Złota Piłka - Strona 12

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kto zasłużył na Złotą Piłkę?

Messi
10
22%
Ribery
21
46%
Ronaldo
15
33%
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Re: Złota Piłka - France Football

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 02 gru 2008, 11:11

Już nie bądź taki wrażliwy. Dostał nagrodę to się ciesz.

Zaraz pewnie jeszcze ten drugi przyleci z pretensjami. Ja nie twierdzę, że jest to tragiczny wynik, czy żenujące statystyki. Ty mi to tylko próbujesz wmówić.

Rozumiem gdybym napisał, że Ronaldo to cienki Bolek i nic nie potrafi. A ja tylko stwierdziłem, że nie jestem przekonany czy po finale LM Ronaldo grał tak dobrze, aby przyznać jemu ta nagrodę.
Moim zdaniem lepiej grał Xavi.
Strasznie lubicie te statystyki, ale liczby to nie wszystko. Wiadomo przecież, że Xavi to nie jest gracz, który co mecz będzie strzelał 2 gole. To on wypracowuje bramki innym, w United to Ronaldo głównie zajmuje się ich zdobywaniem. Dlatego nie tylko liczby w tym wypadku powinny być brane pod uwagę.

Czy Ronaldo zachwycał w tym sezonie w każdym meczu ? Czy zdarzały się spotkania po których narzekałeś na jego postawę ?
Bo tutaj chyba jest wyraźna różnica pomiędzy Ronaldo, a Xavim [jeśli chodzi o grę po LM, czyli Euro i nowy sezon].
Ile razy kibice United "marudzili" że Ronaldo nic nie gra - w tym samym czasie, słyszał ktoś narzekania na temat gry Xaviego ? Bo ja tylko pochwały [nie czytuje oczywiście regularnie serwisów o Barcelonie, więc mówie tylko o moim otoczeniu i tym co tu na pilka.pl sie dzieje]

Bramki, no dobra - strzela bramki, ze Stoke, z WBA, z WHU, z Hull, czy z Boltonem. Czy to rzeczywiście jest argument, który przemawia za tym, aby dać mu nagrodę dla najlepszego gracza ? Czy nie było lepszych w tym czasie w innych ligach ?
Z tym tłumaczeniem, że jest po kontuzji to też trochę naciągana teoria. Uraz miał na Euro chyba i opuścił początek sezonu. Strzelił 2 gole w lidze z Boltonem [z karnego :!:] i WBA, a później dopiero od listopada zdobył kolejne 6 bramek. W listopadzie ciągle był świeżo po kontuzji ? :think:

Zobacz co w tym samym czasie zrobił Xavi. Jakie ma w tym sezonie statystyki; jak grał na Euro, jak je wygrał i został tam najlepszym graczem. Problem Xaviego polega na tym, że nie robi wokół siebie zamieszania, po prostu gra swoje.

Ronaldo wygrał, niech mu będzie - ale powiedz szczerze, czy Xavi nie zasłużył na wyższe miejsce niż 5 ?

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 166

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 02 gru 2008, 11:13

Niemcy wszak dotarli do finału Euro więc jakiegoś wypadało upchną przynajmniej do 20-stki, koniec poprzedniego sezonu w Chelsea też miał bardzo udany.

Natomiast co robi Kaka ze swoim zaszczytnym 5-tym miejscem w serie a pojęcia nie mam, i to jeszcze bezczelnie przed Zlatanem :P

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 02 gru 2008, 11:14

A ja bym upchnął Ferdinanda, no i nawet do pierwszej trójki. Większość jednak ubóstwie tylko i wyłącznie ofensywnych zawodników, więc wkład Rio w sukcesy United z zeszłego sezonu został doceniony tylko przez nielicznych. A szkoda, bo Ferdinand był w ubiegłym sezonie po prostu galaktyczny. Mecz w mecz.

Zdecydowanie bardziej do gustu przypadła mi lista najlepszych grajków wg magazynu 442
1-10: Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Fernando Torres, Iker Casillas, Kaka, David Villa, Zlatan Ibrahimovic, Sergio Aguero, Rio Ferdinand, Steven Gerrard.

11-20: Xavi Hernandez, Cesc Fabregas, Frank Lampard, Ruud Van Nistelrooy, Emmanuel Adebayor, Didier Drogba, Frank Ribery, Michael Ballack, Guianlugi Buffon, Sergio Ramos.

21-30: Wesley Sneijder, Michael Essien, Daniel Alves, Wayne Rooney, Ricardo Carvalho, Maicon, Andres Iniesta, Andrei Arshavin, Deco, Marcos Senna

31-40: Luis Fabiano, John Terry, Daniele De Rossi, Nemanja Vidic, Javier Mascherano, Samuel Eto’o, Dimitar Berbatov, David Silva, Nihat Kahveci, Patrice Evra

41-50: Anatoily Tymoshchuk, Robinho, Esteban Cambiasso, Ashley Cole, Alessandro Del Piero, Seydou Keita, Jose Bosingwa, Carlos Tevez, Joe Cole, Yuri Zhirkov

51-60: Arjen Robben, Artur Boruc, Petr Cech, Francesco Totti, Luca Toni, Raul, Thierry Henry, Christian Chivu, Alessandro Nesta, Rafael van der Vaart

61-70: Pepe, Luca Modric, Karim Benzema, Roque Santa Cruz, Mahamadou Diarra, Philipp Lahm, Andrea Pirlo, Diego Forlan, Santi Cazorta, Ronaldinho

71-80: Darijo Srna, Fabio Cannavaro, Juninho Pernambucano, Mauro Camoranesi, David Trezeguet, Miroslav Klose, Gael Clichy, Fredi Kanoute, Antonio Di Natale, Javier Zanetti

81-90: Robert Pires, Christian Poulsen, Diego, Mancini, Giorgo Chiellini, Gonzalo Higuain, Gianluca Zambrotta, Bacary Sagna, Danny, John Obi Mikel

91-100: Goran Pandev, Igor Akinfeev, Simao Sabrosa, Amauri, Paul Scholes, Lassana Diarra, Diego Capel, Antonio Cassano, Bastian Schweinsteiger, Klaas-Jan Hunterlaar
Mamy koniec listopada. Głosowano już od kilku miesięcy. Przestańcie w końcu pieprzyć farmazony, że chodzi tutaj o kalendarzowy rok. Brano pod uwagę sezon 2007/2008, w którym to ROn nie miał sobie równych.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 02 gru 2008, 11:22

Rozumiem gdybym napisał, że Ronaldo to cienki Bolek i nic nie potrafi. A ja tylko stwierdziłem, że nie jestem przekonany czy po finale LM Ronaldo grał tak dobrze, aby przyznać jemu ta nagrodę.
Moim zdaniem lepiej grał Xavi.
Po pierwsze miał kontuzję, zresztą już na Euro grał z kontuzją gdzie po 30 minutach puchła mu kostka. Po Drugie nie tylko Xavi grał po Euro lepiej od niego, ale za to nikt przed Euro nie grał lepiej od niego. I o tym chyba zapominasz.
Czy Ronaldo zachwycał w tym sezonie w każdym meczu ? Czy zdarzały się spotkania po których narzekałeś na jego postawę ?
Bo tutaj chyba jest wyraźna różnica pomiędzy Ronaldo, a Xavim [jeśli chodzi o grę po LM, czyli Euro i nowy sezon].
Nie nie zachwycał w każdym meczu a czy Xavi zachwycał w każdym meczu? Co Ty próbujesz powiedzieć, że druga połówka roku jest ważniejsza? Ważniejsze są pierwsze spotkania w lidze od Mistrzostwa Anglii i Zdobycia Ligi Mistrzów? A statystyki wkleiłem w jednym celu, by pokazać, że Ronaldo nie gra wcale tak tragicznie w drugiej połówce roku jak niektórzy próbują to przedstawić.
Ronaldo wygrał, niech mu będzie - ale powiedz szczerze, czy Xavi nie zasłużył na wyższe miejsce niż 5 ?
Przed kogo? Przed Messiego? Przed Torresa czy przed Ikera? Messiego nie. Przed Torresa pewnie tak, przed Ikera znowu nie- MIstrz Hiszpanii Europy, kapitalna gra i w Reali na Euro ba! dla mnie to on powinien być na drugim miejscu.

Aha no i dobrze napisał Red, głosować można było już we Wrześniu więc od zawsze jest tak, że tą nagrodę zdobywa zawodnik co do Czerwa/Lipca się pokaże z najlepszej strony i przede wszystkim zdobędzie trofea. To jest też bardzo ważne, czy jego gra pomogła zdobyć zespołowi Puchary. Dlatego nagrodę dostał choćby Cannavaro który jesienią grał tragicznie w Realu, dlatego nagrodę dostał Kaka za 5 meczy w LM...i niech mi tu żaden nie wyskakuje z jakimiś pierdołami w Lidze skończyli na 4 miejscu, an jesieni nie wygrali przez pół roku meczu u siebie.

Awatar użytkownika
brzycho
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brzycho » 02 gru 2008, 11:27

red85 pisze:Większość jednak ubóstwie tylko i wyłącznie ofensywnych zawodników
Dokładnie. Dlatego jedynym, który mógłby podmienić Ronaldo na 1. miejscu jest Iker. Nigdy już, nie będzie lepszego bramkarza, bo po prostu już być nie może. Takiego jakim Iker był w czasie, kiedy i Ronaldo był w swojej najlepszej formie.

No i Wasz najlepszy argument też blednie przy Ikerze. Dlaczego? Iker został ME a Ronaldo wygrał "tylko" LM. :king:

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 02 gru 2008, 11:31

fieldy pisze:
maciek_88 pisze:Cannavaro był wtedy najlepszym środkowym obrońcą w Serie A w sezonie, w którym Juventus zdobył mistrzostwo. Wyprzedzając odpowiedź o Calciopoli - mimo usilnych starań nie wykazano nawet drobnych nieprawidłowości jeżeli mówimy o 2005-2006.
z tego co ja się orientuję - może się mylę, nie mówimy o żadnym sezonie tylko o roku 2006.
Jeśli mam rację, to powiedz jak prezentował się po mundialu.
W takim razie głosowanie i ogłoszenie wyników powinno odbyć się w nowym roku.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 02 gru 2008, 11:36

Kamil232 pisze:Co Ty próbujesz powiedzieć, że druga połówka roku jest ważniejsza? Ważniejsze są pierwsze spotkania w lidze od Mistrzostwa Anglii i Zdobycia Ligi Mistrzów?
Jeśli nagroda ma być przyznana za rok kalendarzowy, to ważne powinny być wszystkie mecze w danym roku.
Od lat było tak, że w roku imprezy mistrzowskiej, to mecze na ME/MŚ były kluczowe jeśli chodzi o przyznawanie nagród.

Nie wiem od kiedy głosowano, ale jeśli w założeniu nagroda ma być za cały rok to wypadałoby brać pod uwagę grę w całym roku.
Ronaldo wygrał LM i Premier League, a później co ? Od maja już nie błyszczał, bo ani na Euro nic szczególnego nie pokazał, ani na początku nowego sezonu - co oczywiście wiąże się z kontują, no ale co zrobić, nie grał najlepiej to i nie powinien być tak zdecydowanym faworytem. Moim zdaniem - wy macie inne i tu można zakonczyć dyskusje, bo do consensusu na pewno nie dojdziemy.

Ja nie próbuje atakować Ronaldo, tylko pisze co mi się nie podoba. Jeśli nagroda która ma być przyznawana za rok jest przyznawana za pół roku, to mi się to nie podoba. Nagrody za sezon 07/08 już chyba rozdane były. Wtedy jak najbardziej Ronaldo wypadł najlepiej. Za rok 2008 już nie [moim skromnym zdaniem]. Miał fantastyczną pierwszą połowę roku i bardzo przeciętną drugą.
Jeśli wiec mówimy o najlepszym graczy roku, to [niezależnie od rankingów/plebiscytów] nie bierzmy pod uwagę tylko połowy roku. Każdy chyba ma swój rozum, aby spróbować chociaż trochę obiektywnie na to spojrzeć.

W takim razie głosowanie i ogłoszenie wyników powinno odbyć się w nowym roku.
Zgadzam się w 100%.
Jeszcze raz - ja nie chcę atakować piłkarzy za to, że dostali nagrodę, nie oni wybierali. Jeśli rzeczywiście już we wrześniu wybierają to jest to niesprawiedliwe i nie powinno się mówić, ze jest to wyróżnienie za cały rok.
Kamil232 pisze:Po pierwsze miał kontuzję, zresztą już na Euro grał z kontuzją gdzie po 30 minutach puchła mu kostka.
No i z tą kontuzją nie grał najlepiej na świecie, więc jest to raczej argument przeciwko niemu.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 02 gru 2008, 12:01

Po pierwsze jest dużo racji w tym co piszesz, pisałem już o tym rok czy dwa lata temu, kiedy Cannavaro dostal nagrodę za jedną imprezę i niezły sezon w Juve i Kaka za 5 meczów w LM. Ale tak będzie zawsze, że te najważniejsze trofea są najbardziej cenione i to też jest ważne, bo dobra gra zawodnika musi przekładać się na sukcesy.
Od lat było tak, że w roku imprezy mistrzowskiej, to mecze na ME/MŚ były kluczowe jeśli chodzi o przyznawanie nagród.
W 2004 roku nie.
Za rok 2008 już nie [moim skromnym zdaniem]. Miał fantastyczną pierwszą połowę roku i bardzo przeciętną drugą.
Xavi miał słabą pierwszą cześć roku i kapitalną drugą. Więc takie same kontrowersje podchodziły by pod niego. Torres to samo jesienią piach. Casillas jesienią też już nie błyszczy. Mesii? W pierwszej części roku co pokazał? Barca 3 miejsce odpadli w LM. Więc kto?

PS. Jestem ciekawy czy jakby Walcott strzelił w 10 meczach 8 goli miał 3 asysty pisałbyś o bardzo przeciętnej grze... 8)

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 02 gru 2008, 12:05

Kamil232 pisze: Xavi miał słabą pierwszą cześć roku
Jesteś tego pewny ? :] A Messi miał kilka genialnych występów wiosną jak zawsze :]
Ostatnio zmieniony 02 gru 2008, 12:08 przez Bask, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 02 gru 2008, 12:05

Wystarczy mi spojrzeć na wyniki Barcelony 8) W półfinale LM też go nie dostrzegłem 8)

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 02 gru 2008, 12:10

To trzeba patrzeć dokładniej bo potem wychodzą głupoty, że Xavi grał na wiosnę słabo :boruta:

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 02 gru 2008, 12:11

Pierwsze miejsce Ronaldo spodziewane i - mimo, że za gościem nie przepadam - zasłużone. Dziwi mni osobiście natomiast fakt, że tuż za jego plecami nie uplasował się Casillas. Jasne, wiem: to bramkarz, ale to właśnie w nim upatrywałem głównego konkurenta Portugalczyka.
Tylko że Casillas w tym sezonie chyba nie gra za dobrze i to mogło zadecydować.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 02 gru 2008, 12:12

Niesamowite Messi i Xavi grali genialne, stąd pewnie strata do Realu wyniosła tylko 18 pkt :roftl3:

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 02 gru 2008, 12:16

Jaki inni grają piach to potem tak wychodzi. Bez Xaviego pewnie byłaby strata 25 punktowa i awans bezpośredni do uefa. Ale co Ty o tym wiesz? Oglądałeś jakiś mecz Barcelony oprócz z Man Utd ? :] :] :] Bo wszystko na to wskazuje, że nie. a samego meczu też nie bardzo pamiętasz, bo Messi zagrał dobrze w obydwu spotkaniach - o czym albo nie chciałeś wspomnieć albo nie wiesz :] Berbatov > Eto wiecznie żywe

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 02 gru 2008, 12:18

Kamil232 pisze:Xavi miał słabą pierwszą cześć roku i kapitalną drugą. Więc takie same kontrowersje podchodziły by pod niego. (...) Więc kto?
Więc właśnie Xavi, albo Ronaldo.
Nie uważam, że Ronaldo w ogóle nie zasłużył na nagrodę, tylko ze nie jestem przekonany, czy w drugiej części roku grał na tyle dobrze, aby być tak zdecydowanym faworytem do nagrody.
Ronaldo miał lepszy początek sezonu, Xavi ma zdecydowanie lepszą koncówkę. Środek roku, czyli Euro dla Xaviego też zdecydowanie.
Teraz pytanie co ważniejsze LM i liga, czy Mistrzostwo Europy. Jako, że ligę i LM można wygrać co roku, a Euro raz na 4 lata - Euro jest ważniejsze. Dlatego przeważnie na imprezę mistrzowską się patrzy. Ale skoro Ronaldo wygrał i ligę i LM, a Xavi tylko Euro [czyli tylko 1 tytuł] to ME już takiej przewagi nie mają i moim zdaniem można na to patrzeć po równo. Czyli jakbym miał dać obu graczom np ileś pkt w skali od 1-10. to obaj dostaliby 10. Ronaldo z LM i Ligę, a Xavi za Euro.
Ronaldo oprócz tytułów miał kapitalny początek roku, a Xavi zwłaszcza końcówkę - co do tego, ze miał słaby początek roku - nie zgodziłbym się. Jak dla mnie był wyróżniającą się postacią w lidze. Choć byli lepsi, jak np Ronaldo. Co do statystyk to może jakiś kibic Barcy [Mentor, kuman ? ] nam wrzuci bramki i asysty Xaviego od stycznia do Euro. Ja nie posiadam.

Reasumując. Dla mnie obaj byli znakomici. Ronaldo błyszczał od stycznia do Euro, Xavi od Euro do dziś.
I nie uważam, że Ronaldo absolutnie nie zasłużył na zwycięstwo, czy też na miano najlepszego gracza mijajacego roku, równie dobrze taki tytuł może powędrować do Xaviego.
I głównie nie zgadzam się właśnie z tym, że Ronaldo jest 1, a Xavi 5. Dla mnie obaj mogliby dzielić ten tytuł.
PS. Jestem ciekawy czy jakby Walcott strzelił w 10 meczach 8 goli miał 3 asysty pisałbyś o bardzo przeciętnej grze...
tylko zwróć uwagę, że my dyskutujemy o piłkarzach, którzy kandydują do miana najlepszego w Europie.
Jak Theo wróci po kontuzji barku i strzeli 8 goli to będzie dobry wynik. Ale na pewno nie będę mówił, że ma dostać Złotą piłkę. Albo, ze jest najlepszy w Europie. To jest dobry wynik, ale imo nie wystarczający, aby myśleć o takiej nagrodzie.

Ronaldo do końca października strzelił 2 bramki, w tym 1 z karnego. Później - pełna zgoda, strzelił 6 goli w krótkim czasie.
Tylko co pokazał w czasie od finału LM do końca października ?
od 21 maja do 29 października. Przez 5 miesięcy nic wielkiego nie pokazał. Kilka średnich meczów na Euro, kontuzja [nie jego wina, no ale kontuzjowany nie błyszczał na boiskach, podczas gdy Xavi grał kosmos], powrót do składu, bramka z akcji i bramka z karnego. Dlatego nie jestem do końca przekonany, czy zasługiwał na wygraną.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”