Która liga świata jest najsilniejsza?? - Strona 5

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Która liga jest najsilniejsza ?

Angielska
47
34%
Włoska
34
24%
Hiszpańska
48
35%
Niemiecka
8
6%
Francuska
0
Brak głosów
Brazylijska
2
1%
Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 24 sty 2008, 13:30

Jarzinho pisze: Villarreal jest średniakiem, ktory raz na jkiś czas ugra wiecej w lidze, podobnie kiedyś Depor, hcoc oni nawet wygrali PD. Podobnie było z Sociedad, ktory bardzo dobrze sobie radził w LM. W innych ligach poziom opiera sie na 3-4 zepsołach, reszta nic nie potrafi wiekszego osiagnac. Rok rocznie ktoś nowy z Hiszpanii robi furore w europejskich pucharach, to stanowi o sile La Ligi. Co za przyjemnosc kiedy sila jednej ligi sa ciagle te same kluby, bo maja najwyzsze budzety. Łatwy wniosek reszta jest słaba, liga to 20 zespołow.
Dobrym przykladem jest tutaj Puchar Uefa w ktorym ostatnio bardzo dobrze radza sobie hiszpanskie druzyny. Ogolnie poziom slabszy zespolow z PD poniosl sie w ostatnich latach, co zaowocowalo wieksza niepewnoscia co do wynikow meczow.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 24 sty 2008, 19:04

Ja tam najbardziej lubię Orange Ekstraklasę. Każdy może wygrać z każdym. Clonerowa Polonia (beniaminek) rozbiła na wyjeździe zeszłorocznego wicemistrza- GKS Bełchatów aż 3:0.Mogę podać więcej takich przykładów. Dalej plasują się ligi z bliskiego wschodu.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 24 sty 2008, 19:19

Co do tych Hiszpańskich średniaków to raczej takie zepsoły jak Celta Villareal czy wcześniej mistrzoskie Depor z Tristanem, Maakayem czy Valeronem to jednosezonowcy.
A swoją drogą ja nikogo namawiać nie mam zamiaru choć mogę podać jeszcze pare przykładów (jak fakt ze na przestrzeni 25 lat 15 razy złotą piłkę wygrywali zawodnicy Serie A, La Ligi 5 (w tym Cannavaro bynajmniej nie za występy w La Liga)), ale jedynie pokazuje że liga włoska ma mocne argumenty żeby ją za taką uznawać i ja ją za najlepszą uważam.

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 24 sty 2008, 19:24

fieldy pisze:A tak naprawdę to pewnie z 90% osób, ktore kibicują drużynie z danego kraju, bedzie uważać, ze własnie ta liga jest najlepsza Krzywy Zawsze można znaleźć jakies plusy, ktorych nie widac w innych ligach.
Dokładnie.

Zresztą nie wiem jak można być tak nieobiektywnym twierdząc, że liga włoska jest w tej chwili zdecydowanie najlepsza :roll:

Fanboye la liga też mogą sobie gadać :P

Premiership >>>>>>>>> wszystkie inne :]

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 24 sty 2008, 19:33

(L)oczkerson pisze:A swoją drogą ja nikogo namawiać nie mam zamiaru choć mogę podać jeszcze pare przykładów (jak fakt ze na przestrzeni 25 lat 15 razy złotą piłkę wygrywali zawodnicy Serie A, La Ligi 5 (w tym Cannavaro bynajmniej nie za występy w La Liga)), ale jedynie pokazuje że liga włoska ma mocne argumenty żeby ją za taką uznawać i ja ją za najlepszą uważam.

A tak poważnie, to kogo obchodzą ostatnie 25 lat? Mówimy o dniu dzisiejszym. Angielska piłka ma wielu inwestorów, przez co kluby stać na wydanie wielkiej kasy. No co tu dużo mówić. Taki Sunderland, beniaminek, wydał latem chyba z 50 mln funtów. :roll: Do Premiership napływa dużo dobrych piłkarzy. Poza tym ma największą oglądalność. Natomiast jeżeli chodzi o samych kibiców, to potrafią dopingować równie dobrze jak ci w Italli, z tym że są ograniczenia przez co to wszystko wygląda jakby byli w teatrze. :?

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 24 sty 2008, 19:43

guru to świadczy o wielkiej tradycji i historii ligi, nie wiem jak dla ciebie, ale dla mnie takie postacie w JUVE jak Zoff, Rossi, Platini, Baggio czy inni są baaardzo ważni...

A to że Sunderland wydaje na transfery 3 razy więcej od Romy czy Fiorentiny mnie nie obchodzi bo w bezpośrednim pojedynku czy on czy Tottenham lub Newcastle i inne kluby z poza czołóki ligi angielskiej nabijające wspólnie z LFC, Chelsea czy Man-Utd rekordy w łącznych sumach wydanych na transfery wcale nie są silniejsze od swoich ligowych odpowiedników w Serie A czy La Liga.

Kwestia wizualności o ile ma znaczenie i nie ma wątpliwości że Anglia w niej lideruje też nie ma większego znaczenia jesli porównujemy siłę poszczególnych lig.
A faktem jest że kibice calcio będą za "swoją ligą" i tak dalej...
... co wcale nie znaczy że dyskusja nie ma prawa bytu prawda :?:

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 24 sty 2008, 19:48

(L)oczkerson pisze:guru to świadczy o wielkiej tradycji i historii ligi, nie wiem jak dla ciebie, ale dla mnie takie postacie w JUVE jak Zoff, Rossi, Platini, Baggio czy inni są baaardzo ważni...

Tak, ale my nie piszemy tu o historii i tytułach danych klubów.
A faktem jest że kibice calcio będą za "swoją ligą" i tak dalej...
... co wcale nie znaczy że dyskusja nie ma prawa bytu prawda Question
No dokładnie. Po to jest forum. :wink: Ja z chęcią obejrzę meczyk w SerieA, La Liga, czy też Ligue 1 co nie zmienia faktu, że najbardziej ekscytują mnie spotkania w Premiership. Jakby nie patrzeć, SerieA, La Liga i Premiership stoją na wysokim poziomie i każda z tych lig ma kilka drużyn, które regularnie grają w Europejskich Pucharach.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 24 sty 2008, 19:55

Owszem nie piszemy, ale chyba musisz przyznać że tak wielcy gracze z przeszłości jak choćby Van Basten czy Baggio tworzą pewną "otoczke" w okół ligi, która nadaję jej klasy.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 24 sty 2008, 20:38

guru pisze:
Taki Sunderland, beniaminek, wydał latem chyba z 50 mln funtów. :roll:
I caly wlasnie paradoks na tym polega. Taki Sunderland wydal 50 mln funtow na pilkarzy, czesto przy tym przeplacajac, a efekt koncowy jest taki, ze w dalszym ciagu ledwo potrafia wymienic kilka podan z rzedu. W przyszlym sezonie pewnie znowu pilkarze za 50 mln beda pogrywac sobie w Championship.

Ilosc wydanych pieniedzy nie zawsze zamienia sie w lepsza jakosc. Kluby angielskie obecnie bardzo przeplacaja za zawodnikow. Gdzie jest dzisiaj Bent , ktory kosztowal tyle co chociazby caly atak Villareal?

Inna sprawa, ze do Anglii naplywa duzo graczy zza granicy, skoro dobrych anglikow jak na lekarstwo, a jesli juz jakis jest kosztuje jeszcze wiecej, niz juz tutaj wspomniany Bent :shock:

Nie kwestionuje tego, ze PL jest bardzo dobra liga, ma najlepsza telewizje i najlepsza ogladalnosci, ale to windowanie cen zawodnikow naprawde mi sie nie podoba, bo rzutuje na inne ligi.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 24 sty 2008, 20:43

mistyk pisze:Inna sprawa, ze do Anglii naplywa duzo graczy zza granicy, skoro dobrych anglikow jak na lekarstwo, a jesli juz jakis jest kosztuje jeszcze wiecej, niz juz tutaj wspomniany Bent Shocked
No dokładnie. Taki Wenger jest znany ze skąpstwa i nie wyda na piłkarza 15 baniek tylko dlatego, że jest Anglikiem, skoro może ściągnąć nawet lepszego gracza o połowę tańszego.

mistyk pisze:Nie kwestionuje tego, ze PL jest bardzo dobra liga, ma najlepsza telewizje i najlepsza ogladalnosci, ale to windowanie cen zawodnikow naprawde mi sie nie podoba, bo rzutuje na inne ligi.

Zgadza się. Mnie też się to nie podoba. Jednak z czasem zabraknie klubów w pierwszej lidze w które opłaca się inwestować i podejrzewam, że następni biznesmeni obejmą kierunek Włochy, Hiszpania, Francja, czy Niemcy.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 24 sty 2008, 20:48

Nie kwestionuje tego, ze PL jest bardzo dobra liga, ma najlepsza telewizje i najlepsza ogladalnosci, ale to windowanie cen zawodnikow naprawde mi sie nie podoba, bo rzutuje na inne ligi.
a to windowaniecen właśnie ma związek z TV. Kluby w Premier League dostaja ogromną kase za prawa do transmisji TV, więc moga sobie pozwolić na wydawanie takiej kasy.
Też mi sie te ceny specjalnie nie podobają.
Jak sie pojawi jakiś talent [Micah Richards chociażby] to od razu kosztuje powyżej 15 mln funtów. A później się dziwią, ze w klubach mało Anglików gra.

Awatar użytkownika
African
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: African » 25 sty 2008, 0:54

Fieldy pisze:A tak naprawdę to pewnie z 90% osób, ktore kibicują drużynie z danego kraju, bedzie uważać, ze własnie ta liga jest najlepsza

Ja chyba jestem w tych 10% :P
Kibicuję Barcelonie, a mimo to uważam, że liga angielska jest lepsza od hiszpańskiej. Nie wiem czemu, ale po prostu dla mnie Premiership jest ciekawsza i mocniejsza od La Liga. W Hiszpanii to fajnie się ogląda mecze Barcelony, Realu, Atletico czy Sevilli. W lidze angielskiej natomiast fajnie sie ogląda spotkania każdej drużyny. Gdybym miał do wyboru mecz Mallorca - Getafe i Derby - Sunderland, to bez wahania wybrałbym to drugie spotkanie.
Po pierwsze - lepsza atmosfera na trybunach. W Anglii praktycznie zawsze są pełne stadiony, w Hiszpanii zaś to rzadkość jest, niestety.
Po drugie - poziom gry drużyn z dolnych części tabeli. Parokrotnie oglądałem spotkania zespołów z dolnej połówki La Liga i Premiership i zawsze na wyższym poziomie stały te wyspiarskie.

Choć tak czy siak, są to dwie najmocniejsze ligi świata :)

No i Ligue1 :oops: 8)

Awatar użytkownika
red_devil
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red_devil » 03 lut 2008, 23:45

Bezapelacyjnie najlepszą ligą świata jest Premierleague, co roku 4 drużyny z Anglii wojują w Lidze Mistrzów. Czy La Liga może się tym pochwalić :?: W Hiszpanii gra się bardziej widowiskowo, a w Anglii, twardo, zacięcie. Można śmiało powiedzieć, że na Wyspach jest lepszy poziom gry, niż w Hiszpanii.

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 102

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 03 lut 2008, 23:56

Bezapelacyjnie najlepszą ligą świata jest Premierleague, co roku 4 drużyny z Anglii wojują w Lidze Mistrzów. Czy La Liga może się tym pochwalić
Serie A moze :wink: . Z Premier League sobie wojuja ale To Milan wygral :lol:

Zalezy tez na co sie patrzy tzn jakie aspekty gry.

W Hiszpani gra jest najladniesza dla oka , techniczna pelna sztuczek i wogle takich tam bajerow, W Angli gra jest najszybsza pełna walki i zacietosci , A we Włoszech Taktyka łaczy sie z finezja co daje zabojcza jakosc :D
Ostatnio zmieniony 03 lut 2008, 23:58 przez myhalek_acm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 03 lut 2008, 23:58

myhalek_acm pisze:Z Premier League sobie wojuja ale To Milan wygral
Tak, to było w maju. A mówimy o "dzisiejszych czasach". Czy to nie ty dziś sam napisałeś, ze Milan tak gra, ze aż sie patrzeć odechciewa ?

Ale to i tak ma małe znaczenie, bo jak już wcześniej pisałem - to, ze ekipa wygrała w Lm, nie oznacza, ze dana liga jest najsilniejsza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”