EURO 2012: 1/4 Finalu - Anglia vs Wlochy - Strona 14

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Re: EURO 2012: 1/4 Finalu - Anglia vs Wlochy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 25 cze 2012, 12:07

mete pisze:
Inna sprawa, że dużo bardziej wolałbym na tej pozycji chocby Nocerino, który podobnie jak Marchisio potrafi wbiec w pole karne i zrobic użytek z wolnej przestrzeni zostawionej przez napastników.
No bez jaj, że Nocerino zagrałby lepiej na ofensywnym pomocniku. Poza wejściami w pole karne jest w każdym aspekcie piłkarskiego rzemiosła gorszy od Riccardo.
I takie coś może zrobic różnicę w tej fazie turnieju. Mi tam Montolivo nie wadzi, jeżeli ma to wzmocnic mądre rozgrywanie piłki. Pytanie czy z Niemcami i potem ewentualnie z Hiszpanią nie będą właśnie bardziej potrzebne te wejścia Nocerino, o których wspomniałem.

Awatar użytkownika
Snipp_
Bianconeri
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Snipp_ » 25 cze 2012, 12:10

Rozumiem, że nie ma na tą pozycję lepszego gracza, i że krytyka jest niezasłużona. Nie rozumiem natomiast dlaczego generalizujesz, że piszą to kibice Juventusu jakby to miało jakiekolwiek znaczenie. Sugerujesz tym samym, że krytyka wymierzona w Montolivo wynika z jego przynależności klubowej - dlatego jesteś zaślepiony. Juventini nie mają potrzeby krytykować piłkarzy innych klubów bo ta kadra opiera się na zawodnikach Starej Damy.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 25 cze 2012, 12:13

Rozumiem, że nie ma na tą pozycję lepszego gracza, i że krytyka jest niezasłużona. Nie rozumiem natomiast dlaczego generalizujesz, że piszą to kibice Juventusu jakby to miało jakiekolwiek znaczenie.
Wcale nie generalizuje. Wystarczy przeczytać posty ze wcześniejszych stron. EOT. Nie wciągnie się w kolejną dyskusję.

Awatar użytkownika
Snipp_
Bianconeri
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Snipp_ » 25 cze 2012, 12:17

mete pisze:Wcale nie generalizuje. Wystarczy przeczytać posty ze wcześniejszych stron. EOT. Nie wciągnie się w kolejną dyskusję.
Mądre posunięcie. Wiesz, że wytknąłem Ci błąd i nie wiesz jak się bronić. Piszesz "Kibice Juventusu" zamiast "wloski itd.". Ja również jestem kibicem Juve, Loczkerson też. Czy krytykujemy Montolivo? Nie - czyli generalizujesz.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 25 cze 2012, 12:21

Mądre posunięcie. Wiesz, że wytknąłem Ci błąd i nie wiesz jak się bronić. Piszesz "Kibice Juventusu" zamiast "wloski itd.". Ja również jestem kibicem Juve, Loczkerson też. Czy krytykujemy Montolivo? Nie - czyli generalizujesz.
Ostatni raz Ci odpisuję. Poczytaj kto krytykował grę Montolivo. A to, że napisałem "kibice Juventusu" jest prawdą (mógłbym również napisać, że tylko kibice Juventusu i że znaczna większość która się wypowiedziała po wczorajszym meczu i też byłoby to prawdą). Nieprawdą by było jakbym napisał "wszyscy kibice Juventusu", czego nie zrobiłem. W temacie Ci już nie będę odpisywał, w razie czego masz priva.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 25 cze 2012, 12:31

Jeśli chodzi o Montolivo to nie krytykowałem go za wczorajszy mecz. Po prostu uważam, że on nie pasuje na tą pozycję. Nie gra jak ofensywny pomocnik. Przenosi swój styl gry typowy dla kreatywnego środkowego pomocnika na pozycję gdzie potrzeba trochę innych cech. Diamanti jest średniakiem, ale może więcej zrobić pracy typowej dla ofensywnego pomocnika. Przyspieszyć grę, podłączyć się do ataku, strzelić gola. Nie jest mistrzem świata, ale to jedyny ofensywny środkowy pomocnik jakiego włosi mają.

A jeśli chodzi o schemat to Włosi powinni grać 4-3-1-2. 3-5-2 pasuje lepiej do włoskich zasobów ludzkich (choćby poprzez brak ofensywnego środkowego pomocnika), ale schemat 4-3-1-2 był ćwiczony przez wiele miesięcy. Widać, że włosi po prostu wiedzą lepiej jak mają w nim grać niż w 3-5-2.

Awatar użytkownika
HELDER
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HELDER » 25 cze 2012, 12:53

pokazywal juz ktos?

Pirlo juz kiedys chcial zalatwic Panenką bramkarza, dokladniej Pinto na CN w Gamperze, widac Hart nie ogladal tego meczu bo Pinto nie dal sie nabrac :)

Awatar użytkownika
Falbor
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Falbor » 25 cze 2012, 13:04

Widzę że rozgorzała wielka dyskusja, więc wyjaśnienie z mojej strony, nie krytykowałem jego wczorajszej gry a gdyby nawet to napewno nie z powodu jego przynależności klubowej czy raczej spekulacji transferowych.

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 25 cze 2012, 13:14

Roy Hodgson: "I don't regard possession statistics as important. It doesn't tell you which is a good team and which is bad."
:lol:

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 25 cze 2012, 13:45

HELDER pisze:pokazywal juz ktos?

Pirlo juz kiedys chcial zalatwic Panenką bramkarza, dokladniej Pinto na CN w Gamperze, widac Hart nie ogladal tego meczu bo Pinto nie dal sie nabrac :)
0:35 miny Ronaldinho, Puyola i Valdesa :mrgreen:

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 25 cze 2012, 15:46

Montolivo zagral wczoraj dobre spotkanie. Naprawde mial fajne momenty i ciekawie w pewnych sytuacjach dogrywal. Napewno byl wyrozniajaca sie postacia. Jedyny minus jest taki, ze pomylil nogi gdy wykonywal karnego, ale to nie zamazuje jego dobrej gry choc smieszy mnie jego styl biegania, bo wyglada mi to jak hasajaca lania na lace.

Co do formacji to uwazam, ze bez wzgledu na stosowana formacje mecz wygladalby dokladnie w ten sam sposob. W tym momencie wyznacznikem co do wyboru formacji taktycznej powinien byc grupowy mecz z Hiszpania. Tam 3-5-2 wygladalo bardzo fajnie i w znaczny sposob ograniczlo aktualnych mistrzow swiata. Twierdze tym samym, ze 4-3-1-2 wypadloby akurat w tym meczu gorzej, bo to ustawinie daloby wiecej miejsca Hiszpanom w bocznych sektorach boiska. Wracajac do 3-5-2 to ma ono jedna fajna zalete. Mianowicie gdy zawodnicy wykarza sie odpowiednia dyscyplina taktyczna to wlasnie przez 3-5-2 mozna fajnie ograniczyc potencjal 4-3-3 blokujac boki boiska i zageszczajac lub dominujac srodek pola. Na Niemcow wrocilbym raczej do ustawinia Juve z Balzarettim po lewej. Ale co wymysli Prandelli to tylko on wie.

Awatar użytkownika
Il Padrino
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Il Padrino » 25 cze 2012, 15:55

Falbor pisze:Widzę że rozgorzała wielka dyskusja, więc wyjaśnienie z mojej strony, nie krytykowałem jego wczorajszej gry a gdyby nawet to napewno nie z powodu jego przynależności klubowej czy raczej spekulacji transferowych.
Jakich spekulacji? Montolivo został już oficjalnie potwierdzony.

Obrazek

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 936
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 25 cze 2012, 16:08

Snipp_ pisze:
mete pisze:Wcale nie generalizuje. Wystarczy przeczytać posty ze wcześniejszych stron. EOT. Nie wciągnie się w kolejną dyskusję.
O co Ci facet chodzi? To jak rozdzielamy szaty i są kibice Juventusu i kibic Juventusu o nicku wloski? Co Ty pieprzysz. Nie krytykuję Ricardo z powodu przynależności klubowej (dalej jest graczem Fiorentiny do 30 Lipca) tylko z takiego powodu, że zależy mi na dobrej grze Włochów. Oczywiście jak powiem, że Maggio mi się wczoraj mniej podobał od Abate? To mnie pochwali Mete? Nie, ale jakbym powiedział odwrotnie to byłby kolejny pojazd w moją stronę. Jestem fanem włoskiej piłki. Idiotów nie toleruje a ciągnięcie tematu Muntariego było po prostu potwierdzeniem tezy, że najmądrzejsi nie jesteście. Cieszy mnie zwycięstwo i marzę o wygranej na tym Euro. Widzę sporą analogię do 2006 roku i coś musi być na rzeczy. Tylko Francja już za burtą :lol: .

Awatar użytkownika
Falbor
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Falbor » 25 cze 2012, 16:10

Ozdobny pisze:W tym momencie wyznacznikem co do wyboru formacji taktycznej powinien byc grupowy mecz z Hiszpania. Tam 3-5-2 wygladalo bardzo fajnie i w znaczny sposob ograniczlo aktualnych mistrzow swiata. Twierdze tym samym, ze 4-3-1-2 wypadloby akurat w tym meczu gorzej, bo to ustawinie daloby wiecej miejsca Hiszpanom w bocznych sektorach boiska.
Mylisz się, 3-5-2 można było zagrać z Hiszpanią bo oni nie mają w stylu dośrodkowań (są za niscy) dlatego najważniejsze było zagęszczenie pola przed bramką trójką obrońców, tym terenem chcieli się przedostać do bramki i wreszcie im się udało. 4-3-3 zdecydowanie lepiej neutralizuje skrzydła przeciwnika, Niemcy z Lahmem i ciągnącym na bramkę Boatengiem będą często atakowali tymi sektorami.
Il Padrino pisze:Jakich spekulacji? Montolivo został już oficjalnie potwierdzony.
Dzięki za info, musiałem przeoczyć

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 25 cze 2012, 16:14

Pirlo nie jest pierwszym, który pogrążył takim strzałem Anglików podczas Mistrzostw Europy :wink: :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=HtZLspwoIH8
Helder Postiga, ok 0.50

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”