Taktyka - tak samo - a jednak inaczej... - Strona 2

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Która taktyka Twoim zdaniem jest najlepsza?

[4-2-3-1] na "TAK" (Barcelona)
22
27%
[4-2-3-1] na "NIE"
8
10%
[4-3-3] i skrzydełka żądełka (Chelsea)
10
12%
[4-3-1-2] z dyrygentem (Milan)
22
27%
[4-4-2] klasyczne (Liverpool)
20
24%
Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 16 sie 2006, 14:02

Z tego co wiem a Ty zapewne Corinthians może go zwerifikować to tam gra wiekszośc sezpołów 3 w obronie - a bynajmniej nie 4-4-2 :wink: które jest bardzie Europejskie - Piszesz że Corinthians po dwodzą Geninho [nieaktualne :wink:] grali 3-5-2 - ale chyba wiekszość zespołów w Brazyli gra podobnie - mi. dla tego co sezon są nowe perełki "mediapunta" bo u nich od małego gra się z rozgrywajacem za napadem. Oni lubia grać długo piłką i szeroko wiec to ustawienie jest im pisane - nie tylko 3-5-2 ale przeważnie - trójka w obronie od czyszczenia :wink:

Bo np. reprezentacje Argentyny i Brazyli ostatnio grały takim też dziwnym 4-2-2-2 ale to tak sie nie da opisać trzeba grafike :wink:

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 16 sie 2006, 14:19

Zaza
Część gra rzeczywiście 4-4-2, a część 3-5-2. To zależy od trenera i dostępnych piłkarzy. Można wyliczać kto gra 3-5-2 a kto 3-6-1 (bo i takie ustawienia były :D).
Np. Sao Paulo gra 3-5-2 i gra znakomicie, Internacional gra 4-4-2 i jest podobny efekt.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 16 sie 2006, 14:41

[3-6-1] ? :roll: To też ciekawe ustawienie takie nie spotykane za czesto - podobnie jak 1-4-4-1 i klasycznym libero :wink: Nie te czasy - nie wiem czy pamiętasz ale Guus na mundialu grał z Australia systemem 3-3-3-1 i tylko Viduka z przodu :twisted: Tyle Guus to wytrawny taktyk i wie czego chce :twisted:
Corinthians pisze:Np. Sao Paulo gra 3-5-2 i gra znakomicie, Internacional gra 4-4-2 i jest podobny efekt.

Finał Copa Liberdadores :P jak stawiasz w rewanżu ? Inter u siebie kąsnie znów Sao Paulo ? - co prawda temat jest inny wiec odpowiedz mi w temacie Copa Liderdadores :roll: i jak może napisz czemu Sobis odszedł po roki z Corinthians ? coś tak się działo czy nie grał ?

Awatar użytkownika
Patol
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Patol » 16 sie 2006, 14:45

Ja najbardziej z wszystkich lubie 3-5-2 a tu tekiej nie ma niestety. Ale zaznaczylem 4-3-1-2.

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 16 sie 2006, 14:48

Przejrzalem taktyki i powiem szczerze, ze troche zdziwil mnie brak 4-4-2 z typowym defensywnym pomocnikiem i rozgrywajacym badz ofensywnym pomocnikiem bardziej z przodu [takie 4-1-2-1-2 jakim gra Bayern]. Cos podobnego bylo z taktyka 4-4-2, ale to jednak nie to samo :P.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 16 sie 2006, 14:59

Olson Bayern gra za Magatha jak Milan 4-3-1-2 z rombem w środku - tylko po odejscie Ballacka nie jest jak jest - a nie zapominaj ze Demichelis to nie drygent a rzemieśnik od czarnej roboty. A tak niczym nie nie równią oba ustawnie tylko osobą "drydenta" :wink:

Rozimiem co masz na myśli pisząc - "troche zdziwil mnie brak 4-4-2 z typowym defensywnym pomocnikiem i rozgrywajacym" a para Sissoko Xabi w środku pola Liverpoolu to kto kelnarzy ? :roll:

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 16 sie 2006, 15:20

Zaza jak na razie zagrali tak jeden oficjalny mecz :]. Magath w okresie przygotowawczym testowal rozne warianty gry [3-5-2, 4-3-3], ale mam nadzieje, ze dostanie w glowe jeszcze raz [:cegła:] i znowu bedziem grac 4-1-2-1-2. A co do tego 'dyrygenta' nie zapominaj, ze kadrze sa m.in. dos Santos, Scholl, Karimi czy tez kreowany na te pozycje Santa Cruz [chociaz Podolski poprzedni sezon w Koeln zaczynal tez na tej pozycji :think:], wiec przestawienie sie z powrotem na poprzednia, skuteczna [i moim zdaniem sluszna :P] taktyke nie bedzie problemem.

Nie zauwazylem wzmianki o Liverpoolu. Chodzi o to, ze roznica pomiedzy obiema formacjami jest kosmetyczna, ale mimo wszystko jest :P.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 16 sie 2006, 15:37

Olson jak narazie jeden oficjalny mecz ale i cały popszedni sezon z 4-3-1-2 :wink: To że Magath testował nie znaczy że zmieni ustawianie wyjściowe - to moze była taktyka po wyjazdowa mecz gdzie od 4 munuty Bayern dostaje 1:0 i rywal sie zamyka na włąsnej - Bayern musi ich normalnie rozklepac grając piłką na całym boisku stąd np. 3-5-2 :wink: To jest inna sprawa - czyli przechodznie w inne systemu w zależnosci od wydarzeń na boisku. Tylko na przykładzie Chelsea to opisałem bo to najlepiej widać :wink:

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 16 sie 2006, 16:35

Zaza nie zgodze sie, ze caly poprzedni sezon grali 3 zawodnikow w pomocy w linii ;). Moze mam inny wzrok, ale dla mnie [zarowno na 'papierze' jak i na boisku] wyraznie wygladalo, ze defensywny pomocnik [Hargreaves badz Demichelis ew. Ottl] grywal za 2 bocznych pomocnikow [tutaj wiele kombinacji- Deisler & Ze Roberto, Deisler & Schweinsteiger itp]. Zdecydowanie najwyzej ze wszystkich pomocnikow gral Ballack i tu nie ma zadnych watpliwosci :]. Ale przeciez nie wazne, co bylo kiedys, mam nadzieje, ze teraz juz Magath bedzie gral normalnie [czyt. 4-1-2-1-2 :P]. Aha, i przynajmniej na pol roku odpada opcja gry 3 stoperow w obronie [polroczna przerwa Ismaela].

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 16 sie 2006, 16:50

Olson ale widzisz jak być przeczytałe popszednie posty to nie miał być wątpliwość :? czemu piszemu tu 4-3-1-2 a nie 4-1-2-1-2 :roll: przeczytaj to co pisze odnoście - [4-3-1-2] z dyrygentem :wink: I komentarz na żywo z meczu Champions League z Camp Nou :wink: Pozdro :!:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 16 sie 2006, 19:16

Zawsze mówiłem, że taktykę należy dopasować do piłkarzy, a nie na odwrót. Trudno się wypowiadać, która jest lepsza, a która gorsza (dlatego też nie oddałem głosu w ankiecie :P ) ponieważ wiele zależy od "materiału ludzkiego".

Obrona

Formacja kluczowa. W obecnym futbolu bez solidnej defensywy nie da się zrobić nic. Jak to się mówi "to od niej buduje się zespół". Każdy trener musi zatem podjąć decyzję czy gra ustawieniem w defensywie klaycznym z czwórką zawodników w linii

XXX---XXX---XXX---XXX

Czy może tylko troką takich zawodników, bądź piątką. Zapomniane zostało natomiast ustawienie (jak to poruszył już Zaza) z tzw. libero, czyli ostatnim obrońcą. On zwykle był ustawiany za stoperami i miał wyłącznie zadania pod własną bramką. Jest to już bardzo rzadko spotykane, iż większość trenerów jest zdania, że pozycja libero tylko marnuje zawodników. Oczywiście miał on bardzo mało kontaktów z piłką i o to się rozchodziło. Trudniejsze jest również opanowanie sztuki tzw. pułapek offside'owych.

XXX---XXX---XXX---XXX
-----------XXX------------

Rola stoperów jest dość wszechstronna wbrew pozorom. Kiedy drużyna jest w ataku, potrafią wyjść trochę do przodu i grają niemal jako pivot. Jeszcze dalej wędrują przy stałych fragmentach gry. To jest oczywiście dość ryzykowne, lecz stwarza przewagę liczebną w drugiej linii. Mają oni jednak jeszcze jedną rolę. Niekiedy muszą oni asekurować również boczne sektory boiska. Wiąże się to z bardzo ważnym włączaniem się do ataku bocznych obrońców.

Zajmijmy się zatem nimi i przy tym określimy także rolę stopera w takiej sytuacji. Zatem boczny defensor wychodzi.

XXX---------------------
--------------------------
------XXX---XXX---XXX

Może się zdrzyć również wyjście obydwy tych zawodników. I co wtedy? Jak rozkładają się obowiązki w defensywie? I tu powraca temat stoperów. Otóż oni musząc uważać też na flanki tworzą spore dziury w strefie. Kiedy jest trójka stoperów to co innego, ale przy dwóch lub jednym potrzebne jest wsparcie, bądź chociaż asekuracja ze strony...środkowego pomocnika. Jeśli już nie cofa się zbyt daleko to przynajmniej musi być w każdej chwili przygotowany na powrót. Ta rola zwykle przypada tzw. pivotovi, czyli poprostu DM'owi. Podobnie się dzieje, kiedy to środkowi atakują, a pozostają boczni. Niekiedy również skrzydłowi mogą się nieco cofnąć. Wygląda to mniej więcej tak.

----------XXX----------
-----XXX-----XXX-----

lub wersja ze skrzydłowymi

XXX---------------XXX
----------XXX----------
-----XXX-----XXX-----

To schemat uproszczony. W tej sytuacji środkowi obrońcy mają dużo bardziej sprecyzowaną rolę i nie ma problemu z tym co zrobić aby w przypadku kontry być w stanie na tyle ją opóźnić, aby powrócili partnerzy. Stają się bardziej odpowiedzialni za boki niż wcześniej. Tak naprawdę jednak zawsze muszą pilnować lewego bądź prawego, a nawet siebie nawzajem aby być w stanie go wyasekurować na wypadek udanego dryblingu rywala, czy też minięcia się kolegi z piłką.

Wszystko omawiam dość ogólnikowo bo na swój sposób było to przedstawiane adekwatnie do każdego ustawienia. Ja nie skupiam się na rozpracowaniu konkretnego położenia zawodników na boisku np. 1-4-4-2. Ono jest zmienne i często taktyka "z papieru" jest czysto iluzoryczna.

Pomoc

Gra tej foramcji jest najbardziej skomplikowana ze wszystkich. W drugiej linii zawodnicy są ustawiani w przeróżny sposób i to w zasadzie tu ma sedno cała taktyka. Pomocnicy bowiem zawsze biorą udział i w natarciu i bronieniu własnego pola karnego.

Ustawienie pomocników w linii

XXX---XXX---XXX---XXX

jest złudne i częściej ma faktyczny obraz w obronie niż w ataku. Kiedy przeciwnik ma piłkę może się ona zachowywać w różnoraki sposób.

Jednym z nich jest pressing, czyli naciskanie rywala i zmuszenie do niedokładnego zagrania lub bezpośredniego odbioru. Drugim natomiast tzw. gra strefą. Jednak bardziej statyczną, nie wychodzącą aż tak daleko. Przy takim ustawieniu szyków często podobnie zachowuje się obrona, która tworzy drugą strefę, w efekcie bardzo zagęszczając pole gry i niemal uniemożliwiając rywalowi dokładne rozegranie piłki. Oczywiście odległość miedzy tymi formacjami musi być niewielka.

XXX---XXX---XXX---XXX---
---XXX---XXX---XXX---XXX

lub

XXX---XXX---XXX---XXX
XXX---XXX---XXX---XXX

ustawienie błędne

XXX---XXX---XXX---XXX
----------------------------
XXX---XXX---XXX---XXX

Przy sporych odległościach powstają duże luki na boisku, które przeciwnik może wykorzystać.

Są także warianty, że częśc z pomocników jest odpowiedzialna głównie za obronę, a część głównie za atak. Jednak powyższy sposób według mnie jest w defensywie najlepszy. Niezależnie czy strefa gra pressingiem, czy pasywnie. Naciskanie strefą jest oczywiście bardzo dobre, jednak stosować je należy tylko w przypadku dobrej kondycji graczy. Taka gra bowiem wymaga olbrzymich nakładów energii potrzebnej do nieustannego biegania.

Teraz co nieco o drugiej linii w roli odwrotnej. Kiedy zespół atakuje może to robić w różnoraki sposób. Skrzydła, bądź środek. Najlepszy jak dla mnie jest atak połączony.

Dość istotne jest także aby zmieniać sposób ataku, gdyż natarcia idące nieustannie środkiem, lub cały czas skrzydłami powodują, iż przeciwnik zaczyna to wyczuwać i zagęszcza odpowiednie sektory boiska. Olbrzymią rolę odgrywa także wymienność pozycji, która jest bardzo dobra, kiedy rywal stosuje krycie indywidualne. Taka gra wymaga bardzo dobrego zgrania i słabsze drużyny raczej tego nie stosują.

Ostatnimi czasy trenerzy zaczęli sobie zdawać sprawę z roli tej formacji. Zwykło się nawet mawiać "pokaż mi swoją pomoc, a ja ci powiem jaki masz zespół". I w tych słowach jest dużo racji. Dlatego obecnie coraz częściej gra pięciu, a nie czterech pomocników. Jeszcze rzadziej spotyka się ustawienia z trzema piłkarzami w tej formacji, mniej się nie stosuje.

A zatem najpierw omówimy ustawienia z czterema.

--XXX----XXX----XXX--
----------XXX-----------

Ustawienie z jednym "rzemieślnikiem" i trójką zawodników w linii. Ten cofnięty ma głównie powstrzymywać rywali, w atak się bardzo mało angażuje. Idealnym przykładem takiego zawodnika jest Makelele.
Pozostali trzej to skrzydłowi i zawodnik w stylu Xabi'ego Alonso. Zawodnik mający wiele zadań i w obronie i w ataku. Skrzydłowi częściej grają do przodu. Powroty są dość rzadkie i jeśli już to po to aby zasłonić flankę po wyjściu obrońcy, o czym już z resztą pisałem. Częściej tworzą oni wrażenie dodatkowych napastników, dzięki czemu łatwo jest przechodzić (uproszczenie) np. z 1-4-5-1 na 1-4-3-3 i na z powrotem.

Teraz troszkę inny wariant

---------XXX--------
---XXX------XXX---
--------XXX---------

Tutaj występuje rola pivota i mediapunto lub rozgrywającego (mózgu drużyny). Skrzydłowi nie są ustawieni tak szeroko, bo muszą też uzupełniać środek. W takim wypadku szczególną rolę odgrywają boczni obrońcy. O nich i o pivocie coś nie coś już pisałem, podobnie jak o skrzydłowych. Zajmijmy się zatem tym "nowym" graczem.

Jest to piłkarz wybitnie ofensywny, zwykle obdarzony wspaniałą techniką i przeglądem pola. Ma bardzo niewiele zadań z tyłu. One się pojawiają, gdy przeciwnik ma sporą przewagę i powstaje przymus zagęszczenia defensywy. Do tego piłkarza kierowana jest zdecydowana większość piłek. To on zwykle jest przy niej najczęściej i to on najczęściej decyduje czy dograć ją do boku, bądź prostopadle do wychodzącego na pozycję partnera, a może obsłużyć kogoś długim podaniem, które często stosują także skrzydłowi. Bez takiego gracza dużo trudniej jest zorganizować poczynania drużyny jako kolektyw, a co za tym idzie uniknąć chaosu w poczynaniach. Można śmiało powiedzieć, iż jest najważniejszy zawodnik w teamie.

Przytoczę może jeszcze jedną wersję przy czwórce pomocników.

----------XXX-----------
--XXX----XXX----XXX--

Bardzo podobne do tego pierwszego, tylko z jedną różnicą. Zamiast pivota mamy klasyczny "mózg". W tym ustawieniu bardzo istotną rolę odgrywa postać ustawiona za jego lecami. To zawodnik o zadaniach i ofensywnych i defensywnych. W zależności od sytuacji na boisku możeon grać DM'a bądź nawet drugiego rozgrywającego. Bardzo trudna pozycja, która wymaga wszechstronnych umiejętności. Ktoś taki jak choćby Andrea Pirlo. Myślę, że jest on tu dobrym przykładem.

Jeszcze jedno ustawienie, dość defensywne i stosowane raczej w celu obrony wyniku niż otwartej gry.

XXX-----------------XXX
------XXX-----XXX------

Teraz warianty z pięcioma pomocnikami. Zwięźle, bo już mi się powoli odechciewa :P :lol:

Ustawienie w linii pominę, bo jest to sytuacja bardzo podobna jak przy klaycznym ustawieniu.

Zacznijmy od następującego

XXX------XXX------XXX
------XXX-----XXX------

Mamy dwóch klasycznych rzemieślników, skrzydłowych i gracza o specyfice rozgrywającego.

XXX---XXX---XXX---XXX
-----------XXX------------

DM i czwórka w linii.

To samo, tylko z mediapunto zamiast pivota

-----------XXX-----------
XXX---XXX---XXX---XXX

I jeszcze jeden wariant. Trochę podobny do pierwszego.

-----------XXX-----------
XXX-----------------XXX
------XXX-----XXX------

To oczywiście warianty nie wszystkie, ale te najważniejsze. O poszczególnych piłkarzach pisałem już wcześniej i nie ma sensu pisać tego ponownie. Oczywiście bez zagłębiania się w szczegóły, bo to nie poradnik dla trenerów :P :lol:

Atak

Ostatnia formacja i najmniej liczna. Odpowiedzialna głównie za zdobywanie bramek. W defensywę snajperzy angażują się rzadko. Za to w rozegraniu akcji często odgrywają bardzo ważną rolę. Nieraz wręcz cofają się by wspomóc drugą linię.

Tu też jednak są pewne elementy taktyczne. Można grać jednym lub dwoma klasycznymi atakującymi, rzadziej trzema.

Są jednak różne typy napastników. Możnba wyróżnić wspomnianych już biorących udział w kreowaniu akcji, jak np. Henry i tych, którzy są typowymi "sępami" czekającymi na podanie jak np. Ruud van Nistelrooy. Każdy trener dobiera sobie napastników adekwatnie do taktyki. Każdy ma inne spojrzenie na temat, który tym strzelca woli. Kiedy jednak w przedniej formacji gra więcej niż jeden zawodnik, dajmy na to dwóch, dobrze by było, aby każdy z nich miał inną specyfikę. Jeden niech czeka na podania i skupia na sobie uwagę obrońców, a drugi niech będzie ruchliwy i wspomaga także pomoc. Dwóch "lisów" lub dwóch cofających się jest trochę gorsze. Choć dwóch napastników grających "żywo" na pewno nie zaszkodzi. Gożej, gdy obaj stoją i tylko czekają.

W taktyce nie można zapominać jednak o bramkarzu. Jak to mawiają "pełni on rolę ostatniego obrońcy" i niekiedy jego decyzje są bardzo ważne. Ustawia on defensywę przy stałych fragmentach gry, a nawet podczas akcji, choć to rzadziej. Istotne jest również to czy wychodzi on do zagrań prostopadłych z głębi pola "na dobieg". Jeśli jest szybszy od napastnika zażegnuje niebezpieczeństwo, jeśli nie no to wiadomo. Jeśli natomiast nie wychodzi, tylko czeka w bramce, to już jasna jest sytuacja "sam na sam".

No. Koniec. Taktykę ująłem dość ogólnie, jeśli uważacie, że gdzieś się pomyliłem to piszcie, możemy podyskutować :wink:

Naprodukowałem się za trzy dni :lol:

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 17 sie 2006, 13:34

RealFan czytając to wszystki w temacie zastanawiam sie co my tu jeszcze robimy :roll: taktyka ? mowa :] teraz pora na kariere trenerską :P Taki potencjał trenerski w nas drzemie :] A tak na poważnie, bardzo fajnie to opisałem od strony każdej z formacji. Innym sposobem niz ja a jadnak chodzi o to sam. Polemizował bym w kilku przypadkach ale nie bede cytował Cie bo za pewne po godzinie dyskusji wyjdzie na to że mówimy o tym samym ale innymi słowami - jak to miało miejsce wcześniej. :wink: Wiec za pewne tak jest. To też fajnie wygląda opisane od poszczególnych formacji bo pokazje ustawianie w samych strefach. Widać po tym co tu jest przedstawione że taktyka to jedno ale wykonawcy drugie. Są trenerzy którzy szczególnie kładą na nacisk na zadanie taktyczne a są tacy którzy stawiają ja na drugim planie. Na przykłądzie dzisiejszej piłka może zobaczysz co jest juz standardem: gra obrona - pressin na całym boisku - gra bocznych defensorów do przodu - wprowadzanie piłki do gry przez stoperów - czy wspomniane "mózgi"- czyli jak róznia się pomocnicy w środku pola. To tez pokazuje ile jeden gracz może dać wariantów w grze :] Taktyka :twisted:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 17 sie 2006, 18:00

Widzę, że komuś się jednak chciało czytać to co napisałem :wink: A już się martwiłem :lol:

Teraz powaga. Każdy na taktykę ma troszeczkę inne spojrzenie i dzięki temu futbol jest ciekawy. Bo co by było, jeśli wszystkie zespoły grały tym samym wariantem :roll: Czasami nie rozumiem ludzi, którzy mówią, że dany mecz jest nieciekawy tylko dlatego, iż nie ma w nim bramek. Cało piękno futbolu rozgrywa się od strony taktycznej...sytuacje bramkowe wynikają z błędów ekipy broniącej. Oczywiście bez tych sytuacji piłka nożna faktycznie byłaby nudna, ale to o to chodzi. Jak się mawia "futbol jest grą błędów". Kto ich popełni mniej ten jest w stanie wygrać. Pamiętamy początki tego pięknego sportu. Na początku grało się właściwie samymi napastnikami i bramkarzem, bez obrony i pomocy. W wyniku tego mieliśmy jak na obecne czasy astronomiczne wyniki. Dopiero z czasem trenerzy zaczęli sobie zdawać sprawę z gry obronnej. Pojawiali się pierwsi zawodnicy (poza bramkarzem) odpowiedzialni za nie tranenie goli. Wraz z rozwojem było ich coraz więcej. Linia pomocy powstała najpóźniej. I co ciekawe teraz się mawia, iż jest to formacja najważniejsza. Bez niej nie da się ani skutecznie atakować, ani skutecznie bronić własnej bramki. A co dopiero mówić szczegółowo o współpracy poszczególnych formacji. Taktyka idzie do przodu. Ciekawe czym jeszcze uraczą nas szkoleniowcy i stratedzy piłkarscy :twisted:

MW
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MW » 08 wrz 2006, 12:59

Coz za amatorskie podejscie ,jak mozna wybierac w ogole najlepsza taktyke?? Buahah.W zaleznosci jakimi sie pilkarzami dysponuje,ustawia sie zespol.Masz na boku Carlosa to gra ofensywnie,masz Gallasa to ten rzadko przechodzi polowe.Chodzi o to,by taktyka pasowala do graczy.

Przy okazji Barca,nie ma zadnego 4-2-3-1,tylko najwyzej 4-3(1-2)-3 gdzie Ronaldinho czy Messi pelnia role cofnietych napastnikow. Liverpool tez czesciej gral 4-5-1 niz 4-4-2.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 08 wrz 2006, 13:20

MW pisze:Przy okazji Barca,nie ma zadnego 4-2-3-1,tylko najwyzej 4-3(1-2)-3 gdzie Ronaldinho czy Messi pelnia role cofnietych napastnikow. Liverpool tez czesciej gral 4-5-1 niz 4-4-2.

Twój pierwszy post na forum i ... już lepiej niz nie pisze :? Prosze Cie Jasiu ! Szkoda że nie czytasz wcześniejszych wypowiedz :? 4-3-3 tak se tłumacz bo tak Ci mówią :? Na tym to w sumie polega by czytać, ale tyle masz jak Ci to kłopot sprawia. Trudno, długo nie pożyjesz :] Pozdrawiam.

Niggaz kolejny chyba Katalończyk który ma Brawo i żyje z komplikacji :lol: Skończ waś pan wstydu Dumie Kataloni oszczędz .... :wink: Juz wczorajsze komentarze pokazały co nie co.

P.S. Barca - 4-3-3 - czyli Chelsea w popszednim sezonie grała jak Barca takim samym ustawianiem :roll: widac masz zaległosci :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”