony z federacją a Origi gra dla Belgii :mrgreen:

Awatar użytkownika
firmino
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 23

Puchar Azji (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: firmino » 07 kwie 2023, 18:50

Nie wiem dokładnie jak to wygląda pod względem temperatur. Może w takim razie rozgrywki ligowe powinny mieć przerwę w styczniu? Albo przeorganizować system rozgrywek, by przerwa między sezonami wypadała zimą? W Anglii czy w Polsce piłkarze mają latem wakacje i przygotowania do sezonu, a zimą grają. Dla mnie to bez sensu. Coś należy z tym zrobić, ale co - tego nie wiem.

Pamiętam, że kiedyś Kamerun się odgrażał, przez co Matip mimo rezygnacji gry w kadrze i tak musiał pauzować w Liverpoolu niemal do końca turnieju.

Natomiast teraz tak do głowy naszła mnie myśl, że przez Puchar Narodów Afryki nie zdobyliśmy Ligi Mistrzów i Premier League. Bardzo, bardzo, bardzo mało brakowało. A czemu akurat przez PNA? Ponieważ Salah grał tam cztery razy z rzędu po 120 minut i powrócił wyczerpany, zupełnie inny człowiek. Przed turniejem grał kapitalnie i wyczyniał cuda. Jednak taka końska dawka spotkań odcisnęła swoje piętno i po powrocie już nie był sobą. Gdyby był, sezon potoczyłby się inaczej.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Puchar Azji (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 07 kwie 2023, 18:54

Nie wygraliśmy ligi i LM, bo Salah popadł w depresję, po tym jak przegrali z Senegalem po karnych najpierw finał PNA, a potem baraży o awans na Mundial. No wtedy Matip i tak zagrał kilka spotkań, ale chyba przestraszyliśmy się kary od FIFA.

Najlepiej byłoby rozgrywać PNA i Puchar Azji na przełomie roku (od grudnia do stycznia), gdzie cały czas gra chyba wtedy tylko Anglia.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Puchar Azji (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 11 maja 2023, 20:41

Grupy przyszłorocznego Pucharu Azji:

Japonia źle polosowała, i z Irakiem i z Wietnamem mogą stracić punkty. Korea powinna sobie dać radę, Iran również. Uzbekistan ma z Australią niewyrównane rachunki (w 2019 odpadli z nimi po karnych w 1/8 finału), ale Azja Środkowa jest raczej w odwrocie, w ostatniej rundzie eliminacji MŚ nie było nikogo z regionu. Grupy A i F nie powalają. Jedna i druga z jasnym faworytem (Katar oraz Arabia Saudyjska), może coś się zadzieje na miejscach 2-4.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2330
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Puchar Azji (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 19 gru 2023, 9:01

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Puchar Azji (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 19 gru 2023, 9:07

Kolejny powód by obejrzeć Puchar Azji.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2330
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Puchar Azji (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 27 gru 2023, 12:03

fajna promka

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Puchar Azji (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 02 sty 2024, 15:32

Nikt o tym nie pisał (nawet nie ja, nawet nie cloner), że w szerokim składzie Iranu znalazł się Ali Gholizadeh. Ten sam, który latem trafił do Lecha z kontuzją i całą jesień prawie nic nie grał. Przy dobrym układzie wróci dopiero w połowie lutego.

https://weszlo.com/2023/12/31/ali-gholi ... czy-lecha/

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Puchar Azji (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 sty 2024, 15:51

Stawiam na jakąś kontuzję na obozie przed turniejem i do końca sezonu spokój :wink:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Puchar Azji (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 sty 2024, 16:06

matt_ pisze:
02 sty 2024, 15:32
Nikt o tym nie pisał (nawet nie ja, nawet nie cloner)
A nie miałem takie potrzeby, w sumie chyba rzadko informowalem w przeszlosci o takich powołaniach. Zobaczymy czy w ogole będzie grać, bo wiadomo (nie wiadomo) jak z jego zdrowiem i formą.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Puchar Azji (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 sty 2024, 16:23

Jeszcze tego zadka nie ogolił?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”