MŚ 2010 - Strona 9

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Re: MŚ 2010

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 22 cze 2010, 10:51

To może moje małe podsumowanko po drugij kolejce. Mundial się rozkręcił i dobrze - tak jak myślałem, wiele drużyn grających z nożem na gardle się obudziło i mieliśmy mnóstwo ciekawych spotkań. Cieszy mnie fakt, że druga seria była zgoła odmienna jak pierwsza i drużyny, które pierwsze swoje spotkania rozegrały fatalnie m.in Grecja, Australia itp. zmieniło radykalnie podejście do gry i wciąż mają szanse na awans. Fajno, bo zawsze mamy więcej emocji.

Teraz coś o faworytach. Francuzi - no cóż. Jedno wielkie bagno i syf, gorzej jak w polskiej piłce. Węcej pisać nie będę, bo szkoda klawiatury. Anglicy są sporą niespodzianką. Nie mogę ueiwerzyć, że mając taką generację piłkarzy (liczę od mniej więcej 2000 roku) nie zdobyć przez ten czas ani jednego medalu na wielkiej imprezie (inna sprawa, że mają wielkiego pecha). W eleiminacjach idą jak burza, zdawać by się mogło, że Capello wreszcie poukłada gwiazdeczki, ale nie... :lol: Nie przrkreślałbym jednak Angoli dlatego, że poprzednie spotkania mogli zagrać lekceważąco, a dopiero w fazie pucharowej się rozkręcą (o ile wyjdą z grupy). Zapamiętajcie sobie, że potem może zdecydować forma dnia, przypadek, błąd sędziego i już mamy Anglików w półfinale. Niemcy? Żadne mi zaskoczenie. Mała wyliczanka turniejów, w który przegrali mecz w grupie a następnie doszli do finału - 1954, 1974, 1982, 1986, 2008 - dla nich taka syuacja to norma. Zawsze grają [ch**] w fazie grupowej, prześlizgują się przez kolejne rundy, żeby potem doczłapać się do strefy medalowej. Żadna mi niespodzianka tym bardziej, że Serbia to precież dobra drużyna. Włochy - kolejny przypadek po Niemcach. Dla nich taka padaka to sytuacja całkowicie normalna. Oni lubią się tak tłuc, a potem rozkręcać - przykłądy 1982, 1994. Niemniej jednak remis z Nową Zelandią to prawdziwa sensacja turnieju. Jedyna prawdziwa sensacja obok remisu Anglii z Algierią. Hiszpania? Nie mogę słuchać niestety tej propagandy medialnej. Co to za megasensacja była? Że przegrali z solidną a nawet bardzo dobrą drużyną Szwajcarii, która poprzedni mundial akończyła na tym samym etapie to Hiszpania? Nie wiem co wstąpiło w tych ludzi, żeby z drużyny największych frajerów w historii robić głownego faworyta do złota skoro oni nawet medalu nigdy w MŚ nie zdobyli (ale o tym już pisałem). Dlatego też nie chcę, żeby Espana zaszła daleko. Życzę im z całego mojego serduszka brązowego medalu w sytuacji, kiedy będą oceniani obiektywnie. Nawet za 4 lata. Bo do te reprezetnacji nic nie mam - po prostu nie mogę słuchać tych głupot.

Licze na mały pogrom kilku znakomitych reprezentacji jak to było chociażby w 2002 roku (z grupy nie wyszyły Francja, Portugalia czy Argentyna).

Teraz jeszcze parę słów o komentatorach. Nie mogę słuchać. Próbowałem się przekonać do studio przedmeczowego, do tej otoczki, ale niestety. Na starcie napiszę jeszcze, że bardzo brakuje mi reportaży z samego RPA i całej tej otoczki. Zawsze pokazywano te całe fan zony, kibiców idących na mecze etc. a tymczasem póki co widziałem dwa krótki reportaże Wkurzajewskiego i to o pierdołach. Na [ch**] on tam pojechał? Raz pokazał fan zonę (po meczu otwarcia) i tyle. Swoją drogą fajnie to wyglądało - ostatnimi czasy przyzwyczajony byłem, że imprezy rozgrywane były w bogatych i wysokorozwiniętych krajach jak Korea, Niemcy, Austria itp a tutaj fan zona - ustawili telebim na pisaku obok domków z falistej blachy :lol: :lol: Ale dalej o komentatorach. Prowadzący dstudio jak PAtyra czy Sobczyński - nie mam zastrzeżeń. Taka ich rola i jest git. Z gości w studio to jednak jedyny którego toleruję to Szczęsny. On czasem potrafi powiedzieć coś ciekawego, jakieś spostrzeżenie, uwagę. Reszta to klepie same banały. Dawidziuk? Nie dość, że nudziarz to jeszcze powtarza same truizmy. Bo po co on tam siedzi? Jako echo? Bo jak wyglądają przecież dialogi z nim:

Ktoś: Hiszpania zagrała poniżej oczekiwań prawda?
Dawidziuk: Tak, Hiszpanie zagrali słabo, przegrali, cały mecz pokazał, że muszą sporo popracować.

Ktoś: Remis Włochów z N. Zelanią to sensacja!
Dawidziuk: Tak, to na pewno wielka niespodzianka, Włosi zagrali słabo, a Nowozelandczycy dobrze.

Ktoś: Co myślisz o tej kontrwersyjnej bramce?
Dawidziuk: No jest to kontrowersyjna bramka, sędzia nie powinnien jej uznać.

I tak w kółko. Nic od niego nie usłyszałem godnego uwagi. W dodatku piłkarzy nie zna.

Drugim najbardziej irytującym typkiem jest Trzeciak. Nie ośc, że chłopak w każdym studio szczytuje opowiadając o każdym meczu, a przy Hiszpanii to chyba ręka pod stołem pracuje. Najgorsza jest jednak jego intonacja i barwa głosu. Jak go słucham (jeszcze ta podnieta) to czuję się jakbym oglądał Trwam albo jakieś Ziarno. Brakuje mi tylko dzieci biegających dookoła i krzyczących "Pan Jezus jest dobry!!!! i mnie kocha!" On powinnien tylko pisać, bo prezentuje się kiepsko. Reszta jest dobrze znana, więc nie ma co biadolić. Z samych komentatorów Szpaku bije jednak rekordy. I nie przekona mnie żaden śmieszny artykulik z weszlo.com, bo ktoś tak napisał. Nie wymagam oczywiście czytania od nich absolutnie każdego nazwiska w dialekcie regionalnym, z którego pochodzi pikarz, wszystkich tych umlautów, przegłosów itp ale na boga! Ksiar? Isidru? Dajcie spokój.

Jeszze tylko słówko o samej organizacji. Wkurwiazele niestety dalej wkurwiają. Puste miejsca na trybunach strraszą po nocach - taka impreza a nawe na meczach wielkich drużyn są pustki. Mam nadzieję, że długo Afryka nie dostanie takiej imprezy ponownie, a już na pewno nie IO. Za sto lat, jak dorosną. A może i to za mało.

sportytrader
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sportytrader » 22 cze 2010, 11:44

Fanów Portugalii na pewno ucieszył wczorajszy wynik spotkania z Koreą.
Nawet Ronaldo strzelił gola ;)

Oto reszta wyników:

Chile - Szwajcaria 1:0
Hiszpania - Honduras 2:0

Moje typy na dzisiejsze mecze:

Meksyk - Urugwaj remis pozwoli obu drużynom na awans do 1/8 finału

Francja - RPA
...
fatalna gra całej drużyny od początku Mundialu, fuck Gallasa dla dziennikarzy pod koniec meczu, następnie Nicolas Anelka wyrzucony z reprezentacji za znieważenie trenera Raymonda Domenecha w połowie meczu z Meksykiem, potem Ribery, który sam chce tworzyc skład drużyny (brakuje mu bardzo Benzemy) oraz sławetna awantura przed treningiem)

Krótko mówiąc, liczę na wygraną RPA.

Nigeria - Korea Płd. albo remis, bo Korea + remis = awans

Grecja - Argentyna
Argentyna ma awans w kieszeni, będą bramki.

Awatar użytkownika
Unista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Unista » 22 cze 2010, 11:46

Frekwencja średnia wynosi 48,9 tys. widzów na mecz, we Francji 98 była na całym turnieju na poziomie 43 tys.

Buczadła całe szczęście odpadają, im więcej kibiców z Ameryki Południowej i Meksyku tym lepiej. :D

sportytrader
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sportytrader » 22 cze 2010, 12:01

W wielu miastach we Francji nie będzie nawet transmisji tego meczu. Nikt już chyba nie chce oglądac tych pajaców.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 23 cze 2010, 18:22

Swoją drogą zobaczcie jak ciekawie układa się 1/8, ćwerćfinały i ewentualne półfinały.

Zwycięzca meczu Argentyna - Meksyk zagra ze zwycięzcą meczu Anglia - wygrany z grupy D (prawdopodobnie Niemcy) i jeden z tych czterech zespółów gra w półfinale, a zatem mamy już dwóch faworytów za burtą.

Tymczasem z drugiej strony wygrany z meczu Urugwaj - Korea zagra z wygranym z meczu USA - drugi z grupy D (może to być Serbia, Ghana, Australia - nie wiem czy przpadkiem nie Niemcy). Daje to sensacyjnego półfinalistę i być może medalistę. Czyli to co ja najbardziej uwielbiam w futbolu - niespodzianki, sensacje itp.

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 166

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 26 cze 2010, 13:43

Ebi pisze:Swoją drogą zobaczcie jak ciekawie układa się 1/8, ćwerćfinały i ewentualne półfinały.
Najbardziej boli mnie ewentualny cwierfinal Brazylia - Holandia bo najchetniej widzialbym taki wlasnie sklad finalu.

Zreszta po fazie grupowej nie jestem jeszcze przekonany kto bedzie gora w tym pojedynku. Brazylijczycy bardziej ulozeni na tylach, chociaz to Holandia mniej bramek tracila. W drugiej linii dosyc podobnie wygladaja, chociaz potencjal jakby wiekszy u Europejczykow. W ataku juz calkiem wyrazna przewaga pomaranczowych za sprawa Robbena, Brazylii brakuje takiej indywidualnosci.
Mimo wszystko dalbym 55-60% szans dla zawodnikow Dungi.

Jeżeli chodzi o drugiego polfinaliste to mimo wpadki z Serbia wskazywalbym na Niemcy. Jedyne co moze budzic niepokoj ich fanow to obsada ataku. Granie takim Podolskim to jednak jak granie w dziesieciu, a w starciach z coraz silniejszymi rywalami moze to byc coraz powazniejszy problem. Za to Ozil wyrasta na najwieksza rewelacje tych mistrzostw.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 27 cze 2010, 17:59

Jeżeli gra skrajnie defensywna to "antyfutbol", należy bezwzględnie zakazać gry na pozycji bramkarza, oraz nakazać obrońcom (przez minimum 45min.) grę wyłącznie na połowie rywala.
A jako przykład dzisiejsza brama Klose gdy anglicy prawie wszyscy prócz bramkarza (chociaż to antyfutbol, tak ustawiony bramkarz :lol:) poszli za swoją połowę...

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 50

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 27 cze 2010, 18:47

Jestem trochę skołowany i mam pytanie :
Wszyscy komentatorzy i specjaliści w studiu ( nie tylko TVP) podają że zwycięzca meczu Argentyna - Niemcy zagra w półfinale ze zwycięzca meczu Urugwaj - Ghana. Jednak z oficjalnej strony FIFA wynika inaczej : http://www.fifa.com/worldcup/matches/index.html ... A więc gdzie leży racja :?:

Awatar użytkownika
muszeq
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: muszeq » 27 cze 2010, 18:52

Zastanów się. Zadaj sobie proste pytanie: Jakie źródło jest bardziej wiarygodne?

A) oficjalna strona FIFA
B) studio TVP

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 27 cze 2010, 18:53

że zwycięzca meczu Argentyna - Niemcy z
rozumiem, że Meksyk poddał mecz? :P

Ja tam bym ufał stronie FIFA. U mnie w studiu też tak mowili (jak FIFA). TVP to wiadomo :P

edit: muszeq mnie ubiegl ale cóż.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 50

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 27 cze 2010, 18:56

Tak tyle że nie podawali tego tylko w TVP - nawiasy też się czyta :P Poza tym wolałem się upewnić ;) A mamy na tym forum kilku zagranicznych userów więc chciałem się dowiedzieć jak tam u nich to ogarniają :D A co myślisz że Meksyk da radę :?: Bo patrząc na te dwie reprezentacje we wcześniejszych meczach to nie dawałbym im większych szans :P

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 27 cze 2010, 18:59

haha komentatorzy sobie niezłego fafrocla strzelili, jak widać internet ich chyba kąsa
Z drugiej strony fifa mocniej się zainteresowała tą nową piłką dopiero w trakcie trwania turnieju, także kto wie :roll:

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 27 cze 2010, 19:03

A co myślisz że Meksyk da radę :?: Bo patrząc na te dwie reprezentacje we wcześniejszych meczach to nie dawałbym im większych szans :P
Nie wiem, czy da radę, ale nie spisywałbym Meksyk od razu na straty.. różnie może być ;)

Awatar użytkownika
prawiehenry
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: prawiehenry » 28 cze 2010, 22:00

Mezut Ozil nie ma prawa grać dla reprezentacji Niemiec!?
Mezut Ozil nie ma prawa grać dla reprezentacji Niemiec!? Z Turcji napłynęły informacje, że piłkarz posiada fałszywy paszport, co o by oznaczało, że czołowa postać ekipy znad Renu w ogóle nie powinna grać na Mundialu!

Były szkoleniowiec londyńskiej Chelsea, który aktualnie jest selekcjonerem reprezentacji Turcji - Guus Hiddink wypowiedział się na temat paszportu ofensywnie usposobionego pomocnika. - Niemiecki paszport Mezuta Ozila jest fałszywy. Dokument został sfałszowany, aby Ozil mógł grać dla reprezentacji Niemiec, chociaż nie ma do tego prawa - stwierdził Holender.

Jeśli te doniesienia okażą się prawdziwe, to zarówno reprezentacja Niemiec, jak i sam piłkarz poniosą poważne konsekwencje.
mysle ze to temat godny nowego watku co myslicie o tej sprawie w komentarzach do tego artykulu ktos napisal ze Niemcom sie krzywda stac nie moze ja uwazam inaczej bo kto by przypuszczal ze kilka lat temu Juventus zostanie zdegradowany? to byla sensacja mysle ze dyskwalifikacja niemcow moze byc bardzo prawdopodobna o ile ten artykul to prawda

PS. pozdrowienia dla Mentora

Awatar użytkownika
weasel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: weasel » 29 cze 2010, 0:54

prawiehenry pisze:
Mezut Ozil nie ma prawa grać dla reprezentacji Niemiec!?
Mezut Ozil nie ma prawa grać dla reprezentacji Niemiec!? Z Turcji napłynęły informacje, że piłkarz posiada fałszywy paszport, co o by oznaczało, że czołowa postać ekipy znad Renu w ogóle nie powinna grać na Mundialu!

Były szkoleniowiec londyńskiej Chelsea, który aktualnie jest selekcjonerem reprezentacji Turcji - Guus Hiddink wypowiedział się na temat paszportu ofensywnie usposobionego pomocnika. - Niemiecki paszport Mezuta Ozila jest fałszywy. Dokument został sfałszowany, aby Ozil mógł grać dla reprezentacji Niemiec, chociaż nie ma do tego prawa - stwierdził Holender.

Jeśli te doniesienia okażą się prawdziwe, to zarówno reprezentacja Niemiec, jak i sam piłkarz poniosą poważne konsekwencje.
mysle ze to temat godny nowego watku co myslicie o tej sprawie w komentarzach do tego artykulu ktos napisal ze Niemcom sie krzywda stac nie moze ja uwazam inaczej bo kto by przypuszczal ze kilka lat temu Juventus zostanie zdegradowany? to byla sensacja mysle ze dyskwalifikacja niemcow moze byc bardzo prawdopodobna o ile ten artykul to prawda

PS. pozdrowienia dla Mentora
Jakoś nie chce mi się w to wierzyć :mrgreen: Po prostu Turcy są wściekli, bo Ozil miał grac dla nich ale nie chciał i wybrał Niemców. Dotychczas zgarniali chyba wszystkich wartościowych chłopaków o tureckich korzeniach urodzonych w Niemczech dzięki swoim skautom, a z Mesutem im się nie powiodło. Co więcej chłopak się nieźle zapowiada i może być podstawowym grajkiem reprezentacji naszych zachodnich sąsiadów na najbliższe kilka lat więc tym bardziej ich krew zalewa :smile2: a jeszcze wiadomo jacy są Turcy :mrgreen:
No i oczywiście Niemcy graja ciągle na mundialu (przy wydatnym wkładzie Ozila), a Turcy się nawet nie zakwalifikowali 8)

Tak patrze to Mesut urodził się w Gelsenkirchen więc niby jaki by miał mieć problem z nabyciem normalnego niemieckiego paszportu :?: Nie wiem jak to jest prawnie czy od razu otrzymuje się obywatelstwo po urodzeniu na terenie Niemiec ale nawet jak nie to przecież może się o taki paszport spokojnie ubiegać bo ma ku temu racjonalne podstawy. Nie pojawił się nagle bo grywał już w młodzieżówkach więc był czas żeby się spokojnie zastanowić i wyrobić taki paszport.

Inna sprawa, że dziwi mnie bardzo iż mówi to sam Guus Hiddink. Dziwi mnie, że tak doświadczony trener dał się wciągnąć w tą bezsensowną "gierkę" Turków bo przecież niezależnie jakby to się skończyło to reprezentacja, którą prowadzi i tak nic na tym nie zyska. Niby grają teraz w jednej grupie eliminacji do ME 2012 ale na "gierki" pomiędzy nimi to chyba jeszcze za wcześnie, a nawet jakby Ozila zdyskwalifikowali to Niemcy i tak tam kogoś znajdą innego równie utalentowanego choćby Marina czy docelowo Ballacka, który aktualnie jest kontuzjowany...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”