Liga Portugalska - Strona 4

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kto wygra Superlig???

FC Porto
44
61%
Benfica
12
17%
Boavista
5
7%
Sporting
11
15%
Rad3k
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rad3k » 19 cze 2007, 18:39

Fabrizio Miccoli ma nadzieję na grę w drużynie jUventusu w przyszłym sezonie: "W Benfice spędziłem dwa wspaniałe lata - powiedział włoski napastnik w radiu "Radio Kiss Kiss" - podczas których zdobyliśmy dwa razy mistrzostwo Portugalii".

"Miałem okazje występować w jednym z najsławniejszych klubów na świecie- kontynuuje piłkarz - jednak teraz nadszedł moment na powrót do Włoch. Według kontraktu, który posiadam, powinienem być jeszcze przez trzy lata graczem Juventusu, tak jak co roku będę rozmawiał z dyrekcją. Jestem do dyspozycji Ranieriego, jeśli Juventus wiąże ze mną plany".

Źródło: www.eurogole.uk.pl
Ostatnio zmieniony 19 cze 2007, 19:14 przez Rad3k, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dembik
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dembik » 19 cze 2007, 18:45

Miccoli jest świetnym napastnikiem. Myślę, że dobrze, że wraca do Juventusu, z którym będzie mógł walczyć o Mistrzostwo Serie A. W Portugalii był bliski zdobycia Mistrzostwa. Końcowa tabela była bardzo ciekawa. strata Drugiego do Pierwszego :D wynosiła jeden punkt, tak taż Benfica, która uplasowała się na trzeciej pozycji straciła do Mistrzostwa dwa punkty.

Moofasa
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Moofasa » 19 sie 2007, 13:17

We wczorajszym meczu Porto pokonało swojego rywala (chyba Bragę) 2-1. W tym meczu po raz kolejny brylował nie kto inny jak Quaresma. Portugalczyk pokazał że jest dla drużyny prawdziwym motorem napędowym i w meczu strzelił dwie bramki nie bywałej urody dzięki którym Porto dopisało na swoje konto 3 pkt. Na słowa uznania zasługuje bramkarz Bragi, który przez cały mecz bronił bardzo dobrze, ale bramki padały po bardzo dobrych strzałach, z którymi chyba żaden bramkarz nie dałby sobie rady :wink:

Moofasa
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Moofasa » 13 kwie 2008, 19:34

oj ile czasu minęło od ostatniego posta :roll:

Poro które zapewniło sobie mistrzostwo kraju, wygrało w sobotę z Setubal 1:2 i co może nas cieszyć, Kaźmierczak rozegrał pełne 90 minut. Do końca sezonu zostają jeszcze cztery kolejki więc fajnie by było gdyby Kaz zagrał we wszystkich meczach więcej niż kiedy toczyła się walka o mistrza bo wtedy jak Polak wchodził na więcej niż 10 minut to było super...Zresztą musi on jakoś przekonać Leo do tego że zasługuje na wyjazd na Euro. Przemek dostał ocenę 3 ale to tak jak połowa składu, a najwyższą oceną była '4' którą dostali strzelcy bramek Mariano Gonzalez i Lisandro Lopez + Quaresma :wink:

Moofasa
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Moofasa » 20 kwie 2008, 12:58

Sporting - Benfica, cóż to był za mecz derbowy :wink: gospodarze wyszli z 0-2 do 5-3 więc to chyba mówi samo za siebie. Podobno wielkie mecze kreują wielkich piłkarzy, na boisku najlepszy chyba Jao Moutinho, i po takich meczach widać czemu nim interesują się największe kluby. Dobre zawody rozegrał też Vukcevic i Djalo. W finale na Sporting czeka Porto czyli następny klasyk, miejmy nadzieje że finał nie będzie gorszy od półfinału :]

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 09 maja 2008, 19:28

" Komisja dyscyplinarna Portugalskiego Związku Piłki Nożnej ukarała lidera ekstraklasy zespół FC Porto karą odebrania sześciu punktów za udział w aferze korupcyjnej w sezonie 2003/2004.
Dodatkowo klub musi zapłacić karę w wysokości 230 tysięcy dolarów, a członek władz Porto Jorge Pinto da Costa na dwa lata otrzymał zakaz wstępu na stadiony, na których zespół będzie rozgrywał spotkania ligowe.

Komisja ukarała odebraniem trzech punktów także zespół Leiria, a Boavista Porto zostanie po zakończeniu tegorocznego sezonu zdegradowana do drugiej ligi. Klub dodatkowo ukarano grzywną wynoszącą 278 tysięcy dolarów.

Czterech sędziów piłkarskich, którym udowodniono udział w aferze korupcyjnej w sezonie 2003/2004, zostało zawieszonych na sześć lat.

Klubowi FC Porto zarzucono, że jego przedstawiciele próbowali pod koniec sezonu 2003/2004 przekupić arbitrów dwóch spotkań, gdy zespół walczył o tytuł mistrza kraju. Jeden mecz zespół wygrał, drugi zremisował.

Odebranie sześciu punktów liderowi rozgrywek nie wpłynie na układ tabeli piłkarskiej ekstraklasy Portugalii, gdyż FC Porto przed ostatnią kolejką ma 20 pkt przewagi nad drugim zespołem - Sporting Lizbona. "

Włochy, Polska teraz Portugalia. Kto jeszcze ?

Awatar użytkownika
amolinn
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: amolinn » 09 maja 2008, 19:57

Łukasz_ pisze: Odebranie sześciu punktów liderowi rozgrywek nie wpłynie na układ tabeli piłkarskiej ekstraklasy Portugalii, gdyż FC Porto przed ostatnią kolejką ma 20 pkt przewagi nad drugim zespołem - Sporting Lizbona. "
To co to za kara? Śmiech na sali. Widać tego typu cuda to nie tylko w Polsce.

Awatar użytkownika
boskigonzo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: boskigonzo » 09 maja 2008, 20:42

Dokladnie ... Porto -6 pkt , Boavista do 2 ligi :| poprostu szkoda słow

Btw. ciekawe jak u nas to rozstrzygna, moze liga 6 zespolowa ? :lol:

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Re: Liga Portugalska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 02 maja 2010, 23:26

Oglądał ktoś wielkie derby Portugalii?
Bo mecz był naprawdę świetny. Benfica mogła zdobyć mistrzostwo na stadionie starego mistrza i odwiecznego rywala, czyli Porto. Chwilę po czerwonej kartce dla obrońcy gospodarzy piłkarze Benfiki doprowadzili do remisu, który dawał im mistrzostwo, ale Porto się zawzięło i mimo gry w 10 strzeliło 2 gole. Dzięki temu dalej szanse na pierwszego w historii mistrza ma Braga. W dodatku w ostatniej kolejce pauzować za kartki mają Di Maria, David Luiz i 2 kolejnych graczy pierwszej 11 Benfiki, która nie może przegrać ostatniego spotkania.
Porto wygrywało 7 mecz z rzędu, a Benfica przegrała 2 mecz w sezonie (pierwsza porażka była z Bragą 20 kolejek temu)

Awatar użytkownika
VADER
Rezerwowy
Rezerwowy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: VADER » 19 lip 2010, 11:36

Widać,że w Europie po zakończonych MŚ słowo "kryzys finansowy" to zwykła bujda na resorach.Znowu zaczynają się podchody wielu czołowych klubów po piłkarzy za astronomiczne sumy.Wkurza mnie to,iż w wielu krajach ludzie żyją aby straczyło im na skromne życie,a taka Barcelona(nomen omen zadłużona po uszy która musiała pożyczyć ponad 150mln.euro z banku),Real,Man.City,Chelsea...łykają za dużą kasę piłkarzy u uznanej marce.Na szczęście są też kluby które sprzedają i kupują za rozsądną cenę piłkarzy z głową jak Fiorentina,PSV Eindhoven czy też US Palermo.Gdyby tak popatrzeć na polskich piłkarzy to niema zbytnio czym się cieszyć.Nadal jesteśmy traktowani piłkarsko na poziomie 3 ligii europejskiej,choć udało się zwłaszcza Robertowi Lewandowskiemu i Łukaszowi Piszczkowi znaleźć dobrego pracodawcę z Dortmundu,a Boruc ma szanse wrócić do życia w słonecznej Italii w ekipie z Florencji.Mnie co innego raduje.Chodzi mi o Ludovica Obraniaka.Pamiętam kiedy pół Polski dziwiło się skąd ten facet się urwał.A Ludo udowodnił swoją wartość.To prawdziwy facet od czarnej roboty na boisku.Teraz kiedy władze OSC Lille w którym ma jeszcze ważny kontrakt nie widzą dla niego miejsca w składzie(co jest dla mnie totalną głupotą) czas aby nasz piłkarz poszedł tam gdzie ma szanse udowodnić swoją piłkarską wartość.Już o naszego rodaka starały się kluby pokroju Olimpiakosu,PSG,Ol.Marsylia czy też Auxerre.To nie jest anonimowy piłkarz na europesjkim rynku.Czytałem przez ostatni okres czasu anglojęzyczne tłumaczenia różnych gazet w Europie i Obraniak jest łakomym kąskiem do wzięcia za niezbyt duże pieniądze.To że teraz w kolejce po Polaka ustawiły się oba znakomite kluby z Lizbony nie jest dziełem przypadku.Ci z was którzy oglądali w dwóch poprzednich sezonach w Canal+ mecze Lille to wiedzą najlepiej ile dał z siebie Ludovic w każdym z pokazywanych spotkań.Ten chłopak potrzebuje zmiany otoczenia,aby jeszcze bardziej się rozwinąć piłkarsko co da też kadrze narodowej dodatowe profity.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 20 lip 2010, 7:46

VADER pisze:Widać,że w Europie po zakończonych MŚ słowo "kryzys finansowy" to zwykła bujda na resorach.Znowu zaczynają się podchody wielu czołowych klubów po piłkarzy za astronomiczne sumy.Wkurza mnie to,iż w wielu krajach ludzie żyją aby straczyło im na skromne życie,a taka Barcelona(nomen omen zadłużona po uszy która musiała pożyczyć ponad 150mln.euro z banku),Real,Man.City,Chelsea...łykają za dużą kasę piłkarzy u uznanej marce.Na szczęście są też kluby które sprzedają i kupują za rozsądną cenę piłkarzy z głową jak Fiorentina,PSV Eindhoven czy też US Palermo.Gdyby tak popatrzeć na polskich piłkarzy to niema zbytnio czym się cieszyć.Nadal jesteśmy traktowani piłkarsko na poziomie 3 ligii europejskiej,choć udało się zwłaszcza Robertowi Lewandowskiemu i Łukaszowi Piszczkowi znaleźć dobrego pracodawcę z Dortmundu,a Boruc ma szanse wrócić do życia w słonecznej Italii w ekipie z Florencji.Mnie co innego raduje.Chodzi mi o Ludovica Obraniaka.Pamiętam kiedy pół Polski dziwiło się skąd ten facet się urwał.A Ludo udowodnił swoją wartość.To prawdziwy facet od czarnej roboty na boisku.Teraz kiedy władze OSC Lille w którym ma jeszcze ważny kontrakt nie widzą dla niego miejsca w składzie(co jest dla mnie totalną głupotą) czas aby nasz piłkarz poszedł tam gdzie ma szanse udowodnić swoją piłkarską wartość.Już o naszego rodaka starały się kluby pokroju Olimpiakosu,PSG,Ol.Marsylia czy też Auxerre.To nie jest anonimowy piłkarz na europesjkim rynku.Czytałem przez ostatni okres czasu anglojęzyczne tłumaczenia różnych gazet w Europie i Obraniak jest łakomym kąskiem do wzięcia za niezbyt duże pieniądze.To że teraz w kolejce po Polaka ustawiły się oba znakomite kluby z Lizbony nie jest dziełem przypadku.Ci z was którzy oglądali w dwóch poprzednich sezonach w Canal+ mecze Lille to wiedzą najlepiej ile dał z siebie Ludovic w każdym z pokazywanych spotkań.Ten chłopak potrzebuje zmiany otoczenia,aby jeszcze bardziej się rozwinąć piłkarsko co da też kadrze narodowej dodatowe profity.
Zaserwowałeś w tym temacie kurczaka Gong-bao we włoskiej restauracji... :roll: OT to chyba za mało na ten post.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 04 paź 2010, 19:09

Poczatek sezonu za nami. Niekwestionowanym liderem jest Porto,ktore jak do tej pory wygralo wszystkie mecze i ma 6 punktow przewagi nad druga Benfica + jeden mecz mniej (dzisiaj o 21.15 bardzo ciekawie zapowiadajace sie spotkanie z Guimaraes). W ataku FCP szaleje Hulk wspomagany przez Falcao i Varele,a srodek pola trzymaja Argentynczyk Belluschi oraz kolejne 'zdradliwe dziecko' Lizbony - Joao Moutinho. Jezeli nic sie nie zmieni to mistrza Portugalii poznamy szybciej niz mozna bylo przypuszczac...

Serce mi sie kraje gdy patrze w strone Jose Alvalade... Sporting czlapie w srodku tabeli,a w dodatku zdazyl juz przegrac Derby da Capital z Benfica 0-2. Zal mi kibicow Lwow - nie dosc,ze poprzedni sezon w dupe to i ten zaczal sie od wielkich rozczarowan. No i ten Moutinho :pogrzeb:

Aha,Kieszek - 0 minut :wink:

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 04 paź 2010, 19:16

Dr.Football1 pisze:Serce mi sie kraje gdy patrze w strone Jose Alvalade... Sporting czlapie w srodku tabeli,a w dodatku zdazyl juz przegrac Derby da Capital z Benfica 0-2.
Ze wszystkich klubów ligi portugalskiej najbardziej obstaję za Sportingiem, choć sam nie wiem czemu :P Nie będzie źle. Dziś powinni wygrać z Beira Mar i wskoczyć do pierwszej piątki. Mają cudowne dziecko Chilijskiej piłki - Matiasa Fernandeza i choć w Villarreal się nie sprawdził, wierzę że świat jeszcze o nim usłyszy. Nie zapominajmy również o nieobliczalnym Vukceviciu. No i Liedson, striker co się zowie :lol: Szkoda że odeszli Veloso i Moutinho, bo bez nich środek pomocy kuleje.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 04 paź 2010, 19:54

Salas11 pisze:Ze wszystkich klubów ligi portugalskiej najbardziej obstaję za Sportingiem, choć sam nie wiem czemu :P Nie będzie źle. Dziś powinni wygrać z Beira Mar i wskoczyć do pierwszej piątki. Mają cudowne dziecko Chilijskiej piłki - Matiasa Fernandeza i choć w Villarreal się nie sprawdził, wierzę że świat jeszcze o nim usłyszy. Nie zapominajmy również o nieobliczalnym Vukceviciu. No i Liedson, striker co się zowie :lol: Szkoda że odeszli Veloso i Moutinho, bo bez nich środek pomocy kuleje.
Vuk = bog :wink: Jeden z moich ulubionych pilkarzy. Niebywale efektowny,lewa noga potrafi zawiazac krawat,chociaz z efektywnoscia jest juz u niego nieco gorzej. Pamietam jak w ktoryms meczu Czarnogory,bodajze z Bulgaria,przez nikogo nie atakowany zaczal bezczelnie zonglowac sobie pilka na srodku boiska. Niby nic,a cieszylo jak cholera :lol: To glownie dzieki niemu moim ulubionym kanalem jest RTV Montenegro :mrgreen:

Tez mam nadzieje,ze Mati Fernandez w koncu sie odrodzi. Do Europy przyjechal jako najlepszy pilkarz Ameryki Pld.,a tak naprawde nigdy w niej nie zaistnial.
Szkoda,bo to playmaker ze starej szkoly,a takich w dzisiejszej pilce nie ma juz wielu.

Ciekawe kiedy na miare talentu zacznie w koncu grac Yannick Djalo :think:

Salas,za Sporting masz u mnie plusa :wink: FORCA SPORTING !

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 04 paź 2010, 20:10

Dr.Football1 pisze:Ciekawe kiedy na miare talentu zacznie w koncu grac Yannick Djalo :think:
Ja tam fanem jego talentu nigdy nie byłem. Już bardziej liczyłbym na Heldera Postigę. Pamiętam go jeszcze jak zaczynał w Porto. Nie jestem pewien, ale swego czasu chyba został okrzyknięty drugim Pauletą :think: No i raz jeszcze podkreślę - Liedson. Naprawdę niesamowity gracz, pamiętam jak w zeszłym sezonie Sporting wygrał na wyjeździe z Portimonense 4:0, a wszystkie bramki strzelił właśnie on. Zresztą po mału staje się legendą "Lwów" o ile już nią nie jest.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”