Post Wyświetl pojedynczy post autor: internista1908 » 20 lip 2005, 14:58
internista1908

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Miko77 » 20 lip 2005, 15:00
Miko77

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rumeczek » 20 lip 2005, 16:20
Rumeczek
Andreyew

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 26 lip 2005, 23:05
Rzecz godna uwagi, a ponieważ nie wszyscy mają dostęp do Gazety Krakowskiej, albo odwiedzają forum TWSD, to pozwoliłem sobie wkleić.Maciej Żurawski – Dziennik Celta [1]
Od wtorku do soboty
Stilian Petrow oprowadza mnie po Glasgow i stara się pokazać uroki tego miasta. Ciągle powtarza „ze mną trafisz w takie miejsca, że nie będziesz miał czasu tęsknić za Krakowem”. Na razie na tęsknotę rzeczywiŚcie nie ma czasu, bo wszystko dookoła jest dla mnie nowe, ja wręcz chłonę całym sobą to miasto. I zapędzam się nawet tam, gdzie leży niepisana granica między strefami wpływów „Celtów” i Rangersów. Podczas jednej z takich wypraw z Arturem Borucem natknęliŚmy się na kibiców naszego odwiecznego wroga. Nie trzeba było uciekać, chociaż natychmiast zostaliŚmy rozpoznani. Jeden z kibiców pokazał nam palca, ale nie tego Środkowego z obraźliwą sugestią, tylko wzniesionego kciuka. Ja to zrozumiałem tak, że oni życzą nam powodzenia...
Czwartek
Ciągle jeszcze mieszkam w hotelu „Hilton”, pokój numer 803 jest teraz moim domem. Mieszkają tu jeszcze inni nowi piłkarze naszego zespołu, oczywiŚcie Artur, ale także Camara i Virgo. Każdy raczej żyje swoim
życiem, tylko my z Arturem i ze Stilianem trzymamy się razem. Bułgar jest ekstra kumpel, znalazł dla mnie idealną knajpkę. Na kolacje chodzę do poleconej przez niego włoskiej restauracji, ale nie daję się namówić na degustację słynnej szkockiej. Z tym zresztą mogą być problemy, bo osobiŚcie wyżej cenię szklaneczkę bourbona, na widok którego Szkoci odwracają się z obrzydzeniem. Na razie nie myŚlę o tym czy przerzucić się na ich trunek czy udawać oryginała, bo na tę pierwszą szklaneczkę będzie czas dopiero jak zdobędziemy mistrzostwo, albo przynajmniej wygramy z Rangers. Wrazie czego zawsze mogę się ograniczyć do delektowania się samym aromatem.
Piątek
Wprawdzie parę zdań po angielsku jestem w stanie powiedzieć, ale z ochotą przyjąłem propozycję lekcji języka. Były tylko wątpliwości jakiej odmiany angielskiego mam się uczyć. Ten czysty, literacki język może
bowiem w Glasgow nie zdać egzaminu. Szkoci wręcz uwielbiają „połykać” końcówki słów i nawet proste zwroty zamieniają się wkompletnie niezrozumiały dla mnie bełkot. Ale moja szkocka nauczycielka umie się posługiwać i normalnym angielskim, i gwarą. Mówi, że tej drugiej odmiany szybko nauczę się wkontaktach z kibicami. A po polsku w Szkocji najłatwiej porozumieć się w restauracjach. Bardzo dużo naszych rodaków pracuje wtutejszych knajpkach, pubach. Są oczywiŚcie wŚród nich i kibice. Ale na razie nie spotkałem wŚród nich żadnego fana Wisły. Tych pojawiło się sporo na naszych sparingach wLondynie, gry graliśmy z Fulham i Leicester. Wiem, że byli na trybunach także podczas sparingów już na stadionie Celticu.
Niedziela, po sparingu z Leeds
Co mogę powiedzieć o swoich dotychczasowych doświadczeniach czysto piłkarskich? Chciałbym zagrać już w jakimŚ meczu o stawkę, pierwsza taka gra czeka Celtic weliminacjach Ligi Mistrzów wBratysławie. Pewnie wejdę tam na jakieŚ 20-25 minut, ale samą myŚl o grze na poważnie podnosi mi adrenalinę. Strzelić bramkę w takim meczu, to jest wyzwanie i bodziec, który potem pozwoli pokazać, że Żurawski czy to w Wiśle, wreprezentacji czy w Celticu zawsze jest taki sam.
petru
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 27 lip 2005, 12:48
Corinthians
Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 27 lip 2005, 12:50
fieldy
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 27 lip 2005, 21:42
Babel

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 27 lip 2005, 21:42
gilardino11

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 27 lip 2005, 21:46
gilardino11
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 27 lip 2005, 21:46