EURO 2012: 1/4 Finalu - Anglia vs Wlochy - Strona 2

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Re: EURO 2012: 1/4 Finalu - Anglia vs Wlochy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 22 cze 2012, 16:29

Nocerino powinien był grać zamiast Giaccheriniego,
Powiedz mi gdzie byś Nocerino wstawił bo na lewego pomocnika on średnio się nadaje a na pewno gorzej od Giaccheriniego ze wględu na mniejszą szybkość i zwrotność

Oby na ofensywnym pomocniku zagrał Cassano albo Giovinco bo Motta czy Nocerino też się nie nadają na tę pozycję, za mało kreatywności mają.
Buffon, Abate, Barzagli, Bonucci, Balzaretti, Pirlo, De Rossi, Marchisio, Cassano, Balotelli, Di Natale byłoby optymalnie.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 22 cze 2012, 16:37

Gio nie gra w ofensywnej pomocy bo Prandelli zawsze traktował go jako napastnika i mówił tak o nim nawet wtedy gdy ten dopiero uczył się tej pozycji w Parmie. Poza tym jest dość podobnym graczem do Cassano, który ma niepodważalne miejsce w składzie, więc i w ataku nie ma dla niego za wiele miejsca.

A Astori to z całą pewnością lepsza opcja niż Bonucci. W Cagliari ograł się na najwyższym światowym poziomie, zgrany z Barzaglim jest doskonale, skoro jedyny występ w reprezentacji zaliczył zmieniając Barzagliego właśnie. Nic tylko go wystawiać na Anglików.

A pomysł z Balotellim w podstawowym składzie mi się podoba. Zna dobrze Lesscotta, jest mocny fizycznie co będzie bardzo ważne przeciwko Anglikom. Di Natale na ławie gdzie może dojść do dogrywki czy karnych też będzie bardzo cenny.
A ofensywna pomoc w Squadrze nie istnieje. Diamanti tylko jest ofensywnym pomocnikiem, ale mimo, że go lubię to muszę stwierdzić, że to średniak. Motta, Montolivo czy o zgrozo Nocerino to nieporozumienia.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 22 cze 2012, 16:47

Powiedz mi gdzie byś Nocerino wstawił bo na lewego pomocnika on średnio się nadaje a na pewno gorzej od Giaccheriniego ze wględu na mniejszą szybkość i zwrotność
Ale Ty widziałeś choć jeden mecz Nocerino jako półlewego pomocnika w Milanie? Czy tak sobie piszesz bzdury, bo Ci się nudzi?
Cassano to żadna opcja jako ofensywny pomocnik, szybkościowo nie da rady.
Nocerino to zresztą w 4-3-1-2 nie jest opcja na ofensywnego pomocnika, tylko na kolejnego robiącego młyn w środku. Podejrzewam, że wtedy Pirlo operowałby trochę wyżej, Marchisio z Nocerino by wbiegali jak w klubach w pole karne, a De Rossi grałby typowego defensywnego pomocnika. To ustawienie nie ma za bardzo sensu, więc podejrzewam, że Prandelli może się na to skusić, o wiele bardziej wolałbym Montolivo (który formą, nie oszukujmy się, też nie grzeszy), bo ten na ofensywnym pomocniku grać potrafi. Tyle że on z Cassano oznacza niesamowicie statyczną ofensywę w stylu późnego Carlo w Milanie - jedyna opcja na strzelenie gola to zamknięcie rywali w ich polu karnym i wymiana dziesiątek podań pod nim licząc na czyjś błysk.
A Astori to z całą pewnością lepsza opcja niż Bonucci. W Cagliari ograł się na najwyższym światowym poziomie, zgrany z Barzaglim jest doskonale, skoro jedyny występ w reprezentacji zaliczył zmieniając Barzagliego właśnie. Nic tylko go wystawiać na Anglików.
Tu nie chodzi o to, czy jest zgrany czy nie (treningi w kadrze wystarczą, nie ma takich wymagań na poziomie reprezentacyjnym), tylko o to, że Astori jest obrońcą zwyczajnie lepszym od Bonucciego. Udowadniał to nie raz, nie dwa w Serie A, jedyną przewagą Bonucciego, najwyraźniej wystarczającą do gry w pierwszym składzie kadry, jest kontrakt z Juventusem. Szkoda, że reputacja pracodawcy, a nie poziom piłkarski decydują w tej kadrze o tym, kto ma grać, ale to częste u Włochów. No i w przeciwieństwie do Bonucciego Astori daje gwarancję, że nie zaliczy asysty przy bramce rywali. To już samo w sobie jest dużą zaletą.

W ogóle ta lewa strona defensywy będzie straszną miną - Bonucci grający obok Balzarettiego to potencjalna autostrada dla Anglików.

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 22 cze 2012, 16:50

za to na prawej jest mur abate :lol:

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 22 cze 2012, 16:56

Ale Ty widziałeś choć jeden mecz Nocerino jako półlewego pomocnika w Milanie? Czy tak sobie piszesz bzdury, bo Ci się nudzi?
To powiedz kiedy Milan grał 352 i kiedy Nocerino grał na tej pozycji co Giach z Hiszpanią i Chorwacją.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 22 cze 2012, 17:02

Astori jest lepszy od Bonucciego głównie dlatego, że jest wychowankiem Milanu, a ten drugi gra w JUVE.
Nauczony doświadczeniami nie wnikam z tobą w dalszą dyskusję, bo nigdy z takich rozmów nic konkretnego nie wynikło. No i zawsze to fajnie nie zostać nazwanym idiotą :wink:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 cze 2012, 17:05

Szkoda, że nie został powołany Di Gennaro. Taki nieprzeciętny talent, idealnie by załatał teraz lukę w postaci środkowego pomocnika, bo Giaccherini tam grać przecież nie może...

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 22 cze 2012, 17:06

za to na prawej jest mur abate :lol:
Abate ma ten plus, że nie ma dla niego alternatywy (Maggio jest jeszcze gorszy, w przypadku Bonucciego lepszy Astori będzie na ławie), a obok siebie ma genialnego Barzagliego.
To powiedz kiedy Milan grał 352 i kiedy Nocerino grał na tej pozycji co Giach z Hiszpanią i Chorwacją.
Balotelli też w City nie gra w 4-3-1-2 i jakoś nie oznacza to przekreślenia go z tego systemu.
De Rossi Twoim zdaniem to urodzony obrońca do 3-5-2? Grał na tej pozycji dwa mecze w życiu w tym systemie. Z Hiszpanią i Chorwacją. :lol:
Nocerino jest zwinny, dynamiczny, ma świetny instynkt, kiedy ma wbiec w pole karne, jest od Giaccheriniego lepszy w obronie (choć w tym elemencie nie błyszczy), to na boisku żywe srebro. W zeszłym sezonie był jednym z najlepszych pomocników w lidze błyszcząc właśnie po przesunięciu na półlewego pomocnika w Milanie i grał super na lewej stronie, a wygryzł go cieniutki rezerwowy z Juventusu. Włoskie media za tę decyzję nie zostawiły na Prandellim suchej nitki, ale wybroniły go wyniki - Giaccherini był najsłabszym piłkarzem Włoch, ale 10 pozostałych piłkarzy dało mu wymagany awans, więc nie było tak źle. Tyle że nawet gdyby zrobił ten awans stawiając na Ogbonnę kosztem Chielliniego, to i tak by był krytykowany za to, że zostawia lepszych graczy na ławie.
To inna sytuacja niż na przykład z Abate - przed turniejem nikt chyba nie miał wątpliwości, że miejsce należy się Maggio, tylko ten popsuł wszystko, co się dało - beznadzieja w sparingach, katastrofa na turnieju. Prandelli miał jednak prawo spodziewać się, że Maggio będzie lepszy. W przypadku Giaccheriniego, jak pisałem, przemawiała za nim albo orientacja seksualna albo przynależność klubowa. :wink:
No i zawsze to fajnie nie zostać nazwanym idiotą
Nie trzeba. Gdy wyskakujesz z obroną Bonucciego powodujesz, że to nie jest konieczne. :wink:

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 22 cze 2012, 17:08

Giaccherini miał na EURO jedno podstawowe zadanie na tej lewej stronie - zapierdalac. Pomagac z przodu i walczyc z tyłu. To chyba oczywiste, że w drużynie skrzydła nie muszą byc ułożone symetryczne pod względem ofensywnych wejśc. Z prawej strony był Maggio, który czasem szarpnął do przodu, z lewej był Giach, który jeśli dostał piłkę po lewej stronie, zwolnił akcję zszedł do środka i oddał piłkę komu innemu (inna sprawa, że miał też trochę strat). Nie wiem jak reszta zawodników włoskich, ale wyczytałem, że w 2 spotkaniach, które nasz mikrus rozegrał, przebiegł 26 km. Mało? Nie wiem jak poradziłby sobie Nocerino na tej pozycji, nie wiem ile km przebiegał średnio w spotkaniu, ale też Giaccherini nie zagrał takiej kupy żeby wieszac na nim psy.

Mam nadzieję, że Conte sprawdzi go na tej pozycji w okresie przygotowawczym.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 22 cze 2012, 17:16

Nie trzeba. Gdy wyskakujesz z obroną Bonucciego powodujesz, że to nie jest konieczne.
Jakbym ja cię nazywał idiotą za każdym razem gdy piszesz farmazony to bym na tym forum tygodnia bez bana nie wytrzymał.

Ja zwijam zabawki.
Wilmore pozdrów ludzi z tego świata gdzie jesteś Lordem.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 107

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 22 cze 2012, 17:18

Ej, ale wiecie, że Astoriego przecież nie ma w kadrze Włochów, co nie? :lol:
On miał jechać na miejsce Barzagliego, którego przecież ostatecznie Prandelli zostawił.

http://pl.uefa.com/uefaeuro/season=2012 ... index.html

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 22 cze 2012, 18:00

Właśnie byłem ciekawy cały czas skąd ta dyskusja o Astorim, którego w ogóle nie ma w kadrze ale pomyślałem, że może się nie znam i jest coś o czym nie wiem :D

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 22 cze 2012, 18:35

Dzakerino to leszcz co jest chyba jasne.
Astori jest moralnym wygranym tych mistrzostw.

Co do samego meczu to szanse oceniam mniej wiecej po rowno. Wlochy maja sporo przecietniakow w kadrze co ma swoje odzwierciedlenie w ich stylu gry. Jest to w moim odczuciu reprezentacja wlasnie na cwiercfinal gora polfinal. Z pewnoscia nie mistrzowska. Musza nadrabiac braki wloskim cwanactwem i wyrachowaniem.

Anglia natomiast zaskoczyla mnie in plus. Spodziewalem sie ze bedzie to raczej tragedia antyczna a nie pierwsze miejsce w grupie. Synowie Albionu pokazali hart ducha i jezeli wyeliminuja bledy przy stalych fragmentach gry to kto wie gdzie ich poniesie.
Zapowiada sie naprawde interesujace spotkanie. Licze naturalnie na to ze Italia wyjdzie zwyciesko z tego pojedynku.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 22 cze 2012, 18:49

Najbardziej kadra cierpi na brak dobrych zmienników w pomocy szczególnie dla Pirlo bo Montolivo to lamus rzadki że nie mogę patrzeć jak kaleczy,wszedł z Chorwacja to zepsuł grę tak mocno że stracili gola i wyróżnił się tylko bezsensownym zółtkiem, na MŚ 2010 także należał do najgorszych w kadrze, nie widziałem jego dobrego meczu w kadrze, we Fiorentinie mu się zdarzało lecz kadra to za wysokie progi.Nocerino to też nie jest materiał na podstawowego gracza więc Wilmore Prandelli wielkiego błędu nie popełnił.
Przydałby się jeszcze Totti na grę za napastnikami bo jak Loczek powiedział Diamanti jest najwyżej solidny a Gio to bardziej cofnięty napastnik.
Lecz szacun dla Włochów za grę bo miło się ogląda zważając na problemy niedoboru dobrych piłkarzy, braku Criscito,Rossiego, Barzagliego przez 2 mecze jak i Cassano ze straconym sezonem.

Szykuje się pojedynek Piro vs Gerrard, Steve będzie dawał długie piłki do szybkich Walcotta i Younga, bardzo trudne zadanie przed bocznymi obrońcami Italii.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 22 cze 2012, 19:05

League pisze:Najbardziej kadra cierpi na brak dobrych zmienników w pomocy szczególnie dla Pirlo bo Montolivo to lamus rzadki że nie mogę patrzeć jak kaleczy,wszedł z Chorwacja to zepsuł grę tak mocno że stracili gola i wyróżnił się tylko bezsensownym zółtkiem, na MŚ 2010 także należał do najgorszych w kadrze, nie widziałem jego dobrego meczu w kadrze, we Fiorentinie mu się zdarzało lecz kadra to za wysokie progi.
To ze Montolivo nie stal sie takim zawodnikiem na jakiego byl kreowany i mial potencjal oraz ze w kadrze (ostatnio rowniez we Florencji) zawodzi to nie pierwszyzna. Jednak pisanie ze zepsul gre z Chorwacja i ze to przez niego Wlochy stracily gola jest mocno na wyrost. Bramke zawalil Chiellini ktory zle ustawil sie do wrzutki. Tak zle ze Mandzukic mial czas przyjac pilke i oddac strzal.
Mimo wszystko w jednym masz racje. Slabosc miedzy innymi Montolivo pokazuje jak zle w niektorych formacjach Italii jest ze zmiennikami. Ba musi byc z nimi zle skoro niektorzy zawodnicy pierwszego skladu gdyby przeniesc ich pare lat wstecz robiliby najwyzej za podawaczy pilek we wloskiej reprezentacji.

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”