Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 08 lip 2024, 23:26
Samuraj

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 08 lip 2024, 23:29
Imo football potrzebuje kilku radykalnych zmian. W każdym razie, nikt nie pójdzie prawdopodobnie ani za moją ani Twoją propozycją, bo decyzyjni najpewniej nigdy ich nie poznają. Tak, że obie należą tylko do rozważań.
Tylko pytanie też co jest priorytetem, czy klubowa, czy reprezentacyjna. Dla mnie klubowa, więc priorytetem przygotowanie drużyn do rozgrywek ligowych, ale i reprezentacyjna by imo skorzystała na braku przerywników w trakcie sezonu, a poleceniu ciurkiem.
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 08 lip 2024, 23:35
A zatem coś na wzór rozgrywek siatkarzy.Mr.Chris pisze: ↑07 lip 2024, 16:09Co dwa lata oczywiście eliminacje + turniej. W ten sposób kluby nie muszą się martwić przerwami reprezentacyjnymi, a i reprezentacje będą lepiej przygotowane, ponieważ będą miały piłkarzy nie 3-4 razy w roku po 2 tygodnie + turniej, ale raz w roku na 2-3 miesiące.
Faktycznie chyba (na razie) nie ma na takie zmiany zbyt wielu szans?
yedraz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 08 lip 2024, 23:41
Tego nikt nie neguje. Pisałem o tym wielokrotnie, że na turniej duże drużyny odbudowują głównie defensywę, jako formację która ma wygrać turniej, a mniejsze drużyny często nie mając nic do stracenia lecą z szabelką do bójki. Tu nie ma zaskoczenia.
Moim zdaniem rozpoczęcie sezonu turniejem może być ciekawym rozwiązaniem. Kluby i tak zwykle się powoli rozkręcają. Jak napisałeś wiele piłkarz zastaję w klubie, a reszta wróci przygotowana przez reprezentację.
Tennessee
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 09 lip 2024, 12:29
Tennessee
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 13 lip 2024, 13:50
Devourer

Delpiero14

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Milena » 13 lip 2024, 16:08
Euro 2004 też było słabe?Devourer pisze: ↑13 lip 2024, 13:50Odnośnie TV - puchary będą siłą rzeczy mieć mniejszą oglądalność jak nadają je na kodowanych kanałach, które mało kto ma. Finał LM oglądałem bo to chyba jedyny mecz, poza rywalizajcą polskich klubów, które były dostępne w otwartych kanałach.
Obecne Euro to najgorsze jakie widziałem, przynajmniej z tych co dość uważnie śledziłem - od 2004 roku.
- topowe druzyny zagrały słabo z wyjątkiem Hiszpanii i Niemiec, zwłaszcza słabe Portugalia, Belgia, Francja, Włochy, Chorwacja
- mimo wszystko w półfinale zagrały same topowe drużyny, nikt nowy się nie przebił
- czarne konie - Szwajcaria nie wykorzystała szansy na półfinał, Austria odpadła po wyjściu z grupy, Turcja która zaskoczyła w 1/8 odpadła w ćwierćfinale, Gruzja zrobiła wynik ponad stan, ale nie miała szans na przebicie się dalej
- klęska Europy środkowo-wschodniej - nikt nie zrobił jakiegoś dobrego wrażenia, zespoły które wyszły z grupy odpadły w 1/8 finału
- coraz więcej imigrantów w zachodnich drużynach - zwłaszcza w krajach beneluxu, Francuzów już prawie nie ma, ale już powoli gonią ich Holendrzy.
Milena
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 13 lip 2024, 18:13
Nie, napisałem że oglądam w miarę uważnie od 2004 roku. Ciężko powiedzieć które jako nr 2, ale chyba 2016 też nie było najlepsze (mimo, ze Polska miała najlepszy wynik w XXI wieku, to zmarnowaliśmy życiową szansę na awans do półfinału, a może nawet finału, a Puchar zdobyła najgorzej grająca Portugalia jaką widziałem).
Zostaw u nas powiedzmy Szczęsnego, Lewandowskiego, ZIelińskiego w pierwszym składzie, na ławce zostaw powiedzmy Puchacza, Grosickiego, dodaj Casha i Romańczuka, a resztę kadry 26 osobowej uzupełnij graczami z Afryki, po uprzednim nadaniu im obywatelstwa (powiedzmy nawet, że mieszkają w PL i znają język). I potem obserwuj reakcję społeczeństwa.
Devourer

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 13 lip 2024, 18:17
ci gracze z Afryki to nie są Rogery ani olisadeby tylko rodowici mieszkańcy którzy w 90% się w tych krajach urodzili i również w tych krajach przeszli przez wszystkie szczeble szkoleniowe i tam właśnie nauczyli się grać w piłkę. Tak to jest kiedy jesteś krajem który kolonizował afrykańskie państwa.
Delpiero14
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 13 lip 2024, 19:02
Czy 80% społeczności Francji ponizej 30-35 lat ma pochodzenie afrykańskie ? Bo chyba jeszcze nie, skoro na trybunach w większości stanowili biali (przynajmniej jak pokazywały kamery) i w większości młodzi - a więc proporcje odwrotne niż w kadrze. Nie rozumiem jak kibice mają identyfikować z taką reprezentacją, która ma być narodowa - odwierciedlająca skład etniczny populacji. Jeszcze kilka lat a we francuskiej reprezentacji nie będzie żadnych białych.Delpiero14 pisze: ↑13 lip 2024, 18:17ci gracze z Afryki to nie są Rogery ani olisadeby tylko rodowici mieszkańcy którzy w 90% się w tych krajach urodzili i również w tych krajach przeszli przez wszystkie szczeble szkoleniowe i tam właśnie nauczyli się grać w piłkę. Tak to jest kiedy jesteś krajem który kolonizował afrykańskie państwa.
Devourer

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 13 lip 2024, 19:09
Delpiero14
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 13 lip 2024, 19:15
Poruszyłeś zupełnie inny temat. Społeczeństwo swoją drogą, kibice reprezentacji również. Ale sportowcy to już zupełnie inna sprawa.Devourer pisze: ↑13 lip 2024, 19:02
Czy 80% społeczności Francji ponizej 30-35 lat ma pochodzenie afrykańskie ? Bo chyba jeszcze nie, skoro na trybunach w większości stanowili biali (przynajmniej jak pokazywały kamery) i w większości młodzi - a więc proporcje odwrotne niż w kadrze. Nie rozumiem jak kibice mają identyfikować z taką reprezentacją, która ma być narodowa - odwierciedlająca skład etniczny populacji. Jeszcze kilka lat a we francuskiej reprezentacji nie będzie żadnych białych.
Tennessee
Post Wyświetl pojedynczy post autor: WKB » 13 lip 2024, 19:20
WKB
Wróć do „Piłka nożna na świecie”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio