Puchar Narodów Afryki (zbiorczy) - Strona 5

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP
Awatar użytkownika
Snoop Doggy Dogg
Junior
Junior
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Snoop Doggy Dogg » 22 sty 2006, 12:20

Moim zdaniem Republika Południowej Afryki (mój faworyt i ulubiona drużyna :P ), powinna sobie poradzić z Gwineą. Gwinea wogóle miał nie przyjechać na ten turniej. Miał być strajk, bo trenerowi przez pół roku nie wypłacano pensji :roll: Ale jednak przyjechali. Moim zdaniem RPA będzie pragneło udowodnić swoją wartość, po nieudanych eliminacjach do MŚ. Co do Tunezji i Zambii to faworyt jest oczywisty. Tunezja nie powinna mieć problemu. A co do Drogby to zgodziłbym się z Czeherem w całej rozciągłości. Pod nieobecność Aruny myśle że, głowna alternatywa dla niego bedzie Arouna Kone. Ale w meczu z Marokiem grali tylko jednym nominalnym napastnikiem. Drogbe wspomagali Bonaventure Kalou i Kanga Akale.

Awatar użytkownika
Tobik33
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tobik33 » 22 sty 2006, 12:40

sbQ pisze:Opanujcie się troche :shock: Eto'o strzelił 3 ładne bramki jakimś cieniasom i brawa mu się należą, ale nie do przesady :?
Brawo brawo brawo :P
sbQ pisze:Jeszcze sie zawstydzi chłopak przez te wasze pochwały i w ogóle przestanie strzelać :lol:
A on jeszcze strzela mi sie wydaje że już w tamtym sezonie go zawstydziliśmy :P
sbQ pisze:Wróćmy do meczów:

Tunisia - Zambia
South Africa - Guinea

Obie ekipy mają łatwe spotkania, ale nie ździwił bym się jak by któraś straciła punkty. W Afrykańskiej piłce wszystko jest możliwe.
sbQ pisze:Chyba tutaj gospodarze sobie spokojnie poradzą :roll: Wie ktoś może, czy będą transmitowane te mecze w tv ?
O ile mi wiadomo mecze PNA pokazują na Eurosporcie więc poszukaj tam

POZDRO

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 22 sty 2006, 13:05

sbQ pisze:Opanujcie się troche Eto'o strzelił 3 ładne bramki jakimś cieniasom i brawa mu się należą, ale nie do przesady Jeszcze sie zawstydzi chłopak przez te wasze pochwały i w ogóle przestanie strzelać
Codziennie hat-tricka sie nie strzela, w Kamerunie ma nieco słabsze zaplecze niż Barcelona więc Eto musiał się więcej starać. Należą mu się brawa :brawo: Zawstydzić to on może obrońców i przy okazji Ciebie jak w następnym meczu zaś strzeli 3 bramki :wink:

Oglądałem wczoraj Togo-Demokratyczna Republika Kongo i meczyk był na dobrym poziomie. Kongo przeważało cały mecz i wygrało zasłużenie, no może ostatnie 10 mecz Togo troche naciskało. W Togo Adebayor na wyróżnienie zasługuje jedynie Adebayor który starał się bardzo ale nie szło mu, za dużo grał sam. W Kongo najlepszym zawodnikiem był Lualua. Cały mecz był aktywny, starał sie i strzelił ładną bramke. Ośmieszył obrońce na jednym metrze :P

Awatar użytkownika
FUDŻIN
Grafomania zaawansowana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FUDŻIN » 22 sty 2006, 14:48

Mnie sie jednak wydaje ze gwinea moze sprawic niespodzianke i pokazac RPA miejsce w szyku, a co do Drogbr to rener na pewno chcial go oszczedzic

Awatar użytkownika
gregoreg18
Imitacja forumowicza
Imitacja forumowicza

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gregoreg18 » 22 sty 2006, 23:21

Dzisiaj w Egipcie zaingurowala grupa C.
Tunezja-Zambia 4:1
36,83,90+3.Dos Santos-8.Chamanga

RPA-Gwinea 0:2
78.S.Bangoura
88.O.Bangoura

Mecz Tunezja - Zambia rozpoczol sie od szybkiego zdobycia gola przez druzyne Zambi.Powiem szczerze ze po tym golu bardzo sie uradowalem poniewaz liczylem na Zambie.Nie lubie futbolu tunezyjskiego i z calych sil trzymalem kciuki za Zambie.Niestety nieudalo sie utrzymac korzystnego wyniku.tunezja zdobyla 4 gole i pewnie pokonala zambijczykow choc moim zdaniem z przebiegu gry wynik ten nie jest sprawiedliwy.Pilkarze Zambi pokazali ze nie sa chlopcami do bicia.Mieli duzo okazji do strzelenia bramek lecz brakowalo im skutecznosci.Jest to najmlodszy zespol tych mistrzostw ktory w swoim skladzie ma dwoch zawodnikow siedemnastoletnich i mysle ze jeszcze pokaza na co ich stac.

Mecz RPA-Gwinea stal na bardzo wysokim poziomie.bardzo mi sie podobal.tak jak futbolu tunezyjskiego tak i futbolu RPA nie lubie wiec kibicowalem druzynie z Gwinei.nie zawiedli mnie:)strzelili dwa gole i wygrali mecz.Druzyna RPA za 4 lata bedzie gospodarzem mistrzostw swiata i z taka gra mysle ze pozegnaja sie z turniejem juz w fazie grupowej.Chociarz do tego turnieju jest jeszcze duzo czasu i moga stworzyc naprawde dobra druzyne.W Mistrzostwa Afryki moim zdaniem
zakoncza na fazie grupowej.

jutrzejsze mecze:
Nigeria-Ghana 16:15 Eurosport
Senegal-Zimbabwe 19:00 Eurosport

Nie moge sie juz dotrzegac meczu Nigeria-Ghana.bede trzymał kciuki za finalista mistrzostw swiata w Niemczech Ghana.chcialbym by wygrali choc bez swojego asa Essiena bedzie o to niezwykle trudno.

Awatar użytkownika
limansky
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: limansky » 22 sty 2006, 23:32

gregoreg18 pisze:Nigeria-Ghana 16:15 Eurosport

Liczę tu na faworyta, czyli Nigerię. Ghana choć zakwalifikowała się do MŚ, ostatnio prezentuje się słabo, a bez Essiena będzie b. ciężko ograć mocną Nigerię. Mój typ: 2:0
gregoreg18 pisze:Senegal-Zimbabwe 19:00 Eurosport
Myślę, że Senegal nie będzie miał większych problemów z ograniem Zimbawe, choć to nie jest już ta sama drużyna z MŚ 2002, która wygrywała z Francją. Mój typ: 1:0

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 23 sty 2006, 13:50

Jak do tej pory ogladalem wszyskie mecze, oprucz jednego, bo sam bylem grac w pilke. :P Wygrana Egiptu w pierwszy meczu to taki przypadek. Byl latwy przeciwnik i latwo przyszlo 3:0. Etoo chyba bedzie krolem strzelcow, bo strzelil trzy gole w swoim pierwszy meczu. Bardzo mi sie podobal mecz Ivory Coast z Marokiem. Gol Drogba dal zwycieztwo i mysle ze WKS moze dojsc so 1/2 filanu bez problemu. Togo, ktore pojedzie do Niemiec na Mundial przegralo 2:0 z Congiem. To mnie zaskoczylo, ale tak naprawde nie ma w tym nic dziwnego. Tunisia, ze swoim wiekim trenerem, ktory zdobyl z Francja Mistrzostwo Europy w 2000, wygrala z Zambia 4:1. Trzy gole zdobyl Francileudo Dos Santos, ktory tez bedzie walczyl o Krola strzelcow. RPA, przegralo i sprawilo niespodzianke, bo ja stawialem ze wyjda z grupy a tu nagle taka porazka.
Dzisiaj bardzo, bardzo ciekawy mecz Nigeria-Ghana. To bedzie prawdziwy Afrykanski futbol. Stawiam na remis, chociaz ze wydaje sie ze "Zieloni" sa faworytami.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 24 sty 2006, 9:40

Nigeria pokonała Ghanę w pierwszym meczu grupy D.
Mecz nie był wielkim widowiskiem,a le sytuacji do zdobycie gola nie brakowało.
Bardzo dobrze zagrali Aghahowa i Martins [raz w słupek trafił]
Taiwo strzelił świetną bramkę- chcę go w Arsenalu, ma petardę w lewej nóżce, Roberto Carlos się chowa :lol:
Bardzo dobry mecz zagrał Kuffour, kilka razy świetnie interweniował, ratując Ghanę przed utrata gola. Niestety - raz się nie udało.
W drugiej połowie Niggeria zagrała katostrafalnie w obronie, zwłaszcza Yobo z Evertonu.

W drugim mezu grupy D Senegal po I połowie bbezbrammkowo remisuje z Zimbabwe. Sedzia nie uznał gola H. Camary [uznał, ze była ręka, podczas gdy Camara odbił piłke głową :?]

Ostatecznie Senegal wygrał 2:0 a Camara i tak gola zdobył :P

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 25 sty 2006, 23:23

Dzisiaj odbyły się dwa mecze w grupie B-->Angola - D. R. Kongo i Kamerun - Togo

Angola - D. R. Kongo 0:0

Ogólnie mecz odbywał się w dość szybkim tempie, nawet ładne zagrania, lecz bramki i tak nie ujrzeliśmy.
W 18 minucie jeden z piłkarzy Konga w głupi sposób dostał czerwoną kartkę (kopnął bez piłki przeciwnika prosto w jajka :P ) i od tego czasu zarysowała się lekka przewaga Angoli.
W drugiej połowie Konga zaczęło grać bardziej "na luzie" przez co zaczęły im wychodzić akcje i kilkakrotnie zagrozili bramce rywala.
W końcowej części gry zaczęło to wyglądać dość chaotycznie co z resztą odbiło się na wyniku.

Angola: Joao Ricardo; Luis Delgado, Jamba, Loco, Kali; Andre, Paulo Figueiredo (75-Miloy), Mendonca (47-Johnson Macaba), Edson; Akwa, Flavio (59-Maurito)

DR Konga: Pascal Kalemba; Kinkela Fwanda, Gladys Bokese, Felicien Kabundi, Heritra Ilunga; Tshinyama Tsholola, Zola Matumona (69- Franck Matingou), Biscotte Mbala (81-Ngandu Kasongo), Tresor Mputu, Marcel Mbayo (90+3-Mutamba Milambo); Lomana Lua-Lua

Kamerun - Togo 2:0

W tym meczu wystąpił jeden z reprezentantów Arsenalu- Emanuele Adebayor- to cieszy :P
Pierwsza połowa była dość wyrónana- kilka akcji po obu stronach. Najgroźniejszą akcję w tej części gry miali gracze Kamerunu pod sam koniec pierwszej połowy, brakarz po mocnym strzale Rudolpha Douali bramkarz Toga wybił piłkę "przed siebie" co próbował wykorzystać Eto'o- jednak trafił w słupek.
Druga połowa była już zdecydowanie pod dyktaturą Kamerunu. Togo miało tylko jedną groźną akcję (Adebayor wyszedł sam n sam lecz ni udało mu się minąć bramkarza). W 67 minucie Eto’o dopadł przed polem karnym bezpańską piłkę i przepięknym strzałem w okienko wyprowadził swoją drużynę na prowadzenie. Bramkarz Toga był bez szans.
Na pięć minut przed końcem Kamerun przeprowadził jeszcze jedną groźną akcję. Samuel Eto’o przedarł się na lewym skrzydle i podał po ziemi do Alberta Meyonga. Rezerwowy napastnik Kamerunu technicznym strzałem zaskoczył Agassę i Kameruńczycy mogli być już pewni końcowego sukcesu.

W skutek tego meczu Kamerun awansował do dalszej części rozgrywek a Togo może pakować walizki i jechać do domu.

Kamerun: Souleymanou Hamidou; Thimothee Atouba, Rigobert Song, Raymond Kalla (56-Bikey), Geremi; Daniel Ngom Kome, Jean Makoun, Alioum Saidou; Samuel Eto'o, Pierre Webo (69-Meyong), Rodolph Douala (76-Salomon Olembe)

Togo: Kossi Agassa; Jean-Paul Abalo Dosseh, Komi Tchangai, Emmanuel Mathias, Ludovic Assemoassa; Yao Aziawonou (84-Adekanmi Olufade), Moustapha Salifou, Cherif Toure-Maman (71-Mohamed Abdel Kader), Yao Senaya Junior (81-Alaixys Romao), Guyazou Kassim; Emmanuel Adebayor.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 25 sty 2006, 23:46

roza535 pisze:Samuel Eto’o przedarł się na lewym skrzydle i podał po ziemi do Alberta Meyonga
prawym - jesli mamy być do końca szczerzy :lol:
roza535 pisze:Rezerwowy napastnik Kamerunu technicznym strzałem zaskoczył Agassę i Kameruńczycy mogli być już pewni końcowego sukcesu.
piękna bramka piętką, coś na wzór Carewa z LM [mecz z Realem] lub Giulyego :P choć nie tak piękn jak ta brama Eto'o - kapitalnie uderzył - respekt.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 25 sty 2006, 23:58

Eto'o ogólnie znowu kapitalne spotkanie. Miał kilka ładnych akcji a cudowna bramka była ukoronowaniem jego gry. Podczas spotkania pierwszego spotkania WKS (nawet nie pamiętam z kim) komentator stwierdził, że Drogba jest największą gwiazdą i najlepszym zawodnikiem grającym w PNA. Szkoda tylko, że swoimi występami Sami pokazuje przynajmniej o klasę lepszą grę.
Póki co 2 mecze - 4 bramki a będzie jeszcze lepiej.

Mi jugador favorito Eto'o!

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 25 sty 2006, 23:58

fieldy pisze:prawym - jesli mamy być do końca szczerzy

Ehh sorry. Właśnie nie byłem do końca pewny :wink:

A co do odpadnięcia Togo- szkoda że nawy Kanonier Adebayor nie będzie mógł pokazać więcej swoich umiejętności na PNA.

A tak przy okazji--> wie ktoś czy stare posty wrócą na swoje miejsce :?:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 26 sty 2006, 0:12

roza535 pisze:A tak przy okazji--> wie ktoś czy stare posty wrócą na swoje miejsce
cała moja napinka z gomezem poszła :? :lol:
Niggaz pisze:omentator stwierdził, że Drogba jest największą gwiazdą i najlepszym zawodnikiem grającym w PNA
komentator był pijany - osobiscie polewałem :lol:
Eto'o pokazął dizś kto jest najlepeszy. Znakomite podania [chocizby asysta przy drugim golu] przepiekna bramka - świetna gra - błyszczał na tle swoich kolegów tak samo jak Adebayor na tle swoich :lol:

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 26 sty 2006, 0:20

fieldy pisze:Eto'o pokazął dizś kto jest najlepeszy.

E2 zdecydowanie (jak do tej pory) zasługuje na Zawodnika Pucharu. W dzisiejszym meczu oprucz wyżej wspomnianej asysty i bramki rozegrał świetny mecz. Kilka dobrych podań, kilka groźnyxh strzałów (w ty jeden w słupek).
fieldy pisze:przepiekna bramka
Gra grą, a bramka też jedna z lepszych. Bramkarz Togo (nie wiem jak odmienić :P ) przez cały mecz bronił świetnie- do tego momentu- tutaj nie miał żadnych szans. Piłka jak po sznurku powędrowała w samo okienko bramki.

Awatar użytkownika
Toudinho
Hala Madrid

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Toudinho » 26 sty 2006, 0:28

Ma kots mzoe brameczke Eto'o, zobacze czym znowu się popisał...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”